От постовете на georgils, в които поне има смисъл, разбрах що годе защо е цялото роптаене. Дори съм склонна да разбера идеята на активистите...
Дам, всички сме против убийствата особено на такива извършени от самата държава, замазваща положението, потулваща фактите и демоснстрираща някаква дейност, за която всички плащаме и ни се хвърля прах в очите. Само едно не разбирам, защо сте против кастрациите извършвани в момента? Какви са вашите идеи и приоритети за справяне със ситуацията. Соченето и изобличаването на виновни, сигурно е важно, но не помага особено на животните. Дори да се постигне някакъв успех в тази насока, бездомните животни ще продължават да съществуват, да се плодят, да бъдат тровени, газени, малтретирани. Ще продължават да бъдат удобен проблем в който да се наливат и от който да се крадат пари. След като има бездомни животни, ще има и недоволни граждани и убийствата никога няма да спрат дали законно от общината или саморазправата на недоволните проблема си стои. Единственият начин за намаляване на екзекуциите е намаляането на популацията. Аз по-добър метод от кастрацията не съм виждала. Да, сигурно трябва да е масова и да обхване едва ли не всички. Но аз съм доволна и благодарна за всяко кастрирано животно (без значение кой се е заел) . Кой крив и кой прав, кой каво вечеря и кой ниомер гащи носи, изобщо не ме интересува интересува ме само, как могат да се кастрират повече животни. А най-вече как да се ограмоти стопанина, да кастрира собствените си животни... (На всички е ясно, че дори като се избият всички улични кучета, само за седмица ще се появят нови новородени в кашончета и натирени любимци дето "пишкали навсякъде"). Въолбще от всичките тия битки и дрънканици не печели никой. Нека се работи ЗА ЖИВОТНИТЕ, кирливи ризи и нередности има навсякъде. Помогнете притока на животни да спре, за да спрат и убийствата. Само тогава би имало ефект от изграждането на свестен приют с приоритет осиновявания и не знам си какъв персонал. Да, ония отгоре трябва да се притискат, но за да наложат контрол на развъждането и да принудят и научат стопаните на отговотност. Ама също трябв аи да се работи с тях. Там е първопричината.
Първия смислен пост дотук... Наистина ли още не разбираш?? Никой не спори за важността на кастрациите и още повече за работата по мерки за ограничване на притока на нови животни. Напротив, тъкмо за това критикуваме и атакуваме постоянно общината - защото нищо не върши. 4 лапи няма, не могат и не им е раота "да решават проблема" - това е работа на общината, която я е имало преди идването на лапите и ще и има и след това и нещата пак ще опират единствено и само до нейната готовност и способност да работи. С която вече сме наясно. 400 кастрирани котки няма да променят с нищо ситуацията като цяло, а за да има санкции и промяна е необходим граждански отпор тъкмо от хора и неправителствени организации. Не "партньорства". Как бихте приела да работите с години за да извадите наяве сума ти закононарушения и да дадете някаква гласност на случващото се? Лично кметът неведнъж е писал, че ние сме "целяли уронването на престижа на общината като институция, спазваща законите". Няма нужда да го правим, кмете, а и не бихме могли, вие сами се справяте отлично, а ние само имаме грижата това да стане обществено достояние. И в един момент кметът си намира "истински" партньор. Такъв, който не го критикува, не иска оставки и уволнения, проверки и ревизии. Хубав партьор, истински, не като тукашните аматьори, които "само знаят да врякат", "нищо не предлагат", "нищо не са направили". Лапите не са тук просто да кастрират, обърнете сериозно внимание на това. Те са тук като институция, водеща НПО, партьор на МЗХ по спазването на закона. Те са нещо като обществен гарант не толкова за кастрирането, колкото за спазването на закона от общината, но този гарант не се интересува от нейните нарушения, порочни практики, липса на концепция и елементарно неразбиране на проблема. В това е проблема. Лапите говорят че са тук заради кастрациите, а общината - че партнират по спазването на закона. Затова ги призовахме още преди идването им тук да преосмислят отношението си към тази община като партньор и продължаваме да смятаме, че ако те бяха се отказали (за което имаха пълното основание), това щеше да е много ясен сигнал за неодобрението им на всички порочни практики тук и МОЖЕ БИ щеше да е нещото, което да доведе до смяна на персонал, на чиновници, до промяна на отношението и методите на работа и в крайна сметка до това, което всички твърдим че искаме - хуманото решаване на проблема с бездомните животни. Това обаче не се случи, общината си купи поредната порция имидж, ние - единствения им проблем - олекваме още повече, понеже дори със световноизвестните "съратници" се изпокарахме, вие подхващате тона и така до ... допълнете сама.
Тук трябва да направя едно важно уточнение: 4 лапи е наистина сериозна организация, която е направила много за животните на много места и да и се отрича това е кощунство, нито от полза за който и да е. Говорим изцяло за българския им екип и това, което правят тук и което, не мисля че ще допадне особено на дарителите и ръководството на фондацията, но това е друг въпрос...