Агресия, доминантно поведение
Публикувано: 09 October 2008 - 07:03 PM
Понякога е достатъчно просто да се надвесиш над кучето без нищо да казваш или да му подадеш добре заучена команда, за да превключи на дисциплина.
goldroks, всички съвети за превенция на доминантно поведение са дадени десетки пъти. Няма как куче, с чието възпитание и общуване никой не се занимава, или още по-зле - страхуват се - да не развие такова поведение, ако си има доминантна жилка. Общуване, обучение, понижаване на йерархичния статус - това му трябва на кучето.
Публикувано: 09 October 2008 - 07:09 PM

Публикувано: 09 October 2008 - 07:15 PM
Но пък ако той иска точно това, може да не трябва да го правиш.
Не приемай казаното като някакъв алгоритъм - сега правя едно, после две.
Главатарят на глутницата всява респект по различни начини - понякога само се пъчи, друг път рие с крака, трети път ръмжи и показва зъби. До наказания прибягва в краен случай.
Публикувано: 10 October 2008 - 07:12 AM
Цитат
Опитайте с повече игрички, кучо трябва да е свободен, без повод (ако е неконтролируем - дълъг повод - няколко метра), ако не иска да играе с Вас директно, започнете първо да го учите да си играе с бабата, след като на нея има доверие. Кучето може например да се учи да апортира ( на мен ми допада идеята, да се използва за целта ученически несесер пълен с лакомства, от който да му се дава да хапне, когато го донесе). След като свикне да играе с бабата, можете да се намесите и Вие. Като начало в нейно присъствие, после постепенно и самостоятелно.
Успех! :blink:

"Този, който търси ангел и следи само за крилата, рискува да се прибере вкъщи с гъска." Г.Лихтенберг
Ако се интересувате от някое от предлаганите животинки, пишете на margokk@abv.bg
Публикувано: 10 October 2008 - 07:30 AM
Тази тема ми е безкрайно интересна,споделяйте какво се случва.
Публикувано: 10 October 2008 - 07:35 AM
Цитат
Ама ако може видеоматериал,как бабата играе с кучето ще е супер. ;D
Абе, вярно че е смешно, но щом кучето се доверява само на бабата, трудничко ще минат без нея. Пък и баби могат да потхвърлят несесер. ;D

"Този, който търси ангел и следи само за крилата, рискува да се прибере вкъщи с гъска." Г.Лихтенберг
Ако се интересувате от някое от предлаганите животинки, пишете на margokk@abv.bg
Публикувано: 10 October 2008 - 01:28 PM

Много хора казват, че обичат кучето си, а само му се любуват отстрани. Да обичаш е отговорност, която не тежи. Да обичаш кучето си значи да му осигуриш нормален живот, достатъчно любов и време и да си готов да поемеш цялата любов, с която ще ти отвърне, а тя е безкрайна. Аз обичам моето куче, а вие?

Публикувано: 10 October 2008 - 01:39 PM

Публикувано: 10 October 2008 - 01:46 PM
Цитат
Аз не я слушам, понякога се получава доста дълъг спор, но не отстъпвам защото знам, че ако го направя следвашият път ще е още по-зле. Разбирам, че сега расте и иска да играе, но в определени моменти просто виждам че не само иска ами се опитва да е шефа. Забравих да кажа за поощренията - когато в мене има лакомство тя е послушна и изпълнява, но само докато го изяде. Сега е още малка и знам, че не трябва да очаквам много от нея, но опитите й да се налага ме притесняват, затова търся съвет как да постъпвам в тези определени моменти, за да след време да не се окаже, че когато е трябвало да реагирам по определен начин аз не съм.

Много хора казват, че обичат кучето си, а само му се любуват отстрани. Да обичаш е отговорност, която не тежи. Да обичаш кучето си значи да му осигуриш нормален живот, достатъчно любов и време и да си готов да поемеш цялата любов, с която ще ти отвърне, а тя е безкрайна. Аз обичам моето куче, а вие?

Публикувано: 10 October 2008 - 01:53 PM

Публикувано: 10 October 2008 - 01:57 PM
Струва ми се ,че кученцето ви е доста активно,няма лошо,просто се подгответе за повече спортуване заедно.
Опитайте и пишете има ли ефект.
Публикувано: 10 October 2008 - 03:07 PM
Цитат
Благодаря за отговора :) Да, знам, че от описаното изглежда, че кучето няма контакт с мен и го търси по такъв начин, но не е така. В момента имам много свободно време и затова й отделям голяма част от него. Играем заедно, играе и сама, общо взето не е лишена нито от внимание, нито от общуване. Дори понякога си мисля, че по някакъв начин точно вниманието, което й отделям, е причината за поведението й, защото тя почти не остава сама (най-много час или два на ден, дори не всеки ден). Относно разходките - ходим определено време на къс повод, докато стигнем до мястото за игра, което е обезопасен парк. Там я пускам - тича/ме, ходим, почиваме, играем, след това се прибираме. Проблема е, че този парк е далече - на около 40 мин ходене пеша, затова не я претоварвам много там, тъй като трябва да има сили да се прибере след това - накратко ходенето ни е около час, час и 20 мин, а играта с почивките не повече от час. Мисля, че това натоварване е достатъчно, защото след като се приберем, почива около два часа, а след това става пак неудържима.
Галя, благодаря за съветите, твоето мнение е ценно за мен, тъй като ти на практика осъществяваш това, което говориш и от него има ефект. Надявам се това да е проблем на детството и да го израсте. Проблема с кратките разходки, каквито предлагаш ти, е че на мястото, където живея не смея да я пусна без повод, тъй като не е обезопасено, има и кучета, които проявяват агресия, а на повод тези игри няма да се осъществят.

Публикувано: 10 October 2008 - 03:17 PM
Стопанинът знае, че трябва да въвежда дисциплина, но не може да си изработи нужното поведение. Съдя по това, което разказваш - карам се за това, карам се за онова, казвам НЕ за това ... няма ефект, пак си става нейната.
Има много голямо значение как се караш и как казваш не. За да има ефект трябва да излъчваш спокойствие и увереност.
Аз си спомням като дете - и два часа да ми опява майка ми, и да ми вика, и шамари да ми пляска, нямаше железния ефект, който се получаваше когато баща ми с тих и сериозен глас изречеше само името ми като съм сгафила.
Значи ако се караш и няма ефект - не го правиш както трябва, кученцето вече знае, че колкото и да се караш все тая. В този смисъл не бива да мислиш, че като се караш още, ще проима ефект. Вероятно някой просто трябва да ти покаже как да действаш, не е трудно.
И второ - може пък да се караш прекалено често. Не е нужно за всяко нещо да има Не или караница.
Имаше тук едно момиче, което много се оплакваше от доминантността на кученцето. Отидох да ги видя. Вярно, кученцето беше доминантно. Обаче беше и кученцето, което ми показа най-голямата готовност да работи за наградка, която някога съм виждала. Като разбра, че от хапаници няма файда, а има файда от сядане мирно по команда да видиш как на петата минута сядаше и виреше нагоре муцунка, показвайки - виж ме колко много съм седнал.
Публикувано: 10 October 2008 - 03:34 PM
Цитат
Стопанинът знае, че трябва да въвежда дисциплина, но не може да си изработи нужното поведение. Съдя по това, което разказваш - карам се за това, карам се за онова, казвам НЕ за това ... няма ефект, пак си става нейната.
Има много голямо значение как се караш и как казваш не. За да има ефект трябва да излъчваш спокойствие и увереност.
Аз си спомням като дете - и два часа да ми опява майка ми, и да ми вика, и шамари да ми пляска, нямаше железния ефект, който се получаваше когато баща ми с тих и сериозен глас изречеше само името ми като съм сгафила.
Значи ако се караш и няма ефект - не го правиш както трябва, кученцето вече знае, че колкото и да се караш все тая. В този смисъл не бива да мислиш, че като се караш още, ще проима ефект. Вероятно някой просто трябва да ти покаже как да действаш, не е трудно.
И второ - може пък да се караш прекалено често. Не е нужно за всяко нещо да има Не или караница.
Имаше тук едно момиче, което много се оплакваше от доминантността на кученцето. Отидох да ги видя. Вярно, кученцето беше доминантно. Обаче беше и кученцето, което ми показа най-голямата готовност да работи за наградка, която някога съм виждала.
Може би си права, и аз съм се замисляла, че сигурно не го правя както трябва, а може би искам прекалено много от нея на тази ранна възраст. Чувала съм, че за въпросното "Не" трябва много време да се усвои от кученцето.
За доминантно поведение се замислих още когато я заведох на първа ваксина - вета каза, че кучето е темпераментно и ако искам социално животно ще се наложи да се свържем с учител. Тогава беше само на два месеца. Ако не успея да постигна желания ефект ще се наложи да потърся помощ от специалист.
Относно наградите - Рея също е изпълнителна, ако има награда. Но когато се стигне до тъй желаната сутрешна разходка тя побеснява, не ми дава възможност да се облека, дори и наградите не я интересуват - хапе, лае, ръмжи. Може би го прави защото е превъзбудена. Винаги преди да излезнем през вратата й казвам "Седни" - тя сяда и чака да излезна първа, което пък е признак за доминантно поведение, който при нея го няма.

Публикувано: 13 October 2008 - 09:31 AM
И пак - благодаря на всички, които ми дадоха съвети и т.н. :blink:

Публикувано: 13 October 2008 - 10:17 AM
Старай се навън да не и се явяваш конкуренция.Вземи още една шумяща играчка и правете размяна.В никакъв случай не я гони,когато тя е с играчката.
Публикувано: 18 October 2008 - 11:40 PM
Същото това дете преди няколко дена, в отсъствието на щерката, си играеше с Нортън безпроблемно, т.е. - кучето имаше коренно различно поведение, беше съвсем спокоен.
Преди няколко месеца пък се беше опитал да скочи към кръстницата на щерката, когато тя я прегръщаше.
Та, мисля си, това е някакъв вид защитна агресия. Обаче - дали само с корекции бихме могли да му изкореним мерака да решава той, кога детето е в опасност?