Проектонаредба за домашните животни - 2 част
Публикувано: 13 August 2010 - 12:18 PM

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !
Публикувано: 13 August 2010 - 12:43 PM
Още повече, че тук имаме и нещо много важно - доказан произход, който в голяма степен предразполага породния характер.
Имаме всички необходими данни, за да направим комплексна оценка както на самото куче, така и на неговия темперамент, водимост и послушание, както и на тандема - водач - куче :
- доказан произход от кучета, покрили изисквания за разплод.
- поведение
- темперамент
- водимост на тънък като конец повод
- послушание
- контакт с други кучета
- контакт с хора
-взаимодействие между водач и куче
- контакт с непознат човек, който му бърка в зъбите и го пипа по тестисите
- всичко това - НЕВЕДНЪЖ, а по няколко пъти в годината, на различни места, с различни кучета, в различна обстановка.
- комплексна оценка по стандарт от експерт кинолог, и то не един.
Защо да се отрича всичко това, това не разбирам и недоумявам, за да се търси оценка от парковия "експерт", на еднократен тест през живота му, за да може да ги водим без намордник ?
Дано се намерят хора, които да го предложат и защитят и разумни хора в общината, които да го разберат.
Публикувано: 13 August 2010 - 01:28 PM
Отделно, аз бих разграничила заучено поведение в ринг и поведение в града при различни ситуации, които един обективен тест е редно да отчете.

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !
Публикувано: 13 August 2010 - 01:58 PM
п.п. - И като започваш с доказания произход и родителите, допуснати до разплод, нека видим колко от клубовете провеждат тестове за социализация или пригодност в градска среда. Тези тестове се различават съществено от онези за породни характеристики. Нека не смесваме нещата. В крайна сметка говорим за проблем, касаещ всички любители на кучета, а не само онези с породистите екземпляри. В града всички сме еднакви, точно както и пред закона би трябвало да сме така.

"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi
Публикувано: 13 August 2010 - 02:54 PM
Примерно - до тук нито едно от кучетата на семейството ми не е ходило по изложби. Но всичк са ходили на училище и е работено много с тях. И сме били отговорни стопани. Дори и без наредба водя последното си куче винаги в града на повод и с намордник (защото се кара с някои други мъжки кучета).
Мисля (поправете ме, ако бъркам), че обсъждаме може ли да се направи тест, който да показва дали кучето е безопасно са себе си и околните (разбира се - под контрола на стопанина си) в градска среда и в често срещани ситуации. Който тест, ако бъде издържан от двойката куче-стопанин да дава право кучето да бъде водено без намордник. Което пък право не изключва санкции при провинение.

Публикувано: 13 August 2010 - 05:16 PM
dog.bg, в 13 August 2010 - 12:48 PM, написа:
И за какъв парков експерт става дума тук, моля?! Предложено е да се провежда тест от експерт етолог, какъвто екстериорният съдия НЕ е. По-точно се предложи тестът да се провежда от комисия, в чийто състав да има такъв, също вет. лекар, който да удостовери, че кучето е в добро здраве, а не е полудяло от болка поради заболяване, примерно, и представител на СО.
Експерти етолози има в клубовете, които са въвели поведенчески тестове в практиката си - те са онези, които трябва да предложат сдействие на общината.
Май не става ясно, бъдещето на това нещо е в ръцете на кинолозите, общината пасува и няма намерение да предприема никаква инциатива по този въпрос.
Публикувано: 13 August 2010 - 06:23 PM
agalina, в 13 August 2010 - 10:23 AM, написа:
Как ще бъде доброволен? Нали за да не носи кучето ми наморник - ще трябва да се мине - на това доброволно ли му казвате?
Аз по принцип не съм против самия тест(имам 2 хъскита, които са толкова дружелюбни, че въобще не ме притеснява това), но просто знам какво ще настъпи - пълна обърквация! За да ги регистрирам в общината ми отне толкова време и нерви(носих им разпечатан ЗЗЖ, защото не знеха въобще за него, носих им и паспорти с номера на чиповете, но те само ме гледаха умно и ми повтаряха, че това въобще не ги интересува и т.н.), а представете си какво ще настане и с полагане на тестове - не ми се мисли!Нещата само ще се усложнят повече! Напълно достатъчно ще бъде задължителния повод навсякъде и пак казвам реален КОНТРОЛ, за да няма своеволия от страна на недобросъвестни стопани, които си пускат кучетата сами да се разхождат пред блоковете!
Извинявам се за двойният пост, ама нещо.....
Публикувано: 13 August 2010 - 06:24 PM
Който не иска тест - нека предложи друго и го защити. Не във форума, тук може да се обсъжда, ама кел файда. На общината.
Публикувано: 13 August 2010 - 07:02 PM
mil_, в 13 August 2010 - 05:21 PM, написа:
Този въпрос ще трябва да се реши не само от кинолозите, а от представители на организации и дружества, занимаващи се активно с дресура. Те са хората, които могат да претендират за евентуална "специализация" в областта на етологията, защото за да обучаваш кучета по каквато и да е система означава, че трябва да си наясно с поведението и психологията на кучетата изобщо. Ако това не стане, mil_ е права - общината ще го реши на своя глава. Тогава единственият критерий ще бъде тегло, ръст, "питбул" и ..... айде всички в кюпа, а после останалите общини ще си го копират и ще го превърнат в свое "верую". В крайна сметка клубовете по спортна и друга дресура трябва да заемат активна позиция и да се ангажират също с проблема. Треньорите обучават не само породисти кучета, нали?!

"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi
Публикувано: 16 August 2010 - 11:31 AM
DessyD, в 13 August 2010 - 05:07 PM, написа:
mil_, в 13 August 2010 - 05:21 PM, написа:
Този въпрос ще трябва да се реши не само от кинолозите, а от представители на организации и дружества, занимаващи се активно с дресура. Те са хората, които могат да претендират за евентуална "специализация" в областта на етологията, защото за да обучаваш кучета по каквато и да е система означава, че трябва да си наясно с поведението и психологията на кучетата изобщо. Ако това не стане, mil_ е права - общината ще го реши на своя глава. Тогава единственият критерий ще бъде тегло, ръст, "питбул" и ..... айде всички в кюпа, а после останалите общини ще си го копират и ще го превърнат в свое "верую". В крайна сметка клубовете по спортна и друга дресура трябва да заемат активна позиция и да се ангажират също с проблема. Треньорите обучават не само породисти кучета, нали?!
ААА, няма лошо клубовете предлагащи дресура да помогнат, но да не стане накрая всеки клуб да дърпа кокала и аз да им давам пари за обучение на моите вече обучени кучета, защото трябва да минат дресура....в клуб!
Нека клубовете да предлагат дресура, само на който иска такава, но не те да организират тестовете!!!!!!
Има си БРФК, както то организира изложби, така според мен само един орган трябва да е отговорен за тези тестове. Един орган упълномощен от общините. Не е нужно да е точно БРФК, просто пример.
Не че в БРФК няма курупция и подкупи, но тези тестове трябва да се правят с много участници пред много хора с ясен регламент, така, че всеки да види как се представя моето куче и сам да може да прецени (знаейки регламента) дали то проявява агресия или се държи адекватно в ситуация.
Dog.bg, разбирам те за какво говориш, но не мисля ,че такъв тест би бил проблем за кучета с шампионка титла. Още едно безмисленно нещо би било това за тях, но поне тези, които са мамели по тези рингове ще минат и този тест.
Само, че в 90% от случаите с нахапани деца и възрастни са кучета без документи, на хора които не знаят какво е фронтлаин и ваксини.
А за специализация в тази област.....хайде пак Българите да не измислят и преоткриват вече създадени и вече утвърдени работещи методи и тестове за доказване на агресивност. Те само трябва да се преведат и да се ползват. Какво толкова?
А да теста трябва да е задължителен! И да не коства повече от 20-25лв.

IcyLand siberians
Публикувано: 16 August 2010 - 03:37 PM
Цитат
Сигурно 90% от случаите с нахапани хора са от безстопанствени кучета. 9 % от свободно пуснати и неконтролирани от собственика си - което също ги превръща в безстопанствени. Оставям 1% за евентуално нахапани от куче, контролирано от собственика си - не казвам на повод или с намордник, а контролирано. Аз лично незнам някой да е нахапан от куче водено на повод от собственика си.
Но дори и да не са точни % съм сигурен че са приблизително такива - разбира се ако някой е направил подобна статистика.
В момента имам чувство че общината се опитва да отклони вниманието от истинския проблем - уличните кучета.
В събота ми се наложи да отида до личния ветеринар - рекох си айде да не ходя с колата, ще отиден пеш. Вързвам си кучето и тръгваме. За има няма 2 км, на 3 пъти бяхме нападнати от глутници от по 4-5 кучета. 2 пъти в предблокови пространства (разбирайте паркинги), 1 път край охраняем паркинг, в който се оказа че е пълно с кучета. После за капак и един самец ни се зъбеше пред един от блоковете.
Просто като си помисля, че ако вместо аз, с кучето бяха жена ми и детето - какво ли щеше да се случи.
Незнам кой какво прави - ама нямаше блок пред който да няма бездомно поне по 1 куче.

www.bgdogs.net
Алберт Айнщайн
Публикувано: 16 August 2010 - 04:38 PM
Не че има статистика, защото в противобесните кабинети не водят, но основният процент нахапани са от пазачи на разни обекти, дворни от не добре оградени дворове и свободно пуснати домашни. Данните знам от човек, който приемаше сигналите в Екоравновесие.
И аз съм хапана два пъти, и двата пъти от дворни, озовали се извън двора.
Публикувано: 16 August 2010 - 08:40 PM
Цитат
С две думи - пак безстопанствени. Аз не съм казал бездомни, а точно безстопанствени. Щото за мен куче пуснато в неограден двор си е същото като кучетата на строежа, в паркинга, в складовете и т.н. Има някой който им хвърля по комат хляб, а те си охртаняват територията. Същото е и с тези в предблоковите пространства - хората от блока им хвърлят храна, а те охраняват паркинга.
И какво гласи наредбата за тези които гледат по такъв начин кучетата си?

www.bgdogs.net
Алберт Айнщайн
Публикувано: 17 August 2010 - 04:16 PM
Иначе, ако става дума, че куче на повод, бил той и цели 120 см няма да ухапе никого, съгласна съм.
Публикувано: 19 August 2010 - 10:22 AM

Моето куче (лабрадор) има дисплазия - наследство от баща си Баркли Блондфел, който е куче на iglika (от този форум) и Мартин.
Публикувано: 19 August 2010 - 09:26 PM
vano, в 11 August 2010 - 07:00 PM, написа:
blueocean, в 11 August 2010 - 04:11 PM, написа:
Много добре чета. Коментара ми беше към член 12. Не ви ли звучи познат текста на този член.
А за демокрация и преди това не ми говори, защото сигурно не ти се е налагало да си заведеш кучетата да ги застрелят или да платиш по 400 лв за всяко. Ама 400 лв бяха 2 средни заплати и половина. Така че не говори за хубави и лоши страни на отминали времена, ами дай да гледаме сега как е и какво мислят да правят нашите управници.
Абе хайде на дрънкай глупости. По това време имахме немска овчарка, сетер и нюф и никой не ни е искал да даваме такива пари нито е искал да ги застреля. А в гр Банкя преди "демокрацията" нямахме нито едно бездомно куче и само едно семейство цигани дето всички ги уважавахме. Сега от както сме в "преходно демократичен период" не можем да си изброим бездомните помяри, циганите и турците.
Публикувано: 19 August 2010 - 10:07 PM
Цитат
Абе може и да дрънкам глупости но акцията беше против бяс и се провеждаше някъде между 82-84 години, не си спомням точно коя, защото бях малък. Но много добре си спомням колко кучета избиха, как собствениците им ги водеха, а после се връщаха с празни синджири и сълзи на очи. Това не се забравя.
Но явно ти си по-голяма и знаеш по-добре.

www.bgdogs.net
Алберт Айнщайн