Четейки темата се замислих, че се фиксират за бели родословия само кучета с неизяснен произход, приличащи на определена порода. А какво става с тези като моята Рая, които са с напълно доказуем произход, но в следствие на нерегламентирано развъждане (разбирай никой не е питал клуба може ли ) нямат издадени родословия (
за което съм съгласен, щом такива са правилата- ок не споря). Но в случая тя си е с ясен произход, с вносни родители, бащата има оценки отличен от изложби и т.н.. Защо като порастне да не може да се използва за развитието на породата след направата на необходимите здравословни тестове и т.н.? Аз лично нямам амбицията да я развъждам, дори не знам дали ще стане "изключителен" екземпляр, защото е на 3 месеца, но все пак мие е интересно, знам че не единствения случай на родословно- неродословно куче

И все пак в тези случаи не става дума за нещо, което можеда има магара за прабаба, а за бюрократска спънка. Предполагам, че такива животни визира и
Dimo Yotov като подходящи разнообразители на генофонда.
Колкото до човешката популация в Европа - в Англия например поради голямата им затвореност в миналото са с ужасно много генетични заболявавния, във всяко семейство с т 2 деца и нагоре, а това са повечето семейства има задължително по едно дете с генетични увреди, Това е и причината да се допускат и такива големи вълни на емиграция от бившите им колонии преди и от Европа сега- да си разнообразят изчерпания генофонд