Dog.bg Форуми : Кучето само у дома

Към съдържанието

• (23 Страници) +
  • « Първа
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Кучето само у дома Оцени темата: ***** 2 Гласове

#281 Потребителят е офлайн   Pustinen Eskimos Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 08 June 2010 - 12:14 PM

Кой аз , стресиран :ea_103: просто искам да спа спокойно , това което казваш може да помогне , ама лошото е че не съм сам в къщата и трябва да се съобразявам и не мога да го оставя да си скимти защото то от скимтене преминава на джафкане.Поне се вижда светлина в тунела , сега го оставям да заспи на леглото и като заспи го местя в креватчето му. За сега това дава резултат , ама не за цяла нощ. Като се събуди по някое време и започва да ми скимти да го взема , ако го игнорирам това продължава час и повече :ud_009: То се учи твърде бързо , така че , мисля че няма да ние много голям проблем да се научим да спим кой къде му е мястото :af_089:
P.S. Благодаря ти много за съвета :rc_036:

#282 Потребителят е офлайн   mopsi Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 09 June 2010 - 06:56 PM

Да всичко е обесопасено и вече наред. Много благодаря!
User's Signature

йй

#283 Потребителят е офлайн   Мил@ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 11 June 2010 - 12:58 AM

Показване на мнениетоPustinen Eskimos, в 08 June 2010 - 10:19 AM, написа:

Кой аз , стресиран :ea_103: просто искам да спа спокойно , това което казваш може да помогне , ама лошото е че не съм сам в къщата и трябва да се съобразявам и не мога да го оставя да си скимти защото то от скимтене преминава на джафкане.Поне се вижда светлина в тунела , сега го оставям да заспи на леглото и като заспи го местя в креватчето му. За сега това дава резултат , ама не за цяла нощ. Като се събуди по някое време и започва да ми скимти да го взема , ако го игнорирам това продължава час и повече :ud_009: То се учи твърде бързо , така че , мисля че няма да ние много голям проблем да се научим да спим кой къде му е мястото :af_089:
P.S. Благодаря ти много за съвета :rc_036:
Аз малко по-друго нещо имах предвид - още отсега да го научиш, за да не свиква да спи по високите места, предназначени за "водачите на глутницата", но ти си знаеш - това си е личен избор, наистина... Ние настояхме нашия да го научим от мъничък, защото сега е 23 кила и познай дали мога да го вдигна вече и да го нося някъде... :ab_041:

Според мен, ако искаш изобщо да го научиш да заспива сам, все някога трябва да почнеш - и сигурно няма да мине без скимтене и виене... нашият беше малко над 2 месеца. твоят е дори по-голям. Но от друга страна, вече не съм толкова скептична за по-късното научаване на някои неща - напр., от 1 седмица забранихме достъпа на нашия до задната част на двора. Преградихме я с една смешна нисичка оградка, която той може да прескочи като едно нищо, бута се и с 2 пръста - обаче като му обяснихме няколко пъти, че това е "не" - не ходи там. Намъква се понякога, като я оставя отворена, но като му кажа - Я веднага да излизаш оттам! със сърдит глас, моментално изтърчава обратно - т.е. усеща се по тона, че не трябва. А за прескачане - не е и опитвал дори. Така че, според мен, си зависи от кучето. Нашият е много послушен вече, като цяло, и много умничък - лесно учи нови неща. Дано и ти нямаш проблеми. :ae_085:

Мопси - няма защо. :mg_062:
User's Signature

"Консумацията на положителности е задължителна."
Качена снимка

#284 Потребителят е офлайн   Pustinen Eskimos Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 11 June 2010 - 03:11 PM

МИЛ@ нямах възможност да си уча кочето по от рано защото го имам едва от месец :mg_062: Но виж , малко по-малко започва да се учи да си спи на мястото , то е много послушно кученце , и както казваш усеща по тона че му се карам и си стои кротко , най-добре е научил като кажа " не " , знае че прави нещо нередно и веднага се спира.А МИЛ@ просто от любопитство искам да попитам, какво рискувам ако му разреша да спи при мен и (както е написано малко по напред) му се радвам когато и то ми се радва че се прибирам от работа ? Чисто любопитство. :rc_036:

#285 Потребителят е офлайн   Мил@ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 11 June 2010 - 09:33 PM

Показване на мнениетоPustinen Eskimos, в 11 June 2010 - 01:16 PM, написа:

МИЛ@ нямах възможност да си уча кочето по от рано защото го имам едва от месец :mg_062: Но виж , малко по-малко започва да се учи да си спи на мястото , то е много послушно кученце , и както казваш усеща по тона че му се карам и си стои кротко , най-добре е научил като кажа " не " , знае че прави нещо нередно и веднага се спира.А МИЛ@ просто от любопитство искам да попитам, какво рискувам ако му разреша да спи при мен и (както е написано малко по напред) му се радвам когато и то ми се радва че се прибирам от работа ? Чисто любопитство. :rc_036:

Много хубаво го учиш, не знаех, че го имаш от толкова скоро. На въпросите ти - не знам точно ТИ какво рискуваш, защото не познавам кучето ти, а и теб и методите ти за въздействие и справяне с "кучешки" ситуации, затова ще отговоря в общия случай.

Аз съм, общо взето, последователка на Сизар Милан-овата методика на възпитание на кучета - ако те интересуват подробности - гледай Повелителят на кучетата - която и серийка да хванеш, нещата са общо-взето, подобни. Изчетохме две негови книги и доста серийки изгледахме. Та според нея, в йерархията на кучетата, водачите спят или седят по високите места - следователно хората трябва да са там, а не кучетата - ако хората искат да са безспорните лидери в семейната глутница. По същата причина хората се хранят първи, минават първи през врати, тесни пространства, стълбища и т.н.

След това - когато кучето прави нещо, което кара човека да прави друго нещо, на практика се получава, че кучето дресира човека, а не човекът дресира кучето - т.е. отново е налице йерархичен проблем - кой кого "действа", казано простичко.

Колкото до "радването", че се прибираш от работа - зависи в какво се изразява, пък и от личния избор. При нас ние приехме, че на кучето няма да е разрешено да скача по нас и да лае - нито при посрещане, нито при други случаи - по обясними причини - за да няма скъсани или изцапани дрехи. Когато се прибираме от работа, той се радва, но изразява радостта си по друг начин - един много своеобразен "танц" със смешно кълчене, залягане, леко скимтене, присядане (защото знае, че като седне, го хвалим за послушание) - и пак отначало. Особено, ако не е излизал скоро, "танцът" е много смешен и мил - има в излишък енергия, която не може да сдържа. Но не скача и не лае. Също, когато се прибира мъжът ми от работа, не му обръща внимание (уж), докато не ми каже здрасти и не ми обърне на мен внимание - кучето следва второ - макар че се опитва да се намъкне между нас и да поиска вниманието си, но тогава му се нарежда да чака. :mg_062: Не че понякога не се намъква в общата веселба, но... това е стремежа. :ab_041:
User's Signature

Качена снимка

#286 Потребителят е офлайн   Pustinen Eskimos Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 14 June 2010 - 01:07 AM

О аз също го следя с голям интерес,но не винаги мога да го гледам.Аз имам добри новини:
Томи ( моето дяволче :dog: ) научи кой командва вкъщи и кой е водача на глутницата.Като пример мога да посоча,че когато излизаме през вратата или влизаме изчаква да мина пръв и след това минава той,като обядвам или вечерям не скимти ( е още сме в процес на отказване от скимтенето но се получава бавно но славно ) и най-вече научи кой спи на леглото " горе " и кой си спи в кошарката :af_089: .
Е има още какво да учим но всичко с времето си :ae_085:
Благодаря ти много за съветите МИЛ@ :rc_036:

#287 Потребителят е офлайн   alice_goldness_ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:Dogs

Публикувано: 14 June 2010 - 10:24 PM

Благодаря за полезната информация :af_089: !Аз от доста време подозирах доминантно поведение в кучето ми :ud_009: , а сега вече съм сигурна и по-важното - знам как да се справя с проблема .
User's Signature

Качена снимка
"Две неща са безгранични - Вселената и човешката глупост...за първото не съм толкова сигурен!" А.Айнщайн

#288 Потребителят е офлайн   ves Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 22 June 2010 - 10:36 AM

Здравейте, много ми помогна написаното в тази тема, но имам едно малко въпросче. Преди 4 дни си взехме бебе маламут на 35 дни. Денят се падна петък и до понеделник бяхме постоянно заедно. В понеделник като тръгнахме за работа и затворих входната врата се нададе вой, лай и т.н. Не се върнах и веднага потърсих материали в интернет. Като се прибрах веднага започнах с "терапията" и имаше ефект при краткотрайни отсъствия, но днес като тръгнах, пак започна да лае. Направи ми впечатление, че днес е много по-спокоен лай и нямаше вой, но не мога да кажа до кога е било така :). Въпросът ми е следния - очаква ли се кучето след няколко дни да осъзнае, че все пак се връщаме и да се успокои, тъй като от 4 дни е при нас или да продължавам с терапията?

P.S.Около обяд се прибрах и си виеше яко. Занимавах се около 30 мин. с "терапия" и като тръгвах мълчеше, но не знам дали като се върна няма да е същото виещо същество.
User's Signature

Качена снимка

#289 Потребителят е офлайн   Мил@ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 22 June 2010 - 11:55 PM

Показване на мнениетоves, в 22 June 2010 - 08:41 AM, написа:

Здравейте, много ми помогна написаното в тази тема, но имам едно малко въпросче. Преди 4 дни си взехме бебе маламут на 35 дни. Денят се падна петък и до понеделник бяхме постоянно заедно. В понеделник като тръгнахме за работа и затворих входната врата се нададе вой, лай и т.н. Не се върнах и веднага потърсих материали в интернет. Като се прибрах веднага започнах с "терапията" и имаше ефект при краткотрайни отсъствия, но днес като тръгнах, пак започна да лае. Направи ми впечатление, че днес е много по-спокоен лай и нямаше вой, но не мога да кажа до кога е било така :). Въпросът ми е следния - очаква ли се кучето след няколко дни да осъзнае, че все пак се връщаме и да се успокои, тъй като от 4 дни е при нас или да продължавам с терапията?

P.S.Около обяд се прибрах и си виеше яко. Занимавах се около 30 мин. с "терапия" и като тръгвах мълчеше, но не знам дали като се върна няма да е същото виещо същество.
Аз бих продължила "терапията", докато достигна удовлетворителни резултати. естествено, бих проверила правилно ли повеждам "терапията" - но не виждам причина да се спира и да се надява, че кучето някакси само "ще го измисли", че не трябва да вие, лае и т.н. Няма причина да го прави, ако не го научим.
User's Signature

Качена снимка

#290 Потребителят е офлайн   ves Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 23 June 2010 - 09:33 AM

Благодаря за съвета. Вчера имаше резултат, но на сутринта същата работа. Започнахме наново и много по-бързо се усети, че трябва да е послушна. Предполагам, че това е знак, че има напредък. Дано се понаучи скоро, че след около месец се населват и съседите в блока и става сложно :)
User's Signature

Качена снимка

#291 Потребителят е офлайн   love_koker Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 23 June 2010 - 05:26 PM

Нашият ветеринарен лекар ни препоръча да вземем голям кашон от боилер или пералня и в единия му край да му сложим легълцето и купичките , а в другия жестниците на които да пишка.
User's Signature

Качена снимка

#292 Потребителят е офлайн   Мил@ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 28 June 2010 - 12:33 AM

Показване на мнениетоlove_koker, в 23 June 2010 - 03:31 PM, написа:

Нашият ветеринарен лекар ни препоръча да вземем голям кашон от боилер или пералня и в единия му край да му сложим легълцето и купичките , а в другия жестниците на които да пишка.

Аз си отгледах кучето с клетка и в литературата, която изчетох, пишеше точно това да не се прави?! Клетката трябваше да е с променяеми размери, като е по-малка, докато кучето е по-малко и после да е по-голяма, като му отеснее физически - точно защото ако е прекалено голяма, може да почне да пишка в нея, което всъщност е точно обратното на целта на упражнението - да го научим да пишка навън. Странен ми се струва съветът на лекаря - като научиш кучето да пишка вкъщи, после как ще го отучваш от тоя навик, пък ще го учиш на друг... през 3 дена има ново оплакване във форума - как да обясня на кучето, че вече искам да пишка навън, а не вътре, както преди...
User's Signature

Качена снимка

#293 Потребителят е офлайн   GAG Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 28 June 2010 - 09:30 AM

Мил@, аз много съм се чудила по този въпрос кое е правилно...Голямото куче вкъщи е така - чудо да стане - навън да е. Не съм я виждала с толкова виновно изражение както след кастрацията когато свърши всичко вътре (понеже едвам ходеше).
Малката - в банята. За мен не е лош този навик, още повече че като по-малка пишкаше на 2 часа, а не винаги има кой да я изведе. Така или иначе ще си направи белята животинката - по-добре в банята, че лесно се чисти. Ако няма този навик, сигурно ще е където й дойде.
Сега е на 4 месеца и почти на 90% е навън, започна да има и дни в които 100% е навън. Но за нея има време, малко й е резервоарчето да стиска дълго.
И понеже един ден живи и здрави и те ще остареят, предполагам че като бебетата ще започнат да се изпускат. По тази логика си мисля, че по-добре в банята (освен ако не е къща с двор)...
User's Signature

We make a Living by what we get... We make a Life by what we give...

#294 Потребителят е офлайн   MickeyYP Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 28 June 2010 - 09:55 AM

GAG и ние сме като вас.Много,много рядко,но все пак понякога се случва да намирам локвичка в банята от Примо.Под "много рядко" визирам две случки за последните 3 месеца.Явно има моменти,в които животното просто не издържа и наистина е по-добре там,отколкото из апартамента.На мен не ми пречи - душа,препарата и всичко е ок.Освен това аз самата съм с доста проблемни бъбреци и ми е много чоглаво да карам някой да се стиска цял ден,след като имам представа какво е :dry: Естествено бих взела мерки,ако започне да се случва често.
За сравнение,обаче,другото куче,което имах и което никога не е било учено целенасочено на хигиенни навици,а цяла зима живя пред камината на вилата,сутрин заставаше пред вратата и искаше да излезе.Излиза,свършва си нещата и застава пак - да си я приберем вътре.

#295 Потребителят е офлайн   Мил@ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 28 June 2010 - 11:06 PM

Показване на мнениетоGAG, в 28 June 2010 - 07:35 AM, написа:

Мил@, аз много съм се чудила по този въпрос кое е правилно...Голямото куче вкъщи е така - чудо да стане - навън да е. Не съм я виждала с толкова виновно изражение както след кастрацията когато свърши всичко вътре (понеже едвам ходеше).
Малката - в банята. За мен не е лош този навик, още повече че като по-малка пишкаше на 2 часа, а не винаги има кой да я изведе. Така или иначе ще си направи белята животинката - по-добре в банята, че лесно се чисти. Ако няма този навик, сигурно ще е където й дойде.
Сега е на 4 месеца и почти на 90% е навън, започна да има и дни в които 100% е навън. Но за нея има време, малко й е резервоарчето да стиска дълго.
И понеже един ден живи и здрави и те ще остареят, предполагам че като бебетата ще започнат да се изпускат. По тази логика си мисля, че по-добре в банята (освен ако не е къща с двор)...

Гаг, не става въпрос за това, кое е правилно, а за това, какво всъщност иска човекът от животното. При теб явно няма значение дали кучето използва банята ти за тоалетна - при мене има огромно значение. Кучето ми е среден към голям размер, щом може да издържа да ходи навън, не виждам защо трябва да се скъсвам от миене и дезинфекциране след него. Ние в нашето семейство сме го решили така - кучето е добре да ходи по нужда навън, защото не го прави, когато ни няма, за да се умирише всичко, докато се приберем. От своя страна, съзнаваме отговорността си и го извеждаме навън по-често от два пъти в денонощието, и когато няма да ни има за повече от 5-6 часа, му оставяме отворена вратата към задния двор, ако много не може да стиска, да може да пишне по мъничко (не пишка по много там).

И като беше малък - пак така беше, само че го извеждахме много по-начесто, редувахме се с мъжа ми, аз прескачах от работата, за да го изведа. Просто така сме го решили в семейството. Достатъчно е, че чистим повече, защото колкото и да му бърша и мия лапите, корема и опашката, все пак се замърсява като се прибере.

Като няма двор - може би банята е вариант. Моята мисъл беше за тези хора, които по принцип искат кучето да си върши нуждата навън, ама докато минат ваксините, "временно" го учат да ходи в банята - после си виждат ушите без огледало да отучат един навик, и да създадат друг.

И да, и моето куче сякаш беше научено да ходи навън от само себе си, ама други кучета не искат и не искат. Чета този форум вече две години и съм се начела на подобни теми - как да му обясня сега, че вече искам да пишка и ака навън????

Колкото до "неиздържането" - при нас се е случвало два пъти, когато имаше разстройство, ама не знаехме - изходил се е в кухнята на ламината, който се чисти лесно (в банята се чисти по-трудно при нас), така че не ни е създал допълнителни проблеми от това, че сме го научили да ходи навън.

Но да подчертая още веднъж - това си е личен въпрос и всеки си го решава сам. Въпросът е, отначалото да е наясно каква ще е целта и кучето по възможност да се учи на нея от началото, за да му е по-лесно и да не се травмира.
User's Signature

Качена снимка

#296 Потребителят е офлайн   S!skA Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip
  • Interests:кучета

Публикувано: 02 August 2010 - 12:30 PM

Благодаря ти за отваряне то на този Трейд!

Рая започва да скимти ако отида до тоалетната , или си правя душ.
А ако е за по кратко време си ляга пред вратата и чака всеки момент да вляза ,като вляза отива спокоино под Масата на Компа защото знае че понякога си работя на компа и идва до краката ми .
Или ме гледа дълго време какво правя .
Но нашия главен проблем е че като Мама се приближи до мен почва да я ръмжи ,или ако и чуе гласа я ръмжи но не злобно . После я ближи по ръката като мама си я подаде.Така е и с моята малка сестричка и мащеха ми .
Които и да си дигне ръката над мен дори и да не иска да ме удря тя започва да го ръмжи. А ако е приателка дето се нахвърля да ме прегръща тя вижда интимоста междо нас имам в предвид че расбира че сме блиски .
А бебето (сестра ми) дори я охапа беше леко охапване не нещо да кърви малката ,но пак я оплаши .

#297 Потребителят е офлайн   Мил@ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 02 August 2010 - 10:15 PM

Показване на мнениетоS!skA, в 02 August 2010 - 10:35 AM, написа:

А ако е за по кратко време си ляга пред вратата и чака всеки момент да вляза ,като вляза отива спокоино под Масата на Компа защото знае че понякога си работя на компа и идва до краката ми .
Но нашия главен проблем е че като Мама се приближи до мен почва да я ръмжи ,или ако и чуе гласа я ръмжи но не злобно . После я ближи по ръката като мама си я подаде.Така е и с моята малка сестричка и мащеха ми .
Които и да си дигне ръката над мен дори и да не иска да ме удря тя започва да го ръмжи. А ако е приателка дето се нахвърля да ме прегръща тя вижда интимоста междо нас имам в предвид че расбира че сме блиски .
А бебето (сестра ми) дори я охапа беше леко охапване не нещо да кърви малката ,но пак я оплаши .

Сиска, прочети внимателно началото на темата за Агресията и доминантното поведение! На кучето не бива да се разрешава в никакъв случай да хапе хора, да не говорим - бебе, което е беззащитно!!! За да ръмжи срещу хора, явно кучето се възприема по-високостоящо от тях, а това е опасно! Може ти да си й водач, т.е. по-горе в йерархията от нея, но явно другите хора в семейството не са. Особено това, че е ухапала бебето е много тревожно! На ваше място бих се обърнала незабавно към специалист-треньор - все пак става въпрос за живота и здравето на човешко дете! Сега е било леко, но това е тяхното "предупреждение" - не прави еди-какво си, аз съм шефа тук! Не може да се позволява на кучето да диктува какво да правят или не правят хората - още повече, че бебето едва ли ще разбере кучешкото "послание". Това е доста сериозно! Дано не съм права, но бих взела незабавни мерки!
User's Signature

Качена снимка

#298 Потребителят е офлайн   Tara* Икона

• Member
  • PipPip
  • Interests:Кучета
Публикувано: 17 August 2010 - 06:09 PM

Показване на мнениетоS!skA, в 02 August 2010 - 12:35 PM, написа:

Проблеми с агресивността?

За агресивността винаги има причина,която е очевидна за кучето,но не винаги е ясна за вас.Веднъж появило се, агресивното поведение никога не изчезва от само себе си; налага се да го спрете,овладеете и да го елеминирате!
Ако кучето ви се държи по някой от изброените начини,то има опасност да стане агресивно:
-Ръмжи срещу вас или срещу други хора и животни;
-Показва зъби на вас или на семейството ви;
-Щрака с челюсти,когато се опитвате да му вземете някоя играчка,кокал или храна;
-Свива се и се крие зад гърба ви при приближаването на непознати хора;
-Започва да лае и се втурва към вратата, когато идва куриер;
-Преследва други животни;
-Когато се увлече в играта,ви хапе по глезените;
-Гледа ви с лъскав,втренчен поглед дълго време.

Формите на агресия са много:
-Доминатната агресия(Този вид агресия се проявява срещу хора или срещу кучета);
-Териториалната агресия(Срещана при пламенните кучета - защитници на своята територия)
-Хищническа агресия(Срещана при преследване на котки и други животни)
-Агресия при болка(Срещана при хапане в отговор на причинена болка)
-Заучена агресия(Срещана при хапане в резултат на тренировка)
-Агресия, породена от страх(Срещана при тревога или уплаха)
-Сексуална обусловена агресия(Срещана при борба с мъжките индивиди
и други.

Лично аз ви съветвам да не губите ценно време и да се свържете с професионалист :ba_025: или да се опитате сами във по горе посечения линк! :md_064:
User's Signature

Само притежателите на домашен любимец са изпитали истинската любов!

#299 Потребителят е офлайн   isi_ar4i Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:кучето ми, планинатаааа, ски, фотография, филми.......

Публикувано: 17 September 2010 - 02:26 PM

Здравейте. При нас изникна голям проблем. Нашият маламут е на 3 години, но ние го гледаме от около 2 месеца. За голям ужас той вие :(. Случва се почти всеки ден , когато моя приятел излезе от нас за работа ( той излиза последен) . Моля ви, ако сте имали такива проблеми или каквито и идеи , пишете. Ние сме на квартира.
User's Signature

Качена снимка

#300 Потребителят е офлайн   crime Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 17 September 2010 - 02:39 PM

Ох, това с лаенето, виенето и скимтенето е ужасно! И ние сме на квартира и условието за куче беше - "Няма проблем, само да не пречи на съседите!" Обаче имахме бележка на вратата, че "Имало си ред!"

И аз се включвам в темата... Ако някои има опит кога и при какви обстоятелства кучетата преодоляват самотата... Нашето е на 4 месеца... до сега не сме имали бележка, може да е чуло някой да говори на стълбите и да се разквичало от това... Дори седим по 10-15мин всяка сутрин да чуем ако скимти да му се скараме нещо... но не е имало проблем... Но можеш ли да знаеш през деня как се държи? :ud_009:
User's Signature

Качена снимка

• (23 Страници) +
  • « Първа
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема