Спешно ми трябват съвети! От скоро (мисля, че от Нова Година) моя Джо има много странен проблем.. нещо като страхова невроза

Скоро става на 6 месеца и досега никога не е имал такъв проблем. Само първите няколко дни като започнах да го извеждам го беше страх от шахти, защото хлопат като минаваме отгоре, но бързо му мина и сега не им обръща никакво внимание. Това беше преди около 2 месеца. Сега наскоро, малко преди Нова Година, забелязах, че започна да го е страх от контейнери (най-вероятно когато сме минавали покрай такъв, нещо е изтракало и се е стреснал) и когато се приближаваме към контейнер се запъва и не иска да се приближава на повече от 2 метра.. в началото не обръщах внимание, но сега се превърна в проблем, защото за да си хвърля боклука когато съм с него, трябва да го хвърлям отдалеч.. В момента гледам The Dog Whisperer и започнах да използвам неговите методи (разходката сме я отработили идеално) и се опитвам да го карам да минава покрай контейнерите, връщам се по 4-5 пъти, докато не мине спокойно, но на другия ден пак го е страх..
Та от там започват проблемите. На Нова Година направих огромна грешка. Тогава още не гледах The Dog Whisperer и не знаех, че това, което направих е толкова грешно. Когато започнаха гърмежите и фойерверките, аз го взех на ръце, после седнах на земята и го гушках сигурно около 30 мин., докато не спря да трепери. Сега знам, че не е трябвало да го правя, защото така все едно съм му казала, че няма проблем, че го е страх и че искам да го е страх.. И от началото на седмицата се почна.. когато излезем на разходка се плаши от почти всичко и то все неща, които нямат нищо общо помежду си. Например когато се разминаваме с някой човек, започва да се дърпа и да се опитва да се скрие зад мен (странното е, че не го прави с всички хора, а само с някои.. например 3ма човека няма да му направят впечатление, 4ят ще му изкара акъла), отново страха от контейнери, плаши се, когато минаваме покрай спряла кола, и то отново не всички (днес минахме спокойно покрай 3 коли и от 4тата се изплаши страшно много, защото беше покрита с плат), уплаши се от нещо метално на земята, плаши се, когато минаваме покрай блокове и от някъде се стича вода).. и още и още. Опитвам се, но не мога и не мога да видя какво е общото между всички тези неща.
На Нова Година имахме гости и ги посрещна много радостно, въртя опашка, радва се, скача, ходи да си играе с тях и да се закача. А вчера (на Ивановден), когато пак имахме гости, като дойдоха нито отиде при тях, нито нищо просто се скри веднага под масата и когато някой от тях се опитваше да го погали, бягаше (не бяга надалеч, а просто се крие зад мен). С 300 зора успях да го сприятеля с едната от гостите и то отне около 15 минути подаване на топки и парцали, докато накрая не почна да и се радва и да я ближе както нормално.
Правила съм и друга грешка, но не мисля, че проблемите са заради нея, защото щеше да го е страх от мен. Веднъж, когато му чистех лапите с кърпа, бях страшно изнервена, а той не ме оставяше да го избърша и постоянно хапеше кърпичката и му ударих шамар по-силно отколкото исках. После ми стана много гузно и му се извинявах 2 часа, но на момента шамарът като че ли не му направи абсолтно никакво впечатление, просто продължи да си беснее и да хапе кърпичката. По-късно също се държа нормално и проблемът със страховете дойде 3-4 седмици по-късно, тоест от седмица насам.
Моля ви, дайте ми съвети как да му помогна да преодолее страховете си!! Ако знаех от какво точно го е страх, щях да му помогна лесно, но проблемът е, че не мога да направя връзка между нещата, от които се плаши. Извинявам се за романа и благодаря предварително.