Dog.bg Форуми : Породното развъждане в условия на свръхпопулация

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (15 Страници) +
  • « Първа
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Породното развъждане в условия на свръхпопулация Отделено от темата 'Очи на четири лапи' Оцени темата: ***** 1 Гласове

#101 Потребителят е офлайн   kitana Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 14 April 2010 - 09:13 PM

Развъдник?Мнеее...

Това е само от днес.Само от тук.
Как мислиш,тези,които продават поколенията на своите кучета,интересуват ли се къде ще заминат те,какво ще се случи с тях,дали ще имат поколение?
Развъдниците са най-малкия "проблем"

Мод: И лошата реклама е реклама, моля без такива линкове.
User's Signature

Конформизъм е промяна на поведението,чрез която индивидът отговаря на натискa на групата,опитвайки се да е в съгласие с нея,като приема предложени или наложени норми.
Тази промяна минава през отрицание на някои предишни позиции и води до самоодобрение чрез приемането на новите.

#102 Потребителят е офлайн   wind Икона

• Упражнението за мозъка е мисълта
  • Икона
  • Група: Без дом

Публикувано: 14 April 2010 - 10:09 PM

Как така гражданското общество или го има, или го няма? Няма такова нещо. Гражданско общество се формира, т.е. създава. По твоята логика излиза, че в България нямаме никакъв шанс за гражданско общество, а това не е вярно. Вече имаме и наченки на такова.

Какво може да направи всеки ли? Много неща. Ако иска да се разреши проблема с бездомните. Първо може да кастрира домашния си любимец, за да не създава поколение. Второ може да кастрира или поне поеме ангажимент да извика съответните служби да кастрират кварталните бездомни. Трето може да осинови едно бездомно куче, вместо да си купи породисто, ако има възможност, разбира се. Четвърто може да говори на свои познати, приятели за същото. Само дето в тази схемичка не се вмества по никакъв начин раждане и потомство. Защото всяко раждане на кученце потенциално води до нови бездомни - писала съм дори за родословните как става това.

Заглавието на темата - темата тръгна от съвсем различно нещо, отдели се веднъж, отдели се втори път, промени се заглавието. Моята първоначална "реплика" беше за егоизма на хората, как използваме всичко около нас за свои нужди. Лошо няма, но поне да сме съвестни стопани, а ние не сме. И даже не искаме да си признаем, че е така, че използваме всичко за наша угода.

Обявите за кучета и зоомагазините - тези хора не се интересуват от това, дали спомагат за увеличаване броя на бездомните. Те може съвсем простичко и честно да си го признаят. И какво да говоря с тях в такъв случай? За тях са необходими санкции. Санкциите налага държавата. Държавата може да се "принуди" да си върши работата от гражданско общество. Такова в България няма. За да се създаде, формира, хората трябва да се обединят и сплотят, да предприемат някакви мерки, кампании. Както е в момента искането за инкриминиране на жестокостта към животни.

Ако увеличението на бездомните от потомството на породно куче е нищожно в сравнение с другите "източници", значи ли това, че трябва да мълча и да не споменавам този факт?

Аз не мисля, че всички развъдчици седят отстрани безучастно и нищо не правят. Напротив, зная много такива, които правят много повече от мен самата и уважавам тези хора. Но това значи ли, че породното развъждане не води до поява на поколение, което е бездомно?

Ако развъдчика не се чувства отговорен за това, че кучето, което е продал, е създало поколение, което се озовава на улицата, защото за това продадено куче отговорност носи неговият собственик - е, това е измиване на ръцете. Ами същото ще кажат и тези, дето си развъждат кучета по обяви, и тези в зоомагазините. Но те поне ще си признаят, че изобщо не им пука за бездомните. А тук се твърди, че при развъдчиците не е така, че те се интересуват и правят много за бездомните.

Да, предпогам, че кинолозите говорят във форумите за това, да не се купуват кучета от зоомагазини и т.н. Но ако искат да имат по-голям резултат, могат да направят някоя по-голяма кампания - информативни брошури например. Нещо такова. Клипчета. Да достигнат до по-голяма аудитория. Да променят нагласата малко по-настойчиво.

Цитат
Това няма да намали желаещите да плодят, но тогава всички те ще го правят без правила, без селекция, без договори, без никакъв труд и коректив

Доколкото си спомням, развъдчиците нали не целят масовост? Тогава същото нещо - плодене без правила, без селекция, без договори, без труд и коректив и в момента се извършва, а развъдчиците повлияват/ограничават един нищожен процент в сравнение с останалите. Да, и този процент е в помощ, дори само един човек да е повлиян, пак е в помощ. Но не мога да се съглася, че ако развъдчиците продават кучетата си кастрирани и така ликвидират кинологията (за мен това също не е вярно, но не споря, не разбирам съвсем), то след това всички хора ще започнат абсолютно безконтролно да развъждат и едва ли не по този начин бездомните в България да станат десетократно повече. Надали. Нали основата за справяне с проблема с бездомните е именно кастрацията на домашните любимци и на бездомните. Вече все повече и повече хора кастрират кучетата си, дори и по вили и села. Там всъщност съм сигурна, че голяма част от хората не биха имали нищо против кастрацията, стига някой да дойде, да им кастрира кучето безплатно, и да им го върне. Кой да го направи обаче? Четири лапи не могат да обхванат всички села и вилни зони в България.

User's Signature

Качена снимкаКачена снимка

#103 Потребителят е офлайн   kitana Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 14 April 2010 - 10:18 PM

Намирам противоречие в думите ти .Отбелязвам го с червено ,виж го .Мисля,че ще разбереш какво исках да кажа.А и като че ли говорим за едно и също по този въпрос..........
Цитат(wind @ Apr 14 2010, 08:14 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Как така гражданското общество или го има, или го няма? Няма такова нещо. Гражданско общество се формира, т.е. създава. По твоята логика излиза, че в България нямаме никакъв шанс за гражданско общество, а това не е вярно. Вече имаме и наченки на такова.

Какво може да направи всеки ли? Много неща. Ако иска да се разреши проблема с бездомните. Първо може да кастрира домашния си любимец, за да не създава поколение. Второ може да кастрира или поне поеме ангажимент да извика съответните служби да кастрират кварталните бездомни. Трето може да осинови едно бездомно куче, вместо да си купи породисто, ако има възможност, разбира се. Четвърто може да говори на свои познати, приятели за същото. Само дето в тази схемичка не се вмества по никакъв начин раждане и потомство. Защото всяко раждане на кученце потенциално води до нови бездомни - писала съм дори за родословните как става това.

Заглавието на темата - темата тръгна от съвсем различно нещо, отдели се веднъж, отдели се втори път, промени се заглавието. Моята първоначална "реплика" беше за егоизма на хората, как използваме всичко около нас за свои нужди. Лошо няма, но поне да сме съвестни стопани, а ние не сме. И даже не искаме да си признаем, че е така, че използваме всичко за наша угода.

Обявите за кучета и зоомагазините - тези хора не се интересуват от това, дали спомагат за увеличаване броя на бездомните. Те може съвсем простичко и честно да си го признаят. И какво да говоря с тях в такъв случай? За тях са необходими санкции. Санкциите налага държавата. Държавата може да се "принуди" да си върши работата от гражданско общество. Такова в България няма. За да се създаде, формира, хората трябва да се обединят и сплотят, да предприемат някакви мерки, кампании. Както е в момента искането за инкриминиране на жестокостта към животни.

Ако увеличението на бездомните от потомството на породно куче е нищожно в сравнение с другите "източници", значи ли това, че трябва да мълча и да не споменавам този факт?

Аз не мисля, че всички развъдчици седят отстрани безучастно и нищо не правят. Напротив, зная много такива, които правят много повече от мен самата и уважавам тези хора. Но това значи ли, че породното развъждане не води до поява на поколение, което е бездомно?

Ако развъдчика не се чувства отговорен за това, че кучето, което е продал, е създало поколение, което се озовава на улицата, защото за това продадено куче отговорност носи неговият собственик - е, това е измиване на ръцете. Ами същото ще кажат и тези, дето си развъждат кучета по обяви, и тези в зоомагазините. Но те поне ще си признаят, че изобщо не им пука за бездомните. А тук се твърди, че при развъдчиците не е така, че те се интересуват и правят много за бездомните.

Да, предпогам, че кинолозите говорят във форумите за това, да не се купуват кучета от зоомагазини и т.н. Но ако искат да имат по-голям резултат, могат да направят някоя по-голяма кампания - информативни брошури например. Нещо такова. Клипчета. Да достигнат до по-голяма аудитория. Да променят нагласата малко по-настойчиво.

Цитат
Това няма да намали желаещите да плодят, но тогава всички те ще го правят без правила, без селекция, без договори, без никакъв труд и коректив

Доколкото си спомням, развъдчиците нали не целят масовост? Тогава същото нещо - плодене без правила, без селекция, без договори, без труд и коректив и в момента се извършва, а развъдчиците повлияват/ограничават един нищожен процент в сравнение с останалите. Да, и този процент е в помощ, дори само един човек да е повлиян, пак е в помощ. Но не мога да се съглася, че ако развъдчиците продават кучетата си кастрирани и така ликвидират кинологията (за мен това също не е вярно, но не споря, не разбирам съвсем), то след това всички хора ще започнат абсолютно безконтролно да развъждат и едва ли не по този начин бездомните в България да станат десетократно повече. Надали. Нали основата за справяне с проблема с бездомните е именно кастрацията на домашните любимци и на бездомните. Вече все повече и повече хора кастрират кучетата си, дори и по вили и села. Там всъщност съм сигурна, че голяма част от хората не биха имали нищо против кастрацията, стига някой да дойде, да им кастрира кучето безплатно, и да им го върне. Кой да го направи обаче? Четири лапи не могат да обхванат всички села и вилни зони в България.

Така...
По тези точки :

За 25 години у нас е имало доста кучета .По една или друга причина дошли/останали/намерили своя дом .Никога не сме имали кучета,родени от тях.Майка ми има куче,кастрирано е.ВИкали сме нееднократно "службите".РЕзултат-нулев.И какво промени всичко това в проблема с бездомните кучета?
Третото ми звучи малко като ....хитлеристко изказване.Ти защо не осиновиш дете,вместо да родиш свое?
И отново....дай да кастрираме всичко,за да не се ражда нищо......Не знам...как ти звучи на теб?

Ако развъдчиците си признаят също както продавачите по зоомагазините и тези от обявите нещо ще се промени ли за теб?
User's Signature

Конформизъм е промяна на поведението,чрез която индивидът отговаря на натискa на групата,опитвайки се да е в съгласие с нея,като приема предложени или наложени норми.
Тази промяна минава през отрицание на някои предишни позиции и води до самоодобрение чрез приемането на новите.

#104 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip
  • Interests:Кинология, генетика на окраска, обучение на кучето, развъдна дейност, ЧАУ-ЧАУ.

Публикувано: 14 April 2010 - 11:16 PM

Как не ви гръмнаха главите да четете чаршафи с едно и същото съдържание близо седмица?
Човек, който не знае що е кинология, не му пука, не разбира - седна да дава определения КАК аджеба трябва да се развива кинологията и какво аджеба да вършат развъдчиците, при условие че нито е влизал в развъдник, нито е видял какво представлява, нито познава развъдчиците, нито знае какво правят или не правят те.

Уважам развъдчиците. Виждала съм кучетата им у дома и в ринга и не само в България. Кинология е наука, съчетана с изкуство. Разкажете на един ботаник че селектирано от него цвете рядък сорт е същото като всеки един бурен в полето. И двете са растения, но областите са различни. Обяснете му че неговия труд, знания, опит, нерви и безсънни нощи са допринесли за изсиченето на горите, при условие че този човек е засадил повече лехи и горички, отколкото упрекващия.

Кинология, селекция, генетика, анатомия на кучето, поведение и обучение и най-вече развъждането - НЯМАТ НИЩО ОБЩО с плачевното положение на бездомните в България или Москва.

Повтарям за тези, дето са писатели, а не читатели, на пръсти показвам, като за малките деца:
- РАЗВЪДЧИК закупува куче, произведено според определени стандарти с оригинални документи. И то не струва 100 лева. Много често внася кучето от чужбина.

- Посещава изложби - у нас и в чужбина (достатъчно е да се види тема за Евразия (изложба в Москва с няколко си там над 12 000 кучета. Да, словом, за някои - дванадесет хиляди) където имаше българско присътствие. И резултатите от българско присътствие са в същата тема.

- Кучето от РАЗВЪДНИК няма как да го сбъркате с породоподобно от зоо-магазин или животинския. Така, както не се бърка космическа совалка с нещо като самолет от снимките по времето на втората световна война.

- ИСТИНСКО РАЗВЪЖДАНЕ НЕ НОСИ ДОХОД, някои хора май трябва да си го набият в мечтателните глави. РАЗВЪЖДАНЕ е работа за феновете, доход носи само пупи-мил подхода, което няма нищо общо с РАЗВЪДНИК.

- РАЗВЪДЧИК не запложда женската си с нещоситам от съседния вход. Впрочем, не пуска и мъжкия си на всяко нещо дето шава.

- Кучета, оставени без дом - най-често не са от РАЗВЪДНИК, защото тези животни имат тату и са лесни за проследяване (ние сме България, не Китай). Ако някой е взел куче, регистрирал го е в клуб и после го е изоставил - развъдчика надали е известЕн за това. Развъдчика безотговорните собственици ще го излъжат че кучето починало или избягало. (още помня случая с Танго от Израел).

Толкова от неприятната мен.

За последно сравнение - наплива на деца в детския дом няма нищо общо с мамешките форуми, поради простата причина че там не са тези майки, дето си дават децата в детския дом. Там са майките, които се радват на правилно изкензаното ако. Някой да схваща разликата?(колкото и да не го обичам това сравнение, явно на някои няма как по друг начин да им го обясня)

Дог.бг.

Ти се чудеше защо има такава пропаст между кинолозите и защитниците на бездомни? Ето ти отговора - "не знам, не ме интересува, не ме занимавайте, не видях, не помня, но развъдчиците виновни".
"Бродски не съм чел, но го осъждам" (с)
Честно казано, и аз да имам дългогодишен труд та така мимоходом да се изплюят върху него, и аз няма да искам да съдействам, има си хас.

21-век, изобилие от инфо в този подфорум (за целия форум не говоря) но хората просто ги мързи да четат и да МИСЛЯТ.
...и ходи после обяснявай на другите кучкари че защитниците на уличните кучета не всички са такива.
User's Signature

Чау - кучето, близнало небето...

#105 Потребителят е офлайн   wind Икона

• Икона

Публикувано: 15 April 2010 - 12:05 AM

Ако наличие на гражданско общество и наченки на такова е едно и също - да, тогава наистина има противоречие. Но за мен наченките показват точно едно нещо - че такова гражданско общество се образува, това е процес, а не е даденост или липса.

Да, много е тъжно, когато положиш някакъв труд/емоция и очакваш да има резултат. Но въпреки, че сте имали много кучета и нито едно не е дало поколение, че кастрирате кварталните и т.н. - проблемът няма как да се разреши само с действията на един човек, шепа хора, дори само един град, примерно. Повтарям пак, че това е проблем, който може да се разреши, когато ВСИЧКИ (хайде, да речем по-голямата част от хората), направят нещо малко. Но не само в една насока - не само кастриране, не само задомяване, не само некупуване от зоомагазин/борса, не само осиновяване, не само възпитание на децата ... а всичко заедно. Защото, Kitana, представи си, че ти и майка ти кастрирате кучетата (още по-трудно, ако плащате от личните си средства за това), прибрали сте колкото можете кучета за домашни любимци, надявате се нещата да си останат така спокойни - но в следващия миг се появяват нови кучета, некастрирани, раждащи и т.н. Вие продължавате, но колелото се върти. И естествено е да си мислите, че кастрирането няма резултат. Само че проблема не е, че кастрирането не дава желания резултат, а в това, че има некастрирани кучета, които продължават да раждат. Какво ви остава - да продължите по същия начин, да се откажете, или да опитате да повлияете на повече хора, доколкото е възможно да повлияете, разбира се, да кастрират и те и да не развъждат, да не изхвърлят, да ги помолите да осигурят дом на някое улично животно, защото вие вече нямате място. Какво ще изберете?

А за това, че осиновяването на бездомно животно или дете, е хитлеристко изказване - аз оттам тръгнах, че е много трудно за човек да направи нещо, което е в полза на другите (хора, животни, природа), отколкото в негова лична (наричам го егоизъм), че проблемът се корени в избора ни на онова, което на нас ни допада, което на нас ни доставя удоволствие, от което ние имаме полза. И че е много трудно да направим нещо, което на нас няма да ни допада, няма да ни харесва много, няма да ни носи полза/удовлетворение, но ще носи същите неща за някой друг, нещо друго.

Дай да кастрираме всичко, за да не се ражда нищо ми звучи идеално до момента, в който се овладее популацията на бездомни. Просто идеално. И единственото правилно и резултатно решение според мен. След като се овладее проблема, тогава вече може да се развъжда, но при условие, че има контрол, за да не се стигне пак до популация бездомни. А ти не смяташ ли, че това би разрешило проблема с бездомните наистина? Да се кастрира всичко, за да не се ражда нищо. И да не се внася от чужбина, разбира се (за зоотърговците говоря). Ако това беше възможно - всички, абсолютно всички домашни и улични кучета и котки да се кастрират, до едно - тогава нямаше ли да се овладее проблема с бездомните? Надявам се, че няма как да кажеш, че няма да го реши (нека не забравяме обаче, че всичко в България е кастрирано, а не може да се внася от чужбина) - просто няма да има поколение. Човек, който иска куче или коте, няма да има откъде да си купи (освен ако някой не реши да продаде собствения си домашен любимец) или да си задоми от улицата.

Но за мое съжаление, това никога няма да стане. Защото е невъзможно цялото население на България да предпочете този вариант, защото полза от това човек няма да има. Ще има полза само за животинките, които няма да се родят на улицата, където ги очакват хиляди опасности и за онези, които ще бъдат осиновени. Но за хората? Всъщност ще има полза и за онези, които в момента не искат улиците да гъмжат от бездомни кучета и котки - едните ще се радват на тишината и безопасността, другите на това, че няма да виждат страданията им.

Но тук пак става въпрос за това, да направим нещо, което да реши проблема с бездомните, а не нещо, което на нас ни носи някакво удовлетворение/полза.

Цитат
Ако развъдчиците си признаят също както продавачите по зоомагазините и тези от обявите нещо ще се промени ли за теб?

Да, ще се промени. Тогава няма да има смисъл да говоря. Ще ги причисля към онези, за които са нужни санкции, за да се осъзнаят.

Furia_S, ще отговарям на твои постове само тогава, когато тонът ти е умерен и добронамерен (какъвто е и моя и на други пишещи) и съдържанието е адекватно. Но тъй като не вярвам, че имаш желание да ти отговарям, може да си пишеш по същия начин smile.gif

User's Signature

#106 Потребителят е офлайн   kitana Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 April 2010 - 12:16 AM

Аз съм прясна -прясна (т.е. не съм чела форума отдавна,така да се каже-отдъхнах си и събрах сили :mrgreen: ) ,така че имам търпението да чета каквито и чаршафи да се пишат.

Почваш пак да се въртиш около една точка,без да чуеш(в случая да прочетеш ) другото мнение,да вникнеш в него.
Съвсем те разбирам ,но и ти разбери ,че това,за което говориш е толкова утопично,такава химера,че чак е нелогично.... :)
Целия проблем няма да се реши с кастриране,с незаплождане,неразвъждане.Ще се реши чрез санкции.Няма как да стане иначе.Когато данъка за некастрирано куче (освен ако не си член на клуб,където ,от своя страна,ще следят какво се случва с ражданията и запложданията на твоето куче) стане не 24 ,ами 240 лв,когато почне да се налага контрол ,да се прилагат същестуващите закони,ТОГАВА(не ми се болдва,обикновено ме мързи...) ,чак тогава,нещата ще тръгнат по правилния път,който ще даде резултат.... РАзвъдниците в тази картинка са само едно петно,една мазка на четката.Не гледаш просто в правилната посока.
User's Signature

#107 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip
  • Interests:Кинология, генетика на окраска, обучение на кучето, развъдна дейност, ЧАУ-ЧАУ.

Публикувано: 15 April 2010 - 12:19 AM

Уинд,
Че кой ти е писал на ТЕБ? След като в темата за кучето-водач си посъветвала на жена-кучкар без зрение, имаща нужда от водач, да си вземе нещо бездомно вместо водач, изгубих интерес към теб, не ме занимавай.
За други неграмотници е писано, барем им влезе нещо в главите, то че светът се върти около теб и отчаяно скучаеш та да се радваш на внимание, без да четеш и нямаш какво да кажеш, ми стана ясно.

А сега, както винаги, по темата от мен:
В България не може да съществува подобно противопоставяне. Поради простата причина че чистопородно развъждане на легитимни развъдници не допринася за свръх популация. Просто няма как да стане на фона на кварталните скачки, зоо-борсите и другите тям прелести.

за тези, които се чудят откъде идва голямата част от бездомните:
споделя ми районната еколожка:"Нямам право на полицейска помощ при посещение на глутниците. Отивам аз, питам едри пазачи на входа на строежа за регистрация на кучетата, та те тръгват да ме бият едва ли не. И нямам право да вляза за да направя нещо - строежа е частен обект, частна собственост".
Естествено подхранвана от пазачите кучка - след като се приключи строежа - след себе си оставя цяла глутница, оформила се, с хранителна база и с изградена иерархия. Някои от тях самите строители задомяват, но те са малко.

А онези обяви в нета, които са само върха на айсберга? Търсене на партньори или продажба на малките? Развъдник да не би? Само че като ги питате за родословието не забравяйте че всеки такъв "развъдник" има ксерокс зад ъгъла.

Бездомните идват не от развъдниците, а от липса на киноложка култура.
User's Signature

Чау - кучето, близнало небето...

#108 Потребителят е офлайн   wind Икона

• Икона

Публикувано: 15 April 2010 - 12:45 AM

Цитат(kitana @ Apr 15 2010, 12:21 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Аз съм прясна -прясна (т.е. не съм чела форума отдавна,така да се каже-отдъхнах си и събрах сили :mrgreen: ) ,така че имам търпението да чета каквито и чаршафи да се пишат.

Почваш пак да се въртиш около една точка,без да чуеш(в случая да прочетеш ) другото мнение,да вникнеш в него.
Съвсем те разбирам ,но и ти разбери ,че това,за което говориш е толкова утопично,такава химера,че чак е нелогично.... :)
Целия проблем няма да се реши с кастриране,с незаплождане,неразвъждане.Ще се реши чрез санкции.Няма как да стане иначе.Когато данъка за некастрирано куче (освен ако не си член на клуб,където ,от своя страна,ще следят какво се случва с ражданията и запложданията на твоето куче) стане не 24 ,ами 240 лв,когато почне да се налага контрол ,да се прилагат същестуващите закони,ТОГАВА(не ми се болдва,обикновено ме мързи...) ,чак тогава,нещата ще тръгнат по правилния път,който ще даде резултат.... РАзвъдниците в тази картинка са само едно петно,една мазка на четката.Не гледаш просто в правилната посока.

Да, аз отначало казвах, че говоря за утопия. Точно така е. Знам го. Може би не си прочела всичките ми мнения, защото темата се раздели на два пъти. И аз съм сигурна, че проблемът ще се разреши чрез санкции. Но работата е там, че в България никой не следи за спазването на закони, правила, а както разбрахме от мненията, ако купувачът на родословно куче е недобросъвестен, в нашите условия развъдчикът не може да постигне много, защото няма подкрепата на държавата в случай, че се стигне до съд за нарушение на договор. Но как да накараме държавата да съблюдава спазването на законите? Според мен чрез т.нар. гражданско общество. А как да се формира то? Да, развъдчиците са само едно петно в общата картина, така е. Но те пък защо толкова отричат връзката между раждане на кученце от родословни родители и влошаване положението или увеличение на бездомните? Не казвам, че всяко родословно куче създава потомство, което се озовава на улицата, но нима няма нито едно? И какво, като е нищожен процента в сравнение с другите "източници"? Това променя ли полжението за бездомното кученце с родословен родител, баба, дядо или т.н.
User's Signature

#109 Потребителят е офлайн   kitana Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 April 2010 - 12:56 AM

Само тази тема съм чела.
Как мислиш се чувства човек ,когато разбере,че от негово куче(което той е продал) са се родили кученца,чиято съдба не се знае каква ще е ?Пак те питам -чете ли темата от линка,който ти даде Фуриа?
Малкия процент има значение за това,че не обръщаш вниманието си накъдето трябва...Не знам как по друг начин да го кажа,че да ме разбереш...
Попадала съм на развъдчици-идиоти.Но съм попадала и на много свястни хора,за които кинологията,кучетата изобщо,не са хоби,а начин на живот-нещо,с което не могат да се разделят така,както не могат да се разделят с крайниците си.И да го разтягаме този въпрос,пак опираме до едно - санкции,налагането на правила ,наредби,закони .Това е. И в клуба на породата,и във федерацията,и в селото ,и в града,в държавата.

User's Signature

#110 Потребителят е офлайн   wind Икона

• Икона

Публикувано: 15 April 2010 - 01:14 AM

Предполагам, че се чувства ужасно. Но това ще промени ли решението му да развъжда и продава? Не съм чела линка.
Моето внимание не е обърнато само към това. Обърнато е и на други места. Но едното не пречи на другото. Това си е част от проблема, дори и да е незначителна част. Да, хората са си хора - някои са идиоти, други са свестни, независимо с какво се занимават. Същото е и сред така наречените природозащитници (между другото дума, която не понасям). Съгласна съм за санкциите. Но кога и как това ще стане реалност?
User's Signature

#111 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 15 April 2010 - 01:30 AM

Цитат(wind @ Apr 15 2010, 01:19 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Предполагам, че се чувства ужасно. Но това ще промени ли решението му да развъжда и продава?

А защо това трябва да го спре да развъжда?!?!! Това може само да изостри вниманието му и да наложи промяна в подбора на хората, на които продава/ дава кученца, но не виждам защо това, че има единичен случай на безхаберие трябва да го откаже от развъждането изобщо?!?? Няма логика изобщо в това, което казваш. Все едно да обясняваш как е най-добре да не се раждат повече хора, защото като цяло населението на земята нараства! Това ли според теб ще спаси планетата от пренаселеност?!?!! Извинявай, но са си чисти глупости. Съжалявам!
User's Signature

Това, което ни тревожи не е това, което НЕ ЗНАЕМ, а това, което ЗНАЕМ, ЧЕ НЕ Е ВЯРНО.
"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi

#112 Потребителят е офлайн   wind Икона

• Икона

Публикувано: 15 April 2010 - 01:48 AM

Защото аз не бих понесла да съм причина за подобна съдба на кученца - няма значение породни или безпородни. И ако това не е причина да спре да развъжда, значи толкова се и замисля за причина-следствие, или толкова го интересува. А ако се повтори, потрети? Логика няма, когато мислим за себе си, за нашето удоволствие от развъждането, за да запазим, подобрим някакви качества. Логика има, когато мислим за онези, за чиято неизвестна съдба сме допринесли.

И да, Индия, Китай - вземат подобни мерки, за да намалят населението. Но не успяват, както и ние не успяваме да намалим бездомните. Защото на обикновеното семейство му е трудно да разбере, че ако то си роди 3, 4, 5 деца, така допринася за пренаселването на планетата Земя. В частност правителството не се интересува толкова от пренаселеността на Земята, а от неспособността да се справи с изхранване и т.н. на толкова многобройно население в тяхната си държава.

Повече няма да пиша. Както казва Kitana, всичко опира до санкции. Т.е. трудно е осъзнаването, преодоляването на егоизма, затова трябва да разчитаме само на санкциите.
User's Signature

#113 Потребителят е офлайн   shifter Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 April 2010 - 07:15 AM

Хайде още веднъж да обобщим...
1. Породистите кучета и развъдчиците не са проблем - те са МАЛКО. И понеже са малко, просто не са в състояние да окажат някакво, каквото и да е влияние.
2. Има разлика между развъдчик и развъждач. Развъдчикът има регистриран развъдник, родословни кучета и се стреми да работи за развитието на дадена порода; развъждачът въди кучета на кило.
3. Кинологията е ХОБИ - също като филателията, нумизматиката, строежа на моделчета на ракети, кораби и самолети и т.н. И също като тия хобита изисква влагането на много пари и време без "ответна" печалба; въденето на кучета, обратното, се състои във вадене на пари при минимални капиталовложения.
3. Развъдчикът влага много пари и време в хобито си, мотае се по изложби, виси в нета и търси подходящи партньори за кучетата си и т.н. Разликата с другите хобита е, че това е живо zh_112.gif и е в състояние да ти донесе удовлетворение на много повече нива от събирането на марки, да речем. Това хоби общува с теб и те обича, и ти го обичаш... такива работи. Та: въпросният развъдчик влага много в хобито си и, когато развъжда, полученото потомство е ценно за него - морално, не само финансово. Тоест: развъдчикът има чисто егоистична за себе си полза да знае къде отиват потомствата му, те да се отглеждат добре, да участват в изложби, да останат част от развъдната му програма и т.н. Което пък означава, че развъдчикът не продава на куцо и сакато, а се старае да следи какво става с децата му.
4. Да, случва се, за съжаление, стопаните да се окажат "некачествени". Няма гаранция за това, както няма и гаранция, че след 3-4-5 години иначе чудесните стопани няма да попаднат в ситуация, която не им позволява да задържат и гледат кучето си (все едно дали е породисто и купено или безпородно и осиновено). Развъдчикът обикновено прави чудеса на мъжеството he_001.gif , за да прибере обратно такова куче, да му намери нов дом и т.н. И - да, случва се кучето да "изчезне" от полезрението на развъдчика си, да артиса на верига някъде, да се скита по полетата и прочие, но това са ЕДИНИЧНИ случаи. И - говорим за мащаба на и бездруго малка породиста популация на фона на цялата останала.
И - обратното. РАЗВЪЖДАЧИТЕ (тип пъпи-мил) снабдяват зоомагазини, продават на кило и не се интересуват от съдбата на потомствата си. Някои отиват у добри стопани, но повечето от тези кучета попадат в неподходящи ръце и в крайна сметка се озовават по тераси и дворове, и на свой ред допринасят за увеличаването на популацията. Това вече НЕ СА единични случаи, а примерно 50/50 или дори в по-лошо съотношение.
Тук вече е в действие законът за търсенето и предлагането: ако хората не купуваха от зоомагазини, борси и "евтинко", нямаше да има предлагане. Така си е, истина е, вярно е.
Проблемът е най-вече в порива да закупиш кученце, без да си обмислил добре последствията. Или да го осиновиш, вземеш от съседите и т.н. ситуации на основата на мимолетно желание да имаш животинка. Тук се къса веригата и тук е закопано кучето, образно казано.
Не знам колко по-просто може да се каже, честно:
Хора, помислете много добре, преди да си вземете куче - все едно дали искате да помогнете на една душа и да осиновите или търсите конкретна порода. Не го правете, ако не сте сигурни, че осъзнавате отговорността, която поемате и проблемите, които си създавате за идущите 10-15 години.

#114 Потребителят е офлайн   Hela Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 April 2010 - 10:04 AM

Цитат(wind @ Apr 14 2010, 02:46 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Ще коментирам само договорите. Ако развъдчикът не следи какво става с кучето и десет хиляди договора да има сключени, все тая. Ако развъдчикът следи какво става с кучето, може и да не разбере, че мъжкото куче е заплодило бездомна женска, дори и да има сто хиляди договора подписани. Ако купувачът не иска да кастрира кучето, което по договор трябва да бъде кастрирано, продавачът какво може да направи? Да осъди купувача? Дали ще успее?

wind, стига вече с тези развъдници!!! Правя последен опит!

Ако ти дадеш 4 000 лв за мъжко куче от известен развъдник като бебе, трепериш дали ще излезе и това зъбче, и онова, дали няма да покаже лоши стави, очи или др. Дадеш една шапка с пари за изследвания, повече от задължителните от клуба. Същевремено работиш по 11-12 часа и вместо да си починеш, хващаш повода след работа или ставаш всяка сутрин по тъмно и почваш да се занимаваш, обучаваш и възпитаваш, след като си събрал преди това остатъците от порутената си къща от игрите. Почваш със свито сърце да ходиш по изложби като търсиш съдии със световно признание да ти оцени по достойнство усилията, като даваш стотици евра, минаваш стотици километри, безсънни нощи т т.н. И младежа "неусетно" пораства. Мислиш ли, че след като си вложила толкова емоции, време и пари ще си пуснеш кучето на бездомниче? Като тук не засягам моралната страна на въпроса!!! Отговора категорично е НЕ!!! В много страни по света топ- производителите им изобщо не се допускат до физически контакт с женската, а се запллождат изкуствено. И това е желание да си предпазят мъжкия от болести, някои от които могат да доведат до стерилитет при мъжките. Ти как си представяш, имайки такъв производител да го пускаш на всяка женска или на случайна женска?!
Направи разлика между развъдници и развъждачи. Всеки се опитва това да ти обясни.

Сега пък договора ти виновен. Не искаш да вникнеш глобално в идеята на кинологията, а чоплиш в детайли като договора.
Развъдчика, ако има късмет, кучетата му могат да са в страната или и в чужбина. В тези договори, някои развъдчици могат да поставят условия, да се запложда само с предварително одобрение или пък сам той да ползва кучета са собствената си развъдна програма. Как ще слага във всеки договор да се кастрира?! Това може да е само ако кученцето е пет- клас, например с някакво, макар и минимално отклонение от стандарта и стопаните го вземат само и единствено за домашен любимец. Тогава, според мен е задължително, за да не се развъждат кучета, които не отговарят на стандарта. Или както казвам вече за 100-тен път развъждат се САМО най- добрите представители на породата!

#115 Потребителят е офлайн   ShiBumi_GirL Икона

• Dog Lover
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:Dogs,Schutzhund,BH, IPO

Публикувано: 15 April 2010 - 10:21 AM

Уинд един съвет с приказки не става.Казвам го възможно най-добронамерено не искам да ме разбираш погрешно.Помагай на животните бездомните щом искаш това е най-доброто нещо което можеш да направиш.Ето сега както ще строят приюта в Каменар вече няма да е изолатор.Дай ще се организираме заедно с ЛИзка и други варненци КАКТО ХОРАТА В сЕСЛАВЦИ ,ДОБРОВОЛЦИ ХОДЯТ ЧИСТЯТ,ХРАНЯТ,ОБЕЗПАРАЗИТЯВАТ,ДАВАТ ДОМ ПРИЕМЕН И ПОСЛЕ СЕ ТЪРСЯТ постоянни стопани.Ето тук може да вложиш ентусиазма си за да помогнеш.Това което пишеш виж колко хора не са съгласни с него.То си е твое мнение разбирам имаш правото да мислиш каквото пожелаеш!Това ще спомогне за намаляване на бездомните все отнякъде се почва.Има АРС защо да няма и АРВ smile.gif Трябва да се действа ,а не само да се приказва.Ако имаш средства или ако нямаш събират се кастрират се животни и така.По лека лека ще отнме доста време незнам може би 7-8 години докато намалее броя но този е начина. ae_085.gif
ПС извинявам се главните букви натиснала съм капс лока
User's Signature

Dog Lover
The Ultimate Breed-German Shepherd Dog!!!
Качена снимка
[url=http://www.minidog.info]Качена снимка

#116 Потребителят е офлайн   wind Икона

• Икона

Публикувано: 15 April 2010 - 10:35 AM

Правя изключение, че пиша, няма да го повторя.

Shibumi_Girl, защо мислиш, че не правя всичко, за което си писала? Че и малко повече от това. Но според мен само такива действия няма да решат проблема. Защото хората, които го правят, са малко.

Shifter, съгласна съм. С изключение на това, че тъй като кучетата, които изчезват от полезрението на развъдчика, са нищожна част в сравнение с останалите, на това не бива да се гледа като проблем. Малък и незначителен, но всъщност проблем. А много голям проблем за самите животинки - проблем, който за тях променя изцяло живота им. Аз за тези животинки мисля. Не искам те да страдат, не искам да страда нито едно куче.

Hela, единственото, което ми мина през ум, беше - всички тези пари, пръснати по изложби и чужбини, биха спасили много бездомни животинки. Но това е твой живот и твое решение, разбира се, никой не може да ти каже нищо. Просто това ми беше първата мисъл.
User's Signature

#117 Потребителят е офлайн   Hela Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 April 2010 - 10:42 AM

Цитат(wind @ Apr 15 2010, 07:40 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Hela, единственото, което ми мина през ум, беше - всички тези пари, пръснати по изложби и чужбини, биха спасили много бездомни животинки. Но това е твой живот и твое решение, разбира се, никой не може да ти каже нищо. Просто това ми беше първата мисъл.

wind, това не ми пречи да пръскам и толкова и по лекуване, ваксиниране, кастриране и задомяване на бездомни душици. Понякога е хубаво и да четеш, не само да пишеш.

Да дава Господ здраве, ще го правя до когато мога! Пожелавам го и на теб!

#118 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 15 April 2010 - 10:46 AM

Цитат(wind @ Apr 15 2010, 01:53 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Защото аз не бих понесла да съм причина за подобна съдба на кученца - няма значение породни или безпородни. И ако това не е причина да спре да развъжда, значи толкова се и замисля за причина-следствие, или толкова го интересува. А ако се повтори, потрети? Логика няма, когато мислим за себе си, за нашето удоволствие от развъждането, за да запазим, подобрим някакви качества. Логика има, когато мислим за онези, за чиято неизвестна съдба сме допринесли.

И да, Индия, Китай - вземат подобни мерки, за да намалят населението. Но не успяват, както и ние не успяваме да намалим бездомните. Защото на обикновеното семейство му е трудно да разбере, че ако то си роди 3, 4, 5 деца, така допринася за пренаселването на планетата Земя. В частност правителството не се интересува толкова от пренаселеността на Земята, а от неспособността да се справи с изхранване и т.н. на толкова многобройно население в тяхната си държава.

Повече няма да пиша. Както казва Kitana, всичко опира до санкции. Т.е. трудно е осъзнаването, преодоляването на егоизма, затова трябва да разчитаме само на санкциите.

А ако утре света гръмне? Ако някой политик-идиот просто натисне няколко червени копчета защото се е събудил неудовлетворен от живота, жена си, колата си и т.н.?? Не може да се живее с "Ако?". Хубаво е човек да е предпазлив, но страхът и прекомерната предпазливост не са фактори на развитието. Те водят до застой, но не и до решение в проблемни ситуации, а ситуацията е проблемна. Не можеш да поставяш всички хора под един знаменател. Не всички хора са неморални и безотговорни. Поне в 99% от случаите хората, които си купуват кучета от развъдници не ги пускат на куцо, кьораво и сакато. Тези хора търсят начин да създадат легитимно поколение и то да не отиде на улицата, поради тази причина не може да насочваш гнева си към тази категория хора. Отказвам да мисля негативно за цялото човечество. Аз съм от хората, които предпочитат общуването с животните и природата, отколкото с хората и обществото, но никога не тръгвам от позицията, че хората са непременно лоши и непременно безхаберни. Във всичките ти изказвания, wind, виждам негативизъм и отчаяние, а това не е добър знак за каквото и да е начинание, в това число и помощта към бездомните животни. Само през тази година от глад ще умрат 500 млн. човека и неизвестен брой животни, всяка година изчезва по един биологичен вид - това, обаче, няма да спре човечеството да се размножава. Това няма да спре екологичните организации да търсят начин да ограничават правителствата и икономическите групировки, защото е повече от ясно, че няма хомогенно зло. Във всяка човешка дейност има позитивни и отрицателни характеристики, но е важно да намалим отрицателните. Човешкият опит е доказал, че спирането на който и да било процес не е довел до ограничаване на проблема, а напротив, до неговото ескалиране. Историческият опит е доказал, че само мотивираното ограничение е довело до разрешаване на проблемите. От поне 50 години се прилага ваксина за едра шарка, но това не е довело до изчезване на заболяването, а го е вкарало в овладяеми граници. Това се е случило не защото някой си е задавал постоянно въпроса "Ами ако нещо се прецака?", а точно защото този някой е наясно, че няма как да не се прецака 1 % от целия процес на работа, но това няма да доведе до световна катастрофа.

Цитат
Shifter, съгласна съм. С изключение на това, че тъй като кучетата, които изчезват от полезрението на развъдчика, са нищожна част в сравнение с останалите, на това не бива да се гледа като проблем. Малък и незначителен, но всъщност проблем. А много голям проблем за самите животинки - проблем, който за тях променя изцяло живота им. Аз за тези животинки мисля. Не искам те да страдат, не искам да страда нито едно куче.

А защо не помислиш, че въпреки усилията на толкова световни организации в Сомалия умират деца от глад и това продължава въпреки всички помощи? Правиш огромна грешка като смесваш нещата. Чисто счетоводно погледнато, парите за изложбите нямат нищо общо с парите за бездомните, защото ако имам желание (и го правя) едното не пречи на другото, но парите за едното няма да решат проблемите за другото. Това е разликата.

Аз стоя изцяло зад позицията на shifter
Цитат
Проблемът е най-вече в порива да закупиш кученце, без да си обмислил добре последствията. Или да го осиновиш, вземеш от съседите и т.н. ситуации на основата на мимолетно желание да имаш животинка. Тук се къса веригата и тук е закопано кучето, образно казано.
Не знам колко по-просто може да се каже, честно:
Хора, помислете много добре, преди да си вземете куче - все едно дали искате да помогнете на една душа и да осиновите или търсите конкретна порода. Не го правете, ако не сте сигурни, че осъзнавате отговорността, която поемате и проблемите, които си създавате за идущите 10-15 години.

И за мен това е истинския проблем, който акумулира останалите. Аз, лично, се старая да работя в тази посока - да убеждавам хората, че трябва да са наясно с всичко около бъдещия им домашен любимец, защото който иска да си вземе породисто куче, няма да си вземе безпородно, независимо дали е модно, добро или морално-етично и това не е свъзано с някакъв егоизъм, а с изконното ни ПРАВО НА ИЗБОР, което самия Господ ни е предоставил още в Едемската градина. smile.gif
User's Signature

Това, което ни тревожи не е това, което НЕ ЗНАЕМ, а това, което ЗНАЕМ, ЧЕ НЕ Е ВЯРНО.
"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi

#119 Потребителят е офлайн   kitana Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 April 2010 - 10:47 AM

Уинд,просто не разбирам как така не разбираш :-) .
Всеки ще си дава парите където намери за добре. За всеки влак си има пътници,така да се каже.Ако не са развъдниците,ще видим чистопородни кучета през крив макарон (обобщено да кажем) . И какво?" Зарежете породните,осиновете всички бездомни....." Малко....

Към мода...Аз съм дала линкове към теми от този форум,не обяви от другаде.Надявам се темите вече да ги няма..
User's Signature

#120 Потребителят е офлайн   ShiBumi_GirL Икона

• Dog Lover
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:Dogs,Schutzhund,BH, IPO

Публикувано: 15 April 2010 - 10:55 AM

Уинд радвам се че го правиш както и всички в този форум.Както казах това е начина smile.gif
User's Signature

Dog Lover
The Ultimate Breed-German Shepherd Dog!!!
Качена снимка
[url=http://www.minidog.info]Качена снимка

• (15 Страници) +
  • « Първа
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема