Dog.bg Форуми : за правилното хранене

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (6 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

за правилното хранене

#41 Потребителят е офлайн   rexdog Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 01 August 2006 - 01:22 PM

Здравей Евгени! cheers BEER Винаги е приятно човек да получи добър съвет в жегите bravoS BEER bravoS
User's Signature

Качена снимка

#42 Потребителят е офлайн   mik Икона

• Breeding for Quality,NOT Quantity
  • PipPipPip

Публикувано: 01 August 2006 - 01:31 PM

Цитат

Така е,дори сега разбрах какво са искали да кажат в стандарта за височина и килограми,след като направих сравнение между зимното и лятното куче.А за фенерите-продават ги в Била по 1.70 лв килограма,месото е над 50% и песа ги яде с голям апетит,имат и птича мазнина и крехки кости,което си едобре,но едното хранене е задължително с качествени гранули-тези са испански/ супер-премиум/,имат и специално за НОК,но ги видях по късно.От тях яде по-малко но може би ги усвоява по добре.А твоите карасавци ги знам,знам и че подържаш мнението за слабите кучета,като по добри.И аз споделям това ,защото на кучето му е явно по-добре ,въпреки че се губи външната им ефектност s)

Така е,не се тревожи за песа...той е кораво куче,още повече като зная кои са предците му... b)

Ако трябва да бъда по-точна,аз храня по 2 пъти на ден глутницата у дома,защото освен от затлъстяване немеца е склонен да страда и от превъртане на стомаха причинено от непосредствено активно движение след приемането на храната.След всяко хранене си имат минимум по 2 часа почивка,а разделянето на количеството на две подпомага по-добрата усвояемост на храната и по-добро храносмилане.
Само внимавай с костите от фенерите,те не винаги са безобидни.
п.п.От личен опит насъбран през последните 5 години,твърдя,че за НОК най-подходящата суха храна е Роял Канин 1super

#43 Потребителят е офлайн   rexdog Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 August 2006 - 02:03 PM

Права си,особенно ако кучето яде по голямо количество-веднъж Рекс така се наду-като крава-от много гранули и вода и въздух.Затова по малко, но по качествени и хранене два пъти дневно.И не мога да го отуча да скача и играе след като се наяде,все едно гладен е държан,такава радост d) Ако не му давам кости чупи клони и яде пръчки,гризе камъни bash ,обрал съм всичко от алпинеумите в двора NNN не можем да си засадим нищо ново -наскоро изяде брезата а борчетата ги опикава интензивно,защото са бодливи l) bash
User's Signature

Качена снимка

#44 Потребителят е офлайн   mik Икона

• Breeding for Quality,NOT Quantity
  • PipPipPip

Публикувано: 01 August 2006 - 02:33 PM

Добре дошъл в света на НОК l) b)

Ние поради тази причина имаме само 2 рози засадени в самият двор,а всички останали цветя летуват по прозорците ни...където обаче често стават жертва на някоя объркала маршрута котка опитваща се да избяга от чакалите в двора l)

#45 Потребителят е офлайн   rexdog Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 20 December 2006 - 03:37 PM

Предоставям на вашето внимание превод на статия за храненето и масажите на мускулатурата като част от подържането на спортуващата немска овчарка - " Физическата подготовка и храненето на спортното куче.

Спортът с кучета в разни дисциплини придобива все по-голямо развитие и много хора се замислят за едно и също. При достигане на своята цел не трябва да забравяме и грижите за партньора си - кучето.
През ноември се състоя двудневен семинар, темата на който бе подготовката и отглеждането на своя четириног партньор. Лектор бе Тиина Ридвалл, която във Финландия се занимава с масаж и физическа подготовка на кучета . Колко ние се занимаваме с нашето куче ? Отговорите на този въпрос очевидно са много и различни разбира се че има хора, ограничиващи своя контакт с любимеца си със сутрешното и вечерното хранене и мимолетно погалване, а има и такива, които почти цялото свое свободно време прекарват за тренировка на кучето. Всеки, който дори немного се е занимавал с някаква дресировка знае, че без тренировки резултат не се постига и да се тренира трябва много и дълго. Много видове спорт изискват от нашия другар много напрежение и добра форма. Недостатъчна е грижата за състоянието на физическата форма на кучето само по време на разходката . Физическата форма изисква тренировки и хранене на кучето с правилната храна . ХРАНАТА НА СЪСТЕЗАВАЩОТО СЕ КУЧЕ ТРЯБВА ДА БЪДЕ КАЧЕСТВЕНА, РАЗНООБРАЗНА И ДОБРЕ УСВОЯЕМА.
Тиина Ридвалл започна своята лекция с темата за хранене на кучето. Удобно е да храним своите питомци със сухи храни и на този, който се занимава с кучета навярно не трябва да говорим за това , че сухите храни от различните фирми имат различно качество.
Освен това Тиийна отбеляза, че само съотношението на белтъчините, въглехидратите и мазнините недостатъчно характеризират това, което е нужно на кучето! Именно въглехидратите имат най голям процент ( до 75%, а потребността на кучето е до 50%) съдържание в сухата храна , потребноста от тях за кучето е относително малозначима (те са нужни на кучето , но не в такова количество), а потребноста от мазнини е много по значима за много енергичното куче . Мазнината в храната трябва да бъде минимум 10%, а за активното куче 25-40%. Кучето използува мазнината за получаване на енергия, която да обеспечи работата на мускулите , толкова необходими на спортуващото куче.Като добър източник на мазнини лекторът определи говеждата и свинска мазнина, краве масло, ленено и зехтинено масло. И мазното свинско за кучетата е добра храна защото се получават и качествени белтъчини .
Храната за състезаващото се куче трябва да бъде разнообразна, качественна и добре усвоявана, желателно с различни источници на белтъчини от различни сортове месо - свинско, пилешко, говеждо ,защото се усвояват различно от кучето. Белтъчините, мазнините и въглехидратите трябва да са в правилно съотношение. Съвременните храни в основата си са създадени на базата на фуражите, а това не е най-правилната храна за кучетата . Лекторът съветва за състезаващите се кучета съдържанието в храната на белтъчини да е над 30%, мазнините над 25-35% и въглехидратите по- малко от 50%....
Разбира се, че е необходимо самостоятелно да се съблюдават правилните пропорции,съобразявайки се с индивидуалните особености на кучетата , защото те са различни и това което е добре за едно,може да не е подходящо за друго. Кучето може да се храни два пъти дневно така, че сутрешната порция да съставлява 1/4 от дневната дажба , останалото кучето получава вечер преди почивката- целта е храната да се усвоява в състояние на покой . В деня на съревнованието може да се нахрани кучето 3-4 часа преди началото. За това най- подходщо е с тлъсто месо, кокоши яйца достатъчно течности. Кучето ще успее всичко да преработи до началото на съревнованието и за работата си ще получи достатъчно енергия. Пред съревнованието кучето не се храни. Това увеличава масата на кучето и затруднява процеса на храносмилане.
d) ... следва продължение s)
User's Signature

Качена снимка

#46 Потребителят е офлайн   bubole4e-me4e Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 20 December 2006 - 10:58 PM

Темата ми е много интересна.Преди да започна да се занимавам сьс спорт Блек беше "леко" понаедрял,след 2-3 месеца след промяна в дажбите и храната започна да прилича на спортно куче.Сега обаче пак е качил леко,може би защото тренировките не са така интензивни поради лошото време.Другото което е специфично за него са кожни проблеми./беше с микроспория когато го намерихме и сега е на ваксини/ през месец-два му давам и "петнил"и сьм много доволна от резултата.Иначе не сьм променяла нито дажбата ,нито храната.Обикновенно му взимам смески от 2-3 вида храна защото много обича риба/понякога смесвам с гранули риба за котки/,но все по-често започвам да се замислям дали да не взимам определена храна на чувал.Проблема е че не сьм наясно каква да е и на коя марка.Забелязах, че агнешкото с ориз на nutram много му хареса и се чустваше добре.Като се вземе всичко това в предвид ще ви бьда много благодарна ако ми дадете предложения за храни които да пробвам за да се установя най-накрая на нещо подходящо и конкретно за него.

#47 Потребителят е офлайн   rexdog Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 22 December 2006 - 01:32 PM

........" Така също при обучението по следа по така наречения метод на естественото принуждение, когато кучето получава храна само по следата, следва да се погрижим за това , особенно ако кучето не иска да се храни по следата, в този ден да получи необходимото количество витамини и минерали,дори само кисело мляко и извара за насищане на стомаха . За да работи кучето му трябва енергия, иначе може да се случи така, че дори да иска да работи на следа, да не му стигнат силите. Необходимоста от енергия зависи и от метереологичните особености на времето и сезона през студеното или горещо време живеещото на открито куче получава енергийно по богата храна за самозатопляне или самоохлаждане на тялото. С тези неща трябва да се съобразим и в деня на съревнованието. Кученцето може да расте бавно не само когато е недохранено, но и когато се прехранва( затава ребрата му трябва да се напипват без усилие под кожата). Масата на тялото трябва да се добави когато завърши растежа на ръста на кучето . В процеса на растеж прехранването може да стане причина за нарушение на развитието в последствие. По време на съревнованието, а така също и по време на подготовката за него,кучето се нуждае от добавки към храната , но те трябва да се дават в зависимост от степента на необходимост. Хондроитинсулфатът помага за възстановяването на ставите и увеличава тяхната съпротивляемост , глюкозамин сулфатът влияе на храненето на ставите(ако вътреставната течност е недостатъчна, то ставите са по-малко подвижни, стават болезнени). Дневната норма от енергия за 30 кг. немска овчарка е около 1500 ккал, в периода на тренировки е необходимо към основната храна да се добавят още 200 ккал и в период на съревнованието още 300 ккал (200 ккал - това е приблизително 2 супени лъжици масло)...
За да имата за заниманията със спорт здраво куче е нужно за физическата му подготовка да се отделят години. На малкото кученце дайте възможност да тича само толкова, колкото то само може и иска. Най-добре от всичко е свободното движение по неравна повърхност (в гора, блатисти местности, по пясък) и във водата. По време на движението по неравна повърхност кучето използува големи групи мускули и те по-ефективно се натоварват и развиват, отколкото на равната повърхност. Младото куче може да започне да се тренира само от тази възраст, когато е завършила ръста си (около 1 година). Например занятията по защита може да започнат само с куче което е в добра физическа форма. По отношение на своето куче трябва да сме критични! По време на тренировката на кучето трябва да отчитаме неговите индивидуални особенности и своето свободно време, което можем да отделим за тренировката му. Психическото претоварване "разконцентрира" кучето в различните видове дресировка, ако кучето не е готово за тях. Ако положим достатъчно търпение и енергия за физическото развитие на кучето , то това ще се оправдае след няколко години, когато ще имаме здрав и силен партньор за занимание със спорт. Физическото развитие на младото куче се провежда по следната схема : развитие на издържливоста - > на силата и скороста - > на способноста да се обучава (в различните видове дресировки).
" следва продължение l)
User's Signature

Качена снимка

#48 Потребителят е офлайн   bubole4e-me4e Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 23 December 2006 - 11:21 PM

bravoS bravoS bravoS Давай rexdog много е интересно и полезно като информация. Всичко е все пак много индивидуално. nok Наистина до скоро не се замислях колко важно е храненето-а то си е цяла наука. oleeee

#49 Потребителят е офлайн   Aras Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 06 September 2007 - 08:23 AM

Имам НОК от един месец в къщи, който е на два месеца и една седмица. Задължително ли е да го храня с гранулирана храна, при положение, че мога да му осигурявам всеки ден прясно пилешко месо, в комбинация със сварен ориз ( това е по съвет на вет.лекар). И от кога да започвам да му давам комбинирани витамини? Ветеринарният лекар ми даде Калций на таблетки и каза, че това е достатъчно. Моля, който е компетентен по въпроса, нека да ми пише, защото много държа кучето да израсне здраво nok . До сега не съм гледала куче от толкова малка възраст и не съм запозната с всички тънкости. А доколкото чета в сайта, НОК са доста специфична порода и изискват голямо внимание и грижи докато израстнат. b)

#50 Потребителят е офлайн   von rozzen Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 06 September 2007 - 10:00 AM

Цитат

Имам НОК от един месец в къщи, който е на два месеца и една седмица. Задължително ли е да го храня с гранулирана храна, при положение, че мога да му осигурявам всеки ден прясно пилешко месо, в комбинация със сварен ориз ( това е по съвет на вет.лекар). И от кога да започвам да му давам комбинирани витамини? Ветеринарният лекар ми даде Калций на таблетки и каза, че това е достатъчно. Моля, който е компетентен по въпроса, нека да ми пише, защото много държа кучето да израсне здраво nok . До сега не съм гледала куче от толкова малка възраст и не съм запозната с всички тънкости. А доколкото чета в сайта, НОК са доста специфична порода и изискват голямо внимание и грижи докато израстнат. b)

гранулираната храна е мн.по за предпочитане пред всякакви пилешки истории!има храна която е за подрастващи кученца саобразена сас нуждите им.а калция е неразделна част,защото както се досещате НОК Е куче което израства мн барзо!!!освен ако не храните с храна от висок клас като роял канин например!!!!

#51 Потребителят е офлайн   Fenrisulfr Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 06 September 2007 - 10:29 AM

И аз отскоро имам НОК-че на 2 месеца и нещо, което повече харесва обикновената храна от гранулираната. Като надуши риба примерно, направо полудява, и ако не смеся гранулите с някаква друга храна, просто не иска да ги яде. Обича да си хапва и плодове bl) - грозде, ябълки... Чудя му се... Купувам му само роял канин - човека от който купих малкия ми я препоръча. Не иска да я яде. Въпрос на вкус, явно b)

#52 Потребителят е офлайн   Aras Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 06 September 2007 - 06:25 PM

Благодаря ви за съвета. Ще го пробвам и с гранулирана храна, но мислех, че от прясно сварено месо няма по-добра храна, но явно не е точно така. Ще му включа гранулираната храна в някое от храненетата.

#53 Потребителят е офлайн   alice_s Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 10 September 2007 - 02:55 PM

Арас, 12 години съм гледала овчарка, умря от старост.
Не е ял гранулирана храна, хранех го точно с ориз, месо всякакво, нетлъсто, дробчета и т.н. Никога не е имал стомашни проблеми. Това за задължителното даване на гранулирана храна е супер безсмислено според мен NNN . Преди как са се хранили кучетата? Дава му се разнообразна храна, която то харесва и всичко си е ок d)

Прикачени файлове

• Прикачен файл  post.jpg (39.63K)
    Брой сваляния: 488

#54 Потребителят е офлайн   alice_s Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 10 September 2007 - 02:56 PM

Сори, поовлякох се със снимката b)

#55 Потребителят е офлайн   trenertg Икона

• ветеринарен лекар -етолог
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:обучение на кучето , клинична етология и изследване на поведението при кучето и котката, зоопсихология .
    немско овчарко куче :) , боксер , мин пин
Публикувано: 15 September 2007 - 12:37 PM

r)

#56 Потребителят е офлайн   Fenrisulfr Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 05 October 2007 - 02:17 PM

Добре, чудя му се на малкия. 3 месечна немска овчарка - купуваме му само роял канин (всички ми я препоръчваха, била най-добрата), но просто не иска да я яде. Пробвахме и с други марки гранулирана храна - не иска. Подушва и я оставя. А като му се даде каквато и да е обикновена храна, за 2 минути я омита. Ама така, все едно, че купичката е измита и не е слагана храна вътре. Какво да го правя? И ветеринарния лекар ни каза, че е най-добре да яде гранулирана, "ако искаме да порасне голям и здрав". Е, искам да порасне голям и здрав, но какво да правя като не я яде? И още нещо - трябва ли да му се дават калции? В клиниката, в която ходихме за 3тата ваксина казаха, че не е нужно, ако яде само гранулирана храна, питах един друг ветеринар, а той ми каза, че е задължително... чудя се на кого да вярвам о.О

#57 Потребителят е офлайн   nedko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 27 January 2008 - 09:31 PM

Колкото повече питаш толкова повече ще се объркаш.Ако имаш възможност и време да му приготвяш домашна храна  я приготвяй.Вярно че гранулираната е уж хубава и балансирана но в нея има консерванти които никак не са полезни.Срока на годност на гранулата е близо година значи за какво говорим.Аз лично  храня с гранула рядко когато бързам и нямам време.В менюто на моите кучета преобладава  пилешко месо,варен ориз,твърдо сварени яйца и др. Относно витамините и калция ги давам допълнително в храната на таблетки по схема.Погледнете състава на гранулите и ще разберете че повечето е разни брашна мазнини и химия. Това обаче си е мое мнение затова всеки си приценя с какво да храни.
User's Signature

Качена снимка[br]Linda v.d Aexander

#58 Потребителят е офлайн   von rozzen Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 27 January 2008 - 09:35 PM

Цитат

Колкото повече питаш толкова повече ще се объркаш.Ако имаш възможност и време да му приготвяш домашна храна  я приготвяй.Вярно че гранулираната е уж хубава и балансирана но в нея има консерванти които никак не са полезни.Срока на годност на гранулата е близо година значи за какво говорим.Аз лично  храня с гранула рядко когато бързам и нямам време.В менюто на моите кучета преобладава  пилешко месо,варен ориз,твърдо сварени яйца и др. Относно витамините и калция ги давам допълнително в храната на таблетки по схема.Погледнете състава на гранулите и ще разберете че повечето е разни брашна мазнини и химия. Това обаче си е мое мнение затова всеки си приценя с какво да храни.

недко здравей!радвам се да те видя тук!имам да говоря нещо важно с теб влез си в скайпа!!!нали то ва си ти Недко от ст.загора

#59 Потребителят е офлайн   schatsi Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 11 March 2008 - 09:18 AM

здравейте...мойта овчарка е на 3 месеца и колкото и да се рових тук във форума не успях да намеря дажбата храна на ден...моля ви кажете ми какво е количеството суха храна което трябва да изяжда за 1 цял ден...благодаря ви много

#60 Потребителят е офлайн   MiragE Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 March 2008 - 02:46 PM

БИ ТРЯБВАЛО(а и според мен задължително) да има "програмка", по която можеш да се съобразяваш с днвените дажби на кучето, а тя се намира някъде из опаковката. По-често е най-отдоло, под всички букви ;)
User's Signature

Качена снимка

• (6 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема