аз пък предлагам да вземем бързо да помислим върху възможните форми на поведенчески тест, през който да минават четириногите.
иначе ще вземе да мине без такъв и щем не щем - всички да страдаме вкупом заради стопаните на кучета с агресивно поведение на обществени места.
доколкото имам информация наредбата е доста засилена и ще влиза вече за съгласуване в комисии. а стане ли това - има да чакаме нова инициатива същата да се променя. тези, които са работили по НК знаят това.
предложенията на НПО са дадени. част от тях са приети, част от тях не са. общината е включила вече изискването куче над 10 кг - с намордник, освен на определените от районния кмет места за разходка. край. аргументи, разговори, това е положението. започнем ли сега да влизаме в полемики ще стане следното:
- кучкарите настояват за това
- майките с деца и пенсионерите настояват за онова
кое мислите ще избере общината, пък и обществото като цяло?
и едните имат аргументи и другите.
да направим подписка - кой ще събере повече подписи? страх ме е да си помисля.
затова - при така поставената ситуация предлагам по-опитните да кажат кой модел за общ поведенчески тест да се приложи в случая.
- един вариант, който вече се предлага, както гледам - е вариантът от немската школа
- друг вариант е вариантът за Good Citizen Dog, който се практикува в САЩ.
ето линк към втория вариант.
общ тест от 10 критерия. който не иска да минава през него - разхожда кучето си на площадките, оградени с мрежи. В нашия случай - на местата, отредени от кмета.
в случая с американския вариант се прави разграничение между тест за кутре и тест за възрастно куче.
http://www.akc.org/e...s/cgc/index.cfm
за немската школа да каже някой, който е в час с немския език.