Пловдивски страсти
Публикувано: 11 March 2010 - 06:03 PM
Дружеството в Пловдив иска да има права, но не и задължения. Иска да определя как и с кого общината ще работи, но не иска по никакъв начин да се ангажира с помощ на какъвто и да било етап. Иска да прави ежедневно, ежеминутно дори проверки, но не иска да дава отчет за своята дейност.
Иска, иска, иска. И тропа с краче ядосано.
Публикувано: 11 March 2010 - 06:06 PM
Моето впечатление е същото.
По принцип дейността ви би трябвало да е насочена към двете неща - помощ за животните (задомяване, кастрации и пр.) и промяна на сегашното статукво.
Вие в разбираемия си гняв се отнасяте към общината като към някакъв психично болен индивид с брадва в ръка, който се чуди как да задоволи кръвожадните си страсти. Всъщност общината е безлична. Тя иска да си решава проблемите с хората, ако може с по-малко работа и толкоз, останалото не я вълнува.
Навсякъде в България, а и в света, където има проблем със свръхпопулация на безстопанствени животни, съществува едно явление, наречено "институционална умора". Дори общини, които подкрепят "кастрирай върни" безусловно, по някое време се уморяват от постоянните сигнали за агресивни зверове и са склонни да се върнат към убиването, защото така се радват на по-голямо обществено одобрение и комфорт, колкото и да е тъжно това. За това общината не е виновна, виновен е цялостният хал на българската грамотност по въпросите, свързани с животните. Това е из статистики на чуждестранни организации из подобни държави.
Протести и сигнали не са безмислени, но не са едниствено и достатъчно условие за защита на животните с някакъв реален ефект. Процесът е много по-комплексен и по-дълъг, отколкото смяната на Гошко и Пешко от персонала на изолатора.
Само погледнете каква е ситуацията в страната - най-големи проблясъци има там, където дружествата успяват да се намесят и да присъстват в дейността, макар и с цената на съглашателство. Присъствайки, те могат лека-полека да променят нещата отвътре.
Разбирам колко е готино и удовлетворяващо да заклеймиш изрода, че е изрод. Но ние, нито пък вие, не сме тук, за да се правим на готини, и непреклонни в принципите си, а да помогнем на животните. Трябва да се мисли само за крайния резултат.
Всичко това го казвам съвсем добронамерено. Разбирам ви, но мисля, че е дошъл моментът да преразгледате стратегията си, която към момента е едностранчива. Вие никога няма да унищожите общината, нито ще промените механизмите, които я движат. По-добре да й влезете под кожата. Со кротце, со благо и со малце кютек.
Вярно е, че акцията на 4 лапи е еднократна, но можеше да се ползва като мощно средство за убеждаване, обясняване и просвещаване на обикновените хора с крайна цел - печелене на симпатия към методите за ограничаване на популацията по ЗЗЖ. А сега в резултат от саботажа, същите тези хора, у чиито съзнания би имало почва за това, ще разберат точно обратното. Те изобщо няма да вникнат в мотивите ви, но ще запомнят какво престъпление е кастрацията на тези животни. Затова срещате това голямо неодобрение тук.
Публикувано: 11 March 2010 - 06:25 PM
Желанието на дружеството да се закрие изцяло дейността на ЗВК и да се започне от нищото е абсурдно от административна гледна точка - това изисква спиране на дейността, търсене и наемане на нови хора (без капка опит), обучението им, подмяната на част от тях след време (поради ред причини) и т.н. Това отнема между половин и цяла година. През това време ефективността на работата е нулева. От друга страна, ако една неправителствена организация окаже помощ в част от дейността (особено ако се ангажира и със свой ресурс по някакъв начин), тогава тя е в много по-силната позиция да иска промени, с цел подобряване на ефективността. Отначало - само на оборудването, после на част от персонала и т.н. докато в рамките на същата една година се стигне до плавен и незабележим преход. Тогава самата общинска администрация ще приеме много по-лесно промените, отколкото ако ги карате да правят това ултимативно.
И така - с какво е готово дружеството да помага при решаването на проблема в Пловдив?
Публикувано: 11 March 2010 - 07:46 PM
не е реално да прекарвате дрязгите си с общината през хора, които практически ви помагат....

Ветеринарна клиника "Добро хрумване!" ул. "Княз Борис I" N125, София
тел: 929 80 29; 0896 604 835

Публикувано: 11 March 2010 - 08:23 PM
Публикувано: 11 March 2010 - 11:37 PM

ПС: От мнението на Earth's Grid надолу! Нека Пловдивските активисти да проведат една образователна кампания, защото получавам позиви за повръщане като прочета от "любители на животните" колко по-добре би било да се евтаназират животните след 14 дни вместо да се кастрират

Публикувано: 12 March 2010 - 10:38 AM

ПС: От мнението на Earth's Grid надолу! Нека Пловдивските активисти да проведат една образователна кампания, защото получавам позиви за повръщане като прочета от "любители на животните" колко по-добре би било да се евтаназират животните след 14 дни вместо да се кастрират

-------
oooops!
Публикувано: 12 March 2010 - 11:34 AM
Айде стига съм отговарял като на разпит. Кажете ми Вие как си я представяте, става ли?
Чакайте малко - идеята е Ваша, не моя.
Аз на първо четене не я подкрепям - не разбирам как и не мисля, че е разумно да бъде реализирана.
Обаче се опитвам да схвана идеята - за тази цел е добре да я споделите - даже преди няколко страници говорихте за подписка - все пак трябва да разясните?
Аз продължавам да се надявам, да получа някакво разяснение на тази идея на пловдивските активисти?
Публикувано: 12 March 2010 - 11:41 AM
АWTF???
Ако вашият речник е олицетворение на практикавата Ви, то съвсем ме уверихте колко сте компетентни и ви уверявам, че лекар , който говори за "гъз" и "уат да факъп", то не бих му дала дори да ми се обяснява, а за операция да не говорим. Псуването, грубият тон не се сещам да влиза в лекарската етика, но очевидно е, че вие твърдо искате да наложите този тон.
кажете кастрирането на женски бременни котки в зимно време, които се хващат в ден 1 и се пускат в ден 2 как ви се вижда? Как женска котка се възстановява след операция, която е вече възрастна? Как ще се отрази мръсното мазе, след като са минали 24 часа от операцията и тя не е под наблюдение? И аз смятах, че четири лапи вършат нещо хуманно, но вчера се убедих, че те освен да усвоят пари, дадени от европа, не могат да свършат нищо полезно! Искам госпожата, която казва, че и върнали котките живи и здрави да ми пише къде са, ак оса в Пловдив искам да видя техни снимки и свидетели!
Искам да попитам къде са 4 лапи, когато в Пловдив убиват кучетата и когато ги избивиха в Изолатора? Къде са сега , когато в района на гребната база има немска овчарка, на която мога да преброя с един поглед всеки прешлен, ребро и става?Къде са?
http://forum.bg-mamm...723#msg14473723 ето ги моите впечатления за 4 лапи! дискусията продължава...

Който на убийците прощава - той сам в убийствата ги насърчава!
Публикувано: 12 March 2010 - 11:47 AM
Това вече е доста грубо. Продължавате да се излагате и все пак ще ми отгворите ли на въпросите или не знаете отговорите? Въобще не ме вълнува вашата личност, вече си направих изводи, но ме интересува вашата компетентност, надявам се да сте по-силна там.

Публикувано: 12 March 2010 - 11:49 AM
вероятно естествените механизми действат, но след интервенция е логично, че не. И това ли трябва да ви обясня? Нали тук е пълно с ветеринари или с пари в джоба говорят едно, но когато дружно защитават съмнителни организации друго.
Впрочем аз обичам и кучета, не си мислете, че само котки. Изгледали сме два дога.

Публикувано: 12 March 2010 - 11:49 AM
Както казах по-рано, при нас всичките 100 животни са върнати след 24 часа здрави и прави, дадох теми, примери, снимки. Ако се разходя из града ще наснимам още. Котката от двора на баба ни беше и болна, дадоха ми и антибиотик за 10 дни (без пари). Котката е в добро здраве до ден днешен.
Защо питате - къде са тогава или тогава? Повтарям ви - не са длъжни да го правят въобще без да им се иска помощ. Щом са в Пловдив, значи има нужда от това.
Публикувано: 12 March 2010 - 11:52 AM
вероятно естествените механизми действат, но след интервенция е логично, че не. И това ли трябва да ви обясня? Нали тук е пълно с ветеринари или с пари в джоба говорят едно, но когато дружно защитават съмнителни организации друго.
Впрочем аз обичам и кучета, не си мислете, че само котки. Изгледали сме два дога.

Вероятно същите тези механизми действат и при оперативни интервенции от които животните се възстановяват за 24 часа, а понякога и по-малко - говоря за кастрация!
Очевидно нямате никакъв опит точно с тях (кастрациите)!
Публикувано: 12 March 2010 - 11:53 AM
Публикувано: 12 March 2010 - 11:57 AM
Както казах по-рано, при нас всичките 100 животни са върнати след 24 часа здрави и прави, дадох теми, примери, снимки. Ако се разходя из града ще наснимам още. Котката от двора на баба ни беше и болна, дадоха ми и антибиотик за 10 дни (без пари). Котката е в добро здраве до ден днешен.
Защо питате - къде са тогава или тогава? Повтарям ви - не са длъжни да го правят въобще без да им се иска помощ. Щом са в Пловдив, значи има нужда от това.
Да, права сте, не се натискат правят проекти, а се натискат за парите от чужди проекти. Поне с такова впечатление останахме присъстващите, включително и от ловците, които дебнеха сякаш са дошло за улов и трофей, т.е. отчитане на дейност, щото видите ли, имали 160 000 евро отпуснати и трябвало да свършат работа.
А сега въпрос с повишена трудност - от 8 000 котки, щели да кастрират 400. една просто аритметика говори , че тези 400 с нищо не биха повлияли за намаляване на популацията, а дори може да се говори за риск на повишаване, защото там където ще се оформи "дупка" , тя ще се запълни, защото до този момент, тези 400 са отбранявали територията си и не са допускали пришълци.

Публикувано: 12 March 2010 - 11:59 AM
И това не е моя измишльотина, а на Световна Здравна Организация

Ветеринарна клиника "Добро хрумване!" ул. "Княз Борис I" N125, София
тел: 929 80 29; 0896 604 835