Регистрирахте ли своето куче - мисията възможна
Публикувано: 20 March 2007 - 08:53 PM
А за "услугата" вие май и по тази точка ще се окажете единствения ветеринарен лекар който никога /дори и на президента/ няма да направи услуга.
То просто държавата ни е такава, че почти всеки търси изгодата, а знаем добре, че щом има търсене има и предлагане.

Nothing but the best is good enough!
Публикувано: 21 March 2007 - 09:44 AM

...the Chupacabra has reportedly attacked and devoured the blood of a wide variety of animals including dogs and sheep. As far as we know, there have yet to be any human fatalities...
Публикувано: 21 March 2007 - 11:16 AM
Цитат
Срещу сметките не се оплаквам, защото срещу тях получавам нещо - вода, ток, парно и тн.
Колкото за данък сгради и такса смет, както и данъка за колата - за съжаление са ме принудили да го плащам... а не искам хич, защото не получавам никаква или да кажем изключително некачествена услуга в замяна.
Надявам се силно (и затова пиша толкова грубо) да не ни принудят да платим и този безсмислен данък. Още по-лошото, е че вие и без да ви принудят го правите - гражданското общество е нула в България. Затова ще ви взимат парите за глупости и вие ще се радвате, че хамстера са ви регистрирани в общината
Бих платил и данък куче, ако този данък отиде поне за нещо полезно. Аз обаче съм убеден, че той ще отиде за заплати на хора, които да глобяват тези, които не са платили - поредната безсмислена администрация или заплати на чичковците, които ще търсят момиченца или възрастни хора в парка, та да ги плашат. Не благодаря - не участвам в тази игра - предпочитам да се бия и дори съдя ако е нужно.
П.С. А на предложената съседка заради която ще изгоря - ще и стане черен живота, но това е друга тема :)
Публикувано: 21 March 2007 - 11:35 AM
Хайде стига сме размивали темата, защото някой като иска да прочете за процедурата конкретно доста ще се обърка. Приказки колко ни е 'балъшка' държавата не са на място, особено по повод регистрация и данък куче, които отдавна са в сила в чуждите законодателства, както и трябва. Да, процедурата все още е тромава, с времето ще стане рутинна.
Но защо трябва да има регистрация на кучетата смятам е ясно, какво да го нищим...
Публикувано: 21 March 2007 - 12:18 PM
Цитат
Т.е. след като регистрирам кучето да занеса регистрацията на вета? Самата регистрация или ксерокопие?
Публикувано: 21 March 2007 - 05:57 PM
1. Попълних декларация - стандартна бланка, съдържаща моите данни, адрес + от данните на кучето - само порода и дата на придобиване. Най-отдолу имаше изброени основания за освобождаване от такса, които могат да се подчертаят. Тъй като това е декларация и се носи отговорност за неверни данни, предполагам документи за доказване не са необходими. Не ми поискаха паспорт на кучето.
За съжаление образец не мога да ви покажа, тъй като ми донесоха отнякъде си един единствен екземпляр.
Срещу подадената декларация ми дадоха входящ номер.
Тези, които са освободени от такса, съветвам да попълнят декларацията в 2 екземпляра, да поискат печат и вх. номер върху копието и да си го запазят, както се прави с данъчните декларации.
Декларацията се подава съгласно Закона за местните данъци и такси, чл. 117, любопитно е, че на входящия ми номер пише, че съм подала декларация по чл. 54 (за превозно средство).
С това регистрацията приключи.
2. Отидох на касата и казах, че искам да плащам такса куче, поискаха моето ЕГН, адреса и името на кучето, което дори не се събра в полето за име. Срещу това ми дадоха приходна квитанция.
Ветеринарните лекари, които са поставили чипа на кучето все още твърдят, че не са уведомени за своите задължения да регистрират кучета в РВМС.
Публикувано: 21 March 2007 - 06:20 PM
Но по някое време, когато разбера вече окончателният закон, и такси и всичко ще отида да си платя и данъка. За да гледам, как от балконите на моя блок се сипе манджа за пумиярите, които нападат моето, хапят го, акат наоколо, но аз им плащам, да са живи и здрави. Уж щели да кастрират - две сега са бременни - има неща, които не разбирам, но разбирам едно, когато всеки е против правилата и данъците, нищо не се променя. Бих искала да има всенароден данък обществено куче. Така като вика съседа ми кучетата наоколо да ги храни, ще знам, че към данъка му е прибавена и тази негова мислотиня, дори да не им чисти. А не аз да плащам, а комшиите да ги въдят. Но винаги ще е така, тези, които нарушават правилата, никога няма да са засегнати от закон и забрани. Въпрос на личен принцип е.
Публикувано: 21 March 2007 - 06:30 PM
Публикувано: 21 March 2007 - 06:34 PM
Цитат
.
l) Благодаря, нещата се изясняват. Мисля да пристъпя към действие в близките дни! 1super
Публикувано: 21 March 2007 - 06:53 PM
Така че се подготви да ги информираш wink
Публикувано: 21 March 2007 - 08:08 PM
Административни услуги тук са:
Градоустройство, кадастър и регулация
Строителство, ремонти и инфраструктура
Администр.обслужване на населението
Общинска собственост
Екология
Просвета, култура и социална дейност
Регистрация и контрол на търг.дейност
Човешки ресурси
Бюджет и финанси

............................................BLACKY forever in my heart.............................................[br]

Публикувано: 22 March 2007 - 01:59 PM
Кучетата се регистрират и маркират при ветеринарните лекари. Те подават данни в РВМС, които касаят само: Вид на животното, идентификация, собственик. Данните са нужни за поддържане на единния регистър. Не ги интересуват данъци и такси, те не събират данни дали е декларирано кучето в общината.
На забележката ми: лекарите твърдят, че не са уведомени от вас за това свое задължение ми отговориха: Да седнат и да прочетат ЗВД, задълженията им са формулирани там, ние не можем да информираме индивидуално всеки колега.
Т.е. - декларацията и таксата в общината от една страна и регистрацията при вет с последваща в РВМС от друга страна са две независими едно от друго неща. Регистрацията в РВМС не е наше (на стопаните) задължение.
Публикувано: 22 March 2007 - 02:18 PM
Цитат
На моя вх. номер пише: СО Дирекция приходи на МДТ, отдел обслужване Красно село.
Там, където се подават декларации за коли и се плащат данъците за коли и жилища. Портиерът ще ти каже къде е това.
Просто питах, защото се учудих какъв е този отдел Приходи, мислех да не е Бюджет и финанси, което ми се струва малко вероятно- а ето сега така обяснено предполагам, че е отдел административно обслужване, другото явно е мястото, където се заприходяват /СО Дирекция приходи от местни данъци и такси/. Благодаря и се извинявам ако съм досадила с моя въпрос.

............................................BLACKY forever in my heart.............................................[br]

Публикувано: 22 March 2007 - 02:19 PM

...the Chupacabra has reportedly attacked and devoured the blood of a wide variety of animals including dogs and sheep. As far as we know, there have yet to be any human fatalities...
Публикувано: 22 March 2007 - 02:24 PM
Цитат
Съгласна съм, така мисля и аз и ако бях ветеринарен лекар щях да постъпвам точно като вас. Но описах реалното положение, което ме кара да съм песимист - отново разхвърляна норма, отново разхвърляна отговорност.
Patita, не си досадила, просто е по-лесно да се иде в общината, отколкото да се събира чак толкова подробна предварителна информация b) Мисията вече не е невъзможна, в моята община си имаха папка с такива подадени декларации, вярно малце бяха, но нямаше никакъв проблем. Портиерът беше напълно наясно, макар че прояви признаци на веселие като споменах куче, сигурно е имало разправии. Явно през януари са били по-объркани, но сега вече не е прецедент.
Публикувано: 23 March 2007 - 01:56 PM
Цитат
bl) Тюх. Но аз като съм регистрирала миналата година (каква борба беше само) кучето си, сега ми остава само да ходя и да си плащам нали? Не трябва да преминавам през всичко, защото системата се е поизменила? А и последно все още не съм наясно честно, какъв ми е данъка. Двадесет и нещо ли или 1000, че ми е некастрирано кучето и някой ден може да го забременя. Все изчаквам да видя, последен резултат от тези закони, но пък не знам има ли някакъв краен срок за плащането или по всяко време на годината мога да си платя данъка?
Публикувано: 24 March 2007 - 03:11 PM
Публикувано: 26 March 2007 - 10:51 AM
Цитат
26 март 2007 | 11:39 | Агенция "Фокус"
София. Чиновническо недоглеждане саботира регистрацията и плащането на таксата за домашни кучета, алармираха пред Агенция Фокус запознати. Според чл. 174 от Закона за ветеринарномедицинската дейност собствениците на кучета, навършили 6-седмична възраст трябва да ги заведат на ветеринарен лекар, който да им издаде паспорт по образец и да ги маркира с микрочип или татуировка. А ветеринарният лекар е длъжен в едномесечен срок да изпрати данните от своите регистри в съответната общинска администрация и Регионалната ветеринарномедицинска служба, за да могат да се събират таксите.
До момента няма подаден регистър от частнопрактикуващи ветеринарни лекари в районните администрации. Проблемът е, че Националната ветеринарномедицинска служба е трябвало да подготви образци на тези регистри, тъй като е контролен орган по Закона за ветеринарномедицинската дейност. Тъй като обаче регистри няма и такива не се раздадени на ветеринарните лекари, те не изпълняват задълженията си по закона. Оттук произтича и порочният кръг тъй като в районните общински администрации няма внесени регистри от ветеринарите, те не знаят кои стопани дължат такса-куче.
24 лева е таксата за куче в София. От такса са освободени стопаните на кастрирани, ловни, служебни кучета и кучета-водачи.
По неофициални данни броят на домашните кучета в София е около 100 000. Ако само за половината се плати такса, в общината ще постъпят над 1 млн. лева.
Срокът за плащането на таксата изтича на 31 март, а за кучета придобити след тази дата дължимата сума се плаща в едномесечен срок след придобиването на домашния любимец.
Мартина БОЗУКОВА
n)