GAG, в 28 June 2010 - 07:35 AM, написа:
Мил@, аз много съм се чудила по този въпрос кое е правилно...Голямото куче вкъщи е така - чудо да стане - навън да е. Не съм я виждала с толкова виновно изражение както след кастрацията когато свърши всичко вътре (понеже едвам ходеше).
Малката - в банята. За мен не е лош този навик, още повече че като по-малка пишкаше на 2 часа, а не винаги има кой да я изведе. Така или иначе ще си направи белята животинката - по-добре в банята, че лесно се чисти. Ако няма този навик, сигурно ще е където й дойде.
Сега е на 4 месеца и почти на 90% е навън, започна да има и дни в които 100% е навън. Но за нея има време, малко й е резервоарчето да стиска дълго.
И понеже един ден живи и здрави и те ще остареят, предполагам че като бебетата ще започнат да се изпускат. По тази логика си мисля, че по-добре в банята (освен ако не е къща с двор)...
Гаг, не става въпрос за това, кое е правилно, а за това, какво всъщност иска човекът от животното. При теб явно няма значение дали кучето използва банята ти за тоалетна - при мене има огромно значение. Кучето ми е среден към голям размер, щом може да издържа да ходи навън, не виждам защо трябва да се скъсвам от миене и дезинфекциране след него. Ние в нашето семейство сме го решили така - кучето е добре да ходи по нужда навън, защото не го прави, когато ни няма, за да се умирише всичко, докато се приберем. От своя страна, съзнаваме отговорността си и го извеждаме навън по-често от два пъти в денонощието, и когато няма да ни има за повече от 5-6 часа, му оставяме отворена вратата към задния двор, ако много не може да стиска, да може да пишне по мъничко (не пишка по много там).
И като беше малък - пак така беше, само че го извеждахме много по-начесто, редувахме се с мъжа ми, аз прескачах от работата, за да го изведа. Просто така сме го решили в семейството. Достатъчно е, че чистим повече, защото колкото и да му бърша и мия лапите, корема и опашката, все пак се замърсява като се прибере.
Като няма двор - може би банята е вариант. Моята мисъл беше за тези хора, които по принцип искат кучето да си върши нуждата навън, ама докато минат ваксините, "временно" го учат да ходи в банята - после си виждат ушите без огледало да отучат един навик, и да създадат друг.
И да, и моето куче сякаш беше научено да ходи навън от само себе си, ама други кучета не искат и не искат. Чета този форум вече две години и съм се начела на подобни теми - как да му обясня сега, че вече искам да пишка и ака навън????
Колкото до "неиздържането" - при нас се е случвало два пъти, когато имаше разстройство, ама не знаехме - изходил се е в кухнята на ламината, който се чисти лесно (в банята се чисти по-трудно при нас), така че не ни е създал допълнителни проблеми от това, че сме го научили да ходи навън.
Но да подчертая още веднъж - това си е личен въпрос и всеки си го решава сам. Въпросът е, отначалото да е наясно каква ще е целта и кучето по възможност да се учи на нея от началото, за да му е по-лесно и да не се травмира.