Породното развъждане в условия на свръхпопулация Отделено от темата 'Очи на четири лапи'
Публикувано: 21 April 2010 - 08:22 AM
Кварталното развъждане трябва да спре.
И двете неща удрят кинологията пряко.
Но хората са два чешита. Едните твърдят, че някой друг трябва да им свърши работата и да прокара в законите техните интереси. Държавата. Бате Бойко. Дядо Боже.
Другите мислят, че като имат организация, която представлява техните интереси като кинолози, е редно тя да предприеме нещо по въпроса заедно с други организации със сходен интерес.
То това е много простичко. Държавата нищо не прави сама, някой трябва да я накара и във всеки случай онези, които ще се борят за забрана на търговията с кучета, няма да са таксиметровите шофьори.
И темата не е "увеличава ли породното развъждане свръхпопулацията", а какви са особеностите на породното развъждане (или какви трябва да бъдат) в условията на свръхпопулация. В т.ч. трябва ли породното развъждане да си остане едно неангажирано с никакви обществени процеси хоби и да се задоволи с хленчене, че лошият съсед развъждал нерегламентирано.
Публикувано: 21 April 2010 - 08:38 AM
Кварталното развъждане трябва да спре.
И двете неща удрят кинологията пряко.
Но хората са два чешита. Едните твърдят, че някой друг трябва да им свърши работата и да прокара в законите техните интереси. Държавата. Бате Бойко. Дядо Боже.
Другите мислят, че като имат организация, която представлява техните интереси, е редно тя да предприеме нещо по въпроса заедно с други организации, които биха имали такъв интерес.
То това е много простичко. Държавата нищо не прави сама, някой трябва да я накара и във всеки случай онези, които ще се борят за забрана на търговията с кучета, няма да са таксиметровите шофьори.
Да, но докато няма такъв закон пак можем да правим нещо и го правим, нали? Най-малкото не плодим, не множим, хващаме-кастрираме, говорим по градинките и полянките с хората, търсим дом на изхвърлените кучета.
Вчера говорих с една приятна дама - искала кокер, та са я насочили към лудата мен, защото навсякъде тръбя за кучета в сеславци. Честно казано едвам се сдържах да запазя добрия тон: оказа се че дамата е мислила как се подаряват кокерчета-бебета, искала малко, не възрастно. Не щяла от изолатор, видите ли, щяла да отиде при "един комшия" да вземе от него.
Не бива куче да го произвежда "един комшия". А човек, който иска куче - или да събира пари за породисто или да си вземе обикновено нещо си там порода "сладур". Който не може да живее без един мокър черен нос - ще си вземе куче без да има претенции за породата, и няма да се фръцка "това не го ща, онова не го ща" защото няма да е толкова пренаситен от към правото си на избор. Искаш хъски/голдън/чау? Отиваш в развъдника и плащаш сериозна сума. Искаш куче, но нямаш пари за породисто? Има приюти - и там са кучета, и те имат нужда от стопанин.
но докато вереят зоо-борсите и процъфтяват комшийските скачки няма как да спрем всеки желаещ да се прави на Господ. Няма да се покачи киноложкото ниво само с добрата воля, уви.

Чау - кучето, близнало небето...
Публикувано: 21 April 2010 - 08:58 AM
На гражданското общество. Никоя организация няма да ни го реши проблема, сама го каза, ако чакаме официалните организации да търчат в парламента с искането за забрани - има да чакаме ехеееее:-)))
Официалната организация не са всичките кучкари, и обратното - всичките кучкари у нас не представляват някоя официална организация. На мен лично не ми трябва подкрепа на БРФК и FCI за да разубеждавам хората да не плодят и не множат или да обяснявам как да си гледат кучето правилно, а не с бульонец-лебец в двора на верига.

Публикувано: 21 April 2010 - 09:53 AM
На гражданското общество. Никоя организация няма да ни го реши проблема, сама го каза, ако чакаме официалните организации да търчат в парламента с искането за забрани - има да чакаме ехеееее:-)))
Официалната организация не са всичките кучкари, и обратното - всичките кучкари у нас не представляват някоя официална организация. На мен лично не ми трябва подкрепа на БРФК и FCI за да разубеждавам хората да не плодят и не множат или да обяснявам как да си гледат кучето правилно, а не с бульонец-лебец в двора на верига.
Не, направо ме разбиваш вече...

А на базата на какво ще обясняваш на тези хора какво да правят с личните си кучета?!? Нали точно FCI и сродните й организации да постановили в правилниците си принципите на породното развъждане и са реглемтирали начините за това?! За да се твърди, че това е правилното отношение към кучето и точно там се развъжда породно, тази организация е извоювала авторита си пред световната общност и е показала, че тя защитава това отношение към кучето.
Явно за теб гражданското общество е някакви хора да се съберат на площада и да крещят цял ден. Ами съжалявам, но не е така. Изпадаш в положението на wind от началните й постове, когато тя обясняваше за личния пример и всички я убеждавахме как това не е достатъчно. Депутатите не предприемат някаква законова промяна само защото аз и ти ще отидем и ще им кажем, че не е хубаво защото FCI е създала някакви правила. За тях това нищо не означава, FCI е някаква непозната абревиатура и нищо повече, те дори не знаят дали и как кинологията може да бъде регулиращ фактор на бездомната популация. Някой трябва да им обясни и този някой няма как да е Мара или Пена защото те одомашняват бездомните и имат идея. Закони се правят заради обществени групи с определени интереси, а не защото някой дава добър пример. Аз като искам промяна не мога да я искам за себе си или защото "моят опит показва". Трябва да я иска съсловие или обществена организация, която има интерес от промяна в закона или по-сериозна санкционираща мярка. Организации за защита на животните бол, ама не всички имат обществен авторитет за да поискат промяна в нещо. Организации на кинолози също дал Господ, но колко от тях са сериозните. За да те вземат насериозно ти трябва обществен авторитет, не знам колко пъти да го повтарям вече.

"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi
Публикувано: 21 April 2010 - 09:53 AM
Но за да свърши нещо БРФК, трябва да го поискат ръководствата на клубовете, а от тях - членовете. И пак опряхме до личностите в крайна сметка. А личностите ако чакат "гражданското общество", удобно дистанцирани от него, спукана им е работата.
Публикувано: 21 April 2010 - 10:13 AM
mil_
Чакайте малко, но като говорим за чистопородно развъждане колко си мислите че й пука на леля Пена от Горно Нанадолнище за БРФК и родословия? То е ясно че всяка една киноложка организация не подкрепя и не одобрява междусъседските скачки, животинските пазари, пупи-милове и зоо-борси.
То е толкова елементарно, че няма нужда от червени или златни писмена на главната страница на сайта или табели при входа на поредната изложба.
Мил, нали самата ти каза че все разчитаме някой да свърши работата - бат бойко, добрият чичко или някоя организация в случая? Е, няма как да стане.
:-)))

Публикувано: 21 April 2010 - 10:36 AM
Ние СМЕ тази организация.
Иначе не знам тя какво е.
Разбирам те, Мил, просто не споделям точно тази твоя гледна точка:-))
Какво ще им кажеш на кварталните - че БРФК не дава да си плодят "веднъж за здраве"? Нали се сещаш какво ще ти отговорят. Иди им обясни че трябва да се развъждат само породисти с родословие, и то не всяко такова, а изключителните екземпляри. "Сноб" е най-гальовното нещо което ще чуеш, знаеш го. И никакво БРФК или FCI не им е притрябвало, те тези думи не ги знаят.

Публикувано: 21 April 2010 - 10:42 AM
Като ръководството й не счита за нужно да го прави, това трябва да тръгне отдолу, от клубовете.
Публикувано: 21 April 2010 - 10:53 AM
:-)))

Публикувано: 21 April 2010 - 11:06 AM
Съвсем подходящо го сравняваш с пъзел - всяко парче трябва да е на мястото си.
Как да не е нужно официално становище, само то има стойност когато става дума за организация.
Неофициалните становища са си становища на личности. Те също са нужни.
И не знам къде съм казала "Те". Ако някъде казвам така, имам предвид развъдчиците, защото не съм такъв и не се бутам в А-група.
Публикувано: 21 April 2010 - 11:16 AM
Конкретно. Ако клубната НОК озовала се в изолатора с бебенцата си не беше развъдена, нямаше да бъде продадена, нямаше да стигне до улицата.
Съгласна съм с вас, че логически е така, както казвате за регулаторната функция при изброените по-нагоре условия. Но на практика? Според мен човек трябва да вземе решение за себе си - или прави нещо в насока организациите да предприемат мерки, или ако не прави нищо в тази насока - да допринесе с нещо за овладяване на проблема с личното си поведение. Дали ще е развъждане и едновременно спасяване на бездомни, или отказ от развъждане, без ангажиране с бездомни, или каквото и да е, но да се осъзнае, че отговорност за ситуацията в момента в България носи АБСОЛЮТНО всеки.
ПП. Включително и развъдчиците.
Публикувано: 21 April 2010 - 11:18 AM
Мисля че проблема на обществото ни е донякъде И в това, че тези неща, които ние обсъждаме с теб за развъдчиците и клубовете са като азбука, те просто са го надраснали това ниво и им омръзна да обясняват на всеки срещнат че две и две прави четири. На друго ниво са, работят по породите, не могат да се занимават непрекъснато с елементарно образование на хората, които дори не се интересуват от кинология. Имат право - иначе просто няма да им остане време за кучета, разходки, изложби, дресура, семейство и работа. Ти самата виждаш че въпреки изобилие от инфо дори в този форум мине-се немине и четем обяви от рода "Женската ми се разгони, търсим мъжки за разплод". То и аз чат-пат вдигам ръце от тях, представяш ли си да имам изложбени кучета - и то не едно - та да заемам някаква активна позиция? Кога ще ми остане време? Пишеш-пишеш, говориш-говориш, то остава вярно и тениска с надпис да си направиш защото човешката глупост понякога е отчайваща. Така че този факт, че масово развъдчиците не търчат нагоре-надолу с обяснения относно своята позиция не означава че те нямат такава.
Относно пъзела... В центъра е кучето. Всякакво едно куче: породисто, безпородно, расово, изложбено, работно, служебно, шарено-оранжево. Само че някои от частите на пъзела не се докосват изобщо, макар че са част от една обща картина.
За това упреците към чистопородното развъждане на фона на свръх-популация са безпочвени.
:-)

Публикувано: 21 April 2010 - 12:08 PM
Официално становище има. Залегнало е в устава на тази организация и в нейния развъден правилник. Това е становище, което е ОФИЦИАЛНО.
Не зная друга организация, която да е ОФИЦИАЛНО ПРОТИВ МЕЖДУСЪСЕДСКОТО РАЗВЪЖДАНЕ, ПРОТИВ ПРОДАЖБАТА В ЗООМАТАЗИНИ, ПРОТИВ ТЪРГОВИЯТА С КУЧЕТА.
Вие знаете ли и бихте ли ми казали как се казва ?
Доколкото до останалото - още преди да има Гринпийс, Зелени, Анимал планет, Дискавъри ченъл, Зоополиция и подобни, още ПРЕДИ ДА ИМА ТЕЛЕВИЗИЯ и ИНТЕРНЕТ - има организирано развъждане за спасяване на кучешката популация и породите. FCI e на 99 години тази година, догодина става на 100 години - сто години, през които тази организация отрича търговията с кучета и търговското размножаване !
Колко по официално да стане ?
Или аз не разбирам - не се търси официално становище, защото това е официалното становище на тази организация, тя за това е създадена, търси се повече ангажираност в рекламирането на породното развъждане.
В тази връзка - колко пъти природозащитни организации са поискали мнението на кинолози за свойте действия ? Оценка за това, което правят ? Възможности за намаляване на популацията бездомни кучета ? Колко пъти са изразили официалното си становище, че в България има организация, която се занимава с породите и не трябва да се развъжда по съседски и да се продават кученца по магазините ?
Въпрос - да сте видели официална декларация от природозащитна ортанизация, която е против продажбана на кучета чрез зооборси и зооматазини ?
Ако има, моля да я видя.
Публикувано: 21 April 2010 - 12:09 PM
Furia_S, ако за теб гражданска позиция се изчерпва с обясняване, значи съвсем не говорим за едно и също. В моите очи кинолозите нищо не са надраснали, те са все още недораснали да участват активно в обществените процеси. Не ми казвай, че нямали време да бъдат активни по въпросите, които са в пряк техен интерес.
dog.bg, много семпла идея за официално становище по наболял проблем представяш. Устав. Не ми казвай, че БРФК чака природозащитните организации, за да напише два реда на сайта си. Честно казано, нямам представа от документите на природозащитни организации, защото не съм член на такава, но те също имат устави и пр. За да видиш официалното им становище едва ли ще приемеш за нормално да четеш уставите. Всъщност "природозащитни" ... би трябвало да ги наричаме организации за защита на животните.
Публикувано: 21 April 2010 - 12:24 PM
Mil_, именно по този въпрос не можем да се разберем, защото аз гледам РЕАЛНИ ФАКТИ (породно куче на улицата, ражда или опложда - факт - бездомните нарастват, дори и само с 2).
А ти гледаш теоретично, защото кинологията може да е повлияла на 100 души да не развъждат, но може решението на тези хора да не се е базирало САМО ВЪРХУ информацията от РАЗВЪДЧИКА. Няма как да го докажеш и това е факт, че не можеш да го докажеш. Аз приемам, че нещо странично също би могло да повлияе на тези хора да не развъждат. Затова и не съм съгласна в това отношение с теб. (пояснявам с пример - човек с чистопородно кученце няма информация от кинологията, но се информира от други източници - интернет, брошури, ветеринари, замисля се и стига до извода, че не е хубаво и редно да развъжда безразборно, непрекъснато. Ще развъди няколко пъти, да речем, но същото би направил и с информация от кинологията, ако е решил да развъжда. И това е факт (че не се развъжда от ВСИЧКИ безразборно, въпреки че не са кинолози, а вероятно и не знаят какво точно е кинология. Безразборно развъждат онези, които искат да печелят от кученцата, или онези, които си държат кучетата на верига и след това убиват или изхвърлят кученцата. Но последните групи И С КИНОЛОГИЯ пак щяха да правят същото)
А по мнението на dog.bg. Да, съгласна съм. Аз също съм на мнение, че И при природозащитните организации има какво да се желае. Но нали затова са дискусиите - да се търси истината, която винаги е по средата, а не да се дърляме и нападаме просто заради това да се дърляме.
И в крайна сметка важно е активното отношение, т.е. действието, отколкото нещо написано. Аналогия - важно е не САМО ДА ИМА закони, важното е да се ПРИЛАГАТ.
Публикувано: 21 April 2010 - 12:26 PM
Според мен пък Дог е прав - колко по-официално становище от това което той дава като пример искаш? Скачане по площадите и надписи по тениските?
"Не ми казвай" пишеш ти, като не искаш да чуеш другата гледна точка. Добре, аз като не ти го кажа - това дали ще промени нещо към по-добро?
Гражданската ми позиция не се изчерпва с обяснение единствено, а и със това че искам да планирам развъдната си дейност както трябва, така както аз го виждам. И да НЕ ПЛОДЯ - ето ти пример, с женската която внесох. Екстериорно бе много симпатична, английски корени, родители шампиони, бла-бла-бла. И макар че развъдчицата омаловажаваше диагнозата й аз не рискувах да градя развъдната си дейност върху демодекозната женска. Това също е част от моята позиция, и тя не е пасивна, и познавам много други такива хора и у нас и в чужбина, които не допринасят за това да се види в ринга поредното дисплазно/истерично/с кожни проблеми куче. Понякога е много трудно това - толкова усилия, мечти, търсене и да си кажеш "Не".
така че и да не ти го казвам - нека не заравяме главата в пясъка и да не казваме на развъдчиците кое трябва да правят.

Публикувано: 21 April 2010 - 12:30 PM
БРФК е единствената организация в България, която е ОФИЦИАЛНО Е ПРОТИВ ТЪРГОВСКОТО РАЗВЪЖДАНЕ, ПРОДАЖБАТА В ЗООМАТАЗИНИ И ЗООБОРСИ.
Друга такава организация няма.
Пак казвам, ако знаете друга с такова официално становище, дори и декларация, подписка, петиция - бих се радвал да я науча.
Публикувано: 21 April 2010 - 12:39 PM
БРФК е единствената организация в България, която е ОФИЦИАЛНО Е ПРОТИВ ТЪРГОВСКОТО РАЗВЪЖДАНЕ, ПРОДАЖБАТА В ЗООМАТАЗИНИ И ЗООБОРСИ.
Друга такава организация няма.
Пак казвам, ако знаете друга с такова официално становище, дори и декларация, подписка, петиция - бих се радвал да я науча.
Хубаво и кой знае какво е БРФК и FCI ?!? Кой знае какво защитава тя?!? Аз, ти, mil_ и още има-няма 200 човека. Другите, в това число и депутатите ги "боли фара" какво има тази организация в устава, къде и как е регистрирана. То и Яне Янев има официална партия и устав, ама се чуди къде да се навре и покаже за да знаят всички какво прави! Айде не така лаишки по тези въпроси! Когато се организираше "Град за отговорни хора" как се подходи?! Никой не знаеше нищо, но хората направиха така, че да се легитимират пред обществеността. То всяка регистрирана организация има устав, но когато защитаваш идеи или каузи не ги защитаваш посредством устава си, а посредством обществена легитимация и афиширане.
В тази връзка - колко пъти природозащитни организации са поискали мнението на кинолози за свойте действия ? Оценка за това, което правят ? Възможности за намаляване на популацията бездомни кучета ? Колко пъти са изразили официалното си становище, че в България има организация, която се занимава с породите и не трябва да се развъжда по съседски и да се продават кученца по магазините ?
Въпрос - да сте видели официална декларация от природозащитна ортанизация, която е против продажбана на кучета чрез зооборси и зооматазини ?
Освен това, при наличието на всякакви киноложки организации, природозащитници, депутати и обществото как да разберат коя е сериозната?!? Как ?!? Като започнат да й четат устава ли?!
Да, и аз не съм видяла официално становище на природозащитна организация против продажбата на кучета в зоомагазини, но те поне се опитват да направят нещо против боевете и против жестокостите, извършвани върху животни, а в това време кинолозите цъкат по форумите все едно това се развива на друга планета.

"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi