Хранене
Публикувано: 21 January 2006 - 09:50 AM

Публикувано: 21 January 2006 - 01:30 PM
Бобовите (към които спада и фасулът, т.е. боб, грах, леща и т.н.) са абсолютно противопоказни и в най-добрия случай кучето ще получава от тях газове, а в по-лошия - ще му съсипят храносмилателната система. Това е хищник, не е маймуна!!!!!!!!!
Да вземем и сварена тиква да му даваме на животното, а по възможност и варено зеле, белким умре по-бързо! (love)

Публикувано: 22 January 2006 - 10:06 PM
Най-вероятно е някаква грешка на преводача или тъпотия на авторите... във всеки случай е много зловеща грешка.
Зеленият фасул НЕ Е подходяща за кучета храна. Да не говорим пък в ТАКАВА доза, каквато е указана.
Кретенизъм bl)

Публикувано: 23 January 2006 - 09:04 AM

Публикувано: 24 January 2006 - 08:27 PM
Аз също съм в затруднение с храненето на моето куче то е овчарка и ена 2месеца и 10 дни. Давах му консерви за кучета по препоръка на лекар но от тях получи разстройство. Опитвах с каши но ефекта е сащияза бульони с хляб и дума да не става въобще не ги поглежда. Сега е само на различни видове гранули. изпражненията вече не са редки . Яде гранулите но незная дали правилно постъпвам като го храня само с тях. Не ги яде в комбинация с мляко или вода.
Сега мисля да му направя попара от патешки бульон и хляб но се съмнявам че ще постигна някякъв ефект. С какво да разнообразявам храната на кучето си за да расте ???
Публикувано: 24 January 2006 - 10:10 PM
Светлана, разбирам, че предпочитате да питате, вместо да изчетете 27 страници или да потърсите другаде. Например във важни на същия форум.
Куче на 2 месеца и човече на два месеца не са едно и също.
Защо са му на отбитото куче попари и мляко???
И какво ще му стане от гранулите, след като са създадени за хранене на кучета, естествено, ако четете опаковките и съобразявате вида им с възрастта му?!
И ако не щете гранули, знайте, че можете и трябва да нахраните подрастващо куче с месо.
Публикувано: 24 January 2006 - 10:29 PM
mil, напълно те разбирам и си сабсолютно права, но това е проблем, с който и аз се сблъсках преди няколко години. (Затова на онзи форум съм си сложила чайник за аватар - рускоговорящите ще разберат...) Не става дума за храненето, а за търсенето и ползването на информация. Представи си - попада човек в нета (общо взето знае да си служи с комп) има въпрос, регва се и ... пита! И през ум не му минава, че някъде е скрита тема (две,три), в които вече е отговорено. И хабер си няма, че има търсене. А и да има хабер, то и търсенето иска опит и умения. Мисля, че трябва да има определени теми, нещо като уроци или FAQ на видно място - очите да ти извадят. И строги правила... Иначе след 10-ина страници (ууу, какъв съм оптимист...) пак ще обясняваш за зеления фасул и прясното мляко. А ако някой се сети за чудесните кафеникави ароматни кокали "екарисажна тръпка", дето често могат да се видят в магазините с етикет "кучешка храна"... Оставям това на въображението ти...

Моето куче (лабрадор) има дисплазия - наследство от баща си Баркли Блондфел, който е куче на iglika (от този форум) и Мартин.
Публикувано: 24 January 2006 - 10:37 PM
Прочетох вашата статия за храненето на кучетата прочетох и за възпитанието и за всички други неща но търся отговори за точно индивидуален случай каквото и моето куче.Гледала съм две деца също по книга и порастнаха големи здрави и хубави деца но в случая за първи път гледам животно в дома си и нещата са ми изключително непознати което ми създава дискомфорт и напрежение.
В смисъл дали всичко което правя е правилно.Защото мненията са иключително много и в много случай противоречиви.Искам да правя възможно най-правилното.Благодаря ви че се отзовахте на моя проблем. Изтеглих си статията ви от първа страница и съм доволна че споделям напълно вашето мнение.
Публикувано: 24 January 2006 - 10:51 PM
Разбирам загрижеността ви, Светлана
Но: не виждам нищо толкова странно или индивидуално във вашия случай. Като допълня: попитахте ли хората, от които взехте кученцето с какво е хранено досега?
Отбитото и захранено кученце е вече завършен хищник, може да яде всичко, което яде и възрастно куче, само трябва да е съобразено с нуждите му на подрастващо. Нормално е попарите и млякото да причиняват разстройство. Същото се причинява и от рязка смяна в начина на хранене.
Вариантите са два:
първо: натурално хранене - сядайте и четете безсънно и много. не в този форум, не сме развивали тези теми, те са за професионални специалисти по хранене
второ: изберете качествена гранулирана храна, ако има проблеми, пробвайте с друга. Сега е времето да го научите да яде гранули, радвайте се, че ги харесва. Нищо няма да му стане ако яде качествени гранули цял живот.
трето: никакви консерви! (лично мое, оспорвано от много хора, мнение)
Публикувано: 25 January 2006 - 08:40 AM
Но правилата са едни и същи.
Светлана, хранете с гранули - с качествени! - и не се тревожете, че кучето има нужда от разнообразие: няма нужда. Предвид това, че не е всеядно, а хищник, то обича и предпочита ЕДНА И СЪЩА храна и щастливо ще я употребява цял живот, и такъв режим ще е идеален за храносмилането му. И обратното - всяка смяна на храна, особено прехвърлянето между гранула и натурални продукти, води до разстройство, чревни проблеми...
Купувайте гранули за бебета - Даймънд, Нутра Нъгетс, Чикопи, Юкануба, Роял Канин, Адванс... но не и Педигри, Чапи... Любимец... куча марка... - и спазвайте указанията на опаковката (за тази възраст и килограми: толкова). Количеството може да ви се стори малко, имайте предвид, че храната е "изсушена", т.е. водата й е изтеглена по определен метод и РЕАЛНО този същият обем храна с възстановено водно съдържание (както става в стомаха на кучето) е приблизително 10 пъти повече: т.е. 200 гр. гранула е примерно 2 кг. реално количество. С други думи, хич не е малко. Прехранването с гранули може да доведе до бързо затлъстяване... Осигурявайте на кучето винаги прясна вода. И няма да имате проблеми нито с растежа на кучето, нито с коремчето му.
Ако желаете, можете да добавяте към сухата храна по малко месо (тук пък моето мнение се разминава с това на общата публика) - сварен черен и бял дроб, виме, шкембе, гръкляните са особено полезна и приятна занимавка за кучето... хрущяли също. Сварете и дайте голям телешки кокал да го оглозга и да си играе. Важен момент при подобни "добавки за десерт" е да ОТНЕМАТЕ от дажбата суха храна такъв процент, който е приблизително равен на количеството месен продукт: ако дадете 200 гр. месо, отнемете 20 гр. суха храна; на възрастно куче подходяща порция е 400-500 гр. месо, при което от дажбата (за ротвайлер - примерно 400 гр. суха храна) се отнемат 50-100 гр. Месото не бива да е тлъсто.
Напоследък широка популярност добива лекото навлажняване на гранулата с вода/бульон непосредствено преди поднасянето й. Лично аз още не съм намерила нито решителен довод "за", нито "против" подобно нещо... но това не пречи в чинията на бебчо да капнете половин кафяна чашка бистър нетлъст бульон върху гранулките - и по-вкусно, и полезно... в бульона можете да смесвате допълнителни витаминки и калций на прах, ако е необходимо.
В НИКОЙ СЛУЧАЙ обаче не устройвайте на кучо дни на готвено и дни на гранула с рязък преход - резултатът ще е разстройство и разбичкано храносмилане. ВИНАГИ смяната на храната - дали на марката гранула или между гранула и натурално - става за 3-4 дни, като подменяте последователно 1/4 от дневната дажба, после 1/3, 1/2 и накрая - 2/3. Така преходът е плавен.
И не забравяйте - кучето не е човек, храносмилането му е устроено по съвсем различен начин от нашето и нуждите му са доста по-различни.

Публикувано: 25 January 2006 - 10:02 AM

Публикувано: 25 January 2006 - 08:01 PM
Още веднъж благодаря на всички които ми писаха.
Публикувано: 26 January 2006 - 12:47 PM

ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ И ВНОСИТЕЛ НА КУЧЕШКИ И КОТЕШКИ ХРАНИ BOSCH ОТ ГЕРМАНИЯ[br][br]ARMONIA DI COLORI- БАЛКАНСКИЯ РАЗВЪДНИК ЗА ШЕЛТИ И КОЛИ!!!