Публикувано: 01 June 2009 - 09:20 PM
Най - напред в никакъв случай не я пускай!
Ще ти кажа аз как научих Авичка, дано съм ти от ползва. Освен това има цял раздел във форума "Възпитание, обучение, спорт", там има немалко съществена информация, която те съветвам да изчетеш.
Аз си взех ролкова каишка, пет метра дълга и започнах да пускам Ава далече от мен, след това я виках. Естествено много рядко идваше, но когато ме слушаше, получаваше наградка. Изключително съществено е да не го биеш или наказваш, ако не идва при теб, примерно гониш я из целия парк и когато я настигнеш - ПРАС! по муцуната. Така само ще си усложниш работата, защото кучето съвсем няма да иска да идва, когато го викаш. И така, с наградки, ще се научи. Не знам колко е голяма твоята Сара, докато е малка, ще трябва просто да си постоянна и упорита. Често ми се е случвало, докато Ава беше малка, да я науча на нещо и след една седмица да го забрави. Просто не се отказвах и се получи, сега си имам умно и възпитано куче вкъщи, което не ми създава никакви проблеми. От време на време си мисля, че просто съм страхотна късметлийка:)