Dog.bg Форуми : Проектонаредба за домашните животни - 2 част

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (25 Страници) +
  • « Първа
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Проектонаредба за домашните животни - 2 част Оцени темата: ***** 4 Гласове

#281 Потребителят е офлайн   Mini Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Потребители

Публикувано: 12 August 2010 - 12:39 AM

Показване на мнениетоstassi, в 30 July 2010 - 10:01 PM, написа:

само да обърна внимание, че проектонаредбата е вече официално публикувана.
http://www.sofia.bg/
ето и статия по въпроса, в която се подчертават основните нововъведения.
http://www.trud.bg/A...rticleId=561654

Може ли конкретен линк към проектонаредбата?

#282 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Root Admin

Публикувано: 12 August 2010 - 12:47 AM

Тук

#283 Потребителят е офлайн   gabipap Икона

• Непоправим оптимист
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом
  • Interests:Животни, природа, истински хора, MLM. Здравословен и природосъобразен начин на живот. Хубави книги, нови знания - всичко, което ме провокира да мисля.

Публикувано: 12 August 2010 - 01:10 AM

Дог, кучето не се явява само на тест. Ако стопанинът не може да го контролира и не се занимава с него - мислиш ли, че ще се справи на теста?
Виж, примерно, това куче (до 5-та минута). То е улегнало, стабилно, управляемо.
И сравни с това.
Колкото и да е "печен" стопанинът, второто куче няма работа на улицата без намордник.
Малко крайни примери давам, ама съм имала и от двата типа куче :md_064:
Не виждам в една демократична държава кой може да забрани на човек да притежава куче, кола ил каквото и да било. Ще се брои за дискриминация, предполагам. Но виж - човекът може и трябва да бъде принуден да спазва определени правила, така че да не пречи на правата на околните. Т.е. ако кучето му е проблемно или не желае да го управлява - да бъде така добър да го води с намордник. Ако не е такъв случая: явява се на тест с кучето си - ако го издържи има право да води кучето без намордник.
И в други държави се прави това с тестовете. Но не съм чула някъде да има закон, забраняващ на хората да притежават куче, освен ако им е отнето със съдебно решение поради жестокост (за демокрациите говоря).
User's Signature

Ако всеки от нас прави добре и отдадено това, което е негова работа, ако осъзнаем, кои са истинските ни желания и не пожелаваме това, от което нямаме нужда, ако помагаме на беззащитните - светът ще е едно прекрасно място!

#284 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 12 August 2010 - 10:41 AM

Отново - теста, който се търси съгласно така публикувания проект за наредба е за определяне на АГРЕСИВНОСТ на куче, а не за контол и водимост. Това е грешното, неговата насока и посоката, в която се търси проблема, в самото куче, а не в човека.

Отново - агресията не е лошо нещо и всяко едно куче я притежава. Това е инстинкт, заложен в кучето, в самото животно. Било то хранителна, било то териториална, било то полова, било то страхова, било то отбранителна, било то доминантна, било то ловна, било то хищническа - тя е помагала и ще продължава да помага на кучето да оцелява като индивид. Напълно погрешно е да се търси отсъствието на такава, всяко едно куче я има и при определени обстоятелства тя може да се прояви. Може да се тества темперамент, водимост, контрол, които са фактори, влияещи върху проявата на агресията, но не и остъствието на такава, както съм написал, всяко едно куче я има и тя е част от него, това все пак е животно с свойте инстинкти.

Човешката грижа, контрола върху кучето и социализацията са факторите, които могат и влияят върху поведението на кучето - върху това трябва да се набляга, това трябва да се оценява.

За "демократичните" държави много грешите. Сочените от много хора като "демократични" по отношение на хората държави са строго дискриминационни по отношение на кучетата. В някои от провинциите в Германия, за да имате куче от един дълъг списък, включващ почти всички "сериозни" породи, трябва да сте доказали, че сте навършили 18 години, да имате психотест, да не сте осъждан, да нямате криминални прояви и да попълните декларация, че ще посещавате зъдължително училище с инструктур, като държите тестове. Също да водите вашето си куче задължително с намордник, въпреки че е "издържало" тестовете. Ако сте нарушител - огромна глоба и кучето ви се отнема, две седмици в приют за осиновяване и ако няма кой да го осинови - евтаназия. Сочената като най демоктратична по отношение на човешките права "Демократична" Англия също е един от първенците по отношение на дискриминационните мерки по отношение на кучето - забранени за отглеждане породи, в момента дискутират, както сте прочели и да има тестове за самите стопани - дано го приемат. В Дания видяхте какво се случи. В Финландия е по лесно да си купиш кола, отколкото да имаш куче - то не са декларации за произход, то не е проверки, а ако само един съсед се оплаче, че кучето ти вдига шум, идват и ти го вземат - това е ако имаш къща, а за да гледаш куче в жилищен блок, се иска съгласието на всички съседи. За сочената като образец за демокрация САЩ, страната на "Зоополиция" съм писал - евтаназия на кучета след престой в приют, няма тестове за "неагресивност" и връщане на улицата, по всяко едно време могат да те проверят за това как гледаш кучето ти и да ти го отнемат, ако се прецени, че не го гледаш като хората, ако го пускаш да обикаля или пречи на съседите ти. После ти доказваш в съда, че си го искаш и се бориш с адвокат, за да си го вземеш.

За това - тези тестове за "агресивност" нямат място в такава наредба, това е неправилно формулирано. Там трябва да има тест за темперамент, контрол и водимост. Който стопанин ги е издължал, води кучето си на какъвто повод иска и без намордник. Който не - къс повод и намордник задължително.

Хубаво би било да се допълни и че породни кучета на стопани, членове на киноложки организации, при положение че кучетата им имат сертификат за "Млад Шампион на България", "Шампион на България" или друга страна може да се водят без намордник. Киноложките изложби са един отличен тест за стопанин и куче, те играят ролята на чудесен филтър за социализация, темперамент и водимост. Надявам се, ако има представител на киноложката общност в тези работни групи, да успее да го предложи и да се приеме, а който общинар иска, да заповяда на изложба да види как се води куче на тънък като конец повод.

#285 Потребителят е офлайн   ssiberia Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 August 2010 - 11:43 AM

Gabipap, ако това е теста за липса на агресия се явяваме и го взимаме още днес! :be_107:
Но!
Този тест не важи за преминаващия зад гърба ми с висока скорост велосипедист, който ме тупва по рамото. Става въпрос за съсед - идиот.
Нито за наподобяващия клошар в тъмното, държащ дебела метална тръба в ръката. Нито за добре "наквасилия" се мъж в тъмното, който много обичал кучета и те него и който се опитва да погали кучето ми и да прегърне мен. И т.н. и т.н.
Много съм доволна, че моето куче ме е измъквало от такива ситуации.
Т.е., аз имам нормално куче, което се държи нормално към нормалните хора. Като онези от първия тест. :md_064:

#286 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 12 August 2010 - 12:54 PM

Абе какъв тест за агресивност.
Става дума за поведенчески тест в ежедневни ситуации от типа Good citizen, наричайте го както искате. Какво се хващате за думите, все едно за първи път чувате за такива тестове, все едно ги няма разработени по света и ще откриваме топлата вода.
Става дума за опасност на кучето. Дали се дължи на генетична агресия или липса на контрол или нелекувано заболяване - няма никакво значение, важното е кучето да не е опасно.
И тестът не е по предложение на никакви природозащитници, а на киноложките клубове, които подписаха писмо до СО и изпратиха свой представител.

#287 Потребителят е офлайн   grigo009 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 August 2010 - 01:04 PM

Извинявам се,но....
Което и да е куче Не е опасно,когато има Отговорен стопанин с акъл ...или Такъв ,на които му треперят мозъчните клетки(каквото и да е наличието)....от фактора...Евентуално наказание и последствия...
Лично мнение и опит... :rc_036:
User's Signature

Успелият е винаги част от разрешението.
Губещият е винаги част от проблема.

Успелият сравнява постиженията с целите си.
Губещият сравнява постиженията си, с тези на другите.

#288 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 12 August 2010 - 01:07 PM

Ами именно, де. Затова се тества тандемът стопанин-куче. И в Германия има такъв тест, който не го издържи после си слага намордник на кучето и го води на повод с предупредителен цвят - червен ли беше, жълт ли, пембен ли.
Тук още сто години няма да имаме такива тестове.
И не е само до стопанин и контрол, сега, не ми казвайте, че не съществува генетично заложена агресия, която много слабо подлежи на рехабилитация, както и обратното - неспособни на агресия кучета. Това е важно когато отидеш на мястото за разходки между другите кучета и си пуснеш твоето между тях.

#289 Потребителят е офлайн   grigo009 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 August 2010 - 01:23 PM

Естествено,че е само до стопанин и контрол....
Като имам куче със заложена и неконтролируема агресия...Ще си го водя ,където може и Това ,че Aз имам проблем ,ще пробвам да не се превръща в обществен...Това в случай на Отговорен стопанин... :mg_062:
За другия случаи... липсата на връзка с главен мозък....При първо,второ или,което и да е нарушение...Когато почувствам законовите норми и наказания,за евентуалната глупост,която съм си позволила да извърша или най малкото ми отнемат кучето и го евтаназират....При следващото ще бъда мноооогооо по внимателна и отговорна...Вярвайте ми... :rc_036:
User's Signature

#290 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 12 August 2010 - 01:34 PM

Не всеки. Затова е нужно да се изработи схема, която да не е субективна. Като си с червен повод, все едно свети светофар - задават се опасни.
Не може да се разчита на "осъзнаването" на всички, то така се осъзнаваме от време оно.

#291 Потребителят е офлайн   grigo009 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 August 2010 - 01:50 PM

Принципно съм съгласна....Но всички знаем ,че понякога покрай сухото,гори и мокрото...
Но ,ако е необходимо ,за да се влезе в някакъв ред(доколкото може) и нормален начин на живот....В името на обща кауза,може да се понесе и малко,така наречена несправедливост,към Отговорните Стопани...
Нали затова са в графата интелигентни и отговорни,да разбират от две думи за какво иде реч... :mg_062:
Понякога малко жертви в името на общото благо не са чак толкова стряскащи и нетърпими....Поносимо е...

P.с..Иначе недейте да разчитате и много на "осъзнаване"...В началото така се пробва,но когато
се усети ,че е много бавен и ненадежден процесът...се прибягва до Наложително Осъзнаващи Мерки....Там искаш ,неискаш осъзнаваш,че и пееш даже.... :md_064:
Шегата настрана....Трябва да се действа ,както налага дадена ситуация....
Това малко ,като със задължителните колани за шофьорите...В началото всичко живо се кълнеше,че НИКОГА...Да бе да...
Я гледай сега след няколко глобички,взимане на точки и т.н....Как се подобряват нещата :ab_041: :ae_085:
User's Signature

#292 Потребителят е офлайн   vano Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 August 2010 - 01:58 PM

Пред мен веднага възниква въпрос - на каква възраст на кучето ще се провежда този тест? Защото едно е се тества младо куче, друго зряло и завършило своя растеж. А ако се реши да се правят тестовете на зрели кучета, тогава всички малки от едрите породи явно ще трябва да ходят с намордник :smile:
Незнам как е в чужбина но пак казвам според мен еднократен тест на кучето нищо няма да значи.

Аз съм по-сколонен към идеята всеки, който иска да отглежда кучета да минава някакъв курс на обучение и после ако стане инцидент - да си бере последствията. Не виждам с какво се нарушават човешки права (дискриминация), ако си има правилник, според който можеш да отглеждаш куче само ако си минал подобен курс. И да станеш ловец пак минаваш курс, и кола да караш пак. Няма нужда сульо и пульо да вземат куче, а после да четем неща от рода - помогнете, немога да се справя или писна ми ще го разкарам. Който иска да има куче, кара курс - на който всеки бъдещ собственик да е запознат с това какво му предстои когато си взема куче, какви задължения ще има и какви отговорности.

Ама то сигурно е добре, че не ги решавам аз тези работи, щото сигурно и задължителен психотест щях да въведа. :ab_041:
User's Signature

www.bgdogs.net

Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен.
Алберт Айнщайн

#293 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 12 August 2010 - 02:28 PM

Показване на мнениетоdog.bg, в 12 August 2010 - 10:46 AM, написа:

Хубаво би било да се допълни и че породни кучета на стопани, членове на киноложки организации, при положение че кучетата им имат сертификат за "Млад Шампион на България", "Шампион на България" или друга страна може да се водят без намордник. Киноложките изложби са един отличен тест за стопанин и куче, те играят ролята на чудесен филтър за социализация, темперамент и водимост. Надявам се, ако има представител на киноложката общност в тези работни групи, да успее да го предложи и да се приеме, а който общинар иска, да заповяда на изложба да види как се води куче на тънък като конец повод.

Всичко до тук беше вярно и съм съгласна с него, но този абзац ..... ще ме извиняваш, но и ти, и аз знаем за поне няколко кучета, които са си станали шампиони без да покажат агресията си на ринга или по точно без да бъдат оставени да я покажат. Говоря ти от съвсем личен опит - точно един от мъжкарите ни НИКОГА няма да го пусна без повод или някакъв контролиращ аксесоар, защото представлява опасност не за хората, а за кучетата (мъжките), но точно затова съм работила почти 10 месеца постоянно с треньор за да не допусна това състояние да стане неконтролируемо. Кучето е шампион на БГ. Айде да не прекаляваме! Киноложките изложби не са никакъв тест за психическа устойчивост или тест за агресия, те служат само за получаване на екстериорна оценка. Нека да не влизаме в подробности, че ще разводним съвсем темата. Мястото на киноложките клубове в тази ситуация си е много добре определено - те могат да съветват за тестовете, да се опитват да стопират забраните на породи и да контролират развъдната дейност - толкова. За всичко останало сме на равна нога с всички собственици на кучета.
User's Signature

Това, което ни тревожи не е това, което НЕ ЗНАЕМ, а това, което ЗНАЕМ, ЧЕ НЕ Е ВЯРНО.
"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi

#294 Потребителят е офлайн   люлинчанин Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 12 August 2010 - 02:37 PM

Показване на мнениетоmil_, в 12 August 2010 - 12:12 PM, написа:

Ами именно, де. Затова се тества тандемът стопанин-куче. И в Германия има такъв тест, който не го издържи после си слага намордник на кучето и го води на повод с предупредителен цвят - червен ли беше, жълт ли, пембен ли.
Тук още сто години няма да имаме такива тестове.
И не е само до стопанин и контрол, сега, не ми казвайте, че не съществува генетично заложена агресия, която много слабо подлежи на рехабилитация, както и обратното - неспособни на агресия кучета. Това е важно когато отидеш на мястото за разходки между другите кучета и си пуснеш твоето между тях.

:ba_025:За съжаление това е милата родна картинка....колкото да се обяснява все ще има неразбрали!
В подкрепа на поста на mil_'ще се опитам да поясня на неразбралите,че кучето и стопанина са едно и също нещо.За да заговорят на "един език" се иска много работа,и в пъти повече когато има и генетична обремененост.Оставам с убеждението,че някой хора смятат,че ДНК-то е нещо което пада от небето върху всеки индивид и това определя бъдещите му качества.
mil_',трудно ще ги убедиш,не им се впрягай :ba_025:Дерзай в правилната посока,и успех!

#295 Потребителят е офлайн   grigo009 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 August 2010 - 02:46 PM

Може ли най наивно да попитам Кой имате конкретно в предвид под Неразбрали?!....И просто от любопитство,защо си мислите ,че mil_ е останала неразбрана?! :ud_009: ..Kое изречение или думичка Ви наведе на мисълта,че има нужда от подкрепа и на Kой да не се впряга?!
Риторични :ae_085:
User's Signature

#296 Потребителят е офлайн   hrisi14 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 August 2010 - 07:17 PM

Показване на мнениетоgabipap, в 11 August 2010 - 03:14 PM, написа:

Цитат

Истината е, че такава методология няма и няма как да бъде направена, а дори и да бъде "измислена", то тя ще показва моментното състояние на което и да е куче, което под въздействието на различни фактори може да се промени.

Ще си позволя да не се съглася с това. От много време насам при служебните породи има изпити и тестове, които показват дали кучето е агресивно или не в ежедневни ситуации.
Там се вижда заложеното в кучето, а не моментното му състояние (BH и ZTP).
А отговорността на стопанина е друга тема :md_064:

Извинявам се, но аз доколкото знам ZTP се прилага за така наречените "сериозни породи " и този тест се отнася за това дали дадено куче да се допуска за разплод, провеждат се от съдии и кучето трябва да е навършило най-малко 14м.
Пак се повтарям, ама за мен най-важното е да се наблегне на отговорността на стопанина - това е най-важното, а не Е друга тема!
Ако има контрол и високи глоби , а не демонстрации по парковете, едва ли ще е необходимо от толкова сложни процедури и тем подобни, за които много добре знаем, че повече от половината от "кучкарите" няма да се яват на тестове и т.н. - много ясен пример за това са регистрациите в общините. Ако няма контрол, смятате ли, че някой ще изпълнява новата наредба? Както досега не е изпълнявана(защото няма НИКАКЪВ контрол)така и за напред няма да има, само съвестните стопани са го правили и ще го правят! А нали точно това искаме да променим? - всички да бъдат отговорни стопани на кучетата си?!Ако целта е да се набират пак средства чрез полагане на тестове, видя се какво стана с набирането на средства от регистрациите в общините - нищо, българина е такъв, че не спазва закона, докато не му бръкнеш в джоба и то не еднократно, ами докато се научи на ред!! Защо трябва да сеправи толкова сложно като може да бъде и много лесно?

"Това така или иначе няма да се спазва. Не зная, аз наистина съм много краен, но си мисля че първо трябва да се започне от това кой може да има куче и да се въведе ред при продажбата и покупката на кучета на територията на общината и чак след това да се мисли за това кой, къде и как трябва да бъде задължаван да разхожда кучето си. Докато кучета се продават на битаци, пазари, по интернет - все така ще е, че и по зле ще става.
"- цитат на dog.bg - въобще не сте краен, това също е много ВАЖНО.

#297 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 13 August 2010 - 09:44 AM

Показване на мнениетоDessyD, в 12 August 2010 - 02:33 PM, написа:

Показване на мнениетоdog.bg, в 12 August 2010 - 10:46 AM, написа:

Всичко до тук беше вярно и съм съгласна с него, но този абзац ..... ще ме извиняваш, но и ти, и аз знаем за поне няколко кучета, които са си станали шампиони без да покажат агресията си на ринга или по точно без да бъдат оставени да я покажат. Говоря ти от съвсем личен опит - точно един от мъжкарите ни НИКОГА няма да го пусна без повод или някакъв контролиращ аксесоар, защото представлява опасност не за хората, а за кучетата (мъжките), но точно затова съм работила почти 10 месеца постоянно с треньор за да не допусна това състояние да стане неконтролируемо. Кучето е шампион на БГ. Айде да не прекаляваме! Киноложките изложби не са никакъв тест за психическа устойчивост или тест за агресия, те служат само за получаване на екстериорна оценка. Нека да не влизаме в подробности, че ще разводним съвсем темата. Мястото на киноложките клубове в тази ситуация си е много добре определено - те могат да съветват за тестовете, да се опитват да стопират забраните на породи и да контролират развъдната дейност - толкова. За всичко останало сме на равна нога с всички собственици на кучета.

Това означава, че ти, както и други хора, са се постарали да обучат кучетата си, ходили са на треньор и са ОТГОВОРНИ СТОПАНИ, ценящи своето куче. Показали са тези кучета пред непознат човек на повод, тънък като конец, сред други кучета и хора, разминавали са се в ринга близо до другите кучета и хора, поставяли са ги в стойка, непознатия им е гледал зъбите и ги е пипал по тестисите. И това неведнъж, а минимум няколко пъти в най малко в продължение на година.

Лошо ли е да ценим труда си и какъв по добър тест от това ?

#298 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 13 August 2010 - 09:47 AM

Никой не пречи да цениш труда си. Само не го абсолютизирай.
От личен опит: поведението на изложбените кучета в ринга и изобщо на мястото на изложбата е доста различно от поведението им в ежедневието. Не може да бъде показател.

#299 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 13 August 2010 - 11:10 AM

Като допълнение - част от оценката на всяко едно куче в ринга е и неговото поведение, като се ОТСТРАНЯВАТ видимо АГРЕСИВНИ или СТРАХЛИВИ кучета или казано по друг начин, ако кучето е страхливо или агресивно, то не може да получи оценка "отличен" и може да бъде дисквалифицирано. Отличната оценка включва в себе си не само оценка по екстериор, а и поведение.

В всеки един стандарт има "ПОВЕДЕНИЕ И ХАРАКТЕР", които също се оценяват и са записват в оценителния лист - това за тези, които твърдят, че на изложби се оценявало само екстериор, но не и характер, който е неизменна част от стандарта.

Ценя кучето си, труда си и поради тази причина уважавам кучетата и труда на всеки един човек, който извежда и показва в ринга, пред експерт, на изложбен повод, сред други кучета и пред компетентна публика своето куче. Този труд трябва да се уважава, както трябва да се уважава и оценката на съдията, дал отлична оценка, която отново ще напиша - включва в себе си не само екстериор, а и породно поведение.

Без да се абсолютизира, този труд трябва да се цени.

#300 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 13 August 2010 - 11:43 AM

Много пресилено и гръмко. Била съм на доста изложби и знам, че съдиите нямат представа от характера на моето куче, защото целта им не е да тестват характер. Някои са го провокирали, но агресивна реакция от негова страна на провокация изобщо не е била санкционирана. Даже имам чувството, че искаха такава реакция, а не вяло куче. Само че в един парк има непрекъснати провокации.
Ето, аз честно си признавам - моето куче е всякакъв шампион, какъвто си поискаш, но не би издържало поведенчески тест, какъвто се предлага, защото има агресия на повод към себеподобни, респ. трябва да се води с намордник.
И обратното, другите ми две кучета не биха се справили в ринга, но пък ще издържат теста блестящо.
Ако това можеше да бъде обективно мерило, все някой по света щеше да се е сетил да спести малко пари от тестове. Или пък тестовете щяха да представляват двеминутно представяне в ринг. Хайде да оставим изложбите за това, за което са предназначени - шоу и селекция. Цени изложбите колкото искаш, но не ги смесвай със задълженията на стопаните, които да се регламентират някак и то еднакво за всички.

• (25 Страници) +
  • « Първа
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни