Dog.bg Форуми : за правилното хранене

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (6 Страници) +
  • « Първа
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

за правилното хранене

#81 Потребителят е офлайн   MiragE Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 06 June 2008 - 12:20 PM

Храната не е хубаво да се сменя често и да се изпробват за кратък период от време различни марки храни. Ако се сменя храната то става постепенно например днеска слагаш от новата храна 50 грама от старата 200 и така в продължение на 1-2 седмици до като стигнеш, че да го храниш само с новата.

Аз до колкото знам и съм чел тука по форума и от мнения на познати знам, че кокалите не са препоръчителни(най-вече пилешки и от риба). Развъдника на АМ СТАФ "AMSTAF OF GREAT MACEDONIA", който отглежда и вълк сам казва, че даже и вълка, като си хване плячката изяжда само месото, защото в кокала няма нищо полезно. Само хора, които са от типа "Ти знаеш ли аз колко кучета съм изгледал?- 100 кучета!", единствено те са ми казвали, че кокала е полезен за кучето и че КУЧЕ БЕЗ КОКАЛ НЕ МОЖЕ!

(не ми се доверявайте, а просто споделям мнение - НЕ СЪМ СПЕЦИЯЛИСТ и не претендирам за големи знания в тази област, даже за първи път преди 9 месеца си взех куче)

Аз искам да попитам някой хранил ли е кучето си с храна на "Pet Time"
И ако може да ми предложите най-доброто за НОК на 10 месеца в рамките на 40-60лв. на месец. Става въпрос за гранулирана храна.
User's Signature

Качена снимка

#82 Потребителят е офлайн   trenertg Икона

• ветеринарен лекар -етолог
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:обучение на кучето , клинична етология и изследване на поведението при кучето и котката, зоопсихология .
    немско овчарко куче :) , боксер , мин пин
Публикувано: 07 June 2008 - 02:10 AM

Цитат

Чудя се само какво да правя с кокалите тъй като мненията по въпроса са много и различни. Трябва ли да яде кучето кокали или не? Ще се радвам на вашите мнения

КОКАЛИТЕ ГИ ЗАБРАВИ АКО ИСКАШ ДА ИМАШ ЗДРАВО КУЧЕ

#83 Потребителят е офлайн   NANIOX Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: German Shepherd Dog
  • Interests:http://www.youtube.com/watch?v=fag9c50wJE0

Публикувано: 07 June 2008 - 02:19 PM

Всъщност в кокалите няма нищо хранително.Някои твърдят че чрез тях се изчистват аналните жлези,но определено мисля че не са препоръчителни.А ако кучето се движи достатъчно ,жлезите просто не се възпаляват...........

#84 Потребителят е офлайн   **БИЖУ** Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 June 2008 - 12:04 AM

Кокали аз давам на кучето само за занимавка и за чешане на зъбите,но съм категорично ПРОТИВ това да е основната храна на кучето,както писахте и по горе в кокалите няма нищо хранително и кучето не може да си набави нужното за организма както например от гранулираната храна  :-
И помнете,че в никакъв случай на куче не давайте пилешки кокали и по специално тръбни,това би било дори смъртоносно ако кучето е по-лакомо.Хрущяли и меки кокали,да .. но тръбните хич не са полезни  ;)

МОД: Моля модератора на сектора да се погрижи да няма дублиране на темите.
User's Signature

Качена снимка

#85 Потребителят е офлайн   LudmilDo Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 08 June 2008 - 10:04 PM

Кокалите предизвикват запек, а оттам естествено изстискване на аналната жлеза! Кокалите почистват зъбите или по-толчно, кучето глозгайки ги, премахва зъбната плака!
Но наистина внимавайте с кокалите! Сервирайте им ги, след като сте ги нахранили!  B)
User's Signature

I LOVE THIS ...... BREED[br]Zak vom Yambol[br]Atina von Daron[br]Zhara v. Krasini

#86 Потребителят е офлайн   kivv Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 09 June 2008 - 02:56 PM

За кокали единствено му позволявам от тези пресованите в зоомагазините а за плаката на зъбите дъвчем паста
На 6-7мес. имахме случка с тези кокали която ни костваше 2 седмици ходене по доктори и т.н
От тогава се зарекох поне до 2год. възраст кокал да не види каквито и да са,караме си на хубава суха храна рибка варена ,яйца и се 4устваме отлично кокалите вопще не ни липсват ;)

#87 Потребителят е офлайн   trenertg Икона

• PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:обучение на кучето , клинична етология и изследване на поведението при кучето и котката, зоопсихология .
Публикувано: 09 June 2008 - 11:18 PM

МОД: Моля модератора на сектора да се погрижи да няма дублиране на темите.
[/quote]

нека има  тема само за храненето на нок - те са специфични животни ...

#88 Потребителят е офлайн   kivv Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 09 July 2008 - 11:06 PM

Здравейте , споделете как сте с храненето в горещините (хранене с гранула)ние се опитваме рано сутринта (по-хладно) но понякога сутрин се налага допълнително ароматизиране на гранулата(лъжица кисело млеко ,затоплен леко зехтин)определено сме с понижен апетит не се налага да се лъжем единствено при вечерното хранене по уморени сме от разходката (и след 30-40 мин.почивка )си хапнем порцията
Дали е масово това понижение на апетита или ..... :(
Мисля и сутрин да се разхождаме на гладно и след това хапване

#89 Потребителят е офлайн   MiragE Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 10 July 2008 - 09:06 AM

ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се хранете СЛЕД разходка!  :zaek:
Само преди 2 месеца се хранехме редовно с гранули+сварен ориз с моркови, по 3 пъти на ден. Бих казал, че изведнъж спря да изяжда всичко. Започна да си оставя част от храната за следващото хранене и така до като започнахме да я храним, както сега, по 2 пъти на ден, а когато отива сутрин с баща ми на дълга разходка из гората се храни чак следобяд или вечерта. Честотата на хранене се намалява, но горе-долу същата порция си я изяжда, но на един или 2 пъти, а не на 3.
Ако ви е възможно старайте се винаги да има чиста и прясна вода. Аз често и пускам мъркуча и така хем тя се охлажда, хем се поливат цветята, тревата и т.н.  ;D
(това не значи че я къпя, а просто разхлаждане) Ето, виж за какво говоря  :yahoo: :yahoo:
User's Signature

Качена снимка

#90 Потребителят е офлайн   Agar Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 12 July 2008 - 10:10 PM

Попринцип Агар(ку4ето ми) като я взехме я хранехме с натурални храни, е все пак тя беше на месец и половина :namigam: а сега я храним 4есто с гранули и храните на Роял Канин,4етох в много енциклопедии за хранене на ку4ето,но имам въпроси:
1. Само с гранули ли трябва да я храним?
2.С Роял Канин ли да я храним?
3. Основно с натурална храна- по-твъда,но каква доза ( пове4е или по-малко)? :kisel:

#91 Потребителят е офлайн   trenertg Икона

• PipPipPip
  • Покажи галерията
Публикувано: 13 January 2009 - 11:39 AM

Храненето при нок е специфично - има новости и с риск да повторя доста неща  и за  хората, които сега си взимат бебе нок да могат да се ориентират ще поствам информацията тук

#92 Потребителят е офлайн   trenertg Икона

• PipPipPip
  • Покажи галерията
Публикувано: 15 January 2009 - 10:20 PM

относно храните - сухите гранулирани храни са най добрия вариант на хранене  по няколко причини  / мисля че ги изброявах някъде във форума  , но ето пак ... r) /
1. балансирани са по отношение на протеини , мазнини, влакнини и минерали
2. за всяка възраст , големина като размери и кг ,  натоварване , дори и клинично състояние има  формули  , които спестяват лутането и налучкването  каква диета да се приложи .
3 . и не маловажно финансово излиза по евтино   отколкото да се опитваме да готвим и да балансираме сами дажбата  - повярвайте ми  опитвала съм го доста солено излиза и резултата е  не такъв какъвто се очаква
кучето  няма нужда от разнообразна храна  има нужда от качествена храна със  необходимия състав за правилно развитие растеж и поддържане на  добро физическо състояние [span style='color:red'][/span]

относно качеството на храните - те са разделени на  3 класа -
нисък  клас  - тези храни са  със ниска освояемост от организма   такива са педигри пал - наелоновите чували в зоомагазините , фрискас , чапи , и още доста
среден клас - това са ежедневни храни за средния потребител при тях усвояемоста е около 50 %  , но  добавките на витамини и микроелементи са   задължителни  такива храни са уфи , даймонд  , пурина дог шоу ,педигри адванс серията която не се внася в българия в момента  и още и още  много
висок клас храни -  премиум  - това абсолютно балансирани храни  - при тях усвояемостта е  над 75 % и достига до 85 - 90 %  - това значи че дажбата е малка 
такива са   известните на всичка  ROYAL CANINE , EUKANUBA  ,BOSCH , VOBRA
HILLS  и още   някой не толкова известни и рекламилани   тези храни са най добрия начин да се грижите за вашия любимец  - АМА МНОГО СА СКЪПИ !!!! - НЕ,  ЗДРАВЕТО  Е ПО - ВАЖНО  защото в тях е концентрирано абсолютно всичко и отпадат разходите за допълнително , витаминни и минерални добавки , проблемите с растежа при едрите породи  е решен с допълнителните протектори за ставите и стомаха , и няма да е нужно да се паникьосвате  защото кучето ви няма да криви крака  или да има разстройство  - абе въобще   това е най добрия вариант и най  изгоден  финансово  r)

сега ще ме обвините  че мисля  само за това колко струва - а вие не мислите ли ?  колко струва  здравето на вашето куче  ? не заслужава ли най  - доброто   на тази цена -вместо на цената  равна  на средното и неско качество храна + допълнителните разходи по притеснения абе тези ли витамини да давам защо криви краката  , тичене по доктори  заради  разстроен стомах и прочие ? 
4. Ако взимам храна насипно, това значи ли че е по-прясна отколкото ако взема
цял пакет по 5-7-10 кг?

по принцип никъде по света няма в зоомагазините отворени чували с храна  - навсякъде тя е пакетирана  кото се почне от 300 грама до 20 кг чували  - това с отворените чували  го има само в зоомагазините в  бг и някой бивши соц страни  и храната изветрява и губи качествата си .
  въпроса колко храна ще ми трябва се решава по следния начин  -  1.колко кучета храня
2. колко му е дажбата за деня
3.за колко време ще ми трябва тази храна  за  седмица  ,за ден, за месец

когато взимате храна на чувалче това ви гарантира , че състава е този ,който го пише на чувалчето и  качеството е такова  на каквото отговаря съответния клас храна  - вече вие сами ще прецените какво количество да вземете  - за колко време  ще ви трябва
също нещо важно  като взимате храна на чувалче трябва да предвидите и правилното и съхранение за да не губи качествата си - това става във контейнери , които се затварят херметически  - отскоро много производители въведоха системата "ЦИП" на чувалите - така можеш да си извадиш необходимото количество и да  затвориш чувала  така че да не ветрее и да се окилява храната  .

#93 Потребителят е офлайн   trenertg Икона

• PipPipPip
  • Покажи галерията
Публикувано: 15 January 2009 - 11:07 PM

ДРУГО КОЕТО Е ВАЖНО СПЕЦИАЛНО ЗА НОК

повечето производители се ориентират към специализирана храна за отделните породи кучета  в съответствие със специфичните нужди на породата ,като пове4ето фирми имат и програма за развъд4ици
;
такива са  ROYAL CANINE, EUKANUBA, HILLS, VOBRA/ СПЕЦИАЛИЗИРАНА ФОРМУЛА ЗА НОК/
BOSCH.
ОТНОСНО КА4ЕСТВАТА НА ХРАНИТЕ  ИЗБРОЕНИТЕ СА ОТ НАЙ - ВИСОК КЛАС И ИМАТ  РАЗВЪДНА ПРОГРАМА
по отношение на  количеството на дневната дажба  - телесно тегло най добре се предствят  eukanuba, hills и mera dog

#94 Потребителят е офлайн   trenertg Икона

• PipPipPip
  • Покажи галерията
Публикувано: 15 January 2009 - 11:33 PM

От съвсем скоро в Бг се внася и немската храната MERA DOG   показателите и са много добри  и както и останалите храни от супер премиум клас - eukanuba ,hills,boschvobra- дажбата е минимална и се набляга на работата с развъдници , както личи и от сайта .
предпочитана храна от развъдниците за немски овчарки поради своята икономичност /по отношение на дажбата/, балансираност , вкусови качества

#95 Потребителят е офлайн   mora Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Interests:Кучета

Публикувано: 17 January 2009 - 01:59 PM

А каква е разликата между ветеринарната серия /не лечебните храни/ на някоя фирма и тази, която е предназначена за магазините?

#96 Потребителят е офлайн   trenertg Икона

• PipPipPip
  • Покажи галерията
Публикувано: 17 January 2009 - 04:30 PM

ветеринарната  серия е  балансирана храна  подходяща за определено заболяване - тя е определен вид диета - какато  хората  примерно когато имат гастрит  трябва да избягват опоределени храни и се препоръчват други- така и за кучето спрямо заболяването е и диетичния режим ,освен това в някой от тях има и медикаменти -т.е ветеринарната храна е един вид лекарство.Тези храни се изписват от ветеринарен лекар !

#97 Потребителят е офлайн   trenertg Икона

• PipPipPip
  • Покажи галерията
Публикувано: 17 January 2009 - 04:45 PM

нелечебните вет храни са с малко по различни формули- в тази храна е наблегнато на определени съставки - за по лесна усвояемост и хипоалергенност ,  или  при положение , че доктора при прегледа установи , че трябва да се наблегне  на нещо и реши да направи превенция. пример - бързорастящо 4 мес.куче с депигментация на носната гъба и пърхут - без други  оплаквания  са за  тези серии храни - но пак повтарам ПРЕПОРЪЧАНИ ОТ ВЕТЕРИНАРЕН ЛЕКАР СЛЕД ПРЕГЛЕД

#98 Потребителят е офлайн   mora Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 17 January 2009 - 04:52 PM

Благодаря за поясненията. Винаги съм се чудила и най-накрая разбрах  :samodovolen:

#99 Потребителят е офлайн   mora Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 28 January 2009 - 02:02 PM

Някой има ли впечатления от храната "Orijen"?

#100 Потребителят е офлайн   jacko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 29 January 2009 - 08:31 PM

Здравеите на всички :)
Имам немска овчарка на 2 месеца, храня я с royal canin за кучета от 2 до 12 месеца май джуниър се води, хапва по 180 грама на ядене, 3 пъти на ден, притеснява ме това, че 15 мин след като хапне отива по голяма нужда. Какво да му взема ?

• (6 Страници) +
  • « Първа
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни