Аз четох, четох и разбирам какво искат да кажат и двете страни, но...връзката не става.
Права е wind до толкова, до колкото наистина в кинологията понякога се опитват да се намърдат и хора, които нямат киноложки възгледи. Тук се къса брънката. Това реално не са кинолози.
В няколко породи можем да видим хора, които не са кинолози. Те не търсят развитие на породата, те нямат за цел да създадат куче, отговарящо на стандарта, на вижданията си за породата. Те купуват женски, едвам дочакват да станат на възраст за разплод и се почва кучило след кучило.
Преди малко и дог заключи тема, в която се търсеше и предлагаше като на пазара родословно куче...че за едно бездомно критерия за подбор на стопаните е повече от "искаш ли го, цената е тънка".
Но wind, това не е кинолг. Никой кинолог не постъпва така. Това е прост развъждач, който търси комерсиални цели. Това, че той работи с родословни животни, никак не го отличава от фермите и междусъседското развъждане. Това са хора без киноложки принципи, които просто си мислят "аз ще ползвам, че родословните са скъпи, но ще си карам на попара и раждане два пъти годишно и далаверата е готова". Е да, но тези хора не се задържат в кинологията... Доста такива биват изгонени, защото пренебрегват основни киноложки принципи, като ТЪРГОВИЯТА с животни, т.е. посредничат за кучета, които не са произведени от тях, с цел печалба. Тези хора не са кинолози. Това е мотсчето между двете страни в този спор.
Повярвай истинските кинолози се интересуват от съдбата на кучетата си, търсят контакти със стопаните, често прибират обратно животните си, ако не се гледат по желания начин и винаги са готови да съдействат за разрешаването на какви ли не проблеми...
Аз от скоро имам досег с кинологията, но за малкото ми време в нея, разбрах, че не искам да развъждам, защото за мен моите кучета не са еталона, има много по-достойни да оставят поколение. Чудят ми се, защо не искам малки от тях. Ами не искам. Има хора, които биха развъждали куцо и сакато, нямат представа, нямат своя визия какво правят и защо го правят. Ето това не са кинолзи, само се опитват да се направят на такива.
Пък и да, има хора, които или биха си взели точно определено куче от определена връзка или няма да имат куче. В тази връзка, прокламирането, че породните животни отнемат дома на бездомните, защото някой си е взел породно, а не безпородно от улицата, не е точно така. Това решение не е обвързано с модата, а както вече каза wind с една егоистична потребност свързана най-вече със страст към нещо точно определено.
И wind пак да го кажа и аз, доста собственици на породисти животни, доста развъдчици дават не малки суми за помощ точно на проблема с бездомните животни и са доста по-активни от масовия собственик на куче...
Насочи тази своя енергия и желание да покажеш твоята гледна точка за хората, които не правят нищо и нямат съзнание. Недей да ги зачеркваш.
Вярвай в хората, търси различни подходи и дори само на един да повлияеш няма да е напразно