Турски кангал
Публикувано: 07 January 2008 - 05:44 PM
Публикувано: 07 January 2008 - 05:45 PM
Цитат
Г-н Лайката ме обвинява, че само размахвам разни листчета (стандартчета), затова тук помествам само годината на признаване на анадолската овчарка. Той да покаже целия стандарт - неможе да го няма!

Не, Кангала не е признат от ФЦИ, а от кои е признат да ви каже този дето ми се смее, че размахвам това онова.
Публикувано: 07 January 2008 - 05:51 PM
Цитат
Турците имат самостоятелно обособени и строго диференцирани 3 породи кучета, които използват да им пазят овцете (г-н Лайката ще ви ги обясни). Освен хрътката, която е също много типична, имат и подобно на гонче, но там нещата още не са много ясни.
Днес при хората е по-трудно да се направи стандарт, отколкото при животните. Важно е какъв се чувстваш и за какъв се приемаш, а не дали си черен, бял, пембен, червен.
Публикувано: 07 January 2008 - 06:04 PM
Цитат
Цитат
Турците имат самостоятелно обособени и строго диференцирани 3 породи кучета, които използват да им пазят овцете (г-н Лайката ще ви ги обясни). Освен хрътката, която е също много типична, имат и подобно на гонче, но там нещата още не са много ясни.
Днес при хората е по-трудно да се направи стандарт, отколкото при животните. Важно е какъв се чувстваш и за какъв се приемаш, а не дали си черен, бял, пембен, червен.
аз се чувствам турчин и твърдя че съм турчин затова говоря за турски породи доколкото знам и естественно както и съм живял в турция,а това беше шега за,та давидим настоението,ето и едни турски гончета които жече се водят трицветни сръбски
Публикувано: 07 January 2008 - 06:29 PM
Цитат
Цитат
Цитат
аз се чувствам турчин и твърдя че съм турчин затова говоря за турски породи доколкото знам и естественно както и съм живял в турция,а това беше шега за,та давидим настоението,ето и едни турски гончета които жече се водят трицветни сръбски
Да-а-а-а, интересна снимка, с историческа стойност. Мисля че е от налачото на 20-век, пазар на кучета в Истанбул.
Публикувано: 07 January 2008 - 06:43 PM
Цитат
Цитат
Цитат
Цитат
Да-а-а-а, интересна снимка, с историческа стойност. Мисля че е от налачото на 20-век, пазар на кучета в Истанбул.
кинолозите могат да се искажат,жалко че няма селекция и традиция иначе турция би регистрирала бая породи.
Публикувано: 07 January 2008 - 06:48 PM

ХУКНАЛ ДЖОНИ НАШ ДА ПИТА,КАК ДА СВИКНЕ СЪС ТРУДА,
НО СЕ СПЪНАЛ И ПОЛИТНАЛ,ЗЪРНАЛ МРАВКАТА В ПРАХА.
Публикувано: 07 January 2008 - 07:15 PM
Цитат
Ами защото там нещата са като тук, само дето тук са още по-зле. Тамо поне, което им прави чест, турците имат силно развито чувство за национализъм и държат на породите си и на турските им имена, а не като тука - вижте ги какво става с каракачанци, бокчовци и т.н.
Публикувано: 08 January 2008 - 01:10 AM
Цитат
Цитат
Ами защото там нещата са като тук, само дето тук са още по-зле. Тамо поне, което им прави чест, турците имат силно развито чувство за национализъм и държат на породите си и на турските им имена, а не като тука - вижте ги какво става с каракачанци, бокчовци и т.н.
Публикувано: 08 January 2008 - 12:36 PM
Цитат
Стана ми интересно. Значи най-общо казано ако съм разбрал правилно има: Анадолско Овчарско Куче (Признато от ФЦИ), Средно Анадолска Овчарка (непризната като порода, съставена от мастифоподобни Кангали) и Кангал (също непризнат като порода). Ако Анадолското овчарско куче обединява Акбаша и Карабаша, а Средно Анадолската овчарка произлиза от Кангала, това означава, че има два основни типа кучета. Ако се съобразим с генните изследвания и ги приемем за меродавни, то Кангала е много стара и различаваща се от другите овчарски и пастирски кучета в Турция порода. За АОК в стандарта обаче също пише, че има древен произход, вероятно свързващ я с едрите ловни кучета на Месопотамия. Последното за мен обяснява структурата на тези кучета (аз имах подобни преположения относно Кангала, но само предположения). Тогава какъв е произхода на Кангала и от къде идва той, за да е по-различен от този на АОК? Защо се говори предимно за Кангалите, а АОК остава на заден план, това някаква мода ли е? И, много интересно за мен, щом Турция не е съгласна с АОК (стандартизирано от ФЦИ), кой тогава е бил инициатора да се въведе тази порода и този стандарт? Има ли процедура по признаването на Кангала от ФЦИ?
Публикувано: 08 January 2008 - 02:58 PM
Много умни и точни разсъждения. Хайде да видим какво ще ти отговорят пишещите тук специалисти, пък после може и аз да ти кажа нещо.
На първо време попрочети назад в темите (май беше в кучетата пазачи на стадата). там мисля имаше информация за някои работи.
Публикувано: 08 January 2008 - 05:06 PM
Публикувано: 08 January 2008 - 05:11 PM
Цитат
овчар и пастир дали се тълкуват различно, че нещо не разбрах или чобан кюпейи :rolleyes:
Публикувано: 08 January 2008 - 05:31 PM

Публикувано: 11 January 2008 - 09:44 AM
Публикувано: 11 January 2008 - 10:50 AM

Публикувано: 11 January 2008 - 04:04 PM