Агресия, доминантно поведение
Публикувано: 09 May 2010 - 10:44 PM
Публикувано: 12 May 2010 - 10:34 AM
Кажете как да се опитам да потуша тази агресия/доминантно поведение срещу другите мъжкари.Кучето е на 1,2 години.
Публикувано: 12 May 2010 - 11:04 AM
Публикувано: 12 May 2010 - 11:40 AM
Промени коренно начина на разходка и започни активно да се занимаваш и играеш с кучето си. ТИ с НЕГО, а не то с някой си там. Вниманието му трябва да е изцяло в теб, ти да си най-забележителното нещо наоколо. Игра, в която ти го учиш на подлушание, която ти дава възможност да го превърнеш в кучето, което ти можеш да контролираш. Някъде имаше материал за това, как чрез играта ние можем да обучаваме и възпитаваме кучето си най-ефективно. Потърси и в нета, защото ми се струва, че това е твоят най-оптимален вариан.

Must Love Dogs. Must Care. Must Share.

Публикувано: 12 May 2010 - 12:16 PM

Публикувано: 12 May 2010 - 03:56 PM
SandStorm, в 09 May 2010 - 08:49 PM, написа:
Ръмженето при хранене може да значи и друго. Ако кучето го е страх от теб, няма да ти ръмжи - на по-високостоящия не се ръмжи. Ръмжи се, когато има единоборство и искаме да покажем, че сме по-страшни - или просто, ако е лаком и ръмжи, докато яде, дори без да има друг наоколо - както хората мляскат, например. Добре е кучето да се храни, когато е напълно спокойно. Ние затова нашия му правим "строева" - да си изпълни упражненията, да си "изработи" храната. Ако бяга, когато ти искаш да му вземеш нещо от устата - означава, че не признава лидерството ти - налага волята си над твоята - или пък мисли, че това е игра. Между другото, ако взима кори от дърво и ги дъвче и не смяташ, че ще се нарани с тях, го остави - нека се забавлява както си иска. Вече, ако поглъща трески и мислиш, че може да перфорира стомах или черва - това е друга работа - тогава просто ги махни от двора.
Публикувано: 12 May 2010 - 05:19 PM
Най-трудната възраст е от 1 до 3 години - явно карат нещо като пуберитет и им трябва време да улегнат

Желая ти успех! (за това красиво бяло същество от снимката ли говориш?)

Публикувано: 12 May 2010 - 07:54 PM
ПП:За същото същество говоря!

Публикувано: 18 May 2010 - 07:35 PM
Според прочетеното до тук кучето ми има " Териториална агресивност"
Особенно когато е с мен, когато е с друг човек не е толкова агресивно но когато е с мен...
Досега не е хапало но лае понякога така срещу хората че все едно ще ги изяде...
Кучето е немска овчарка на 5 години женско.
Лае когато някой минава покрай вратата / апартамент / когато някой звънне това го приемам.
Но когато види други кучита покрай нас рядко си играе с тях да кажем на 5 с едно се заиграва с другите се държи подозротелно или директно им се хвърля да ги гони...
дори да са няколко не ги хапи да ги даве но последния път скубна на едно няколко косъма от задницата и това ме притесни.
та трябва ми някакво обучение на кучето ако може да ме посъветвате къде ?
нямамвреме за да го водя много трябва да е или да го оставя за няколко дни или да са две три посещения
ако е възможно мога да го оставя за по дълго време за да се обучи и на няколко по дребни неща - като да не приема храна берз команда и да не я взема от други хора и от масата когато ни ням :)
но агресията м ие на първо място.
както е напечено напоследък не искам да се стига до крайности с истерични комшии

...СРАМ МЕ Е ЧЕ СЪМ БЪЛГАРИН...
WWW.OBERiON.NET - ТОВА ОКОЛО НАС, ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА ЕДИН БРУТАЛЕН ТЕМЕРУТ...
Публикувано: 18 May 2010 - 09:29 PM
Публикувано: 25 May 2010 - 03:18 PM
Забравих да спомена-кучето ми Ози е на 2 години,подарък ми е,когато попитах за породата ми казаха че майката е сибирска лисица,а бащата нещо по-мъничко и много космато,поради което кучето ми прилича на голяма космата булонка

Нещо ме озадачава обаче напоследък..Нямаме вече проблеми със стоенето сами,имаше докато свикне,но сега след като е разходен и се е нахранил нямам абсолютно никакви проблеми с това да излезна,той ме налбюдава спокойно докато отварям вратата и излизам и прочие.От цялото семейство най е привързан към мен.
Последните два дни обаче се събужда рано сутринта и започва да обикаля из стаята и да идва до всеки един от нас,да продължава да скимти.По принцип е свикнал,че когато съм на училище два дни сутришната му разходка е между 7 и 8,а следващите два дни е ред на майка ми и разходката е между 8 и 9.Досега сме нямали проблеми,когато види,че си взимам чантата за училище той ляга до майка ми и я чака да си свърши работата.
Но сега от два дни не спира да скимти сутрин,няма наранявания и скемтенето спира след като го изкарам,а като се приберем също няма нищо-просто си ляга да спи.Помислих,че просто защото много му се ходи по нужда,но дори не е така-след като го изкарах днес само за 2 пъти някъде маркира територия и сам пожела да се прибере(което е невероятно,по принцип не иска).Жизнения му статус според мен не се е променил,пак си е игрив,жизнерадостен,тича си.И ако имаше нещо здравословно нямаше предполагам да спира със скимтенето сутрин след като го изведа.
Не знам дали има връзка,но точно преди два-три дни беше цяла вечер сам,а навън имаше буря,чувала съм че животните са по-чувствителни към тези природни прояви.
Някой да има някаква идея,ще се води вероятно на ветеринар и ако утре е така,но дали просто не е някаква прищява с която да ме изнудва да го извеждам когато поиска(понеже е доста хитър и често прилага разни номерца).
Благодаря предварително!
Публикувано: 28 May 2010 - 11:53 AM
Здравейте, и аз много се интересувам от темата за обучение, защото се сблъсках с интересна ситуация, която ме притеснява, като същевременно ми е трудно да дефинирам проблема.
Ще започна така, кучето е доберман на 14 месеца и от малко живее с мен, сестра ми и съпругът и. Предполагам за лидер е възприел съпругът на сестра ми, защото основно той се занимава с него, но и към мен проявява да кажем желание за игра, изпълнение на команди и т.н. Разбираме се добре и нямахме проблеми с кучето освен на моменти, когато се заиграе не отговаря на команди или се опитва да не ги изпълни, като бяга наоколо и си прави каквото иска. До вчера намирах начин да се справя с това, но по време на разходка и игра на поляната, където играе всеки ден дойде дете да си играе с футболна топка. Кучето открадна топката на детето и не искаше да я върне доста време, като не отговори нито на настойчивото ми "не", нито на "стой", нито на "ела тук" и "пусни" които по принцип знае и изпълнява ако сме само давамата. Ясно ми е, че трябва да се обучаваме и двамата доста до като стигнем момента с идеалното послушание, но основно ме провокира следното - детето се изплаши от кучето и тръгна да бяга назад пищейки, а кучето се опита да го доближи с любопитство, което още повече уплаши детето. Притеснителното за мен е, че не искам да уплашим друго дете така, а съм сигурен, че агресия няма да прояви кучето, защото си играе редовно с други деца на поляната на възраст от две години нагоре...
Публикувано: 28 May 2010 - 12:32 PM
Както детето, така и кучето са реагирали съвсем нормално- детето се е изплашило от голямото страшно куче, кучето е решило, че тичането и писъците на детето са покана за игра и се е включило.
Щом познавате добре кучето си и знаете, че няма да ухапе, е добре. Лошото е, че всъщност детето може наистина много, ама много да се уплаши и да се стигне до супер неприятни ситуации. В тази си възраст кучетата са още много игриви и трябва много обучение и търпение, докато почнат да изпълняват на 100%.
Моят съвет е да поработите повече върху "не" и "ела тук" (а как - разгледайте темите от форума за обучението) и в момента, в който видите идващо дете, да хващате кучето. Лично аз на моето съм му забранила да ходи при деца, освен при такива, които идват спокойно при нас, които познавам и за които съм спокойна за реакциите им. И въпреки всичко доверие на 100 % никога!
Успех!

We make a Living by what we get... We make a Life by what we give...
Публикувано: 30 May 2010 - 10:37 AM
Успех!
Публикувано: 30 May 2010 - 04:23 PM
Благодаря за помоща, ще трябва доста да чета във форума за обучение на кучета и в този смисъл ако ми препоръчате нещо, ще съм още повече благодарен.
Приятен ден на всички :)
Публикувано: 02 June 2010 - 12:10 AM
zafirov, в 30 May 2010 - 02:28 PM, написа:
Благодаря за помоща, ще трябва доста да чета във форума за обучение на кучета и в този смисъл ако ми препоръчате нещо, ще съм още повече благодарен.
Приятен ден на всички :)
Зафиров, вече си получил много хубави отговори. Правилно си се ориентирал - кучето очевидно много обича да играе и това го "движи". При нас също беше така - докато да дойде момента, в който той идва винаги при "ела тук", използвах пластмасова хвърлячка с тенисна топка за примамка. Понеже умира да тича след топката, като ме видеше отдалеч, че размахвам хвърлячката, си чупеше лапите да дойде, за да играем. Така съм го откъсвала от доста неприятни ситуации, включително и захласване да гони птиците навътре в морето, дето не мога да го стигна.
Когато надуших тоя номер - да пренасоча вниманието му към нещо, което много обича, го карах да изпълнява команди, за да продължим играта - и той беше готов да се изправи на главата си, а очите му - все в топката. След 2-3 команди - хвърляне на топка - веднъж или няколко пъти, за да има елемент на изненада. После - пак седни-легни-стани- и т.н. - пак хвърляне на топка. Хем се засилва лидерската позиция, хем той си умира от кеф.
Наистина командата "не" е много важна. Ако си изградиш позиция на лидер, кучето няма да се ослушва и ще изпълнява безпрекословно - с времето, разбира се. Днес решихме да преградим достъпа на Шаро до една част от двора, в която ми размества едни розови камъчета като тича и ползва един ъгъл за тоалетна - не знам защо. Сложихме оградка, която той лесно може да прескочи - той всичко може да прескача... Мъжът ми го заведе до оградата - каза строго "не" два пъти. После премина от другия край на оградката - и оттам каза "не" - и това беше. Нито имаше опит да мине, нито да се промуши - нищо. Просто смени маршрута на обиколката, защото лидерът е обявил тази територия за негова. Чак аз се изненадах, а си зная, че е послушен, общо взето.
Успех!
Публикувано: 11 June 2010 - 10:20 AM
Нова съм във форума и не съм го чела много назад, но мисля че тук мога да получа отговор на въпроса си. Интересува ме на какво точно се дължи агресивното поведение на кучетата на психично болни хора.Със собствениците си са много мили и са много добре обгрижвани, но навън се превръщат в зверове. Тази сутрин ми се нахвърли едно такова куче и добре, че имаше намордник.Аз и моето куче не пострадахме, така да се каже, но се прибрах цялата издрана и изкаляна.
Също така ми се иска да знам какво се прави в такава ситуация- как да се държа, редно ли е да бягам и пр. Имам чуввството, че докато се борше с мен, не го интересуваше нищо друго- нито виковете на собственичката му,нито командите, които се опитвах да му крещя.
Ще съм благодарна на мненията и отговорите ви.
Публикувано: 11 June 2010 - 10:46 AM
Попринцип мен няма да ме охапе , но не се знае друг човек ако реши да я погали по коремчето или някое куче да и се завре там дали няма да реагира доста агресивно вече...
Тренираме да ляга и да я галя по коремчето без да ръмжи , но освен този начин , други идеи?

Публикувано: 11 June 2010 - 11:16 AM
jani02, в 11 June 2010 - 10:25 AM, написа:
Е ... ако мога да ви успокоя, щом кучето е било с намордник, значи собственика не е психично болен, така да се каже ... има и много по лоши случаи, когато безсъвестни стопани си пускат несоциализираните си кучета да се разхождат просто ей така ...
Дължи се на липса на социализация на кучето. Възможно е и да е по доминантно, склонно към повишена агресия към подобни - и такива кучета има.
Все пак - добре, че е било с намордник.
С такива кучета и такива стопани трябва да се работи много, самите те трябва да работят под наблюдението на специалист, за да могат да коригират преди всичко свойте грешки. Иначе - зависи от порода, от ситуация, от възпитание, от социализация, от възможност стопанина да контролира кучето си.
Публикувано: 11 June 2010 - 11:42 PM
Първо с предисторията. Имам Френски булдог на една година. Като цяло е доста възприемчив и послушен. Минахме курса за обучение на малки кучета. Знае команди като Не, Седни, Легни и т.н. Храни се по команда и мога да му взема храната дори от устата без проблем.
От около месец обаче започна да проявява агресия към мъжки кучета, когато има женска. Не чака другото мъжко да я приближи, просто отива при него и напада. Това поведение започна след като беше нападнат два пъти в рамките на седмица. И в двата случая след моя намеса и на другите стопани няма никакви щети. Освен психологически. И в двата случая той не се защити по никакъв начин. И след това изведнъж възмажа. Той е изключително социализиран. Още от съвсем малък сме по кучешките поляни и стоим на следобедната разходка по два часа.
Та при такова нападение от негова страна аз викам НЕ, което се игнорира напълно. Отивам и ги разтървавам. И все се перчи на много големи кучета. За щастие до сега всички са били изключително добри и нямаме никакви сериозни травми, но това си е като руска ролетка. Веднъж се сби с един американски стаф, с едно хъски. С друг Френчи. Сега като има мъжко и женско куче просто не го пускам. А със хъскито и Френчито си играят от бебета. Като няма женска няма проблем. Разбирам, че това си им е природа, но трябва да бъде изкоренено. А пък от друга страна ако всеки път се намесвам си мисля че може да го потисна прекалено и да разбия самочувствието му.
Колкото до кай кой е в нашата глутница май не е многоо ясно. Сега започнах да влизам преди него и да изисквам изпълнение на всякаа цена, ако не, следва тръшване със захапка с ръка. Вече изобщо не му давам храна от моята и го храня след нас. Преди му сипвах да се храним едновременно, за да не се чувства изолиран. От около седмица има промяна в правилата и се усеща малка разлика в поведението му.
Така, това е главното, което ме притеснява най-много, защото може да се стигне до сериозни наранявания. Има и още, но да не ставам нахална

Приемам всякакви съвети и критики естествено и имам желание да работя с него и да го възпитавам.