Тара, и аз да се добавя към общия хор и да споделя подобни случки от моя собствен опит, може да ти текне някоя идея. Нашето куче не е ръмжало и хапало във връзка с повода, но пък го дърпаше много време и направи щуро изпълнение, когато сложих за първи път
холтито. Понеже дърпаше повода като луд и по едно време ми писна да го разхождам, като ме заболява ръката от рамото от дърпане и корекции и т.н. Правих преди това опити, като първо тичахме заедно, тогава, малко като се поизмори, вече тръгваше нормално и уж се държеше, сякаш аз съм водачът, но не винаги се получаваше. Мъжът ми се не оплакваше, защото той е по принцип доста силен и кучешкото дърпане не му беше проблем, а и енергията му е доста властна и силна, но аз имах наистина проблем. Решихме да сложим холти - по съвет на друг кучкар с две кучета от същата порода. Каза, че за седмица дърпането и зорът е минал.
Сложих холтито за пръв път сама вкъщи. Трудно е да ти опиша какво ръмжене, дърпане, тръшкане и хапане настана! Лай, ръмжене, тръшкане и влачене по земята, за да смъкне тая омразна нова каишка - а той уж беше послуше. Аз се постреснах, но бях прочела вече, че кучето вероятно няма да я хареса и в началото ще се съпротивлява. Бях много твърдо решена да му покажа, че ще ходи с нея, ако иска изобщо да излиза навън. Т.е. това е и решение да покажа на кучето, че ще се слуша моята воля, че аз съм водачът в случая, а не то. Та така - няколко минути тръшкане, хапане и ръмжене, после почивка. ПОсле - пак - сякаш озверяваше и още една серия от подскачане, търкаляне по килима и т.н. В един момент, единственото, което можех да направя, е да държа повода високо, и кучето буквално увисваше на него. Като успокои малко топката, отпусках. Дори не го хвалех в тоя момент на "проблясък", защото в очите му виждах, че това е колкото да си поеме дъх и не се е отказал.
С мъжа ми решихме кучето да не излиза от вкъщи без холтито. Приложих всички съвети по отношение на това, как трябва да протича разходката. Ако дърпа и не се държи добре - спира се и се дава команда седни или редом или някаква друга. Не се продължава, докато не се изпълни командата. Просто кучето трябваше да разбере, че ако има въобще някаква разходка, тя ще става по нашите правила, а не по неговите. Мисля, че това е много важно.
От друга страна, всичко с игрите и закачките си е било също на мястото - едното не пречи на другото. И аз най-обичам да си го гушна и да си играем, да се гоним или търкаляме из къщи. Обаче му разрешихме да се качва на дивана при нас доста късно - чак след като вече е цивилизован, и знае, че се качва, когато ние му кажем и като му кажем долу - веднага слиза долу.
Второ - и мен мъжът ми винаги ме е критикувал, когато дам команда, кучето се помайва да я изпълни, а аз не настоявам докрай. Например, ако го извикам, то не дойде - нещо души, или се разсейва - отивам при него, хващам го за гривата и му се карам. Или, ако дърпа, въпреки команда "редом" (което значи, че не е усвоена още) - не продължаваме, ако не върви редом и дърпа. Спираме и сядаме. Така че, дори и да види друго куче някъде напред и да почне да дърпа, за да отиде да си играят, ако дърпа, се спира и се сяда и онова куче си отива. В един момент разбра, че ако иска да се върви, трябва поводът да не е опънат.
Между другото, установила съм, че физическия контакт по време на корекция ми върши по-голяма работа дори от гласа, макар че моето куче винаги е бил майстор да усеща по гласа накъде отиват нещата. Т.е. ако приложа "ухапването" с пръсти на Сизар Милан, в комбинация с гласова корекция, лично аз имам по-голям резултат, отколкото само с глас и с повод. Понякога го бутам с крак настрани, за да усети присъствието ми, ако не ми е удобно да го стигна с ръка.
Днес на разходката се заигра с някаква женска кучка. Искахме със стопанката да ги спрем, но нейната кучка се изхлузи от нашийника и жената се паникьоса - каза - тя никога не ме слуша и не прави каквото искам. Успях да накарам Шаро да спре и да седне, както препускаха като луди коне наоколо. Чуждата кучка обикаляше наоколо и в един момент я сграбчих за врата отгоре, точно както сграбчвам моя хубосник, като не слуша. Кучката приклекна и замръзна и стопанката й успя да дойде и да му сложи каишката. Т.е. физическият контакт, който показва доминантност върши добра работа понякога. С моето куче сега се учим да ходим заедно без каишка и да се подчинява. Уча го да пресичаме заедно улицата, т.е. аз да взимам решението кога и с каква скорост да се пресича, да не си позволява да хукне, без да съм до него. Само да кажа, че уличката ни е малка, има къщи само от едната страна и всъщност е задънена в единия край, та можем да си позволим експерименти - не е нормална оживена улица.
Забелязах, че реагира по-добре, ако като го сложа да седне на тротоара преди да пресечем, го докосвам по главата или врата и държа контакта по време на пресичането. Като усеща допир, се подчинява и не прави нито крачка встрани. Иначе, макар че знае правилата - пресичаме, той сяда на тревата отсреща и чака да му кажа кога може да хукне по поляната - но избързва и изтичва преди мен да се направи, че е седнал, с дупето във въздуха - и да го освободя да тича възможно по-бързо.

Абе циркът е пълен. Дано съм помогнала малко с моя опит.