Dog.bg Форуми : Агресия, доминантно поведение

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (93 Страници) +
  • « Първа
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Агресия, доминантно поведение Оцени темата: ***** 4 Гласове

#701 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 10 April 2009 - 08:49 AM

Хубави постове, rimela, Мил :ns22:
Въпросните препоръки си остават препоръки, те не са безсмислени, просто исках да кажа, че те далеч не изчерпват онова, което трябва да направи лидерът. Имам чувството, че много хора се заблуждават и си казват ейй, от днес като почна да правя тези неща всичко ще се уреди. А всъщност трябва да променят първо своето самоусещане.
Това

Цитат

Има хора като теб, които с цялото си поведение и с всичко излъчват енергията на доминантния лидер и кучетата просто им се подчиняват, защото я усещат.
не ми е дадено от природата, аз съм мек и отстъпчив човек, манипулируем и конформист. Има хора, на които им е дадено и аз не съм между тях. Научиха ме треньорите и си признавам, че за мен беше адски трудно да пречупя себе си, с много вътрешна съпротива и негодувание беше съпроводено, имаше моменти когато почти мразех треньорката, че ме кара да съм толкова твърда. Затова много добре разбирам къде е проблемът на radost84. Трябва да ви кажа, че моето куче започна да ми отсъпва самичко мястото на дивана и да ме следва чак след като промених своето отношение и то не защото го учех да отсъпва дивана и да минава след мен, съвсем не, лично аз не съм обръщала внимание на тези неща. Направи го, защото го учех на зиц, плац, фус и такива.

#702 Потребителят е офлайн   twoofo Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 10 April 2009 - 11:07 AM

Абсолютно съм съгласна, че не са панация правилата за минаване през врати, мебели и ядене. Много хора остават с впечатление, че правят ли това - то е достатъчно и кучето се преобразява. Това не е рецепта за уравновесено куче и е близо до нулата, ако е неподкрепено с правилна нагласа и осъзнаване, че кучето е КУЧЕ и не е обидно, че не е човек. Аз пък нямам задръжки да съм непреклонна, обаче ми трябваше време да намеря баланс, защото така бях подкарала малката доминантка :blush: че на 6 месеца беше малко войниче - поотпусках му края после, защото и това не е "здравословно". На мен командите са ми в огромна помощ, така имам контролирано куче. Което не го прави по-малко доминантно със себеподобни, но към хора няма опити за налагане, напротив. Мога да я поканя при мен на дивана ако ми е приятно, както и да им отворя врата с "батко" и и да им ги пусна пред мен - това не значи че си сменяме местата, защото отношенията ни са много повече от дивани и врати. За имащите проблеми със осъзнаването на мястото си в цялата работа хора и самозабравили се кучета е важно да си имате правила/структура и да я спазвате така както вие сте я определили, а не според диктуващо случките куче. Което не значи също и (една от другите панацеи), че на всички разходки кучето през цялото време трябва да е зад/до вас - наградете го със свобода, когато се държи според представите ви, които пък вие сте му "обяснили". Неизчерпаема тема е тази... Аз продължавам да се уча всеки ден, затова не очаквайте универсална рецепта за всички злини -интересни са всички уроци, които ми предават кучетата.
User's Signature

Качена снимка

"Money will buy you a pretty dog, but it won't buy the wag of his tail"

#703 Потребителят е офлайн   Мил@ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Потребители

Публикувано: 10 April 2009 - 03:20 PM

Показване на мнениетоmil_, в Apr 10 2009, 07:49 AM, написа:

Хубави постове, rimela, Мил :ns22:
Въпросните препоръки си остават препоръки, те не са безсмислени, просто исках да кажа, че те далеч не изчерпват онова, което трябва да направи лидерът. Имам чувството, че много хора се заблуждават и си казват ейй, от днес като почна да правя тези неща всичко ще се уреди. А всъщност трябва да променят първо своето самоусещане.
Това

Цитат

Има хора като теб, които с цялото си поведение и с всичко излъчват енергията на доминантния лидер и кучетата просто им се подчиняват, защото я усещат.
не ми е дадено от природата, аз съм мек и отстъпчив човек, манипулируем и конформист. Има хора, на които им е дадено и аз не съм между тях. Научиха ме треньорите и си признавам, че за мен беше адски трудно да пречупя себе си, с много вътрешна съпротива и негодувание беше съпроводено, имаше моменти когато почти мразех треньорката, че ме кара да съм толкова твърда. Затова много добре разбирам къде е проблемът на radost84. Трябва да ви кажа, че моето куче започна да ми отсъпва самичко мястото на дивана и да ме следва чак след като промених своето отношение и то не защото го учех да отсъпва дивана и да минава след мен, съвсем не, лично аз не съм обръщала внимание на тези неща. Направи го, защото го учех на зиц, плац, фус и такива.

Благодаря ти, mil_(създадох моя ник с идеята да се чете Мила, и да не се бърка с твоя - мил) :blush: Много хубаво си го казала - да променим своето самоусещане. Това е и основното послание на сериите на Сизар Милан, според мен, затова и ги препоръчвам горещо на всички с подобни проблеми. А не конкретни команди и конкретни трикове.
User's Signature

"Консумацията на положителности е задължителна."
Качена снимка

#704 Потребителят е офлайн   lonesome Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 April 2009 - 07:07 PM

Отново проблема с кокошките. Баща ми е решил да им направи заграждение за да се порадват на зеленината, но не мога да опазя заграждението - голямо е. Намира си всякакви пролуки, дори се блъска в самата мрежа докато не намери процеп, а влезе ли за по - малко от 5 секунди е стиснал врата на някоя от кокошките. Междувременно си слага слушалките и забравя, че съществува друго, освен пилешкия врат, който иска да счупи. Нищо не ми помага. Викове, заплахи, гонитба, дори и бой. (да се има предвид, че не съм садист и не го чупя от бой. Когато е шляпнат по дупето вече се води за набит) Буквално озверява. Като го вдигна във въздуха само се опитва да се изкопчи, превъзбужда се, а азоставам незабележима докато не се прибере и се успокои. Пак повтарям, че другите ни кучета никога не са гонили кокошките, нито ние сме ги гонили пред него и съзнателно никой не е насърчавал това му поведение. Дори напротив, многократно съм се опитвала да го примамвам я с храна, я с играчка, докато сме около кокошките, но уви, ставам прозрачна около тях.
User's Signature

Качена снимка

#705 Потребителят е офлайн   Tali Икона

• EVERLASTING
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
Икона за мнението  Публикувано: 11 April 2009 - 10:41 PM

Защо не опиташ да го разхождаш периодично на повод във ограждението при кокошкие?
Като тръгне към някоя, корекция и "Не!"... Предполагам, че с времето ще свикне с тях и няма да ги закача...
Ние така направихме с другите кучета, понеже Райа постоянно се дърпаше и скачаше към тях. Сега 97% от тях отминаваме без проблеми.

#706 Потребителят е офлайн   Мил@ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 12 April 2009 - 12:45 AM

Показване на мнениетоTali, в Apr 11 2009, 09:41 PM, написа:

Защо не опиташ да го разхождаш периодично на повод във ограждението при кокошкие?
Като тръгне към някоя, корекция и "Не!"... Предполагам, че с времето ще свикне с тях и няма да ги закача...
Ние така направихме с другите кучета, понеже Райа постоянно се дърпаше и скачаше към тях. Сега 97% от тях отминаваме без проблеми.
Казват, че трябва да усетиш първия момент, в който кучето минава в състояние "възбуда" при вида на кокошките. Тогава се подава корекция, за да се напомни, че ти си тоя, който...

Ние имаме същия проблем, с тази разлика, че става дума за птици на ята, които не са ни на разположение постоянно, за да тренираме... И при неуспешна "тренировка", откачаме около час да го гоним покрай брега... Оттам знам, че ако успея да го извикам, преди да е минал в състояние "амок", се опомня, връща се при мен, мога да го заиграя, обаче изпусна ли го - отиде... Веднъж му събирах тоалетните остатъци, докато се обърна - вече беше погнал една врана. Гони я сигурно 15-тина минути, горката вече капна, искаше да кацне... направо бях се ужасила, че ще я изяде, но в този момент природата ми помогна - той клекна и се нагъзи тоалетно и тогава успях да го сграбча за козината, та да го спра....

Много ти стискам палци.
User's Signature

"Консумацията на положителности е задължителна."
Качена снимка

#707 Потребителят е офлайн   lonesome Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 April 2009 - 12:18 PM

Доста скептично съм настроена, но явно нямам друг избор и ще трябва да пробвам това. Баща ми предлагаше да завържем в заграждението за да може да ги вижда без да ги докопва с мисълта, че можело да свикне....
User's Signature

Качена снимка

#708 Потребителят е офлайн   Waikikii Икона

• Free the мушмул :)
  • PipPipPip
  • Група: Root Admin

Публикувано: 12 April 2009 - 01:10 PM

Извинете, че се намесвам в разговора...прочетох за проблема с кокошките на lonesome. Имаше една серия на Сизър Милан, в която един лабрадор имаше огромно желание да убива кокошките на едно американско семейство. Не знам дали ще помогне, но може да изгледаш серията и тя да ти помогне.
Успех!

#709 Потребителят е офлайн   Galiadogs Икона

• оптимист-рецидивист
  • Икона
  • Група: German Shepherd Dog

Публикувано: 12 April 2009 - 04:00 PM

Показване на мнениетоTali, в Apr 11 2009, 09:41 PM, написа:

Ako ще пробвате с корекция,нека ''Не'' е една,две секунди преди корекцията,за да може кучето да направи връзка между корекцията и командата.
User's Signature

Качена снимка

#710 Потребителят е офлайн   lonesome Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 April 2009 - 04:26 PM

Преди малко му сложих каишката и влезнахме в заграждението. Хич не съм го жалила, опъвах си го силно, защото и той много се дърпаше. Направихме няколко обиколки без резултат. После го вързах и пак продължих с Не и корекции. След известно време май започна да схваща (или просто се умори) и си седна. Пак гледаше с онзи зверски поглед, но не посмя дори да излае. Само гледаше и бърчеше нос. Получи мнооого награди и похвали докато стоеше мирен. След 15тина минути завършихме с една обиколка на заграждението отвътре, почти не се опъваше накрая голяааамо браво и се прибрахме да спим.
User's Signature

Качена снимка

#711 Потребителят е офлайн   Bella C.N. Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 12 April 2009 - 08:14 PM

Аз честно казано не мисля, че преследването на кокошки, ята птици и животни от други животински видове има нещо общо с агресията и доминантното поведение. Има животни, които имат т.нар. high prey drive без въобще да са доминатни или агресивни. "Лечението" на агресия/доминатно поведение и склонността за преследване на плячка са различни. Аз лично не бих "лекувала" prey drive или chase drive с корекции. Или поне ако ще се работи с корекции не вкарвайте кучето при кокошките преди да е емоцианолно и физически изразходвано. При кучета с такива склонности като цяло се препоръчва канализиране на инстикта в друга /желана от стопанина/ насока. От друга страна неправилни и ненавременни корекции могат само да задълбочат проблема.
User's Signature

Качена снимка

#712 Потребителят е офлайн   lonesome Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 April 2009 - 08:51 PM

Каква алтернатива можеш да ми предложиш като на един средностатистически стопанин без особено (да не казвам никакви) познания в тази област? Много ми се иска да отида при специалист, но ми е невъзможно. При следваща убита кокошка най - вероятно ще бъде предаден на собствениците си (които съм убедена, че ще го изгубят само за няколко часа) или вързан навън за неопределено дълго време, а аз не искам това да му се случва.
User's Signature

Качена снимка

#713 Потребителят е офлайн   lonesome Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 April 2009 - 03:10 PM

Под опъване имах предвид корекция. В смисъл, че не съм го жалила заради ръста му и си го опъвах (дръпвах/коригирах) душмански. Както и да е, при нас явно няма да се получи или поне не на този етап. Пускам го свободен на двора, защото не ми достига времето да го разхождам, а и защото нямам подходящо място за разходки. Днес собствениците му са си го взели. Сега забравям кокошките и започвам да стискам палци да го опазят да не избяга или да не го оставят да изяде нещо и да се натрови.
User's Signature

Качена снимка

#714 Потребителят е офлайн   SteLLa_ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 April 2009 - 03:43 PM

Показване на мнениетоМил@, в Apr 13 2009, 04:01 PM, написа:

Стела, абсолютно си права. Въпросът е - как да го направим. При всички останали случаи кучето е много добро, послушно, изпълнява команди и т.н. Всички се надпреварват да го хвалят. Връща се от игра с други кучета, от гонене на зайци и т.н. Само с птиците - не. Затова потърсих помощ по този специален въпрос. Надявам се да напреднем с времето. Все пак кучето е на 9 месеца и неотдавна навлезе в "пубертета" :bm_008:

Наистина не знам кое е това нещо, което ще накара кучето ти да не е толкова обсебено от гоненето на птици. Като за начало може да пробваш игнориране, когато тръгне и не се върне при повикване. Може да пробваш и с играчка. Ти най-добре знаеш на какво се радва или не кучето ти. Може пък при редовно повикване при теб и изпълнение от негова страна да награждаваш и той да свикне, че дойде ли-има награда. И това си е стимул. Пробвай различни варианти! Успех :)

Off-topic коментари относно Pray drive и мотивация с играчка са преместени ТУК

Подобна тема - ТАЗИ

Мод

User's Signature

Successful people never worry about what others are doing!

#715 Потребителят е офлайн   hwarang Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 18 April 2009 - 07:49 PM

Имам женско сибирско хъски на 3м. и 2 седмици , казва се Чара.
Имам и калифорнийско зайче Бъни - на 5години(големичко е 5-6кг.)То живее в клетка,но сутрин и вечер го пускаме да се изпишка(научили сме го да пишка в една тава и само там си пишка и като има някой по-дълго си седи пусната).
Искам съвет какво да правя за да науча Чара да остава безразлична към зайката.
Сега преди малко ги събрах двете , обаче и зайката е любопитна и отива да души Чара , а пък Чара почва да си играе с лапи и да я "удря" и да я джавка. А заека като тръгне да бяга от Чара и тя почва да го гони и ги разделих в различни стаи. Мисля всеки ден да ги събирам по 5-10мин. , докато свикнат.

Вие какво ще ме посъветвате?
User's Signature

Качена снимка

#716 Потребителят е офлайн   liglioty Икона

Публикувано: 19 April 2009 - 09:07 PM

Имам мелес м-у Кавкаска и Боксер мн. буйно и игриво... като види друго куче което му се нахварля стой и не мърда :ea_103: ... искам да питам как да го озлобя малко поне.. и как да го науча на някви команди... мерси предварително ... а, и кучето е на 6 месеца...

#717 Потребителят е офлайн   alisa Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:Фотография, ротвайлери, котки, музика, конна езда и мн. други. :)

Публикувано: 19 April 2009 - 10:53 PM

Още е малко.. затова не се защитава недей да го озлобяваш защото после
ще питаш как да го направиш пак добро искам да ти кажа, че като поотрасне още малко ще почне да се защитава :) но в никакъв слачай не го насъсквай срещу кучета.
Това е моето мнение пък нека чуем по опитните какво ще кажат.

#718 Потребителят е офлайн   SteLLa_ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 23 April 2009 - 11:29 AM

Показване на мнениетоliglioty, в Apr 19 2009, 10:07 PM, написа:

Имам мелес м-у Кавкаска и Боксер мн. буйно и игриво... като види друго куче което му се нахварля стой и не мърда :ea_103: ... искам да питам как да го озлобя малко поне.. и как да го науча на някви команди... мерси предварително ... а, и кучето е на 6 месеца...

Ще дефинираш ли "да го озлобя поне малко"?-какво очакваш да прави след това "малко озлобяване"?
Има тема за командите, прочети я внимателно, избери на какво искаш да научиш кучето и действай. Ако не можеш да се справиш сам, винаги може да отидете с кучето на треньор , за да ти даде насоки.
User's Signature

Successful people never worry about what others are doing!

#719 Потребителят е офлайн   Джоко Икона

Публикувано: 23 April 2009 - 09:42 PM

Искам да попитам дали според вас стопаните трябва да се намесват, когато две кучета се сбият. Дали трябва да оставим кучетата сами да се разправят, или да се намесваме като ги дърпаме. Това е нещо, за което още се колебая и не съм сигурна какво да правя, когато ми се случи кучето ми да влезе в битка с друго. И какво да правя след боя също - да му се карам, да казвам не, как да му покажа, че това е нещо, което не насърчавам?

#720 Потребителят е офлайн   rimela Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 23 April 2009 - 10:49 PM

Според мен много по-важното е какво да се направи, за да НЕ СЕ СТИГНЕ до бой.
На този етап трябва да се намеси стопанинът, и то най-решително.
Другото е "след дъжд - качулка".

Лично мнение - не съм "слец". Други знаещи да кажат...

• (93 Страници) +
  • « Първа
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни