Публикувано: 03 February 2006 - 08:45 AM
Още малко уточнение за натуралното хранене...
Това, че дадено животно е хищник не означава, че се храни "само" с месо: то се храни с ТРЕВОПАСНИ животни. Има малка разлика... тъй като съответно тревопасното животно, било то елен, заек или дори мишка ако щете, не се състои САМО от месо. То има козина и кожа (или пера, ако е птица), стомах и черва, пълни с изядената и полусмляна от съответната плячка храна... има един куп вътрешни органи, естествено - и кокали с костен мозък и т.н. По-голямата част от всичко това се изяжда от хищника, който си е хванал тревопасното / птичката. А по този начин въпросният хищник поема различните нужни му вещества, които организмът му е "научен" от еволюцията да преработва... богатото на ензими стомашно съдържание на еленчето например.
Така че, от тази гледна точка, натуралното хранене далеч не се състои само от даване на сурово и/или сготвено месо, а от обогатяването на кучешката диета с всичко онова, което животното би могло да си набави в природата чрез лов.
Да, естествено, едно куче МОЖЕ да живее само на телешки шол b) , без през живота си да кусне нищо друго и дори е ВЪЗМОЖНО да не се разболее и мирно и кротко да доживее сравнително дълбока старост.
Също така е възможно да отгледаш здраво куче на макарони с вода... или на качамак / попара по без нищо... и дори това куче да доживее до сравнително нормална възраст...
Това само показва, че организмът на всяко едно живо същество е гъвкав, приспособим и МНОГО ИЗДЪРЖЛИВ, а не, че такова е правилното хранене.
За осигуряване на балансирано хранене с натурална храна - било то готвена или "сурова" по системата BARF - е нужно доста четене и много смятане bl) . Не става с набутване в тенджерата примерно на пилешки крачета и половин кило грис, плюс 3 листа кисело зеле. Иначе - могат да се намерят доста материали; към средата на февруари, като се поосвободя, ще взема да поровя и попреведа малко, за да не оставаме едностранчиви "съветници за сухата храна", без да чуем другата страна.
Между другото, тъкмо вчера-онзиден се натъкнах на любопитна реклама за привържениците на суровата храна: (не в България засега) - рекламира се специално обработено СУРОВО МЕСО, от което след дълбоко замразяване при минус 120 градуса е извлечено водното съдържание. Получава се сурово месо тип "гранулирана храна", ако мога така да го нарека, което не е необходимо да се съхранява в хладилник; може да се дава както в "сушения" си вид, така и накиснато - върнало си суровомесния вид - и чрез обработката е запазило всичките си ценни витаминки, ензими и т.н. Както се казва: Я, какви неща правят хората... super
--
И пак, между другото, за гранулираните храни: всяка порода си има специфични изисквания към определени съставки, т.е. различните разновидности на дадена марка и различните марки понякога са подходящи за различни кучета. Чау и булдоците примерно са склонни към алергии спрямо определени вещества; различните породи се нуждаят от различно съотношение на протеин/мазнини... Няма универсална рецепта, подсказваща, че храната ХХХ е най-подходяща за ВСИЧКИ кучета. До "правилната" храна се стига с питане и опитване, и следене как се чувства кучето при хранене с нея.
Парадоксално или не, при мен например за бриарка развъдчикът препоръчва хранене с по-нисък клас (т.е. не супер-премиум) храни и изключване на Eukanuba изобщо, тъй като от нея се разваля текстурата на козината и се появява кожно дразнене - за бриарите става дума, не за кучетата изобщо r) Т.е. просто съставките не са подходящи за "моята" порода в случая.
Пак парадоксално или не, при подготовката на басетката за изложби наблягаме на натурално хранене, за да натрупа телесна маса и да изглежда като "лъскаво тюленче". В неизложбените си периоди животното се храни с гранула като всички останали, и е с минимум "излишна" телесна маса - суха и стегната, без да е слаба и кльощава... но на ринг така не може да се изкара.
И тъй нататък - всеки с особеностите си.
--
Пак между другото (май се поувлякох вече) българските храни никак не са лоши за КЛАСА СИ и в сравнение с другите манджи от същата ценова категория. Друг е въпросът, че по съдържание, начин на производство и т.н. и Любимец, и Джъмбо попадат в ниска категория и си струва да се сравняват с... да речем, с Чапи, Брит, Котагро и разни други такива. Поне засега никой у нас не се е опитал да произвежда гранули висок клас... подозирам, че няма нито условия, нито пазар за такова нещо.

Почивайте в мир, мили ангели!