Dog.bg Форуми : Генетиката и белите родословия

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (6 Страници) +
  • « Първа
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Генетиката и белите родословия отделено от 'Какво знаете за бялото родословие?' Оцени темата: -----

#81 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Без дом

Публикувано: 26 January 2010 - 01:11 PM

Цитат(Dimo Yotov @ Jan 26 2010, 12:36 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Дори да искам, не мога да наложа на който и да е развъдчик определен метод за работа, но аз и не целя това!Твърдя само,че в момента в развъждането при повечето породи се работи с доста ограничен генетичен мареиал.Кучетата с недоказан произход са "резервоар" на неизползвани гени, дори за посочените от теб породи, а те могат да бъдат използвани разумно.Бели родословия в момента не се издават и метода за който говорим не може да бъде използван по никакъв друг начин освен тайно ,а от тук и без никакъв контрол.ТОВА Е ПРОБЛЕМ.Знам,че този проблем не може да бъде разрешен от Българските киноложки организации, дискусията ни тук е чисто теоретична и не очаквам от нея никакви практически резултати.През цялото време правех точно това, ОБОСНОВАВАХ с научни аргументи, защо е необходимо, да бъде запазена възможноста за включване в развъдния процес на кучета с недоказан произход.

П.П.
Самоеда,който показах на снимките е подарък от финландско семейство, приятели на собственичката му.Той няма никакви видими екстериорни дефекти и е абсолютно здрав от медицинска гледна точка.F1 от него също не показват дефекти или заболявания.

Е, точно това не е вярно! Отиди и попитай в отдел "Племенна книга" колко бели родословия са издадени до момента и ще ведиш, че се издават. Това, че няма как да се принудят всички клубове да го правят си е съвсем в реда на нещата. Един клуб/организация се създава чрез общото съгласие и установени правила от всички негови членове. След като мнозинството не са съгласни - няма как да им се наложи който и да е метод на работа. Свободата на избора е свързана и с отговорност, защото от личните решения зависят и другите членове на този "колектив", които също имат своята позиция и идея. Федерацията НЕ Е ЗАБРАНИЛА нито издаването, нито допускането на такива кучета до развъдна дейност. Съвсем отделен е въпросът, как тази възможност е регламентирана в правилниците и регламентите на отделните клубове. ТОВА НЕ Е ПРОБЛЕМ нито на документи, нито на практика, защото аз, лично, знам за наличие на такива връзки.
Само ще отбележа, че метода на опростяването не е "научен аргумент". Това е метод на обучение. В генетиката няма самостоятелен ген "а" и "А", който да определя качества на дадена порода, че да се използва тази опростена система като аргумент. Онази табличка, дето всички сме я учили в 10-ти клас и чрез която се опитваш да се аргументираш е съставена за обучение на ученици, а не за "научен аргумент". За да се превърне нещо в научен аргумент е необходимо цитиране на данни, факти и резултати. Всичко останало е само идея. Абсолютно некоректно е да правиш обобщения от рода:
Цитат
Твърдя само,че в момента в развъждането при повечето породи се работи с доста ограничен генетичен мареиал.

Ти няма как да имаш наблюдения върху повечето породи, защото практически не е възможно. Можеш да наблюдаваш 10-тина от тях, а да има интерес към 100, или към кучетата като цяло, но да твърдиш, че "повечето породи" боравят с ограничен генетичен материал си е направо непрофесионално от позицията на медицинско лице.

п.п. - Относно самоеда - кой е проследил и документирал поколението му, че да твърдиш, че няма проблем с поколението му? Какво като е дошъл от Финландия? В БГ има няколко РР, вкарани от Южна Африка и какво? Кой гарантира за истината в цялата история??? Гаранция - Франция!
User's Signature

Това, което ни тревожи не е това, което НЕ ЗНАЕМ, а това, което ЗНАЕМ, ЧЕ НЕ Е ВЯРНО.
"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi

#82 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Root Admin

Публикувано: 26 January 2010 - 01:31 PM

Dimo Yotov, и до ден днешен този метод се използва в развъждането на определени породи, дори има и кучета, които се явяват на изложби с примерно аборигени в трети, четвърти пояс, развъждат се. Ако ти трябва пример, погледни една млада за FCI кинологията порода - средноазитска овчарка, иначе като аборигенно съществуване - на хиляди години. В много от педегритата на кучетата ще откриеш именно аборигени без ясни данни за произход и родители, което е нормално за този вид развъждане. Правило се е и за по стари породи - самоед възниква на базата на ограничен брой внесени от сибирската тундра кучета - само като пример го давам.

Така че се използва, въпроса е за какви породи, фактори и начин на възникване на породата, ареал, аборигенна популация. Все пак имай предвид, че и годините заводско развъждане променят кучето и то все повече се моделира по модел и идея на развъдчиците, селекцията се насочва в определена посока, която определя ... бих написал крайния резултат, но един резултат в една порода никога не е краен, той е моментен и търпи последващо развитие пак в зависимост от това накъде се насочва селекцията, която пък от своя страна се движи от кучетата, развъдчиците и ... търсенето, колкото и грозно да звучи. Но да, именно феновете на една порода дават насоката, плоскостта към която трябва да се насочва една селекция, тя не е произволна и независима, а е в резултат на това за какво се използа кучето.

Правилно констатираш, че генофонда обеднява. Няма как да не е така, защото ... - погледни нагоре, всеки се интересува от изложби, титли и какво ли не - това ли е идеала ? За много хора е това, но факта е един - за кучето това не е идеала, защото най често добрите шоу линии не са добри работници. Някъде нишката се къса и тя е именно при феновете - аз лично мисля, че едно хъски или самоед биха изглеждали супер в впряг и за мен това също е кучето и породата, като не може да вземе отлична оценка на изложби, какво от това ? Най грешно е да мислим, че дадена порода са само шоу линиите. Фенове липсват, липсват и при вас с доберманите - не искам да те питам колко човека са покрили ИПО с доберман - един доберман съм виждал, който да тренира за пет години, дали покри ИПО 1, не зная. Няма ... разбираш ли, няма фенове. И каквото и да се опитваш да въвеждаме, каквото и да се опитваме да правим, ако се запази посоката на селектиране - шоу, рано или късно ще се сблъскаме с същите проблеми.

Поне аз мисля, че за да бъде жизнена - може би това е точната дума, жизнена една порода, тя има нужда от всички свои "клонове" - било то шоу, работни, домашни любимци. Няма нищо срамно в това да имаш куче домашен любимец, не всяко куче може да е голям шампион или отличен разплодник, но то може да е добър работник, домашен любимец с прекрасен характер. И в това е проблема - изложбите се налагат като еталон едва ли не, а те просто са част, една част от развъдната дейност.

За това - повече работни изпитания за кучетата, допускане до разплод и с работни изпитания, не само с оценки от изложби. Давам пример с това, че при работните линии има в пъти по малко проблеми и зная, че ти го знаеш.

За идеала ... общ идеал няма. Това, което го пишете - идеал та идеал ... няма такова общо нещо, всеки носи идеала в себе си и за всеки той е различен. Именно това и обуславя широкия спектър от използвана кръв, начини на развъждане - всеки търси своя път и своя идеал. Допълнително на изложбите, знаете, винаги съдят различни съдии, които също имат своя идеал и виждане - и това е пак заради това да не се налагат едни и същи кучета или линии. Няма идеално куче, идеалното куче е в главите на всеки един собственик и то е неговото, най често.

За това - по допустими изисквания за разплод, повече работа, специфична за дадените породи. Тук е работата на клубовете да го направят - било то като регламент, било то като условия, да го организират и да има възможност кучетата да се развъждат не само с оценки от изложби, а и с работни изпитания, които на даден етап да станат задължителни, естествено според естеството на всяка една порода.

И повече хора, за които изложбите не са цел, а начин за постигане на отлични резултати. Повече приятели на кучетата, които да работят с тях съобразно техните породни специфики, повече спорт, лов, теглене, за да има по голям процент хубави и здрави кучета.

#83 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 26 January 2010 - 02:11 PM

dog.bg, съгласна съм като цяло с мнението ти, но ..... не знам как да го кажа, така, че да не прозвучи менторски, защото не това е целта на поста ми.
Нека се опитаме да не обобщаваме и глобализираме нещата. Колко от нас имат поглед върху развитието на всички световни клубове? Колко от нас вземат пряко участие в поне 10 международни, примерно европейски, клуба и да са запознати с тяхната работа, че да правим някакви обобщения? Повечето от нашето наблюдения се основават на наблюденията ни от изложби и лична кореспонденция с някого. Това не е начин за обобщаване на проблематиката върху развитието на кинологията. Недейте така! Някой намира някаква статия в интернет и автоматично я приема за суперценна и отразяваща "истината", но реално това е просто гледна точка на един човек, един развъдчик, един опит, който в много случаи не можем да оценим правилно. Някой става свидетел на безотговорни действие от страна на един или двама развъдчици и автоматично - всичик са маскари. Много ми е забавно като се каже "световния генофонд обеднява". Егати обедняването - признати са 420 породи от 1000, върху останалите все още се работи. Направо се скъсал да обеднява! Ние боравим с генетични комбинации, а не с отделни гени, генофонда си е един - на вида "куче"! Дори ако опрем до простата математика при комбинация от 9 цифри, комбинациите граничат с трилион. За какви "резервоари" за какъв "запас" става дума? При това "запас" с неизвестен произход! Вида куче борави с определен генофонд. За да го "обогатим" предполагам, че трябва да му прибавим още гени. Как ще стане това? Ще ги вземем от вида "котки" ли? Извинявайте за обобщението, ама ....като сме тръгнали .... ab_041.gif Явно това, че хората, които са работили да създадат точно тези породи, са се борили да извлекат от този общ генофонд точно определената комбинация и са създали това, в което ние сме се влюбили, какво от това?!? Нали уж си говорим за опазване? Нали уж си говорим за уважение на труда и усилията на тези хора? Ако ще променяме тази работа, защо толкова се боим, че и качествата на тези породи ще се променят? Според мен е добре да определим дали ни боли или ни сърби, защото средствата за решение на двата проблема са различни. smile.gif
Това почва да заприличва на дискусия за края на света. tb_195.gif Някой си изпробва фантазията върху битов календар и .... света полудя! Ще се затрием значи - ми като ще се затрием, за какво ни е да спазваме законите? Разбивам се от подобни истерии и обобщения!
User's Signature

Това, което ни тревожи не е това, което НЕ ЗНАЕМ, а това, което ЗНАЕМ, ЧЕ НЕ Е ВЯРНО.
"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi

#84 Потребителят е офлайн   tok4ev Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 26 January 2010 - 02:16 PM

Цитат
Фенове липсват, липсват и при вас с доберманите - не искам да те питам колко човека са покрили ИПО с доберман - един доберман съм виждал, който да тренира пет години. Няма ... разбираш ли, няма фенове. И каквото и да се опитваш да въвеждаме, каквото и да се опитваме да правим, ако се запази посоката на селектиране - шоу, рано или късно ще се сблъскаме с същите проблеми.

Първо, при коя работна порода са толкова много и напреднали феновете и в България, че и кучетата им да работят, та пушек да се вдига...?! Просто няма такава. Проблема е еднакъв при всички работни породи. В България сме - последна дупка на кавала. Нека не заклеймяваме породите, заради това, че ние не умеем да работим с тях както хората го правят. Най-малко ние в случая имаме това право. То само с приказки не става но пък от друга страна и без приказки не може. Стига да са истина. Трябва да се инвестират време, желание, труд, както и не на последно място много финансови разходи, при положение, че школата в България тепърва прохожда. Колко хора са покрили реално ИПО в България? Броят се на пръстите на ръцете, тези които са го покрили с кучета си, както си му е реда, а не както го правят някои с уредените съдии. И не защото кучетата не стават, а на хората не им се инвестира, всичко това което споменах.
А фенове има и тепърва ще има. И Dimo Yotov е един от тях. Проблем е наистина, че тук нямаме добре развита школа, но това не пречи на феновете да са си фенове и да се развиват. Да, феновете наистина са сред младите хора и затова резултати в България досега почти не е имало (с съвсем малки изключения). Но това не значи, че тепърва няма да има.

А като се заговорихме за Доберманите да кажа и аз. Разликата при Доберманите, от другите породи където са разделени на работни и шоу линии е, че при Доберманите шоулиниите и работните се презастъпват в по-голямата си част. Красиви кучета, които печелят най-големите екстериорни форуми при породата, често са отлични работници и имат зад гърба си покрити поне SchH III или ИПО 3. Тази година от сравнително "екстериорни" линии както някой ги наричат, кучето Hera Nuova Dolce Vita се нареди на първо място (и не е единствено изключение) на Weltmaisterschaft IDC 2009 - най-голямото състезание за работа по правилника на IPO-3 при доберманите, което всяка година се провежда в град Аполда (Германия), където е родното място на Добермана. Вярно е, че има и чисто рабоптни линии, които се селектират само от кучета покрили SchH III или ИПО 3, но те са пък доста далеч под нивото като физически качества, а не показват кой знае колко по-добра работоспособност. Просто се развъждат от хора, които ходят на състезния само по спорт с кучета и не ги интересува екстериора. Това е доказано погрешно мислене в тази порода. За пример ще дам отново Добермана Gino Gomez del Citone. Тотален доминатор по екстериорните рингове през 90-те и началото на 21-ви век, а в същото време страхотни работни качества, и произвел редица работни шампиони. Качествата си е предал на много от потомците си, които също като него са доминатори по екстериорните рингове, а в същото време са SchH III или ИПО 3 кучета, които се нареждат на доста прилични места и в състезания по работа.
Точно затова казах, че човек трябва много добре да познава дадена порода, за да умее да я развъжда добре. Крайните изказвания по темата работни и екстериорни са абсолютно неуместни. При Добермана, границите са много близко и истината е там някъде по средата.

#85 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 26 January 2010 - 02:29 PM

Цитат(DessyD @ Jan 26 2010, 02:11 PM) <{POST_SNAPBACK}>
dog.bg, съгласна съм като цяло с мнението ти, но ..... не знам как да го кажа, така, че да не прозвучи менторски, защото не това е целта на поста ми.
Нека се опитаме да не обобщаваме и глобализираме нещата. Колко от нас имат поглед върху развитието на всички световни клубове? Колко от нас вземат пряко участие в поне 10 международни, примерно европейски, клуба и да са запознати с тяхната работа, че да правим някакви обобщения? Повечето от нашето наблюдения се основават на наблюденията ни от изложби и лична кореспонденция с някого. Това не е начин за обобщаване на проблематиката върху развитието на кинологията. Недейте така! Някой намира някаква статия в интернет и автоматично я приема за суперценна и отразяваща "истината", но реално това е просто гледна точка на един човек, един развъдчик, един опит, който в много случаи не можем да оценим правилно. Някой става свидетел на безотговорни действие от страна на един или двама развъдчици и автоматично - всичик са маскари. Много ми е забавно като се каже "световния генофонд обеднява". Егати обедняването - признати са 420 породи от 1000, върху останалите все още се работи. Направо се скъсал да обеднява! Ние боравим с генетични комбинации, а не с отделни гени, генофонда си е един - на вида "куче"! Дори ако опрем до простата математика при комбинация от 9 цифри, комбинациите граничат с трилион. За какви "резервоари" за какъв "запас" става дума? При това "запас" с неизвестен произход! Вида куче борави с определен генофонд. За да го "обогатим" предполагам, че трябва да му прибавим още гени. Как ще стане това? Ще ги вземем от вида "котки" ли? Извинявайте за обобщението, ама ....като сме тръгнали .... ab_041.gif Явно това, че хората, които са работили да създадат точно тези породи, са се борили да извлекат от този общ генофонд точно определената комбинация и са създали това, в което ние сме се влюбили, какво от това?!? Нали уж си говорим за опазване? Нали уж си говорим за уважение на труда и усилията на тези хора? Ако ще променяме тази работа, защо толкова се боим, че и качествата на тези породи ще се променят? Според мен е добре да определим дали ни боли или ни сърби, защото средствата за решение на двата проблема са различни. smile.gif
Това почва да заприличва на дискусия за края на света. tb_195.gif Някой си изпробва фантазията върху битов календар и .... света полудя! Ще се затрием значи - ми като ще се затрием, за какво ни е да спазваме законите? Разбивам се от подобни истерии и обобщения!

Спор няма. Прочети внимателно - мисля, че трябва да се развиват всички линии в една порода, а не само да се набляга на тези, които потенциално биха произвели изложбен шампион. Това е обедняването, иначе си права - кучета има и ще има, важното е фенове да има.

Иначе - колко дакела има, които ходят на лов все още с педигри ? Сигурно нула, същото е и положението при кокери, бигъли, спаниели - тези ловни породи се превърнаха в домашни любимци, липсва породна злоба, липсва хъс, липсва желанието за ловна работа - това все още не е загубено, но близките десетина години, ако няма ренесанс за тези ловни породи, те окончателно ще се превърнат в домашни любимци по мое мнение.

Как мислиш, дали няма да загубим нещо и в крайна сметка целта не е ли пазим именно кучето, такова, каквото е, а не да го превръщаме в украшение на дома, което пазим да не се ... намокри, че и с елечета ги обличаме, кучетата, които в вода влизат за да извадят лова, ние ги обличаме с елечета ... да не ги валял дъжд ?

Това е причината да напиша, че този генофонд намалява, променя се. Кучето мигрира, от незаменим работник и помощник става домашен любимец без да върши работа, работата му е да дава на хората да му се радват.

#86 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 26 January 2010 - 02:33 PM

tok4ev, все пак не разбрах - има ли български доберман, който да е покрил ИПО 1 ?

Да или не ?

За хората си прав - малко са, то се знаят на пръсти истински можещите и техните кучета. Дано да стават повече, защото според мен за служебните породи там е истината - лично мнение, разбира се.

За школата - имаме отлична школа. Отлична. Семинари с Иван Балабанов всяка година, има полигон и хора, които тренират от години.

Но доберман няма или поне аз не съм виждал в последните години, за съжаление.

Дано да има един ден и да не е само един ! rc_036.gif

#87 Потребителят е офлайн   KOKO_ko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 January 2010 - 02:36 PM

Цитат(Dimo Yotov @ Jan 25 2010, 07:29 AM) <{POST_SNAPBACK}>
ab_041.gif Темата е за белите родословия-дали да се използват кучета с такива при развъждането.Аз задълбах в генетиката, понеже трябваше да се аргументирам защо съм ЗА.

Кучетата с т.нар. "бели" родословия НЕ СА ПРЕДСТАВИТЕЛИ на дадена порода. Те са само един ЕКСПЕРИМЕНТ. В този смисъл те НЯМАТ и място в развъждането.

Освен ако не го кръстим "експериментиране" ... тук просто не може да има доводи ЗА или ПРОТИВ ... тази полемика има смисъл ако породата е в самото начало на развитието си, защото в този случай ВСИЧКИ екземпляри все още е трудно да бъдат наричани "порода" ... във всяка порода има не толкова типични и често ползвани в развъдната дейност екземпляри и който е чак такъв радетел за "вливане на нова кръв" има пълното право да ползва такива животни в собственото си развъждане. Понякога от такива буквално "случайни" в рамката на породата връзки се раждат изключителни екземпляри ... стара истина...
User's Signature

РАЗВЪДНИК ЗА РОТВАЙЛЕРИ "v. TISHEVITSA"

Качена снимка

всичко за ротвайлера ...

#88 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 26 January 2010 - 02:50 PM

Цитат(dog.bg @ Jan 26 2010, 02:29 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Спор няма. Прочети внимателно - мисля, че трябва да се развиват всички линии в една порода, а не само да се набляга на тези, които потенциално биха произвели изложбен шампион. Това е обедняването, иначе си права - кучета има и ще има, важното е фенове да има.

Интересно как разбрахте, че се набляга точно на тези, които имат изложбен потенциал??? И най-вече какво е изложбен потенциал, като става въпрос за субективна преценка??? Това на базата на каква информация го знаете?Набляга се на РАЗВЪЖДАНЕ В РАМКИТЕ, ПОЗВОЛЕНИ ОТ СТАНДАРТА на породата. Колко клубове и тяхната работа познавате в детайли, че да имате тази смелост на такива обобщения? Как ги пишете тези неща, като в някои породни клубове има ограничение за годишния брой на запложданията и запложданията в рамките на определена държава на мъжките и броя на запложданията за женските през живота им (като въобще не говоря за порода като НОК)?
User's Signature

#89 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 26 January 2010 - 03:02 PM

Цитат(DessyD @ Jan 26 2010, 02:50 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Цитат(dog.bg @ Jan 26 2010, 02:29 PM) <{POST_SNAPBACK}>

Интересно как разбрахте, че се набляга точно на тези, които имат изложбен потенциал??? И най-вече какво е изложбен потенциал, като става въпрос за субективна преценка??? Това на базата на каква информация го знаете?Набляга се на РАЗВЪЖДАНЕ В РАМКИТЕ, ПОЗВОЛЕНИ ОТ СТАНДАРТА на породата. Колко клубове и тяхната работа познавате в детайли, че да имате тази смелост на такива обобщения? Как ги пишете тези неща, като в някои породни клубове има ограничение за годишния брой на запложданията и запложданията в рамките на определена държава на мъжките и броя на запложданията за женските през живота им (като въобще не говоря за порода като НОК)?

Познавам добре дейността на не един клуб и отговора си можеш да получиш от това как се допускат кучета до развъждане - примерно с минимум 2 отлични оценки от изложби, някои с по 3, че и минимум отлична от специалка.

Това какво е според теб ? Развъждане в рамките на стандарта ? Куче с много добър или добър не е ли в рамките на стандарта ?

#90 Потребителят е офлайн   tok4ev Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 January 2010 - 03:05 PM

Цитат(dog.bg @ Jan 26 2010, 01:33 PM) <{POST_SNAPBACK}>
tok4ev, все пак не разбрах - има ли български доберман, който да е покрил ИПО 1 ?

Да или не ?

За хората си прав - малко са, то се знаят на пръсти истински можещите и техните кучета. Дано да стават повече, защото според мен за служебните породи там е истината - лично мнение, разбира се.

За школата - имаме отлична школа. Отлична. Семинари с Иван Балабанов всяка година, има полигон и хора, които тренират от години.

Много си прав! Доберман покрил ИПО-1 досега в България и аз незнам да има. Това не значи обаче, че представителите на тази порода в България не го могат, а че с тях просто не е работено за ИПО-1. Има кучета, които могат и повече. Всички знаем, че отскоро имаме малко повече от 15 Добермана, които могат да се нарекат що годе класни. А допреди три-четири години, такива кучета дори са се брояли на пръстите на едната ръка.
За школата си прав. Иван Балабанов и Сириус. Това е. И колко са хората, които го могат и се интересуват? Пак се борят на пръстите на едната или двете ръце. Това не означава добре развита школа, колкото и големи да са личните постижения на самия Иван Блабанов, и още един-двама в България, и колкото и страхотна да е неговата методика на работа. Но радвам се, че и това имаме. Дано с времето придобие популярност.

#91 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 26 January 2010 - 03:15 PM

Извинявай, но ако вие с доберманите не се интересувате от тази школа и не ходите, кой да ходи ? Балабанов бе тук втора година, аз ходя на семинарите, защото това е голяма школа и като начин на мислене към кучето, но човек с доберман не видях ... както и да е.

Въпрос - ако има доберман без педигри, който е покрил ИПО 1, бихте ли го ползвали за разплод ? Какво е твоето мнение ?

#92 Потребителят е офлайн   Ники Колев Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 26 January 2010 - 03:16 PM

А защо не тръгнем от това що е порода и че един от основните признаци на породата е възпроизвеждането и в следващите поколения? Как ще очакваме от екземпляр с неизвестен произход да даде очакван тип поколение? Породата не е само екстериор и фенотип. Всеки уважаващ себе си развъдчик прави някакви планове (май е вярно , че клубните програми са утопия)и как точно се вмества вкарването на кръв от куче с неизвестен произход в правенето на планове? Кой от тук пишещите, собственик на развъдник ще си вкара такъв таралеж в гащите? Само някой, който е готов в името неизвестно на какво да рискува няколко загубени поколения и да пусне в "обръщение" в породата растящ с геометрична прогресия брак, би направил подобно нещо. Това е допустимо само, когато дадена порода е на ръба на изчезването (по горе имаше пример с мастифите, същото е било в СССР с южноруските овчарки след войните) и рискът е необходим и оправдан. По отношение на използването на аборигенните резервоари-да, но там където действително са резервоари-т.е. популации, които са относително изолирани от околния свят и после-жесток отбор.

#93 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 26 January 2010 - 03:17 PM

Цитат(dog.bg @ Jan 26 2010, 03:02 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Познавам добре дейността на не един клуб и отговора си можеш да получиш от това как се допускат кучета до развъждане - примерно с минимум 2 отлични оценки от изложби, някои с по 3, че и минимум отлична от специалка.

Това какво е според теб ? Развъждане в рамките на стандарта ? Куче с много добър или добър не е ли в рамките на стандарта ?

Ами тогава ще знаеш, че при женските е достатъчно да имат "добър" за да се допуснат до развъждане. Естествено, че за мъжките важи само "отличен" и сам знаеш отговора на въпроса "защо се прави тази разлика". Само в многочислени породи се допускат единствено кучетата с "отлични" оценки. А няма да коментирам как се получава оценка "отличен", защото дискусията ще стане безкрайна.
Сигурно знаеш, също така, че изложбените оценки не са единственото, възоснова на което тези кучета се допускат до развъждане (не говоря за български клубове, защото малко от тях имат заложени и други критерии). Като цяло е добре да избягваме сравнения и обобщения на база БГ-развъждането, защото тук картината е ...малко по-различна.
User's Signature

#94 Потребителят е офлайн   tok4ev Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 January 2010 - 03:37 PM

Цитат(dog.bg @ Jan 26 2010, 02:15 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Извинявай, но ако вие с доберманите не се интересувате от тази школа и не ходите, кой да ходи ?

Абсолютно...!

Цитат
Балабанов бе тук втора година, аз ходя на семинарите, защото това е голяма школа и като начин на мислене към кучето, но човек с доберман не видях ... както и да е.

Има хора, които въпреки, че не са ходили на семинари на Иван Балабанов, все пак се интересуват и се мъчат да сътворят нещо по тази и подобни методики. Дай боже, да не живеем за един ден и времето да е пред нас!

Цитат
Въпрос - ако има доберман без педигри, който е покрил ИПО 1, бихте ли го ползвали за разплод ? Какво е твоето мнение ?

Не, но ако е покрил ИПО-3 и има отличен екстериор си заслужава риска. Все пак, ако аз трябва да решавам, бих отишъл при доказан производител, който има същите качества. Но аз ще решавам съобразявайки се единствено със своите мотиви. Някой друг може да има друга визия за нещата и това на мен не би ми пречило по никакъв начин. Напротив - с интерес ще следя какво се случва.

#95 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 26 January 2010 - 03:48 PM

Сама си даде отговор на въпроса в потвърждение на написаното от мен. Поне аз не виждам нищо лошо да се развъждат и кучета с оценка добър или много добър, но факт - да видиш такива кучила, от такива родители въобще е рядкост.

Не искам да споря и кои са тези клубове, които допускат женски с добър. И да има, са еденици, не че е лошо да ги има. Какъв е проблема мъжки с много добър да заплоди женска с отличен - примерно ? Или мъжки и женска с много добър - какъв е проблема, ако кучетата са добри и здрави ? Е ... няма да се родят шампиони, а може и да се родят - понякога именно от такива връзки се раждат отлични кучета. Няма как да го проверим, не може по клубни правилници ...

Изложбените оценки не са единственото, но факт - едно от основните неща, които се гледат. А познавам кучета с отличен екстериор, но лош характер и обратно - кучета с недобър екстериор, но прекрасен породен характер. Факт е и, че цедката е вдигната, факт е че изложбите вече са основен критерий за развъждане в много от породите, за това предлагам да прекратим този спор.

#96 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 26 January 2010 - 04:06 PM

Цитат(tok4ev @ Jan 26 2010, 03:37 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Все пак, ако аз трябва да решавам, бих отишъл при доказан производител, който има същите качества.

Мисля, че току що даде отговор на въпроса на Йотов и на цялата тема. ae_085.gif rc_036.gif

#97 Потребителят е офлайн   Dimo Yotov Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 27 January 2010 - 01:04 AM

Цитат(tok4ev @ Jan 26 2010, 03:05 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Цитат(dog.bg @ Jan 26 2010, 01:33 PM) <{POST_SNAPBACK}>

Да или не ?

Много си прав! Доберман покрил ИПО-1 досега в България и аз незнам да има. Това не значи обаче, че представителите на тази порода в България не го могат, а че с тях просто не е работено за ИПО-1. Има кучета, които могат и повече. Всички знаем, че отскоро имаме малко повече от 15 Добермана, които могат да се нарекат що годе класни. А допреди три-четири години, такива кучета дори са се брояли на пръстите на едната ръка.
За школата си прав. Иван Балабанов и Сириус. Това е. И колко са хората, които го могат и се интересуват? Пак се борят на пръстите на едната или двете ръце. Това не означава добре развита школа, колкото и големи да са личните постижения на самия Иван Блабанов, и още един-двама в България, и колкото и страхотна да е неговата методика на работа. Но радвам се, че и това имаме. Дано с времето придобие популярност.

Ей, обещавам ви,че в най-скоро време ще има доберман с IPO!:)))Първо обаче ще е със ZTP:))

#98 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 27 January 2010 - 11:09 AM

Пожелавам ви успех и стискам палци - имаме нужда от "лудите", които носят искрата в себе си, която да запали и други за доброто на кучетата ! rc_036.gif

#99 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 27 January 2010 - 11:12 AM

По темата - една тема, която ясно показва защо не трябва да се прави това ...

Сляпо куче с дечица

#100 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip
  • Interests:Кинология, генетика на окраска, обучение на кучето, развъдна дейност, ЧАУ-ЧАУ.

Публикувано: 27 January 2010 - 01:14 PM

Цитат(dog.bg @ Jan 27 2010, 11:12 AM) <{POST_SNAPBACK}>
По темата - една тема, която ясно показва защо не трябва да се прави това ...

Сляпо куче с дечица

Линка към тази тема и към темата със сляпата родилка трябва да давам на тези стопани с мъжки, дето ламтят да пуснат своити "момченца" на женски. Защо ще го правят - и те самите нямат аргумент освен "Аз искам".

Ужас, ужас и безумие прочетох там, горкото куче не е случило на стопанин.
User's Signature

Чау - кучето, близнало небето...

• (6 Страници) +
  • « Първа
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни