Dog.bg Форуми : Проектонаредба за домашните животни - 2 част

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (25 Страници) +
  • « Първа
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Проектонаредба за домашните животни - 2 част Оцени темата: ***** 4 Гласове

#301 Потребителят е офлайн   agalina Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Без дом

Публикувано: 13 August 2010 - 12:18 PM

Аз наистина не мога да разбера какъв е толкова проблемът за този тест за поведение в градска среда ,повторям градска среда , на всичкото отгоре доброволен ? Ами да минеш с кучето си между група непознати хора , да се срещне с майка с дете, да отворят чадър до него ,да профучи велосипедист, да се срещне с непознато куче - такива простички неща, но случващи се непрекъснато навън, извинете ме ,но ако наистина кучето прояви нежелано поведение ,значи то си е за намордник и повод.
User's Signature

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !

#302 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Root Admin

Публикувано: 13 August 2010 - 12:43 PM

Именно защото са шоу и селекция, на такива мероприятия не може да се показват агресивни, страхливи, непослушни и неводими кучета. Не че ги няма, може и да ги има, но в повечето случаи не могат да вземат отлични оценки, а в случая говоря само за кучета, покрили изискванията на Млад Шампион на България и Шампион на България.

Още повече, че тук имаме и нещо много важно - доказан произход, който в голяма степен предразполага породния характер.

Имаме всички необходими данни, за да направим комплексна оценка както на самото куче, така и на неговия темперамент, водимост и послушание, както и на тандема - водач - куче :

- доказан произход от кучета, покрили изисквания за разплод.
- поведение
- темперамент
- водимост на тънък като конец повод
- послушание
- контакт с други кучета
- контакт с хора
-взаимодействие между водач и куче
- контакт с непознат човек, който му бърка в зъбите и го пипа по тестисите
- всичко това - НЕВЕДНЪЖ, а по няколко пъти в годината, на различни места, с различни кучета, в различна обстановка.
- комплексна оценка по стандарт от експерт кинолог, и то не един.

Защо да се отрича всичко това, това не разбирам и недоумявам, за да се търси оценка от парковия "експерт", на еднократен тест през живота му, за да може да ги водим без намордник ?

Дано се намерят хора, които да го предложат и защитят и разумни хора в общината, които да го разберат.

#303 Потребителят е офлайн   agalina Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 13 August 2010 - 01:28 PM

"Дано се намерят хора"...Ами пиши ,аргументирай се ,не очаквай някой друг да го свърши.
Отделно, аз бих разграничила заучено поведение в ринг и поведение в града при различни ситуации, които един обективен тест е редно да отчете.
User's Signature

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !

#304 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 13 August 2010 - 01:58 PM

dog.bg, а какво правим с всички онези, които са си получили шампионските титли на т.нар. "промоции"?!?! Какво да правим с онези, които са се явявали на изложбите не с "тънък като конец повод", а със синджир и съпровождащ израз "т'ва е чобанско куче, беее еееей"?!? И те ли трябва да имат тази възможност?? Защото когато се създава едно правило или се допуска една определена възможност тя трябва да важи за всички и така излиза, че всеки един от тях би следвало да има възможност да се разхожда със звяра си навсякъде из София. Какво предлагаш?! Да си носим оцинетилните листове за да могат служителите да виждат, че ти си се явявал 100 пъти, а Генчо с неговия Пенчо само веднъж?! Нали уж не трябва да откриваме топлата вода отново? Защо сега предлагаш точно това след като сам цитираш не един и два примера, че по света НЕ се прави така?! Една киноложка изложба е критерий само и единствено за екстериор. Ако хендлера/собственика допусне кучето да прояви агресия, т.е. да атакува съдия или друг участник винаги се санкционира, но кучето остава без оценка, а не се дисквалифицира, което само по себе си е едно голямо нищо. Това няма как да служи като критерий за каквато и да е психологическа пригодност или друго нещо. Точно затова "онези", развитите в киноложко отношение държави са си направили изпит за допускане до развъждане, защото са наясно, че изложбата, сама по себе си, не може да бъде отправна точка за нищо друго освен екстериор.

п.п. - И като започваш с доказания произход и родителите, допуснати до разплод, нека видим колко от клубовете провеждат тестове за социализация или пригодност в градска среда. Тези тестове се различават съществено от онези за породни характеристики. Нека не смесваме нещата. В крайна сметка говорим за проблем, касаещ всички любители на кучета, а не само онези с породистите екземпляри. В града всички сме еднакви, точно както и пред закона би трябвало да сме така.
User's Signature

Това, което ни тревожи не е това, което НЕ ЗНАЕМ, а това, което ЗНАЕМ, ЧЕ НЕ Е ВЯРНО.
"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi

#305 Потребителят е офлайн   gabipap Икона

• Непоправим оптимист
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Interests:Животни, природа, истински хора, MLM. Здравословен и природосъобразен начин на живот. Хубави книги, нови знания - всичко, което ме провокира да мисля.

Публикувано: 13 August 2010 - 02:54 PM

Дог, никой не обезценява труда на хората, които подготвят кучетата си за изложби. Но тук говорим не само за изложбените кучета, а за домашните любимци. Между които има и не малко такива без порода, които (и да иска стопанинът) не могат да се явяват по изложби.
Примерно - до тук нито едно от кучетата на семейството ми не е ходило по изложби. Но всичк са ходили на училище и е работено много с тях. И сме били отговорни стопани. Дори и без наредба водя последното си куче винаги в града на повод и с намордник (защото се кара с някои други мъжки кучета).
Мисля (поправете ме, ако бъркам), че обсъждаме може ли да се направи тест, който да показва дали кучето е безопасно са себе си и околните (разбира се - под контрола на стопанина си) в градска среда и в често срещани ситуации. Който тест, ако бъде издържан от двойката куче-стопанин да дава право кучето да бъде водено без намордник. Което пък право не изключва санкции при провинение.
User's Signature

Ако всеки от нас прави добре и отдадено това, което е негова работа, ако осъзнаем, кои са истинските ни желания и не пожелаваме това, от което нямаме нужда, ако помагаме на беззащитните - светът ще е едно прекрасно място!

#306 Потребителят е офлайн   ssiberia Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 13 August 2010 - 02:58 PM

Показване на мнениетоDessyD, в 13 August 2010 - 12:03 PM, написа:

В града всички сме еднакви, точно както и пред закона би трябвало да сме така.

:ae_085:

#307 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 13 August 2010 - 05:16 PM

Показване на мнениетоdog.bg, в 13 August 2010 - 12:48 PM, написа:

Защо да се отрича всичко това, това не разбирам и недоумявам, за да се търси оценка от парковия "експерт", на еднократен тест през живота му, за да може да ги водим без намордник ?

И за какъв парков експерт става дума тук, моля?! Предложено е да се провежда тест от експерт етолог, какъвто екстериорният съдия НЕ е. По-точно се предложи тестът да се провежда от комисия, в чийто състав да има такъв, също вет. лекар, който да удостовери, че кучето е в добро здраве, а не е полудяло от болка поради заболяване, примерно, и представител на СО.
Експерти етолози има в клубовете, които са въвели поведенчески тестове в практиката си - те са онези, които трябва да предложат сдействие на общината.
Май не става ясно, бъдещето на това нещо е в ръцете на кинолозите, общината пасува и няма намерение да предприема никаква инциатива по този въпрос.

#308 Потребителят е офлайн   hrisi14 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 August 2010 - 06:12 PM

:dh_188: извинявам се, че нещо си дублирах постовете!

#309 Потребителят е офлайн   hrisi14 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 August 2010 - 06:23 PM

Показване на мнениетоagalina, в 13 August 2010 - 10:23 AM, написа:

Аз наистина не мога да разбера какъв е толкова проблемът за този тест за поведение в градска среда ,повторям градска среда , на всичкото отгоре доброволен ? Ами да минеш с кучето си между група непознати хора , да се срещне с майка с дете, да отворят чадър до него ,да профучи велосипедист, да се срещне с непознато куче - такива простички неща, но случващи се непрекъснато навън, извинете ме ,но ако наистина кучето прояви нежелано поведение ,значи то си е за намордник и повод.

Как ще бъде доброволен? Нали за да не носи кучето ми наморник - ще трябва да се мине - на това доброволно ли му казвате?
Аз по принцип не съм против самия тест(имам 2 хъскита, които са толкова дружелюбни, че въобще не ме притеснява това), но просто знам какво ще настъпи - пълна обърквация! За да ги регистрирам в общината ми отне толкова време и нерви(носих им разпечатан ЗЗЖ, защото не знеха въобще за него, носих им и паспорти с номера на чиповете, но те само ме гледаха умно и ми повтаряха, че това въобще не ги интересува и т.н.), а представете си какво ще настане и с полагане на тестове - не ми се мисли!Нещата само ще се усложнят повече! Напълно достатъчно ще бъде задължителния повод навсякъде и пак казвам реален КОНТРОЛ, за да няма своеволия от страна на недобросъвестни стопани, които си пускат кучетата сами да се разхождат пред блоковете!

Извинявам се за двойният пост, ама нещо.....

#310 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 13 August 2010 - 06:24 PM

Май и това не стана ясно. Общината иска да й се предложи цялостна система за определяне на опасни кучета, точка. Ако не й се предложи, те ще си измислят такава сами и със сигурност ще е грешна, или пък ще третират всички като опасни априори.
Който не иска тест - нека предложи друго и го защити. Не във форума, тук може да се обсъжда, ама кел файда. На общината.

#311 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 13 August 2010 - 07:02 PM

Показване на мнениетоmil_, в 13 August 2010 - 05:21 PM, написа:

Май не става ясно, бъдещето на това нещо е в ръцете на кинолозите, общината пасува и няма намерение да предприема никаква инциатива по този въпрос.

Този въпрос ще трябва да се реши не само от кинолозите, а от представители на организации и дружества, занимаващи се активно с дресура. Те са хората, които могат да претендират за евентуална "специализация" в областта на етологията, защото за да обучаваш кучета по каквато и да е система означава, че трябва да си наясно с поведението и психологията на кучетата изобщо. Ако това не стане, mil_ е права - общината ще го реши на своя глава. Тогава единственият критерий ще бъде тегло, ръст, "питбул" и ..... айде всички в кюпа, а после останалите общини ще си го копират и ще го превърнат в свое "верую". В крайна сметка клубовете по спортна и друга дресура трябва да заемат активна позиция и да се ангажират също с проблема. Треньорите обучават не само породисти кучета, нали?!
User's Signature

Това, което ни тревожи не е това, което НЕ ЗНАЕМ, а това, което ЗНАЕМ, ЧЕ НЕ Е ВЯРНО.
"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi

#312 Потребителят е офлайн   icyland Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 16 August 2010 - 11:31 AM

Показване на мнениетоDessyD, в 13 August 2010 - 05:07 PM, написа:

Показване на мнениетоmil_, в 13 August 2010 - 05:21 PM, написа:

Този въпрос ще трябва да се реши не само от кинолозите, а от представители на организации и дружества, занимаващи се активно с дресура. Те са хората, които могат да претендират за евентуална "специализация" в областта на етологията, защото за да обучаваш кучета по каквато и да е система означава, че трябва да си наясно с поведението и психологията на кучетата изобщо. Ако това не стане, mil_ е права - общината ще го реши на своя глава. Тогава единственият критерий ще бъде тегло, ръст, "питбул" и ..... айде всички в кюпа, а после останалите общини ще си го копират и ще го превърнат в свое "верую". В крайна сметка клубовете по спортна и друга дресура трябва да заемат активна позиция и да се ангажират също с проблема. Треньорите обучават не само породисти кучета, нали?!

ААА, няма лошо клубовете предлагащи дресура да помогнат, но да не стане накрая всеки клуб да дърпа кокала и аз да им давам пари за обучение на моите вече обучени кучета, защото трябва да минат дресура....в клуб!
Нека клубовете да предлагат дресура, само на който иска такава, но не те да организират тестовете!!!!!!
Има си БРФК, както то организира изложби, така според мен само един орган трябва да е отговорен за тези тестове. Един орган упълномощен от общините. Не е нужно да е точно БРФК, просто пример.
Не че в БРФК няма курупция и подкупи, но тези тестове трябва да се правят с много участници пред много хора с ясен регламент, така, че всеки да види как се представя моето куче и сам да може да прецени (знаейки регламента) дали то проявява агресия или се държи адекватно в ситуация.
Dog.bg, разбирам те за какво говориш, но не мисля ,че такъв тест би бил проблем за кучета с шампионка титла. Още едно безмисленно нещо би било това за тях, но поне тези, които са мамели по тези рингове ще минат и този тест.
Само, че в 90% от случаите с нахапани деца и възрастни са кучета без документи, на хора които не знаят какво е фронтлаин и ваксини.
А за специализация в тази област.....хайде пак Българите да не измислят и преоткриват вече създадени и вече утвърдени работещи методи и тестове за доказване на агресивност. Те само трябва да се преведат и да се ползват. Какво толкова?

А да теста трябва да е задължителен! И да не коства повече от 20-25лв.
User's Signature

IcyLand siberians

#313 Потребителят е офлайн   vano Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 August 2010 - 03:37 PM

Цитат

Само, че в 90% от случаите с нахапани деца и възрастни са кучета без документи, на хора които не знаят какво е фронтлаин и ваксини.

Сигурно 90% от случаите с нахапани хора са от безстопанствени кучета. 9 % от свободно пуснати и неконтролирани от собственика си - което също ги превръща в безстопанствени. Оставям 1% за евентуално нахапани от куче, контролирано от собственика си - не казвам на повод или с намордник, а контролирано. Аз лично незнам някой да е нахапан от куче водено на повод от собственика си.

Но дори и да не са точни % съм сигурен че са приблизително такива - разбира се ако някой е направил подобна статистика.

В момента имам чувство че общината се опитва да отклони вниманието от истинския проблем - уличните кучета.

В събота ми се наложи да отида до личния ветеринар - рекох си айде да не ходя с колата, ще отиден пеш. Вързвам си кучето и тръгваме. За има няма 2 км, на 3 пъти бяхме нападнати от глутници от по 4-5 кучета. 2 пъти в предблокови пространства (разбирайте паркинги), 1 път край охраняем паркинг, в който се оказа че е пълно с кучета. После за капак и един самец ни се зъбеше пред един от блоковете.
Просто като си помисля, че ако вместо аз, с кучето бяха жена ми и детето - какво ли щеше да се случи.

Незнам кой какво прави - ама нямаше блок пред който да няма бездомно поне по 1 куче.
User's Signature

www.bgdogs.net

Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен.
Алберт Айнщайн

#314 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 16 August 2010 - 04:38 PM

Съвсем не е такава статистиката.
Не че има статистика, защото в противобесните кабинети не водят, но основният процент нахапани са от пазачи на разни обекти, дворни от не добре оградени дворове и свободно пуснати домашни. Данните знам от човек, който приемаше сигналите в Екоравновесие.
И аз съм хапана два пъти, и двата пъти от дворни, озовали се извън двора.

#315 Потребителят е офлайн   vano Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 August 2010 - 08:40 PM

Цитат

но основният процент нахапани са от пазачи на разни обекти, дворни от не добре оградени дворове и свободно пуснати домашни.

С две думи - пак безстопанствени. Аз не съм казал бездомни, а точно безстопанствени. Щото за мен куче пуснато в неограден двор си е същото като кучетата на строежа, в паркинга, в складовете и т.н. Има някой който им хвърля по комат хляб, а те си охртаняват територията. Същото е и с тези в предблоковите пространства - хората от блока им хвърлят храна, а те охраняват паркинга.

И какво гласи наредбата за тези които гледат по такъв начин кучетата си?
User's Signature

www.bgdogs.net

Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен.
Алберт Айнщайн

#316 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 17 August 2010 - 04:16 PM

Нещо взех трудно да разбирам, сигурно е от топлото време. Все си мисля, че дворно куче и кучето пред блока са съвсем различно нещо. Второто си е бездомно, безстопанствено и както искаш му кажи, първото не е. Едното пребивава в частна собственост, другото не. И понеже в двата случая разпоредбите са различни, не мога да ти отговоря.
Иначе, ако става дума, че куче на повод, бил той и цели 120 см няма да ухапе никого, съгласна съм.

#317 Потребителят е офлайн   hrisi14 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 19 August 2010 - 12:55 AM

Нещо интересно за четене!! Влезло е в сила от 1 юли 2010г.
тук
тук
тук

#318 Потребителят е офлайн   danny Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 19 August 2010 - 10:22 AM

Ахам... И освен необходимостта от "Hundeführschein" (примерен превод - документ за водене на куче) си има и списък за кои породи ще се изисква. Не се въвежда за "всички кучета над 10 кг" примерно... Поучително!
User's Signature

Моето куче (лабрадор) има дисплазия - наследство от баща си Баркли Блондфел, който е куче на iglika (от този форум) и Мартин.

#319 Потребителят е офлайн   lidiya Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 19 August 2010 - 09:26 PM

Показване на мнениетоvano, в 11 August 2010 - 07:00 PM, написа:

Показване на мнениетоblueocean, в 11 August 2010 - 04:11 PM, написа:

Вано, не четеш. Казва се, че по онова време имаше зададено, че не всеки може да притежава куче. И за регистрацията. И за вет грижите - всичко задължително. Което е хубаво, но демокрацията отрече всичко от преди това, независимо дали е добро или не. За тенията не съм съгласна, но по онова време сигурно е нямало препарати за изчистване.

Много добре чета. Коментара ми беше към член 12. Не ви ли звучи познат текста на този член.

А за демокрация и преди това не ми говори, защото сигурно не ти се е налагало да си заведеш кучетата да ги застрелят или да платиш по 400 лв за всяко. Ама 400 лв бяха 2 средни заплати и половина. Така че не говори за хубави и лоши страни на отминали времена, ами дай да гледаме сега как е и какво мислят да правят нашите управници.

Абе хайде на дрънкай глупости. По това време имахме немска овчарка, сетер и нюф и никой не ни е искал да даваме такива пари нито е искал да ги застреля. А в гр Банкя преди "демокрацията" нямахме нито едно бездомно куче и само едно семейство цигани дето всички ги уважавахме. Сега от както сме в "преходно демократичен период" не можем да си изброим бездомните помяри, циганите и турците.
User's Signature

Качена снимка

Качена снимка

Отмъщението е най-сладко, когато не влагаш чуства и е като доброто вино, поднася се добре отлежало и добре изстудено.

#320 Потребителят е офлайн   vano Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 19 August 2010 - 10:07 PM

Цитат

Абе хайде на дрънкай глупости. По това време имахме немска овчарка, сетер и нюф и никой не ни е искал да даваме такива пари нито е искал да ги застреля. А в гр Банкя преди "демокрацията" нямахме нито едно бездомно куче и само едно семейство цигани дето всички ги уважавахме. Сега от както сме в "преходно демократичен период" не можем да си изброим бездомните помяри, циганите и турците.

Абе може и да дрънкам глупости но акцията беше против бяс и се провеждаше някъде между 82-84 години, не си спомням точно коя, защото бях малък. Но много добре си спомням колко кучета избиха, как собствениците им ги водеха, а после се връщаха с празни синджири и сълзи на очи. Това не се забравя.

Но явно ти си по-голяма и знаеш по-добре.
User's Signature

www.bgdogs.net

Алберт Айнщайн

• (25 Страници) +
  • « Първа
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема