Асене, не съм специалист, просто имам куче, което имаше проблеми, подобни на вашите и споделям собствен опит. Според мен, твоето куче е още младо. Това е голяма порода и ми се струва, че още е рано да се очаква улягането му. Моето се води "средно голяма порода", на 1 година е, и още е с бебешки акъл. За моята порода казват, че ще е зрял на година и половина, сигурно и при тебе е подобно. Това първо. Вероятно играта с други кучета и други неща му е по-интересна от това, да стои с вас. Опитай, вместо да го привикваш с лакомство, с играчката, която му е най-интересна. При нас тенисната топка с хвърлячката свърши по-добра работа. Постепенно разбра, че когато хукне да си поиграе с куче, обдушат се, и го повикам с хвърлячката и сигнала едновременно, ще играем. Търчи като изоглав да играем. Постепенно почваме да използваме само сигнала, не винаги следва игра след това, но условният рефлекс си се създава.
Второ, ако кучето изпълнява команди у вас, а не ги изпълнява навън, означава, че не са усвоени докрай. Обикновено съветът е да се работи върху командите, като постепенно се въвеждат дразнители. И ние правихме същата грешка, щом изпълнява командите вкъщи, си мислехме, че са научени, ама като няма дразнители беше най-доброто куче, а като се появи дразнител - ние не съществуваме. малко по малко, с упоритост и постоянство, всичко върви по-добре.
Колкото за слагането на лапи на коленете ви и т.н. Кучето явно иска нещо, което е установило, че му се дава, когато прави така. Не знам какво е - храна, игра, просто внимание. Според мен е добре, щом наказанията не помагат, когато досажда, да го лишите от положителното подкрепление. Т.е. , когато прави така, да не получава нищо. Ама съвсем нищо. Ние даваме команда off, която е да слезе откъдето се е качил, и после - или "на място", или "иди седни там". Не го гледаме, не му обръщаме внимание, не му се приказва, не му се дава играчка да се занимава, нищо. За него общуването е важно, затова игнорирането си е наказание само по себе си. Сега, когато иска нещо, идва, слага си главата на коленете ми и ме гледа умолително. Ако кажа - не, или оф, отива и чака. Както трябва да бъде. Щом вашето куче ляга и чака на терасата значи това е начинът. Да не се обръща внимание, да се праща на място и така. Не разбирам защо не сте доволни от тази реакция. Няма нужда да е обидено кучето, те не се обиждат. Достатъчно е да уважава решенията на лидерите, т.е. хората. Явно приема вестника и др. средства като игра, само на терасата действа.
За дърпането на повод. При нас помогна нашийник
тип холти. Не сме пробвали строг нашийник, но холтито изпълнява успешно 2 функции -
1) обхваща шията високо, веднага под главата, където е най-чувствителното място, за разлика от другите нашийници, които, ако не са поставени високо (а те се свличат надолу), обхващат мястото, което е най-силно у кучето, там са много силни мускули и човек не е в състояние да го удържи. Дори и със строг нашийник, проверявай дали е достатъчно високо - на мен ми се струва, че те в отпуснато състояние са доста ниско, почти на раменете на кучето, и човек няма много шансове при голямо куче.
2) когато се дръпне холти-нашийника, главата на кучето се премества в посока на дърпането - т.е. към човека. Кучето няма практическа възможност да дърпа в друга страна, ако главата му сочи към тебе, то върви, накъдето сочи главата. Нашето много скоро усети каква е работата и само като сложехме холтито, спираше да дърпа моментално - просто няма смисъл. Постепенно, се научи изобщо да не дърпа и престанахме да употребяваме холтито. Но ако дърпа, аз спирах, слагах го да седне и не се върви наникъде. Т.е. или се върви кротко, без дърпане, или не се върви изобщо. Разходката става по човешките изисквания, а не по кучешките.
Дано съм помогнала поне малко.