Хранене на бездомни кучета и котки
Публикувано: 17 November 2009 - 12:52 PM
И така, бездомните животни са факт.
Какво, според вас, трябва да ядат бездомните, ако хората не ги хранят? Аз се сещам за два варианта. Единият - да вадят боклуци от кофите. Другият - да нападат други животни.
На мен лично нито един от тези варианти не ми изглежда приемлив.
Приемаме , че всички ние, пишещи тук, сме отговорни хора, които никога не са изхвърлили нито едно животно. И все пак уличните са там .
Съвсем сериозно и без капчица заяждане: какво, според вас, трябва да ядат бездомните кучета и котки, живеещи в междублоковите пространства?
Чувала съм, че храненето събира повече бездомни. Добре. Не ги храним и те не се събират . Къде да отидат? И където и да отидат, какво да ядат?
Публикувано: 17 November 2009 - 01:08 PM
Идеите са две:
Първата: Животните подивяват от глад. Нападат и ядат хора. Прибират ги за агресия и ги убиват. Всичките! Все пак идва сезона на кожите.
Втората: Изострят междусъседските отношения и създават изкуствено конфликти. Така заети с междуособици пропускаме големите неща и сме все по-лесно манипулируеми.
Попрочетете развихрилите се спорове и из другите форуми и ще се убедите в правотата ми.
При това никой не се досеща, че въпросното решение е за мнението и на психиатър.

Публикувано: 17 November 2009 - 01:20 PM
Публикувано: 17 November 2009 - 01:58 PM
И аз това си го мисля.
Продължавам да не разбирам защо да храниш уличнo куче , да го галиш и да му приказваш е лошо. Мислех си , че това е начин да се социализира животното, да свикне с хора и с домашни кучета и да не напада. Не виждам как гладът и антагонизирането на уличните чрез бой с камъни, пръчки или нападения на домашни кучета, ще направи бездомните по-дружелюбни.
Но явно други хора имат други идеи и ми се искаше да ги споделят.
Да речем спираме да храним кучетата пред блока. Къде отиват? Пред съседния блок? Как това е по-добро решение? Защо нахраненото куче да е по-лошо от гладното?
Защо вместо да му дам остатъци от храна ( ако нямам пари за повече) да е по добре да ги пусна в кофата , а кучето да ги вади само от кофата заедно с други боклуци? Ако го нахраня, мога да си изхвърля чинийката после. Кой ще почисти след като кучето е вадило боклуци от кофата? Ако не ядат от кофите и не ги храним , ще са освирепели от глад. И ще нападат.
Но след като има такава наредба а и много хора са против храненето на уличните, се надявах някой да сподели каква е алтернативата от тяхна гледна точка.
Публикувано: 17 November 2009 - 02:01 PM
Статията, естествено, бе посрещната със страшен гръм и трясък от всички хуманисти, оплюта, авторът обвинен в античовечност, геноцид и разни други хубави думи.
Мисля, че историята с кучетата не се различава особено, освен с имената на главните герои.

Must Love Dogs. Must Care. Must Share.

Публикувано: 17 November 2009 - 02:01 PM

Публикувано: 17 November 2009 - 02:33 PM
Грахче, не виждам връзката.
Африканците имат корумпирани правителства , които прибират милионите долари и т.н. Нали не за политика си говорим? За разлика от африканците, кучетата няма да орат и сеят, няма да отглеждат стада, няма да произвеждат стоки за износ, няма да сменят корумпираните си правителства...
Попитах конкретно и съвсем искрено. Какво да ядат кучетата, ако никoй не им дава?
Публикувано: 17 November 2009 - 02:37 PM

Публикувано: 17 November 2009 - 04:26 PM
Вече десетилетия наред българската държава, софийска голяма община и неизвестен брой граждани кучелюби водят истинска кампания кампания с ако не всички , то ужасно много средства за решаването на т.н. кучешки въпрос.
Дават се милиони за осигуряването на средства за борба с него като на книга се извършват изключително количества акции, операции, проучвания, прочиствания и прочие дейност, парите за които всъщност потъват по цялата верига отговорни за това лица като се почне от общинскити служби, ветеринарния контрол и се свърши с разни кучелюби, които чрез организацииките събират неизвестно количество пари и чужбински дарения за каузата. Убил ме господ да твърдя, че всвички са така, но колко са... никой всъщност не знае.
Някой се майтапеше по този повод в последната кампания за кмет, че софийските кучета сигурно имат по няколко чифта тестиси.
Частни и честни кучелюби спасяват бедните бездомни подхранвайки ги ежедневно, което разбира се способства за обособяването им в грижливо събрани глутници, което естествено води до негодуванието на всички останали хора в квартала и превръщането му в наболял въпрос. А превърне ли се в такъв, то става обект на медийния интерес, започват интересни публикации и масирани, почти истерични нападки и от двете страни /тази на кучелюбите и тази на кучефобите/ и накрая ... каква изненада се стига до началото на поредната кампания, неделима част от общата глупост по решаването на кучешкия въпрос. Поредните стотици хиляди се мятат в кю-па и се разпределят по веригата и така до следващия път, когато някой бъде леко изяден от иначе милите и нещастни бездомни кученца...
Всичко хора, които подхранват кучетата са просто част от този механизъм. Те са част от проблема и нямат нищо общо с решаването му. Напротив, те са твърде важни за неговото репродуциране и продължение напред във времето.
Проблемът, както казвате е кой ще храни кучетата. Аз обаче мисля, че проблемът е кой ще се грижи за кучетата. Защото само храненето е създаване на проблем, а не го решава. Решението на целия проблем се крие в няколко стъпки:
- всички кучета да си имат стопанин. Колко от вас са истински собственици на кучето си? Колко от вас са се регистрирали в общината и носят отговорност за деянията на кучето си? Хората, които притежават или хранят куче, което не е тяхно да бъдат санкционирани от общината със солидна глоба и предупреждение. При неизпълнение в срок отнемане на кучето. При което не хората ще отидат в общината, а общината ще дойде при тях под формата на някой Инспектор Добър ден, това куче ваше ли е? А дали имате документ за него? Нямате! Чудесно, хайде тогава да направим тук и сега един.
- Ветеринарите да са отговорни пред Общината, в която практикуват като отговарят за това да не издават паспорти на кучета, които не са регистрирани и да способстват всички кучета, които не са за размножаване /по породни линии/ да бъдат кастрирани. Чрез ветеринарите, а не чрез някакви тотално измислени организации да се финансира безплатната кастрация, както и да се популяризират ползите от нея. А те да печелят /съвсем легално/ от всяка една операция!
- Да се изградят съоръжения, с приличен външен вид, където да се прибират кучетата, които са подходящи за осиновяване. Да се направи всичко възможно за популяризиране на осиновяването вкл. свободен и приятен достъп за външни лица /осиновители/, както и да се предвидят стимули безплатни прегледи, безплатна храна, липса на данък и пр. за осиновените кучета.
- Считам, че контрола по следенето на тези неща трябва да се иззиме от Националната ветеринаро-медицинска служба, която покрай овцете и козите тотално е зае*ала кучетата и да се прехвърли към Общината изцяло. Общината е тази, която трябва от своя страна да използва екпертния потенциал на службата, както и да работи по няколко национални програми с ветеринарите, които работят на нейна територия.
Но извинете. Отвлекох се легинко...

Друго си е вечер с остатъците от пържолките да подхранваш Рошко зад блока. И ти е щастливо на сърцето... докато утре не го бутне някоя кола.

Must Love Dogs. Must Care. Must Share.

Публикувано: 17 November 2009 - 04:33 PM
Става дума за изискващ време процес, който всеки знае, че дори не е започнал. Отговор на въпроса, обаче, какво да ядат уличните кучета преди и по време на този процес, не видях. Остава като трезвомислещо предложение единствено иронията относно подхранването на Рошко. За жалост, обаче, ако спреш да го подхранваш, Рошко няма да сублимира.
Публикувано: 17 November 2009 - 04:34 PM
Публикувано: 17 November 2009 - 06:32 PM
Кастрираните кучки от парка - хранят ги 2 жени, дори са им направили къщички. Хранят ги до храстите, далече от алеята. Не съм виждала тези животинки да създават проблеми.
3-мата бездомници на съседната улица: хранят ги отстрани на блока, пак по-далече от улицата. Мадамата е кастрирана, мъжките-не. Мъжкарите пазят територията от други мъжки, към хора не са агресивни.
Та не знам - може би не точно храненето е проблема...

Публикувано: 18 November 2009 - 10:02 AM
Кастрираните кучки от парка - хранят ги 2 жени, дори са им направили къщички. Хранят ги до храстите, далече от алеята. Не съм виждала тези животинки да създават проблеми.
3-мата бездомници на съседната улица: хранят ги отстрани на блока, пак по-далече от улицата. Мадамата е кастрирана, мъжките-не. Мъжкарите пазят територията от други мъжки, към хора не са агресивни.
Та не знам - може би не точно храненето е проблема...
Умните хора хранят и пазят бездомното куче на блока, защото:
- Не позволява други бездомни кучета да се заселят в района. Така има бездомно куче, но е само едно! Хранено, обезпаразитено, ваксинирано, кастрирано, с къщичка, приятел на децата от съседната детска площадка и на домашните кучета. Всяко новопоявило се домашно куче бива облайвано и отъркаляно, докато се установи доминантния и нещата се успокояват.
- Пази имуществото на живущите там. Нощно време всеки непознат и съмнителен тип/ове е проследяван по продължение на улицата и облайван.
Така "бездомното" куче на съседния блок спаси колите на хората от автокрадци. Нощта ги разбуди с лай и после квичене, хората излезли да видят какво става и прогонили крадците. На другия ден вадиха сачми от главата му. Няколко си носи за спомен. Хората го обичат и много си го пазят.
А бездомното куче на моя блок /много сладка душица на над 10 г./ бе отровена миналата година в деня, когато разбиха и обраха 2 жилища пред нейната къщичка /едно над друго І-ви и ІІ-ри етаж/.
Публикувано: 18 November 2009 - 11:35 AM
Примерно аз отивам на гости за първи път в живущ в същия блок? За кучето съм непозната и подозрителна. Заслужавам ли да бъда нападната. Или тийнейдвъри се пребират по краткия път между блоковете от училище. Те са шумни, смеят се, спират се, бутат се. И те са подозрителни за кучето, заслужават ли да бъдат нападнати. Това е нож с две много много остри остриета. Моля не ме разбирайте погрешно, не се заяждам, и двете случки са ми се случвали. А когато съм с жител от блока кучето върти опашка и се радва.
Честно казано не съм ЗА за прокарването на този закон. По скоро трябва да има закон за хората, който без надзор пускат домашните си кучета навън. И за тези, който изоставят кучета наулицата. Защото проблема го саздаваме ние хората.
Аз не храня кучетата ( въпреки че съм го правила понякога), но защото неискам да ме преследват всеки път щом си подам носа навън. По същата причина не позволявам и на моето куче да играе с тях. Защото започва едно дърпане към тях всеки път като види друго куче, а не всички са миролюбиви. Въпрос на възпитание, не че имам нещо против бездомните. Напротив, всеки път ми се свива сърцето когато навън е студено и те са се сгушили всички накуп за да се стоплят, или ровят по кофите. Примерите са безкрайно много.
Ако всички сме малко по отговорни, контролираме любимците си, плащаме си данъците и ако общините вземат, че свършат някаква работа. Кастрират и връщат, глобяват за Разумни нарушения, може и да заживеем нормало. Май пак се замечтах. Много лесно могат да запълнят хазната с глоби и така да превъзпитат гражданите, защото има хора, които направо плачат да бъдат глобени, само трябва някой да ги следи.
Публикувано: 18 November 2009 - 11:53 AM
Толкова ли е трудно за това бездомно животинче да се отиде и да му се вземе една колибка ? Да се съберат пари от тези, дето уж го "обичат" около входа и да се заведе на лекар за ваксини, обезпаразитяване, чипиране, преглед ? Да му се плати данъка в общината, да си има вет паспорт и някой, от тези, дето го "обичат", да му се води стопанин ?
Не е трудно. Но на никой не му се занимава, така е по лесно - подхвърляме подаянията и ги "обичаме", а на другия ден дали са там или не - на кой му пука, ако го няма, ще ни е тъжно, но ... ако не е точно това, ще дойде следващото и него ще го "обичаме" по същия начин !
Това не е любов, нито обич, това е използване за задоволяване на чисто човешки нужди, собствени - било то съвест, било то нужда от внимание, което да дадем на някой ... ние, хората, имаме тази потребност, но не и кучето.
То има нужда от дом и отговорен стопанин.
Публикувано: 18 November 2009 - 12:08 PM

"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi
Публикувано: 18 November 2009 - 12:19 PM
Ако всички сме малко по отговорни, контролираме любимците си, плащаме си данъците и ако общините вземат, че свършат някаква работа. Кастрират и връщат, глобяват за Разумни нарушения, може и да заживеем нормало. Май пак се замечтах. Много лесно могат да запълнят хазната с глоби и така да превъзпитат гражданите, защото има хора, които направо плачат да бъдат глобени, само трябва някой да ги следи.
Има закон, има и наредби регулиращи поведението и отговорностите на собствениците на домашни кучета. Никой не ги спазва! Никой не контролира и не санкционира!
Забрави за колективната отговорност. Такава няма и няма да има, докато "някой" не контролира и не санкционира. Ефективно! Не на хартия!
Ще ти дам следния пример: Вчера ми съобщиха за жалба, че пред моя блок имало над 10 бездомни кучета, пречели, да се махнат, защото ще има саморазправа. Около моя блок няма нито едно бездомно куче. Единственото, над 10 г. го отровиха миналата година. В градинката с детска площадка пред моя блок се разхождат 22 домашни кучета от съседните блокове, всичките пуснати свободни без повод!!! Големина от дакел до ретривър. На повод се разходждат само 4 кучета: 2 немски овчарки, 1 каракачанец и 1 дакелка. На повод е и моето куче, но не минавам никога оттам, предвид 22 безпризорни домашни псета лаещи и навиращи се в краката ни. Вярно, че не ги извеждат по едно и също време, но това е точната бройка.
Явно жалбоподателят не желае да си разваля отношенията със съседите си и затова вместо домашни е споменал бездомни.
Публикувано: 18 November 2009 - 12:20 PM
Толкова ли е трудно за това бездомно животинче да се отиде и да му се вземе една колибка ? Да се съберат пари от тези, дето уж го "обичат" около входа и да се заведе на лекар за ваксини, обезпаразитяване, чипиране, преглед ? Да му се плати данъка в общината, да си има вет паспорт и някой, от тези, дето го "обичат", да му се води стопанин ?
Не е трудно. Но на никой не му се занимава, така е по лесно - подхвърляме подаянията и ги "обичаме", а на другия ден дали са там или не - на кой му пука, ако го няма, ще ни е тъжно, но ... ако не е точно това, ще дойде следващото и него ще го "обичаме" по същия начин !
Това не е любов, нито обич, това е използване за задоволяване на чисто човешки нужди, собствени - било то съвест, било то нужда от внимание, което да дадем на някой ... ние, хората, имаме тази потребност, но не и кучето.
То има нужда от дом и отговорен стопанин.
dog.bg, ще ти кажа какво става в нашия квартал, пък ти кажи дали е трудно или лесно...
До миналата година - всички бездомни женски в квартала бяха кастрирани - кое безплатно, кое със събрани от кучкарите, които ги е грижа пари. Включително малки на по 5-6 месеца. Имаха си места, които обитават и където ги хранят, на някои от тях бяха осигурени къщички. С храната периодично им бяха давани и обезпаразитителни. Нямаше глутници, нямаше кучешки боеве по нощите.
Да, обаче... тази година много от строежите наоколо бяха завършени. От там и от други места се появиха много нови кучета. Гладни, стресирани, недоверчиви, некастрирани... Обикалят, опитват се да завоюват територия, бият се. Кой да ги прибере, кой да се погрижи за тях? И ако успеем поне да ги кастрираме, че да не създават поколение - нали следващата седмица отнякъде ще се появят нови. И така - до безкрайност.
Иначе - всички искаме да няма бездомни. По различни причини. Ама - пак ще кажа - без да започнат институциите да действат, както е предвидено по закони и наредби - няма да се получи. И ще продължат да страдат и хората, и животинките.

Публикувано: 18 November 2009 - 12:25 PM
Сега пази и моето куче, също безпородно. Въпреки ,че му поръмжава, когато малкия го закача, защото явно му е досадно, той е старо куче и не му е до игри, изллиза с нас парка и му е като бодигард, ако някое го залае или се настърви срещу него. И много интересно , седи на пейката до мен докато Макси си играе с други кучета , но усеща когато идват по-зли и става да го пази. Това не мога да го разбера, защото ние хората ще се самоунищожим и нас си и всичко друго, а едно куче защитава себеподобно, сигурна съм и човек.
Лично аз , давам на бездомните храна, поемала съм и техно лечение и каквото мога, но действам сама, не съм свързана с хора в квартала , с които да си помагаме и за това често нямам решения на много въпроси. А за сам човек с ограничено време е трудно. Дори няма къде да прибера едно куче временно, което винаги ме измъчвало.