Dog.bg Форуми : Стандарт на породата

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Стандарт на породата

#1 Потребителят е офлайн   InsideTheHorror Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители
Публикувано: 18 April 2010 - 12:35 PM

МОД:Този стандарт не е признат от FCI

Доберман - стандарт

Характер и темперамент

Доберманът е улегнал и дружелюбен, отнася се добре с децата. Трябва да се търси животно с ведър темперамент, средна агресивност и реакция. Лесно и с ентусиазъм се поддава на обучение и работа. Доберманът трябва да бъде ефикасен, смел и със силен характер. Той е изключително внимателен към всичко, което става около него. Винаги е напрегнат и следи с ястребов поглед пространството около себе си. Ушите трепкат при всеки звук и стоят леко приведени напред. Поради този факт високо се цени неговата смелост и сигурност в себе си.

Глава
Зона на черепа черепът на добермана е стабилен и в хармония с цялото тяло. Като се погледне отгоре има клиновидна форма, а гледан отпред косата линия от върха на черепа трябва да бъде почти хоризонтална, а не да слиза настрани към ушите. Профилът на челото продължава почти в права линия с тази на черепа и продължава към темето, образувайки леко заобляне. Линията по средата на челото е видима. Очните кости не трябва да са много ясно очертани. Гледани отпред и отгоре, страничните части на черепа не трябва да имат вид като че ли изпъкват. Леката странична извивка на челюстите и костите на скулите трябва да съответстват хармонично на дължината на черепа. Мускулите са силно развити.

Линията нос-чело
Низходящата черепно-лицева линия (стопът) е слабо изразена, но очевидна. Носът е добре оформен, но по-широк, отколкото заоблен, с големи ноздри, не е много изпъкнал. При черните кучета носната гъба е черна, а при кафявите и сините е леко по-светла.

Муцуна
При добермана тя е пропорционална на черепа и силно развита, по-скоро издигната нагоре. Отворът на устата трябва да стига до кътните зъби. На нивото на горните и долните резци муцуната трябва да е със съответната широчина.

Устни
Трябва да бъдат месести и гладки, прилепнали към долната челюст и осигуряваши съвършено затворена уста. Пигментацията е тъмна, а при кафявите и сините добермани оцветяването е по-светло.

Долна челюст и зъби
Горната и долната челюст са здрави и широки. Затварят се като ножици, има 42 зъба, отговарящи на зъбна формула за нормално развитие.

Очи
Очите на добермана са средно големи, овални, тъмни на цвят. При кафявите и сините кучета се допускат и по-светли цветове. Клепачите са добре прилепнали към очната кухина и имат мигли.

Уши
Високо поставени и купирани на дължина, пропорционална на главата. Стоят високо и много изправени. Има страни, в които се забранява купирането на ушите. Там цената на кучета с купирани и некупирани уши е една и съща. Ценят се тези със средна големина, чийто вътрешен ръб е добре прилепнал към бузата.

Врат
По дължина той е пропорционален на дължината на тялото, мускулест и строен. Възходящата линия очертава елегантна дъга. Стойката на врата е много изправена и елегантна.

Гръбнак
Особено при мъжките трябва да е добре очертан и да се откроява.

Гръб
Солиден и къс, слабините са доста дълги и мускулести. При женските слабините са доста по-издължени, за да има място за гърдите.

Крупа
От кръста към основата на опашката е леко наклонена, но почти незабележимо. Много добре е закръглена и не изглежда нитохоризонтална, нито полегата. Има добра широчина и мощна мускулатура.

Гърди
Височината и широчината на гърба трябва да бъдат пропорционални на дължината на трупа с леко извити ребра, като височината трябва да достигне почти половината от размерите на гръбнака. Имат добра широчина във вътрешната част. От края на задната част на гръдната кост до таза коремът е видимо повдигнат.

Опашка
Купира се на два крайни прешлена, държи се високо. Има страни, където е забранено купирането на опашката и тя се запазва естествена.

Крайници
Гледани от всички страни крайниците са общо взето почти прави, перпендикулярни на земята и достатъчно яки и здрави.

Рамене
Плешките са здраво прилепнали към гръдния кош, те са много мускулести и от двете страни на раменната кост. Доминират костните апофизи по гръбначните прешлени. Те са полегати и изтеглени назад, като сключват ъгъл 50 градуса с хоризонтала.

Предни крайници
Дълги и мускулести. Лопатно-раменният ъгъл варира между 105 и 110 градуса.

Колене.
Те са добре прилепнали, без да са издадени напред. Преден крак до коляното силен, мускулест и прав. Дължината му хармонира с цялото тяло. Ставите са солидни.

Предна лапа
Късо стъпало с пръсти, добре събрани и извити (като на котка). Ноктите са къси и тъмни.

Задни крайници
Погледнат отзад, поради силната мускулатура на таза и крупата, доберманът прави впечатление на добре закръглен и широк. Мускулите дават вид на широчина в областта на хълбока. Краката са прави, успоредни, перпендикулярни на земята.

Хълбоци
Дълги, широки и замускулени.

Глезени
Средно яки, паралелни, образуват между костите на крака и метатарса ъгъл от 140 градуса.

Походката на добермана е от особено значение за стойката и за външния вид на кучето. Тя е еластична, елегантна, пъргава и гъвкава. При движение предните крайници се изхвърлят колкото може напред. Задните дават необходимия тласък с широта и еластичнос на движението. Кучето върви като движи едновременно предния крак от едната страна и задния от другата. Гърбът, връзките и ставите са солидни.

Кожа
Тя е плътно прилепнала навсякъде, идеална и добре пигментирана.

Козина
Косъмът е къс, твърд и гъст. Гладък и разпределен правилно по цялата повърхност на тялото. Не се допуска подкосмена покривка. Цветовете са черно, кафяво и синьо с ръждиво-червени петна.

Размери
Височина при холката:
мъжки 68-72 см
женски 63-68 см
И за двата пола важат средните размери

Тегло:
мъжки 40-45 кг
женски 35-35 кг.

Доберманът е куче средно по размери, силно и мускулесто. Благодарение на елегантните линии на тялото му, на гордата му стойка, натемпераментния му характер и решителния му поглед, той отговаря на идеалната фигура за куче. Доберманът може да се вмести в един квадрат. При мъжките екземпляри дължината на трупа (от върха на раменете до хълбока) не трябва да надвишава с повече от 5%. При женските този процент не бива да е повече от 10.

User's Signature

Some words may hide others.

#2 Потребителят е офлайн   InsideTheHorror Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 18 April 2010 - 12:38 PM

Направих тази тема, защото на която и порода да вляза да разгледам, хората са написали стандарта й.Ако я сметнете за излишна Delete smile.gif
User's Signature

#3 Потребителят е офлайн   Attila Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 April 2010 - 03:03 PM

http://dobermann-bg....c...6&Itemid=73

wink.gif

User's Signature

MVP K9 Supplements- Храни за шампиони!
http://mvpk9.bg/
http://www.facebook.com/MVPK9BG
Добавете Здраве, Сила и Енергия за най-добрия си приятел!!!

#4 Потребителят е офлайн   ongal Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 April 2010 - 05:40 PM

InsideTheHorror за голямо съжаление стандарта който си публикувал не отговаря на дейсвителноста.
Линка който е сложил Attila е последната редакция и признат от FCI.

#5 Потребителят е офлайн   InsideTheHorror Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 19 April 2010 - 12:42 AM

Извинявам се много в такъв случай.Пак ви повтарям,ако мислите темата за излишна я изтийте.А пък ако искате поправете грешките ми. ae_085.gif
User's Signature

#6 Потребителят е офлайн   Bobbi Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 May 2010 - 01:42 AM

При мен линкът на Attila не се отваря: 404 - Component not found
User's Signature

Качена снимка

#7 Потребителят е офлайн   Attila Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 May 2010 - 08:26 AM

има обновления по сайта. Това е новия линк:
http://dobermann-bg....id=66&Itemid=73
User's Signature

MVP K9 Supplements- Храни за шампиони!
http://mvpk9.bg/
http://www.facebook.com/MVPK9BG
Добавете Здраве, Сила и Енергия за най-добрия си приятел!!!

#8 Потребителят е офлайн   Дизел Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 April 2011 - 05:09 PM

Показване на мнениетоInsideTheHorror, в 18 April 2010 - 12:35 PM, написа:

женски 35-35 кг.

Да го имате в предвид...
User's Signature

Качена снимка

#9 Потребителят е офлайн   GAG Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 April 2011 - 06:17 PM

А какво значи "нестандартни цветове"? Такива, които са извън стандарта ли или просто нетипични, но признати? Питам, защото наскоро видях младо сиво доберманче в нашия кучешки парк и откровено го зазяпах с интерес.
User's Signature

We make a Living by what we get... We make a Life by what we give...

#10 Потребителят е офлайн   ironic_ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 April 2011 - 08:34 PM

Добермана има 4 генетично заложени разцветки: black - черен с подпал, red - кафяв с подпал, blue - син (сив) и fawn - изабелов (кремав). Други цветове на добермана няма как да се случат. В Америка се срещат и бели, заради мутация, появила се през 70-те години и фиксирана с тежки кръвосмешения.

AKC (Американската организация) приема синия и изабеловия доберман. В Европа обаче (FCI) те се считат извън стандарта от 94 година насам (ако не се лъжа). Такива кученца се случва да се раждат, но доколкото знам нямат право на родословие, оценяване и не се допускат до разплод.
User's Signature

Качена снимка

#11 Потребителят е офлайн   alexy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 April 2011 - 11:09 PM

Показване на мнениетоironic_, в 08 April 2011 - 06:34 PM, написа:

Добермана има 4 генетично заложени разцветки: black - черен с подпал, red - кафяв с подпал, blue - син (сив) и fawn - изабелов (кремав). Други цветове на добермана няма как да се случат. В Америка се срещат и бели, заради мутация, появила се през 70-те години и фиксирана с тежки кръвосмешения.

AKC (Американската организация) приема синия и изабеловия доберман. В Европа обаче (FCI) те се считат извън стандарта от 94 година насам (ако не се лъжа). Такива кученца се случва да се раждат, но доколкото знам нямат право на родословие, оценяване и не се допускат до разплод.

:ba_025: С малки уточнения,синия и изабела имат право на родословия,нямат право на разплод и участие в изложби на FCI и IDC и покриване на ZTP .
Тъй като се счита,че заради наличието на два рецисивни алела във фактора на разреждане на гена за цвета, ако се комбинира с друг такъв ген , се репликира като доминантен в поколението.Смята се че поколенията на такива кучета са предразположени към кожни проблеми и не трябва да се разплождат. Изабелата и сининия могат да бъдат подтиснати
само от ген с два доминантни алела на фактора на разреждане на черния цвят (така наречения блек доминант) ,тъй като черния си е доминиращ над всички останали цветове.Тенденцията в породата като цяло е към бавно и постепенно изчезване на кафевите добермани и еднотипност на черния цвят. Та сините и изабелите могат и трябва според мен задължително да получават родословие и да бъдат вписвани в племените книги,за да знаят развъдчиците кои кръвни линии какво носят,кога и как го предават и как да организират развъдните си програми.

Ето пак таблицата на възможните комбинации на цветовете.

Снимка (и)

• Прикачена снимка

User's Signature

"Гробарю,когато копаеш гроба ми,нека бъде плитък,за да усещам дъжда."

#12 Потребителят е офлайн   alexy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 April 2011 - 11:24 PM

Показване на мнениетоGAG, в 08 April 2011 - 04:17 PM, написа:

Питам, защото наскоро видях младо сиво доберманче в нашия кучешки парк и откровено го зазяпах с интерес.

Това страхотно куче се казва Астор и за възраста си от 3.5 мес. демонстрира удивителен характер.Но за него има кой да коментира подробности , стига да желае разбира се.
User's Signature

#13 Потребителят е офлайн   Dimo Yotov Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 09 April 2011 - 04:50 PM

:)))))Да , аз ще коментирам! Астор е син на Eria Pro Gipsy King (Аноар):)))))))) Страхотен е!Прикачена снимка

Всеки, който се интересува от развъждане на добермани е хубаво да има таблицата публикувана по-горе!:))) За тези, които се интересуват , Eria Pro Gipsy King e с генотип Bb Dd по отношение на цвета. Това стана ясно от връзката, чийто резултат е Астор.

Снимка (и)

• Прикачена снимка

#14 Потребителят е офлайн   Airyn Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 09 April 2011 - 04:57 PM

Браво на Аноар и Фира,съответно на Димо и Мартин естествено,много хубав младеж си имат,аз за пръв път го виждам на снимка поотраснал!Пожелавам да стане голям и красив мъж!Радвайте му се и много го обичайтеУспех!!!
User's Signature

Hektor iz Ongal

#15 Потребителят е офлайн   ironic_ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 09 April 2011 - 06:23 PM

Показване на мнениетоAiryn, в 09 April 2011 - 02:57 PM, написа:

Браво на Аноар и Фира, съответно на Димо и Мартин естествено...

Защо "браво"? Кученцето може да е много хубаво и с чудесен характер, но е извън стандарта и никога няма да иде на изложба, нито ще има потомство. Разбира се, това не му пречи да изживее един пълноценен и щастлив живот, но от гледна точка на развитието на породата в България щеше да е по-добре Астор да е със стандартен цвят, нали?

Браво обаче казвам на Димо, че открито обявява генотипа на Аноар и съществуването на Астор. Мисля, че в световен мащаб развъдниците (за всички породи важи) понякога избират да премълчат такава информация, вкл. и свързана със здравето. А е добре да се говори и да се знае.
User's Signature

Качена снимка

#16 Потребителят е офлайн   Dimo Yotov Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 09 April 2011 - 08:10 PM

Аз не се срамувам от този резултат!:))) Това е съвсем нормално нещо!!!!!:))))))) Бъдете сигурни, че не сме единствените, на които се случва. Друг е въпроса, как постъпват други развъдчици с такива кученца. Аз кученце, което се е родило живо и здраво не мога да убия, или да се опитам да го скрия. Такива екземпляри ще се появяват още доста дълго време, дори във водещите развъдници. Тенденцията да се изчисти постепенно кафявия цвят при доберманите е неправилна, защото тогава всички кучета ще трябва да са с генотип BB_ _ .В този случай губим гена b , който освен фактора на разпад на черния цвят, носи и много друга информация, която също ще изгубим. Мисля, че кафяви добермани винаги ще има, следователно винаги ще са възможни резултатите посочени в таблицата. В по-богатите страни развъдчиците правят генетичен анализ на кучетата си и според резултатите решават как точно да ги използват в развъдната дейност. Аз съм доволен, че още от първата връзка успяхме да разберем, какъв е генотипа на Аноар по отношение на цветовете. За предпочитане е той да запложда женски кучета точно от типа BB _ _, това обаче не означава, че при всички останали и винаги, ще се появяват кученца с нежелани цветове. Възможността да се родят такива кученца е едно, а вероятността съвсем друго нещо. Ето защо аз мисля, че с тази връзка извадих голям късмет.:)))))))))
Дано да съм бил ясен и разбираем!:))))))))))) :wb_052:

#17 Потребителят е офлайн   frenk white Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 09 April 2011 - 10:14 PM

Не мога да разбера стремежа да бъде премахнат кафявия цвят, който аз обожавам. Лично мое мнение е че кафявите добермани носят уникално излъчване и чар. А Астор е просто прекрасен, уникално красиво животно и това че няма да има възможност да бъде показан на изложби за мен е голяма загуба, но това не пречи той да радва собствениците си и тези като мен който се възхищават на тези редки и носещи уникално излъчване доберманчета :mg_062:

#18 Потребителят е офлайн   Akela Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 09 April 2011 - 11:04 PM

Показване на мнениетоDimo Yotov, в 09 April 2011 - 06:10 PM, написа:

Аз не се срамувам от този резултат!:))) Това е съвсем нормално нещо!!!!!:))))))) Бъдете сигурни, че не сме единствените, на които се случва. Друг е въпроса, как постъпват други развъдчици с такива кученца. Аз кученце, което се е родило живо и здраво не мога да убия, или да се опитам да го скрия. Такива екземпляри ще се появяват още доста дълго време, дори във водещите развъдници. Тенденцията да се изчисти постепенно кафявия цвят при доберманите е неправилна, защото тогава всички кучета ще трябва да са с генотип BB_ _ .В този случай губим гена b , който освен фактора на разпад на черния цвят, носи и много друга информация, която също ще изгубим. Мисля, че кафяви добермани винаги ще има, следователно винаги ще са възможни резултатите посочени в таблицата. В по-богатите страни развъдчиците правят генетичен анализ на кучетата си и според резултатите решават как точно да ги използват в развъдната дейност. Аз съм доволен, че още от първата връзка успяхме да разберем, какъв е генотипа на Аноар по отношение на цветовете. За предпочитане е той да запложда женски кучета точно от типа BB _ _, това обаче не означава, че при всички останали и винаги, ще се появяват кученца с нежелани цветове. Възможността да се родят такива кученца е едно, а вероятността съвсем друго нещо. Ето защо аз мисля, че с тази връзка извадих голям късмет.:)))))))))
Дано да съм бил ясен и разбираем!:))))))))))) :wb_052:

Поздравявам и Димо и Мартин за прямоста при излагане на резултатите от връзката на своите кучета :rc_036:
Мисля ,че това е правилния път за развиване на тази прекрасна порода .
User's Signature

На света има едно нещо, което не може да се купи с пари... и това е размахването на една кучешка опашка.

#19 Потребителят е офлайн   alexy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 10 April 2011 - 08:30 AM

Специално за frenk white пускам няколко снимки на Борис из Дома Домени едно от най-добрите кучета изобщо.Което за съжаление не е из между живите вече,но пък има достойни наследници.А и още по важното е кой е бащата на Борис?Федор дел Наси, кафяв ,огромен ,невероятно красив и хармоничен с перфектен екстериор.Куче което може би е надминало вече легендарния Джино Гомез по заплождания.

п.п.Ще помоля Мартин да публикува една снимка на Борис от IDC 2009 ,която сам е правил и кучето е снимано фронтално.Тогава между другото Борис става IDC sieger.

Снимка (и)

• Прикачена снимка
  • Прикачена снимка
  • Прикачена снимка
  • Прикачена снимка
  • Прикачена снимка

User's Signature

#20 Потребителят е офлайн   ironic_ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 10 April 2011 - 10:46 AM

Показване на мнениетоalexy, в 10 April 2011 - 06:30 AM, написа:

Специално за frenk white пускам няколко снимки на Борис из Дома Домени едно от най-добрите кучета изобщо.Което за съжаление не е из между живите вече ...

Борис е починал на 3 год. Знае ли се причината?

Имам спомен, че четох една дискусия, която засягаше здравното състояние на наследниците на Fedor del Nasi, но за Борис никой нищо не знае със сигурност, само спекулации.
User's Signature

Качена снимка

• (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни