ShiBumi_GirL, в 03 January 2011 - 10:14 PM, написа:

Дано противоречията в тази статия се дължат на некомпетентността на журналистта, а не на хората, които изготвят наредбата, че тогава опасенията на Мил ще са ужасяващо основателни. Принципно, ако задължат стопаните на домашни кучета да ги кастрират (доста радикално като идея) то според закона ще отпадне задължението на тези стопани да плащан местен данък, така че надали общинарите са се нахендрили по тоя калташки начин. Освен ако наредбата противоречи на закона, което моментално дерогира приложението й в тази част. Има и други простотии, но според мен, ако някой разполага с окончателния й проектовариант, не е лошо да я предостави за информация във форума.
Иначе, според моя информация преброяването на бездомните кучета (помияри) стартира отдавна.
Относно "агресивните кучета" имам някои основателни опасения, развити в "дефиницията агресивно куче". Тази тема е особено деликатна, предвид липсата на опит и развита практика в България. Етологията е застъпена в някои учебни заведения, но все още тази професия не е развита и не може да се прилагат комплексни тестове и рехабелитация на агресивни кучета. Разбира се клубовете се развиват в тази посока, но това не решава проблема с бездомните кучета, които се избиват (евтаназират)поголовно под предтекст че са агресивни. Много ми е интересно в тази нова наредба какви ще са заложените критерии за приложението на "смъртната" присъда. Въобще, трябва по-силно обществено присъствие при изготвянето на такива подзаконови нормативни актове, че иначе постфактум нещата стават необратими и само ще си лаеме и плащаме глобите за глупости.