ultima, в 17 February 2012 - 08:11 AM, написа:
Индис е уникална !!!! Миналата вечер се върнах назад към първите страници на галерията за да видя повечко нейни снимки. Да се чудя дали е маламут или не беше факта, че ми се видя значително по-дребничка. Иначе за първи път виждам куче (породисто, не хибрид), чиято окраска да наподобява толкова много на тази на вълка. При другите хъскита и маламути, които са по-сивички

или я няма типичната за вълка маска или ако я има то тя е много ясна, контрастна и с добре изявени очертания (не знам дали се разбира какво се опитвам да обясня

), докато при Индис тя преминава плавничко от тъмно в светло, точно като при дивите й братовчеди - вълците. Като гледам снимките нещо такова се получава и при роднините й, което ги прави много първично изглеждащи. Не разбирам особено от породата, но предполагам че родоначалниците й са изглеждали така. А Индис цветово е като едно вълче!!! Официално съм нейна фен-ка

Благодаря за интереса и милите думи относно Индис. Тя наистина и много специално куче. Отличава се не само по вид, но и по поведение от останалите ми маламути - например при нея са засилени много ловните инстинкти, трябва да се види как дебне птици и кози примерно - все едно се прокрадва вълк. И е много бърза и умела в тези неща. Не е толкова глезена като останалите маламути, има много стабилна психика - бих казала, че е малко непукист, не се вълнува както останалите когато видят хора или други кучета...
Много точно си определила това плавно оцветяване - то се нарича "агути" (или вълче-сиво)

- ; има и черно-агути - по-долу прилагам снимка - те също са чистокръвни. Просто не са популярни (модни) - всъщност преди регистрацията и написването на стандарта на породата в 1935 година е имало по-разнообразни украски (както при хъскитата) - но с регистрирането на породата американците са оставили само тези, които срещаме днес, кучетата трябва да бъдат без или с чисти маски (не закрити лица, бели по краката и по корема, да нямат бели петна по другите части на тялото - напр.гърба, главата и т.н.)
Аз също предполагам, че нейните предци са изглеждали точно както и съвременните им наследници (виждала съм снимки на някои от прародителите), но ако се върнем още във времето назад - например по време на Златната треска част от кучетата на Леонард Сепала - са изглеждали много подобно - преди да започне да отглежда сибирски хъскита, Сепала е имал маламути и хибриди с маламут (например бащата на известния Того е маламут), но тъй като те са били по-бавни, за да печелят надбягванията за скорост, Сепала ги заменя с по-бързоходните хъскита

Eто на тази снимка е впряга на Сепала - най-отпред вляво е бащата на Того (маламут) в средата е Того, а отзад е сибирско хъски:
И маламут с окрасна черно-агути:
Това мнение е редактирано от Finwe: 17 February 2012 - 03:13 PM