tornado
Цитат
Бих те попитал защо ти като един изявен ментор и адепт на чау-чау в България не си вземеш мечтаното родословно куче и да вземеш да направиш нещо за породата в България?
Защото,  господине, вашата  мечта и моя  относно  породата  в  България се  разминават  драстично.
Взех  веднъж едно супер-болно  родословно  кученце,  благодаря,  и не  искам  повече.  Три клиники  подтвърдиха  диагноза, която  се предава по наследство. 
Аз върху  болно  животно  развъждането  няма  да градя,  вече  имам един вечно  куц, гниещ и болнав   любим  куч, не ми трябва  второ такова, било с родословие било без. И въпросът не  е в пари, колкото и да не го  проумявате този  аспект. Аз  от  развъдчицата, която  ми продаде  това  ми ти нещастниче стотинка не съм поискала да ми върне, но  сега  съжалявам  че  не  й върнах  кучето  с огласка на диагнозата, както ме  съветваха  опитните  развъдчици.  Без  скандали, но  с огласка, още  повече че  малката стоя  при мен само близо  седмица, и бе на  2.5  месеца. А не на  5 месеца да  я гледам  от самото  раждане. 
Радвам се  че  я подарих - не продадох,  а подарих срещу  един метален лев, да е здрава като  монета  - на добри  хора с условие  да не се  плоди. Виждам се с тях когато  те са  в  София, показват  ми снимки и  разказват  за кучето, никога  не  е било  пускано  за  разплод,  макар че  родословието  му  е дълго от тук  та  чак  до  Екватор. Хората имат  опит с  чау,  знаеха  за  диагнозите  й, поеха  лечението  й а  
развъдчицата  беше  съгласна и се  радваше  че  й  се разминава  неприятната  новина  че  й  връщат кучето.
Да  обяснявам ли как  въпросната  развъдчица  ме  подкокоросваше  да  излекувам  тихомълком кученцето и  да премълча за  диагнозата  а после  да  я водя  по  изложби и да  я  пускам за  скачки?
Или  някои  други  подробности  ви  интересуват - например как тя  ме молеше  да  посоча за причина  на  връщането  на кученцето "алергия" на децата  ми, която  те  нямат  към  кучета?  Само и само да  си  намери  извинения за производство на своите  кучила. Така  че  не сте  точно вие този, който  ще  ми говори  кое, как и  кога   НЕ съм направила.
Аз се  гордея на  факта  че не  се поддадох  на  молбите и  омайвания на  развъдчицата си  и  НЕ ПРОИЗВЕДОХ  БОЛНИ ЖИВОТНИ. А бих  могла от 2007-ма насам - нямаше и да разберете  дори.
Нямам никакво намерение  да правя   "нещо за породата"  в този  смисъл  за който  говорите  вие. Идея си нямате  какви  родословни  кучета  са ми  били  предлагани без условие на съвладение  практически  без пари само и само  да ги водя  по  изложби. Отказвах  подобни предложения защото  много  добре  знам  какво  искам, а  още  по-добре знам какво  НЕ искам да виждам назад в родословието  на   кученцето ми.
Не ми трябва  шампион с  6  пъти  оперирани  очи, благодаря.