Хранене
Публикувано: 28 January 2006 - 04:58 PM
СЛЕД ДЪЛГО ХОДЕНЕ НА МЪКИТЕ ХРАНЕНЕ С ХИЛС ГРИИН ФИШ НЕОПИСУЕМО ТРУДНИЯ НАЧИН ЗА ДОСТАВКА ОТ ЧУЖБИНА НАИ-НАКРАЯ ХУБАВОТО Е .ЧЕ СЕРИОЗЕН РАЗВЪДЧИК СЕ ЗАЕ ДА ВНАСЯ НЕМСКА ВИСОКОКАЧЕСТВЕНА ХРАНА НА МНОГО ПРИЛИЧНИ ЦЕНИ !!!
ИСКАМ ДА БЛАГОДАРЯ НА ВНОСИТЕЛИТЕ И ДА ИМ ПОЖЕЛАЯ УСПЕХ В ДИСТРИБУТОРСТВОТО И ДА ГИ УВЕРЯ ,ЧЕ КОГАТО ИМА КАЧЕСТВО И КОРЕКТНОСТ ТО НЕМИНУЕМО ИМА И УСПЕХ !!!!! BEER BEER victoryVVV victoryVVV super best super best super best super best

MADE IN MEASURE KENNEL
Публикувано: 28 January 2006 - 06:48 PM
Публикувано: 29 January 2006 - 12:22 AM
Цитат
За газовете съм съгласна,
но че ще му съсипе храносмилателната систем...??? bl) И по-точно с какво е вреден???
Кучето е хищтник да,но до известен смисъл и човека е! Не мисля,че хр.система на кучето е кой знае колко по-различна..! Такаче ми е чудно какви толкова проблеми може да има!? bl)
Публикувано: 29 January 2006 - 07:54 PM
Цитат
Цитат
За газовете съм съгласна,
но че ще му съсипе храносмилателната систем...??? bl) И по-точно с какво е вреден???
Кучето е хищтник да,но до известен смисъл и човека е! Не мисля,че хр.система на кучето е кой знае колко по-различна..! Такаче ми е чудно какви толкова проблеми може да има!? bl)
ДАКЕЛ-ФЕНКА!
Плашиш ме!
Когато става дума за анатомия НЕ МОЖЕ ДА ИМА "АЗ МИСЛЯ".
Единствено важи АЗ ЗНАМ.
Хубаво е да се разсъждава и мисли, но за да вадим верни изводи трябват повечко знания.
Ще помоля всички, които ги имат да ги споделят с нас.
Защото и аз съвсем не знам какво става в стомаха на кучето и ми изглежда странно като все повтарят - "Не сменяй храната", "Не давай това и онова"
Изпълнявам го, защото го казват хора с повече опит от моя и виждам, че кучето ми се чувства добре. Но съвсем не го разбирам.
Публикувано: 29 January 2006 - 08:26 PM
1 2

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com
Публикувано: 29 January 2006 - 08:41 PM
Казвам ,че "аз мисля" , защото мисля, НЕ знам със сигурност!
Ще повторя пак въпроса:
С какво се отличава кучешката от човешката хр.система?
Какви толкова вредни вещества съдържа фасула?
Хайде дано тоя път не "изплаша" някои!!! bl)
Публикувано: 30 January 2006 - 08:30 AM
Бобовите, поне на мен колкото ми е известно, не съдържат ВРЕДНИ вещества, т.е. няма да отровят кучето. Проблемът е, че храносмилателната система на кучо не е пригодена да ги приема и храносмила и въобще пък не е пригодена за голямо количество газове в червата.
Проблем номер едно - храносмилането - са: голямо количество инертна лепкава маса, която стомашните сокове на кучето не разтварят и си минава през червата, а не е с консистенция, пригодена да минава през въпросните черва. Резултат: повръщане (чужда маса в стомаха) и разстройство... Както се казва, горките бактерийки в чревцата на кучо, някои от тях бяха полезни, лека им пръст...
Проблем номер две - газовете. Освен, извинявам се, пърдене b) многото газове са опасни с факта, че мехурите променят формата на червата; наличието им може да предизвика болки... и в немалко случаи води до инвагинация - т.е. впъхване на една намотка черво в друга. След което... сещате се какво се случва...
Казано накратко: неподходящата диета МОЖЕ да разболее кучето, че дори и да го убие oleeee , без всъщност въпросната храна да включва отровни вещества.
Има начини това да се избегне и същевременно да се дават "забранените" храни; пък и никой не е казал, че 5 грахчета от остатъците от масата или две шушулчици зелен боб ще навредят на кучето (ако не е с чувствителен стомах) - става дума за системно даване все пак. Ако кучето Е с чувствителен стомах, може и да започне да повръща и от 1 грахче, но това е отделен въпрос.
По-нагоре в темата rexdog цитира например мнение от руски сайтове, че зеленият фасул може да се дава пасиран - ето разумен метод да се включи МАЛКО такава храна в менюто, приведена под малко по-подходяща за кучето форма.
--
Изобщо, даването на не-храносмилаеми баластни вещества трябва да се избягва, ако няма причина да се дават. Примерно: варената тиква b) е безсмислено баластно вещество от гледна точка на стомаха на кучето. Ако му е вкусна, не се разстройва от нея и т.н., може да му се дава на общия принцип "да дадем всичко, което и ние ядем", но в малки количества и в никой случай - като основна добавка към храната, иначе стигаме до точка 1 - голямо количество лепкава маса, минаваща през червата... Включването на МАЛКО количество трици в натурално-сготвеното ядене е полезно, тъй като те не се преработват от стомаха и почистват червата, но редовното хранене на кучето с трици е... bash
И тъй нататък.
--
А иначе основните разлики между кучето и човека:
Човекът е еволюирал от ТРЕВОПАСНО животно (маймуна), хранещо се с листа, клонки и плодове; превърнало се по-късно в по-всеядно животно (пак маймуна), допълващо менюто си с насекоми и месце. Т.е. станали сме от тревопасни - всеядни... организмът ни е пригоден за преработка на разнообразна храна и същевременно големите количества месо са противопоказни и дори опасни за организма ни (четете литература за правилно хранене...) и в най-добрия случай водят до натрупване на отлагания в артериите.
Кучето от самото начало си е било ХИЩНИК. Организмът му е пригоден за приемане ОСНОВНО на месо. Като започнем от формата на зъбите, начина на хранене и "изгледа" на стомаха и червата, продължим през киселинността на стомашните сокове и свършим с живеещите в червата полезни бактерии, всичко в това животно е "за" месната диета, допълнена от козини, полупреработеното съдържание на червата и стомаха на тревопасната плячка и т.н. Кучето НЕ яде плодове, листа и клонки b) в естествения им вид като примерно 50% от менюто си.
Естествено, не е нормално да приписваме на кучето присъщото на всеядните видове животни поведение. Разнообразието в "природната" му диета би било дали днес ще хапне заек, а утре сърнешко (и съответно - полусмляното съдържимо на стомаха им).
Та така... казаното по-горе не означава в никой случай, че диетата на кучето трябва да се състои само и единствено от месо bl) , а че и възприемането на вкуса на храната, и съставът й, и преработката й в червата са различни за кучетата и хората.

Публикувано: 30 January 2006 - 11:34 AM
Стомашно-чревният тракт на кучето (както на хищниците) е доста по-къс от този на всеядните. Имат по-голям обем на стомаха, а тънките черва са значително по-къси. Това означава, че за доста по-краткия си път и, съответно, по-кратко време, храната трябва да се обработи и да се извлекат от нея хранителните вещества. Е, много по-ефективно се преработват готови животински протеини (месо), отколкото зеленчуци. От някои зеленчуци практически нищо не се усвоява (като напр. картофите или примера с тиквата), много грубо казано: минават почти транзит. Само излишно натоварват стомаха.
Като контрапункт давам следния пример: уникална е храносмилателната система на кравата, която само от трева прави протеин. Само че, колко време и колко по-сложна обработка са нужни за този процес?
По отношение смяната на типа хранене: Храносмилателната система на кучето се "нагажда" към типа хранене (натурално или суха храна). В зависимост от това се променя съставът на чревната микрофлора. Затова подобна смяна трябва да се извършва плавно.
Публикувано: 30 January 2006 - 01:00 PM
Пък и като имам предвит цената на качествената гранулирана храна и тази на някои месни продукти ,според мен ще излезе по евтино да храним натурално.

Твой приятел вечен ,весел Патиланчо!
Публикувано: 30 January 2006 - 01:12 PM
Има хора, които смятат, че натуралното хранене е по-полезно - не бих спорила, не съм компетентна. Но за по-евтино - абсурд!

Моето куче (лабрадор) има дисплазия - наследство от баща си Баркли Блондфел, който е куче на iglika (от този форум) и Мартин.
Публикувано: 30 January 2006 - 01:48 PM
Нищо няма да му стане от месо.
1. Ти не видя ли по телевизията какво се внася от чужбина? Купуват се боклуците на Европа на безценица и ни се продават за "месо".
По една случайност и от първа ръка разбрах, че бизнесът с оцветители за месо е процъфтяващ.
2. Освен месото, на кучето са нужни и други съставки. В месото няма достатъчно витамини, минерали, влакнини. Съотношението мазнини/протеини е много важно. За да му осигуриш балансирано хранене с натурални продукти, трябва 3 месеца да четеш и после около седмица да смяташ.
3. Натуралното хранене е по-скъпо и трудоемко.
Успех!
Публикувано: 30 January 2006 - 03:06 PM
10х !!! bravoS
вече всичко ми е ясно! И понеже виждам,че няма въпрос ,който да ви се опре ще питам...
Принципно знам,че РК , Пурина , Нутра са по-добра примерно от Чапи, фрискъс и Педигри...!Та искам да попитам , кои са предимствата на по-хубавите храни..!? Имам предвид по какво се различават(то ми е ясно,че разликите са големи)!? В технологийте на приготвяне..в съставките..!Незнам и ми е интересно да разбера повече за храните...!
А и още нещо : Полезно ли е постоянно кучето да се храни само с гранули!?
Много извинявайте,ако някъде има отговори на въпросите,само кажете къде...!
Публикувано: 30 January 2006 - 08:06 PM
изчетох целия форум и никъде не видях положителни отзиви за българската суха храна - имам предвид Любимец
аз имам НОК на 5 г. и пит на 9 м.
храня ги най- вече с Любимец не слагам никакви добавки от време на време давам ивтино месо извара мляко яйца препечен хляб и т.н.
и няма никакви проблеми - кучетата са здрави весели и жизнерадостни в добра форма са а изпражненията са плътни, сухи и кафяви
не знам защо сте против българските храни
аз съм много доволен
поздрави
Публикувано: 30 January 2006 - 08:20 PM

Чау - кучето, близнало небето...
Публикувано: 30 January 2006 - 09:07 PM
надявам се и аз. Ако качеството е същото като на Роял канин или Екануба само ще се радвам. но да ми се говори за Любимец-мюбимец.... с евтини добавки и оцветители не искам и да мисля черния дробн на Лео на какво ще прилича към 8-9 годишна възраст.

Чау - кучето, близнало небето...