Dog.bg Форуми : Странен проблем...

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
Страница 1 от 1
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Странен проблем... Оцени темата: -----

#1 Потребителят е офлайн   Dimana Dimitrova Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Икона за мнението  Публикувано: 09 January 2010 - 12:18 AM

Спешно ми трябват съвети! От скоро (мисля, че от Нова Година) моя Джо има много странен проблем.. нещо като страхова невроза Скоро става на 6 месеца и досега никога не е имал такъв проблем. Само първите няколко дни като започнах да го извеждам го беше страх от шахти, защото хлопат като минаваме отгоре, но бързо му мина и сега не им обръща никакво внимание. Това беше преди около 2 месеца. Сега наскоро, малко преди Нова Година, забелязах, че започна да го е страх от контейнери (най-вероятно когато сме минавали покрай такъв, нещо е изтракало и се е стреснал) и когато се приближаваме към контейнер се запъва и не иска да се приближава на повече от 2 метра.. в началото не обръщах внимание, но сега се превърна в проблем, защото за да си хвърля боклука когато съм с него, трябва да го хвърлям отдалеч.. В момента гледам The Dog Whisperer и започнах да използвам неговите методи (разходката сме я отработили идеално) и се опитвам да го карам да минава покрай контейнерите, връщам се по 4-5 пъти, докато не мине спокойно, но на другия ден пак го е страх..
Та от там започват проблемите. На Нова Година направих огромна грешка. Тогава още не гледах The Dog Whisperer и не знаех, че това, което направих е толкова грешно. Когато започнаха гърмежите и фойерверките, аз го взех на ръце, после седнах на земята и го гушках сигурно около 30 мин., докато не спря да трепери. Сега знам, че не е трябвало да го правя, защото така все едно съм му казала, че няма проблем, че го е страх и че искам да го е страх.. И от началото на седмицата се почна.. когато излезем на разходка се плаши от почти всичко и то все неща, които нямат нищо общо помежду си. Например когато се разминаваме с някой човек, започва да се дърпа и да се опитва да се скрие зад мен (странното е, че не го прави с всички хора, а само с някои.. например 3ма човека няма да му направят впечатление, 4ят ще му изкара акъла), отново страха от контейнери, плаши се, когато минаваме покрай спряла кола, и то отново не всички (днес минахме спокойно покрай 3 коли и от 4тата се изплаши страшно много, защото беше покрита с плат), уплаши се от нещо метално на земята, плаши се, когато минаваме покрай блокове и от някъде се стича вода).. и още и още. Опитвам се, но не мога и не мога да видя какво е общото между всички тези неща.
На Нова Година имахме гости и ги посрещна много радостно, въртя опашка, радва се, скача, ходи да си играе с тях и да се закача. А вчера (на Ивановден), когато пак имахме гости, като дойдоха нито отиде при тях, нито нищо просто се скри веднага под масата и когато някой от тях се опитваше да го погали, бягаше (не бяга надалеч, а просто се крие зад мен). С 300 зора успях да го сприятеля с едната от гостите и то отне около 15 минути подаване на топки и парцали, докато накрая не почна да и се радва и да я ближе както нормално.
Правила съм и друга грешка, но не мисля, че проблемите са заради нея, защото щеше да го е страх от мен. Веднъж, когато му чистех лапите с кърпа, бях страшно изнервена, а той не ме оставяше да го избърша и постоянно хапеше кърпичката и му ударих шамар по-силно отколкото исках. После ми стана много гузно и му се извинявах 2 часа, но на момента шамарът като че ли не му направи абсолтно никакво впечатление, просто продължи да си беснее и да хапе кърпичката. По-късно също се държа нормално и проблемът със страховете дойде 3-4 седмици по-късно, тоест от седмица насам.
Моля ви, дайте ми съвети как да му помогна да преодолее страховете си!! Ако знаех от какво точно го е страх, щях да му помогна лесно, но проблемът е, че не мога да направя връзка между нещата, от които се плаши. Извинявам се за романа и благодаря предварително.

#2 Потребителят е офлайн   Galiadogs Икона

• оптимист-рецидивист
  • Икона
  • Група: German Shepherd Dog

Публикувано: 09 January 2010 - 07:23 AM

Едва ли има връзка.Просто в тази възраст се дооформя нервната система.Лошо съвпадение са гърмежите по празника.След като преди като малък е преодолял страховете си и то едва ли за броени дни,ще успее и сега.Ако правилно започнеш социализацията отначало.Спазвай принципа от просто към по-сложно,от лесно към по-трудно.С две думи търпение и адекватност.Общуването с повече хора,без те да се натрапват,запознаването с повече шумове и ситуации ще спомогнат за преодоляване на страха.Ситуации имам впредвид разходки до шумни места-гари,училища.Също разходки в подлези.В голяма помощ ще са лакомствата,затова за целта при започване на контролирани предварително режисирани от теб ситуации,кучето трябва да е гладно,а също така достатъчно уморено и разходено на спокойно място.Не забравяй самата ти да излъчваш/което значи съвсем наистина,а не престорено/увереност и самочувствие.Бъди силен водач,вдъхващ доверие и сигурност на следващия те мъник.
User's Signature

Качена снимка

#3 Потребителят е офлайн   LG9 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 09 January 2010 - 11:00 AM

Здравейте!
Според мен единствената връзка със всичкия този страх сте вие!Кучето се плаши от всичко и се "крие" зад вас.Предполагам,че това е продиктувано от момента на Нова година,когато сте го успокоили и сте поощрили несигурността му.
Само вие ли развеждате кучето?Ако има кой друг да ви отмени за известно време без и той да се държи защитнечиски към него ,няма да е лошо-само да видите как ще реагира тогава.Предполагам,че сте забелязали как поведението на кучетата се променя,когато са с друг човек(The dog whisperer).Ако наистина действа,мисля че ще се поуспокои и този страх ще се затъпи.
Но със пълна сигурност в думите си ще ви кажа,че трябва да започнете да се държите по-сериозно/строго с него! ae_085.gif
User's Signature

Качена снимка

'He is your friend, your partner, your defender, your dog. You are his life, his love, his leader. He will be yours,
faithful and true, to the last beat of his heart. You owe it to him to be worthy of such devotion.'

#4 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 09 January 2010 - 11:08 AM

Ключовата дума не е строго. Спокойно и уверено. Точно както го е написала Galiadogs.
Случките около Нова година може да са помогнали това поведение да се изяви, но според мен си е заложено у кучето и на тази възраст вероятно щеше да се изяви дори и без този фактор. Имам такова куче, което се плаши от всичко, малко по-късно ще напиша как практически прилагаме това, което казва Galiadogs.
Имам един въпрос, плаши ли се от кучета?

#5 Потребителят е офлайн   LG9 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 09 January 2010 - 11:12 AM

Цитат(mil_ @ Jan 9 2010, 11:08 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Ключовата дума не е строго. Спокойно и уверено. Точно както го е написала Galiadogs.
Случките около Нова година може да са помогнали това поведение да се изяви, но според мен си е заложено у кучето. Имам такова куче, което се плаши от всичко, малко по-късно ще напиша как практически прилагаме това, което казва Galiadogs.
Имам един въпрос, плаши ли се от кучета?

Много ясно се вижда,че съм написал между сериозно и строго,защото не можах да намеря правилната дума.Аман!
User's Signature

Качена снимка

'He is your friend, your partner, your defender, your dog. You are his life, his love, his leader. He will be yours,
faithful and true, to the last beat of his heart. You owe it to him to be worthy of such devotion.'

#6 Потребителят е офлайн   Dimana Dimitrova Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 09 January 2010 - 11:17 AM

Благодаря на всички за съветите.. аз спрях да се държа защитнически може би 2 дни след въпросната Нова Година и не избягвам предметите и местата, от които го е страх, а го карам да минава от там толкова пъти, докато не мине спокойно. Но ще пробвам с майка ми или приятеля ми дали ще се плаши така и с лакомствата и ситуациите също!

Това забравих да спомена, от кучета не се плаши. Нито малки, нито големи.. дори когато се разминаваме не им обръща никакво внимание, дори те да се дърпат към него. Единствено когато някое куче дойде да го подуши започва да се закача и да си играе. smile.gif Така че от кучета определено не е проявил страх, което е добре, при условие, че на най-първата му разходка една кокерка се засили към него доста настървено (защото бяхме в двора й), но беше с каишка и не успя да стигне до него, само го поуплаши, но явно го е забравил.

#7 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 09 January 2010 - 11:51 AM

Цитат(LG9 @ Jan 9 2010, 11:12 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Аман!

Що се нервираш? Допълвам мисълта ти, не ти противореча.
Dimana, случаят ви е точно като нашия, по-късно ще намеря време да пиша по-подробно.

#8 Потребителят е офлайн   Dimana Dimitrova Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 09 January 2010 - 12:14 PM

Забравих да спомена и още нещо - като го разхождам на шумни места или места с много хора понякога проскимтява и започва да скача към мен да го вдигам (реакцията ми е да го игнорирам или да му изшъткам)

#9 Потребителят е офлайн   LG9 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 09 January 2010 - 01:44 PM

Цитат(Dimana Dimitrova @ Jan 9 2010, 12:14 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Забравих да спомена и още нещо - като го разхождам на шумни места или места с много хора понякога проскимтява и започва да скача към мен да го вдигам (реакцията ми е да го игнорирам или да му изшъткам)

Само така!
mil_ нервирам се,защото ми е писнало някой да ми вика не по шия,а по врат!Нищо лично.
User's Signature

Качена снимка

#10 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 09 January 2010 - 03:07 PM

Съжалявам, че пак ще те нервирам, но под строгост и спокойствие аз разбирам различни неща.

Сега по случая. Кучето се страхува. Трябва целенасочено да се излага на тези дразнители, но много внимателно.
Предмети: страхува се от кофата. Ще минавате покрай кофата, но недей да се стремиш от първия път да сигнете директно до нея, това ще влоши страха. Минавайте на разстояние, което постепенно, в течение на седмици намаляваш.
Хора: когато идват непознати хора, нека те не стават инициатори на контакт. Режисирай ситуацията така, че кучето по своя инициатива да прояви интерес и любопитство. Ако се крие, не го измъквай от скривалището, за да го доведеш при хората, остави го намира и отложи за друг път.
Нека хората влязат, разположат се и не обръщат внимание на кучето. Могат да ръсят лакомства около себе си или да подхвърлят към кучето, но без да го гледат и без да му говорят. Обърни внимание дали то поглежда към тях, ако погледне човека в лицето, вече имаш напредък. В първата фаза на запознанство моето куче категорично избягва визуален контакт, върти глава настрани или забива поглед надолу. Погледне ли човека в лицето, значи страхът е победен.
Клекнал човек, който си ровичка нещо по пода, е неустоима примамка за любопитството на повечето кучета, 90% се завират веднага при него да видят какво си е намерил, направи този тест и ако отиде при човека, хвали и награждавай.
Гостите обичат с влизането да се наведат над кучето, да посегнат да го галят и да му говорят нещо, не допускай това, надвесването е твърде "страшно" като за начало на добро познанство. Нека познанството започва когато са седнали удобно и сте разговаряли извество време помежду си, кучето да е видяло, че са добре дошли в дома.
Ходене по улицата: правилно, игнорираш страховете и вървите, но все пак не рискувай да го набуташ изведнъж в "много страшна" ситуация. Забелязах покрай какви неща се страхува да минава моят: той е изследвал обичайния ни маршрут и се плаши да минава близо до врати (може да се отвори вратата на аптеката и отвътре да излезе някой); коли - също може вратата да се отвори и да изхвърчи някой забързан; кофи - понякога се блъскат капаците, особено ако някой в този момент изхвърля нещо, със сигурност ще блъсне. Минавам с него близо до хората нарочно, веднага след разминаването - лакомство и похвала, ако не се е дръпнал и насмел в краката ми. Но ако видя, че хората са някакви оживено разговарящи и ръкомахащи, заобикалям. Особен проблем са шумна компания от смеещи се, бутащи се един друг тинейджъри, които изобщо не гледат къде вървят и може да връхлетят върху него, видя ли такава група направо минаваме на другия тротоар.
В началото за нас разминаването беше трудно, затова вместо да вървим, сядахме на оживено място и чакахме хората да минават покрай нас, похвала след всеки минал човек и така. Нашият случай беше тежък, де, може да нямате нужда от всички стъпки, които описвам.
Тълпа: неочаквано за мен воденето на кучето на претъпкани места се оказа добър ход. Той се страхува да се разминава с хора, но когато хората са много - от кого по-напред да се страхува? Те са навсякъде - отляво, отдясно, накъдето и да отскочи, пак са там и той спира да се страхува и пази. Водене из пазара, Южен парк в хубаво време по алеите е гмеж, такива места.
Шумове: започвам самата аз да издавам шумовете, от които се страхува. Както вървим, тропам с крак. Стъпвам върху капаци на шахти, които тропат. След няколко пъти той вече не се страхува от тропане. Преди да го нахраня тракам с паниците. И други подобни неща, които ти хрумнат и след които следва нещо приятно в ежедневната ви рутина. Познати ми казаха хитрина - ако се страхува от шумкащи звуци, постилат пътя към паницата с найлонови торбички, пода на клетката дори. Абе, бъди креативна.
Кучета: Тук има една уловка. Куче, което се страхува, но се чувства комфортно със себеподобни. Човек се стреми някакси да му се реваншира и го води повече между кучета, за да му е добре. Но нашата цел е друга, ние не искаме да го учим да се чувства добре между кучета, а между хора. И колкото повече го оставяме да играе с кучетата, толкова повече се отдалечаваме от изграждането на контакта му с хора и премахването на страховете от тях. Затова нека играта с кучета бъде награда, но не и основното ви занимание.

Бъди внимателна, когато го караш да приема и привиква с дразнителите. И, ти вече го знаеш, никакво насърчаване на страховете! Ще имате приливи и отливи, добри и лоши дни, но търпение и преследване на целта му е майката.
Успех!

#11 Потребителят е офлайн   Dimana Dimitrova Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 09 January 2010 - 05:35 PM

Много благодаря за бързите отговори на всички! mil_, ще следвам съветите и ще пиша, когато имаме напредък smile.gif

#12 Потребителят е офлайн   Dimana Dimitrova Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 January 2010 - 12:25 AM

Започна да се оправя ! smile.gif Последните няколко дни се пази единствено от контейнери и кошове, от нищо друго (или поне не толкова панически като преди). Когато някой се наведе да го погали, вече не се крие, а се радва както преди. smile.gif Ще проверя и с гости вкъщи дали се е подобрило състоянието. Благодаря на всички за помощта !!

#13 Потребителят е офлайн   huBBa__buBBa Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 16 January 2010 - 12:53 AM

Тази тема ще ми бъде и на мен от голяма полза, защото и аз си имам вкъщи такова чудо..е може би в малко по-лек стадий ae_085.gif .
User's Signature

Качена снимка

#14 Потребителят е офлайн   Dimana Dimitrova Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 17 January 2010 - 01:10 AM

Дано и вие да имате успех. Съветите са много полезни smile.gif

#15 Потребителят е офлайн   Luciyan Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:от всичко по много!

Публикувано: 18 January 2010 - 03:07 PM

Искам и аз да благодаря много за темата! Наистина няма много много..психолози и психиатри за кучета, защото въпреки всичко и те имат някакъв разум, психично здраве, страхове, радости, мечти и желания. А не всеки ги разбира, напротив, всеки интерпретира нещата и желанията на кучетата от своята гледна точка без да се опитва да ги разбере! А тази тема е страхотна, с моят кучо Вълкодав имаме подобни проблеми и наистина са ни големи, защото той и смени градът на живеене, все още всичко му е ново, изграждаме още доверието помежду си, макар, че вчера легна в леглото ми и се сгуши там... Ще поработим и ние по проблемите си, дано има полза! Само напред и нагоре, всички заедно лапа за ръка! :) Благодаря!
User's Signature

"Все още всяка нощ сънувам Вълците, конете, тези безпределни прерии Нестихващите ветрове над планинските върхове Съвършените граници на моята рода Свещената земя на Великия Дух И все още вярвам Всяка нощ И всеки ден...

#16 Потребителят е офлайн   Dimana Dimitrova Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 19 January 2010 - 03:37 PM

Точно пубертетски истории, щом за седмица му мина. smile.gif Само върху контейнерите трябва да поработим, че днес много се изложихме.. Сутринта го изведох да си свърши работата и след това отидохме да хвърлим торбичката в контейнера отсреща. Той се запъна на 2 метра от него и аз метнах торбичката към контейнера, но я метнах по-силно, отколкото трябваше и се приземи върху предния капак на една минаваща кола! cf_076.gif Умрях от срам.. и от смях отчасти. Добре, че беше в торбичка. biggrin.gif

Страница 1 от 1
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни