Dog.bg Форуми : Проектонаредба за домашните животни - 2 част

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (25 Страници) +
  • « Първа
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Проектонаредба за домашните животни - 2 част Оцени темата: ***** 4 Гласове

#461 Потребителят е офлайн   emilvr Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители
  • Interests:строителство , техника, ядене и пиене .

Публикувано: 20 January 2011 - 01:23 PM

Деси изв. чета какво пишеш, и ми напомняш сексапилна :md_064: :md_064: жена ...
с картечница ,... Дектарьов . :wub:

#462 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Без дом

Публикувано: 20 January 2011 - 02:11 PM

Показване на мнениетоemilvr, в 20 January 2011 - 12:28 PM, написа:

Деси изв. чета какво пишеш, и ми напомняш сексапилна :md_064: :md_064: жена ...
с картечница ,... Дектарьов . :wub:

Стига, бе! :ud_009: Как пък ти дойде на ум такава картинка ?! Аз съм такъв отявлен пацифист, че няма накъде повече !!! Липсват ми само крилата! :ab_041: :ab_041: :ab_041: :ab_041: :ab_041: :ab_041: :ab_041: :ab_041:
User's Signature

Това, което ни тревожи не е това, което НЕ ЗНАЕМ, а това, което ЗНАЕМ, ЧЕ НЕ Е ВЯРНО.
"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi

#463 Потребителят е офлайн   emilvr Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:строителство , техника, ядене и пиене .

Публикувано: 20 January 2011 - 02:40 PM

Об-па... опаа :md_064: !

#464 Потребителят е офлайн   -Sasho- Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 20 January 2011 - 08:31 PM

Показване на мнениетоDessyD, в 20 January 2011 - 11:40 AM, написа:

Ще те помоля като ме цитираш да не манипулираш изказванията ми. Не желая да ми се налага постоянно да търся мненията си по форума за да показвам, че ти не си коректен. Безкрайно отегчително и безсмислено е.
Да, прав си, рестрикции ще има и целта на участието на "знаещите" от този форум е тези рестрикции да не влизат със силата на лудостта и глупостта, с която бяха поставени в самото начало. Защото тогава, драги, за съжаление на теб и подкрепящите те, в темата "За и против кастрацията" моята теза щеше да представлява действителност. Дали и как щеше да се осъществи е друга тема, но щеше да бъде въведена. Факт е, че благодарение на "знаещите", които ти охотно оплюваш твоите интереси в тази посока са защитени и ти все още имаш лилеяното право на избор. Както ти писах по-горе, ако мислиш, че твоята компетентност и ценз надвишават техните - моля, отиди и защити всичкото право, за което се сетиш, а не плюй по форуми само защото току-що си се сетил да бъдеш обществено ангажиран по необходимост (разбирай, защото имаш куче).

Добре,Деси!така съм запомнил изказването ти и не е цитирано дословно,за което се извинявам!
Хаиде,ако обичате вие "знаещите" позовете се на какъв лично ваш доклад или развита теза
в които сте представили обективно и аналитично фактите,които сте защитили,оборили и доказали пред наистина
експертните среди в тази област независимо дали в БГ или навьн ви дава правото да давате и прокарвате идеи,
да определяте кое е най-добре за средата и начина на придвижване на домашните кучета и да участвате в
изготвянето на наредби които засягат кучетата и най-вече стопаните им.По образование специалисти-експерти
ли сте в тази насока?
ДА или НЕ?Кои от вас са наистина експерти с доказан ценз за това?ДА,аз не съм компетентен и за това не си
пъхам носа в работната група
,знам само,че близо 500 млн. население в ЕС и техните ексерти приемат на базата
на техните знания и обективно доказани доводи,че има различия по породи за агресивност и неагресивност и по
това да определят правилата в цяла Европа кои да са с намордници и кои не и т.н.,а тук в БГ разни форумни
псевдоекспертки членове на всякакви НПО-та да спомагат за определяне и формулиране на правилата които залягат
в проектонаредбата за дом. кучета!Баси пародията!
Какъв ви е ценза,рутината и подготовката за това, ЕКСПЕРТИ,които сте се скрили зад паравана на "представители"
на НПО-та и не носите никаква отговорност за последствията.Т.Е.Да носиш отговорност означава да признаеш
собствената си роля и принос за обстоятелствата, както и да понесеш правна отговорност за последствията от това.....

П.С.Какво стана:"Спокойно граждани ще има тест за агресивност ,остава само да се изготви методологията и когато
минете на тест ще освободите кучетата си от намордник"- цитирам по спомен не дословно или и това не е било
разбрано от мен точно.

#465 Потребителят е офлайн   -Sasho- Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 20 January 2011 - 08:35 PM

Показване на мнениетоgabipap, в 20 January 2011 - 11:19 AM, написа:

-Sasho-, предлагам ти да се успокоиш - теб никой няма да те кастрира, става дума за кастрация на бездомните (и то - кучета). Вместо да реагираш истерично, можеш да се замислиш, че има връзка между домашни, бездомни и тази наредба, която се обсъжда.

Ей,ай-й,сега пьк истерик съм бил!Знам каква е връзката между домашни и бездомни.
Аз плодя и изхвърлям и вие спасявате!Само,че има още една немаловажна връзка в която еди кой си полукастрира и усвоява средства с цел да остане популация и същото време обвинява собствениците на дом.кучета за популацията на бездомни кучета.
Ако,греша,моля доуточнете.Благодаря!

#466 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 21 January 2011 - 12:38 AM

Показване на мнението-Sasho-, в 20 January 2011 - 07:36 PM, написа:

Добре,Деси!така съм запомнил изказването ти и не е цитирано дословно,за което се извинявам!
Хаиде,ако обичате вие "знаещите" позовете се на какъв лично ваш доклад или развита теза
в които сте представили обективно и аналитично фактите,които сте защитили,оборили и доказали пред наистина
експертните среди в тази област независимо дали в БГ или навьн ви дава правото да давате и прокарвате идеи,
да определяте кое е най-добре за средата и начина на придвижване на домашните кучета и да участвате в
изготвянето на наредби които засягат кучетата и най-вече стопаните им.По образование специалисти-експерти
ли сте в тази насока?
ДА или НЕ?Кои от вас са наистина експерти с доказан ценз за това?ДА,аз не съм компетентен и за това не си
пъхам носа в работната група
,знам само,че близо 500 млн. население в ЕС и техните ексерти приемат на базата
на техните знания и обективно доказани доводи,че има различия по породи за агресивност и неагресивност и по
това да определят правилата в цяла Европа кои да са с намордници и кои не и т.н.,а тук в БГ разни форумни
псевдоекспертки членове на всякакви НПО-та да спомагат за определяне и формулиране на правилата които залягат
в проектонаредбата за дом. кучета!Баси пародията!
Какъв ви е ценза,рутината и подготовката за това, ЕКСПЕРТИ,които сте се скрили зад паравана на "представители"
на НПО-та и не носите никаква отговорност за последствията.Т.Е.Да носиш отговорност означава да признаеш
собствената си роля и принос за обстоятелствата, както и да понесеш правна отговорност за последствията от това.....

П.С.Какво стана:"Спокойно граждани ще има тест за агресивност ,остава само да се изготви методологията и когато
минете на тест ще освободите кучетата си от намордник"- цитирам по спомен не дословно или и това не е било
разбрано от мен точно.

Мисля, че целия спор с теб идва от това, че разглеждаш ситуацията от грешна позиция. Както се изразяваш, разбирам, че според теб представителите на различните НПО-та дават идеи за нова наредба, че те са инициаторите за това дело, а това не е така. Ситуацията е съвсем различна. Общината има проблем, наречен "кучета-кучкари" и иска да го реши. Предлага нова наредба и в нея е пълно с недомислици защото е правена от хора, които хабер си нямат от кучета или са ги виждали само на улицата или когато четат репортажи за нахапани деца и баби. Представителите на този форум и НПО-тата се опитват да договорят други, по-приемливи и нормални условия. В качеството си на какви ли? Ами на потърпевши, данъкоплатци и просто живеещи в общината. На какъв принцип се избира Народното събрание? Кой има право да участва в него? Това е принципа, на който функционира всяка една обществена система. Включват се тези, които са потърпевши и виждат необходимостта от промяна, защото по една или друга причина се явяват участници в тези процеси. На какъв принцип според теб в тази комисия участват представители на форум "БГ-мама"? Защото някой лицензира майчинството като професия ли? Нали не мислиш, че заради това, че се получава известно време паричен ресурс докато си в майчинство, това дава някакъв ценз на получателя, демек майката? Или самия факт, че си родил дете ти дава някакъв ценз?! В тези комисии има представител на няколко породни клуба в БРФК, представители на НПО-та, занимаващи се с конкретни проблеми в областта на кучешките популации, представители на организации, които са се легитимирали пред държавата законово и обществено (т.е. съдебно и реално действащи). Това легитимира участието им, но те не са инициатори на промяната на наредбата, а самата Община. Честно казано, чист късмет си е, че ги допускат до комисии. В повечето бг-общини дори не питат когато правят промените. Нима според теб, трябваше да оставят предложенията на комисията да бъдат приети от Общото събрание на общината и тогава да се атакува?! Това е много по-трудно, отколкото да работиш по време на създаването на наредбата. Така поне имаш шанс да избегнеш големите простотии или според теб, когато Общината предлага възможност за участие в работата по създаването на една наредба, която те касае пряко, по-добре е да си седиш и да чакаш нейните "експерти", които вече са сътворили глупости да измислят още по-големи, за да можеш после да им кажеш "Ама големи сте идиоти, няма да ви избирам повече."?! Може и да бъркам, но аз, лично, не разбирам така демокрацията. Не мога да оставя някой друг да решава моите проблеми, при положение, че изобщо не познава същината им.
За теста за агресивност отново не си разбрал, съжалявам. Това беше идея, която, за съжаление, не намери достатъчна подкрепа точно от кучкарите. Затъна се в блатото на съмненията кой, как и защо ще прави този тест и така това остана неразработен вариант. Как да предложиш нещо, което не можеш да обясниш как ще функционира и кой ще го провежда?! Никой не се опитва да контролира или да се прави на суперзнаещ или можещ, просто ситуацията налага действие от страна на обществените структури, защото иначе ще се наложат правила, които ще бъдат в областта на абсурда и невъзможността. Определени права се постигат когато се задействат и оформят по-големи обществени групи и те заяват претенции към управляващите органи, но също така покажат желание да се допуснат и компромиси с другите обществени групи, с които съжителстват. Преди повече от 5 години при тогавашния кмет на Пловдив ходи цяла група от представители на киноложкото дружество, ветеринарните лекари и треньорите на кучета точно за да предложат полагане на такъв тест от страна на кучкарите. Тогава за пореден път в нашата наредба искаха да въведат намордници за някои породи. Единственото, което постигнаха беше, че успяха да наложат да се отхвърли разграничението по породи и остана една много обща фраза "агресивни кучета". Няколко години по-късно, без да питат никой, тихомълком, през 2009 г. нашия Общински съвет прие отново тази рестрикция. Този път никой не е питал никого. Затова виждам шанс да се наложи модел за работа и затова подкрепям усилията на тези хора, защото ако се получи при вас, то ще се наложи за останалата част от българските общини, повечето от които действат на принципа "copy-paste"

п.п. - по повод на "експертите" на ЕС има какво да ти кажа. Такива в Дания не бяха допуснати и приеха забрана за 13-те породи на база на публикации за "някакви случаи някъде в Дания". Единственият представител на "кучкарите" в тази комисия беше член на УС на Датската федерация и те не приеха изказването му за достоверно. Така, че нека не говорим с особена почит за "експертите" в ЕС в тази сфера. А това едва ли е единствения пример за такова участие на "експертно ниво". Голяма част от тези рестрикции в законодателството на отделните държави на ЕС са взети без участието на експерти, а на база на злощастни случаи с кучета, дали повод за журналистическа активност. До голяма степен такива решения са взети не на база експертно мнение, а на база обществен натиск. Точно такъв има в момента в България.
User's Signature

Това, което ни тревожи не е това, което НЕ ЗНАЕМ, а това, което ЗНАЕМ, ЧЕ НЕ Е ВЯРНО.
"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi

#467 Потребителят е офлайн   g_tanov Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 21 January 2011 - 09:17 AM

Сашо, не е объркан и провокативен. Просто изтърпя нападението, което почти всеки нов във форума понася, ако даде мнение, което старите "кокали" не споделят. След като Деси го застреля със сексапилната си словесна картечница, и момчето се опита предсмъртно да даде отпор, тя най-после даде един много обстоен, интелигентен и проникновен анализ на ситуацията, свързана с обществените отношения и нагласи по отношение на кучетата (домашни, бездомни, рошави, агресивни и т.н.). Така да се каже доказа, че е пацифист.

Аз лично съм впечатлен от ясното познаване на нещата и използвания начин на изложение. Явно, все пак, покрай "закачките" човек може да прочете нещо, над което да се замисли и да сподели като мнение. Деси напълно споделям твоето мнение. Качена снимка

#468 Потребителят е офлайн   -Sasho- Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 February 2011 - 07:44 PM

Показване на мнениетоDessyD, в 20 January 2011 - 11:43 PM, написа:

Показване на мнението-Sasho-, в 20 January 2011 - 07:36 PM, написа:

Мисля, че целия спор с теб идва от това, че разглеждаш ситуацията от грешна позиция. Както се изразяваш, разбирам, че според теб представителите на различните НПО-та дават идеи за нова наредба, че те са инициаторите за това дело, а това не е така. Ситуацията е съвсем различна. Общината има проблем, наречен "кучета-кучкари" и иска да го реши. Предлага нова наредба и в нея е пълно с недомислици защото е правена от хора, които хабер си нямат от кучета или са ги виждали само на улицата или когато четат репортажи за нахапани деца и баби. Представителите на този форум и НПО-тата се опитват да договорят други, по-приемливи и нормални условия. В качеството си на какви ли? Ами на потърпевши, данъкоплатци и просто живеещи в общината. На какъв принцип се избира Народното събрание? Кой има право да участва в него? Това е принципа, на който функционира всяка една обществена система. Включват се тези, които са потърпевши и виждат необходимостта от промяна, защото по една или друга причина се явяват участници в тези процеси. На какъв принцип според теб в тази комисия участват представители на форум "БГ-мама"? Защото някой лицензира майчинството като професия ли? Нали не мислиш, че заради това, че се получава известно време паричен ресурс докато си в майчинство, това дава някакъв ценз на получателя, демек майката? Или самия факт, че си родил дете ти дава някакъв ценз?! В тези комисии има представител на няколко породни клуба в БРФК, представители на НПО-та, занимаващи се с конкретни проблеми в областта на кучешките популации, представители на организации, които са се легитимирали пред държавата законово и обществено (т.е. съдебно и реално действащи). Това легитимира участието им, но те не са инициатори на промяната на наредбата, а самата Община. Честно казано, чист късмет си е, че ги допускат до комисии. В повечето бг-общини дори не питат когато правят промените. Нима според теб, трябваше да оставят предложенията на комисията да бъдат приети от Общото събрание на общината и тогава да се атакува?! Това е много по-трудно, отколкото да работиш по време на създаването на наредбата. Така поне имаш шанс да избегнеш големите простотии или според теб, когато Общината предлага възможност за участие в работата по създаването на една наредба, която те касае пряко, по-добре е да си седиш и да чакаш нейните "експерти", които вече са сътворили глупости да измислят още по-големи, за да можеш после да им кажеш "Ама големи сте идиоти, няма да ви избирам повече."?! Може и да бъркам, но аз, лично, не разбирам така демокрацията. Не мога да оставя някой друг да решава моите проблеми, при положение, че изобщо не познава същината им.
За теста за агресивност отново не си разбрал, съжалявам. Това беше идея, която, за съжаление, не намери достатъчна подкрепа точно от кучкарите. Затъна се в блатото на съмненията кой, как и защо ще прави този тест и така това остана неразработен вариант. Как да предложиш нещо, което не можеш да обясниш как ще функционира и кой ще го провежда?! Никой не се опитва да контролира или да се прави на суперзнаещ или можещ, просто ситуацията налага действие от страна на обществените структури, защото иначе ще се наложат правила, които ще бъдат в областта на абсурда и невъзможността. Определени права се постигат когато се задействат и оформят по-големи обществени групи и те заяват претенции към управляващите органи, но също така покажат желание да се допуснат и компромиси с другите обществени групи, с които съжителстват. Преди повече от 5 години при тогавашния кмет на Пловдив ходи цяла група от представители на киноложкото дружество, ветеринарните лекари и треньорите на кучета точно за да предложат полагане на такъв тест от страна на кучкарите. Тогава за пореден път в нашата наредба искаха да въведат намордници за някои породи. Единственото, което постигнаха беше, че успяха да наложат да се отхвърли разграничението по породи и остана една много обща фраза "агресивни кучета". Няколко години по-късно, без да питат никой, тихомълком, през 2009 г. нашия Общински съвет прие отново тази рестрикция. Този път никой не е питал никого. Затова виждам шанс да се наложи модел за работа и затова подкрепям усилията на тези хора, защото ако се получи при вас, то ще се наложи за останалата част от българските общини, повечето от които действат на принципа "copy-paste"

п.п. - по повод на "експертите" на ЕС има какво да ти кажа. Такива в Дания не бяха допуснати и приеха забрана за 13-те породи на база на публикации за "някакви случаи някъде в Дания". Единственият представител на "кучкарите" в тази комисия беше член на УС на Датската федерация и те не приеха изказването му за достоверно. Така, че нека не говорим с особена почит за "експертите" в ЕС в тази сфера. А това едва ли е единствения пример за такова участие на "експертно ниво". Голяма част от тези рестрикции в законодателството на отделните държави на ЕС са взети без участието на експерти, а на база на злощастни случаи с кучета, дали повод за журналистическа активност. До голяма степен такива решения са взети не на база експертно мнение, а на база обществен натиск. Точно такъв има в момента в България.

Изобщо не ми е грешна позицията и не съм споменавал,че НПО-та са инициаторите за това дело.Просто
те вкараха в кюпа всички кучета да са с намордници и това е още една недомислица към другите
недомислици.На какъв принцип ли,представители на форум "БГ-мама" участват,ами заради това ,че
пуснати домашни и бездомни от "Кастрирай и върни",припикват и серат по децките площадки и
пясъчници,но тук все пак става въпрос за деца.Едва ли "БГ-мама" се интересуват от друго,освен от
това да няма свободно разхождащи се кучета около децата,а не от намордници и килограмите им.
Това,че има законово легитимирани и действащи НПО-та,които се занимават с кучешките популации ОК,
само,че пак питам каква е рутината освен практиката на тези хора.Етолози ли са,какви са,за да
допълват или оспорват предложения в проектонаредбата които засягат дом.кучета и най-вече техните
собственици?Ако човек е ЕКСПЕРТ в дадена област съвсем мотивирано с доказателства и факти може
да докаже каквото и да било,така,че да се зяпа с отворена уста.Да,но такива изглежда няма в
НПО-тата и раб.група,колкото и да се правят на велики.Доказателство за "псевдоразбирачите" е и
това което ти,Деси казваш за теста за агресивност:
Това беше идея, която, за съжаление, не намери достатъчна подкрепа точно от кучкарите. Затъна се
в блатото на съмненията кой, как и защо ще прави този тест и така това остана неразработен вариант.
Как да предложиш нещо, което не можеш да обясниш как ще функционира и кой ще го провежда?!

т.е.Претенции,некомпетентност и безсилие от НПО-тата!!!
Деси,аз също съм абсолютeн лаик в тази област,но знам ,че такива тестове има в ЕС и има едно
действие-ЗАИМСТВАНЕ на практики,опит и др.Практиките са,че има разделение по породи и дори има
забрани на такива,а това за забраните и аз не го споделям и приемам и не е само в Дания.Според
моето скромно мнение тук в БГ вървиме по техния път/на Дания,./,защото в останалите държави
където има разделение по породи много,много отдавна,било то с задължителни застраховки,по-високи
данъци,било то с психотест за стопаните на определени породи,задълж.тест за агресивност и др.
Тоест има разделение което бих сравнил с това дали караш луксозен и мощен джип и плащаш по-високи
данъци и застраховки или по-обикновенна кола с ниски данъци и т.н.Лукса да имаш куче от "сериозна,
тежка" порода срещу не-лукса за не-сериозна порода или осиновено бездомниче.ДА,така е в повечето
страни в ЕС и това не го знам само от Гугъла и ЕЖЗ/една жена каза/.АЗ също пътувам.Дори двама от
най-близките човеци от семейството ми отдавна живеят навън.Te също имат кучета и когато ние сме,
дали при единя или другия с нашите кучета/ Деси в моето семейство в БГ има две кучета/имам прекрасна
база за сравнение и преценка кое е по-добре според мен като обикновен стопанин на кучета.
Виждам разликата в отношението и условията на общ.места и т.н.спрямо кучетата,както и правилата им
и това което се твори тук./примерно в Австрия за питбула се твърди,че е порода с добронамереното
отношение към хората и агресия към себеподобни,затова е под строг контрол.В Германия е горе-долу
същото/Твърдя,че този начин на разделение работи перфектно,като незабравям и контрола от страна
на властите.

#469 Потребителят е офлайн   -Sasho- Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 February 2011 - 07:49 PM

My link

Собствениците ще трябва да маркират любимците си до 6 месеца от влизането в сила на документа.
Те няма да плащат устройството, а общината ще купува чиповете. Вече е пусната поръчка за
закупуване на първите 5000 чипа. Освен това стопаните ще бъдат освободени за една година от
такса куче. Ако обаче не спазят изискването, ги чака 500 лв.глоба.
Освен домашните с чип ще ходят и уличните псета.

Всяко куче в София с чип - тази амбициозна задача за домашните и уличните псета си е поставила
Столичната община, за да реши проблема с помиярите. Задължителното маркиране е заложено в проект
на наредбата за отглеждане на домашни животни. Който не спази изискването и не постави чип на
любимеца си до 6 месеца от влизането й в сила, ще бъде глобен с 500 лв. При повторно нарушение
санкцията е двойна.

"Чиповете ще се купуват от общината. Вече сме обявили обществена поръчка за първите 5000. Във
всеки район ще има поне по един център за безплатна кастрация и поставяне на чипове. През първата
година пък собствениците, които маркират кучето си, ще бъдат освободени от такса", обясни зам.-
кметът по екология Мария Бояджийска.

Целта е да се уточни броят на домашните кучета и да се направи електронен регистър.

"Основният източник на бездомните кучета са домашните, защото много малко от тях са кастрирани,
а често стопаните изхвърлят на улицата поколенията им. Затова столичани ще могат и да кастрират
любимците си безплатно", подчерта Бояджийска.

От 100 до 250 лв. ще е глобата за некастрирано животно. Всяко куче над 10 кг трябва да бъде с
намордник, а максималната дължина на повода - 1,5 м. Собствениците ще носят паспорта на животното
и документ за платена такса. Глобата за куче без намордник или неплатена такса е 20 лв. При второ
нарушение обаче скача до 400 лв. До 500 лв. ще отнесе всеки, който изхвърли на улицата домашния си
любимец. От 1000 до 2000 лв. грозят пък стопаните на животни, ухапали човек. В тези случаи кучетата
ще се прибират в приют. Там комисия от ветеринарен лекар, представители на НПО и на приюта ще
преценяват дали животното е доказано агресивно. Ако комисията е единодушна, ще се приспива.

Комисиите на СОС ще обсъждат наредбата следващата седмица.

#470 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 12 February 2011 - 10:17 PM

-Sasho- , етология се изучава само във Великобритания, Испания и САЩ. Поне аз знам за университети с такава специалност само в тези страни. В този смисъл няма как да очакваш тук да има "реален" експерт, демек такъв с диплома за съответното образование. Тук участваме в обсъждането на наредбата като граждани с кучета и определени потребности, за които считаме, че имаме право да получим срещу компромис към останалите членове на обществото, които нямат и не искат да имат кучета.
Не НПО-ции вкараха всички в кюпа с намордниците. Това изобщо не е вярно. Това си беше приумица на общинските представители, наред с други глупости вписани в първоначалния вариант. Точно обратното - НПО-ции се намесиха точно с цел да се опитат да премахнат тези дивотии. Дали са успели - частично да, но толкова е било възможно.
Не е толкова лесно и просто да вземеш от някъде "челния" опит и да го приложиш. Можеш да вземеш подхода или методиката, но всички тези наредби и закони са взаимообвързани. При положение, че законодателството ни, в това число и целият ни НК е пълен бъркоч, естествено, че няма как да се приложи този "челен опит" от раз. Оставям настрана, че "челния опит" със забраната на породи просто не бива да се прилага. Това ,че го има в част от европейските страни не означава, че е ефективно средство или че е добро решение.
Между другото, в Пловдив от една година функционира този вариант с неплащането на данък за първата година, ако се сложи микрочип. Дали работи - не мога да ти кажа, едва тази година ще дадат статистиката от миналата. За да заработят всички тези мерки трябва да има стиковане между наредби, закони и органи за тяхното прилагане и контрол. Точно в това е основния проблем.
User's Signature

#471 Потребителят е офлайн   -Sasho- Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 February 2011 - 01:44 AM

Показване на мнениетоDessyD, в 12 February 2011 - 09:22 PM, написа:

-Sasho- , етология се изучава само във Великобритания, Испания и САЩ. Поне аз знам за университети с такава специалност само в тези страни. В този смисъл няма как да очакваш тук да има "реален" експерт, демек такъв с диплома за съответното образование. Тук участваме в обсъждането на наредбата като граждани с кучета и определени потребности, за които считаме, че имаме право да получим срещу компромис към останалите членове на обществото, които нямат и не искат да имат кучета.
Не НПО-ции вкараха всички в кюпа с намордниците. Това изобщо не е вярно. Това си беше приумица на общинските представители, наред с други глупости вписани в първоначалния вариант. Точно обратното - НПО-ции се намесиха точно с цел да се опитат да премахнат тези дивотии. Дали са успели - частично да, но толкова е било възможно.
Не е толкова лесно и просто да вземеш от някъде "челния" опит и да го приложиш. Можеш да вземеш подхода или методиката, но всички тези наредби и закони са взаимообвързани. При положение, че законодателството ни, в това число и целият ни НК е пълен бъркоч, естествено, че няма как да се приложи този "челен опит" от раз. Оставям настрана, че "челния опит" със забраната на породи просто не бива да се прилага. Това ,че го има в част от европейските страни не означава, че е ефективно средство или че е добро решение.
Между другото, в Пловдив от една година функционира този вариант с неплащането на данък за първата година, ако се сложи микрочип. Дали работи - не мога да ти кажа, едва тази година ще дадат статистиката от миналата. За да заработят всички тези мерки трябва да има стиковане между наредби, закони и органи за тяхното прилагане и контрол. Точно в това е основния проблем.

E-e-e-e!
Доколкото си спомням СО пусна мухата и провокира общественото мнение - да бъде ограничено или
забранено отглеждането на т. нар. опасни породи кучета и естествено веднага имаше очакван
отпор и възмущение,а също и безразличие от "общите маси".Тогава СО поиска предложения чрез
"работната група" и от участието на НПО-тата се стигна до 10-те кг. за намордниците.
Забрави ли,кои пискаше-"дискриминация-я"!!!Забрави ли как някои забиха като тайвански компютри
и повтаряха "мантрата" няма "опасни" породи....е,сега за известен период от време всички са в кюпа.
Как може в Австрийските ски зони в хотелите да имат чипчетци за кучета,как може тяхната
"ски полиция" също да разполага с тях.Я си представи германец с куче в Австрия,Франция или
Испания и др.Ще се чувства толкова комфортно,колкото и в родината си.А,ако този германец "сгреши"
да доиде тук в БГ с своето куче и да спазва правилата по бъдещата наредба,той ще се втрещи!!!
Та този човек,ако любимеца му е от неагресивна порода,но тежи 15кг.,как ще му обясните,че дори и да има
застраховка на кучето си/масово германците правят застр. и на неагр.породи без да са задължени/тук
му трябва намордник,че без него може само на няколкото алеи по парковете.Ако попадне в период на "хайка"
за недобросъвестни стопани, "контролните органи"дали ще могат да му прочетат документите.
Едва ли!Дори в Румъния в най-обикновено кафене сервитьорките шляпат някакъв език,дали англ.,немски..../
Тук в БГ ще се създадат прекрасни "европеиски" условия за нас и за туристи-гости с куче/не,че толкова идват/,
ако щете го сравнете с"прекрасния бизнес климат" или с каквото пожелаете!!!
Къде са тия "старите кокали"/от ЕС/ или ония/румънците/и...къде сме ние...!!!Смех..!!!

#472 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 13 February 2011 - 02:25 AM

Предложенията за опасните породи и намордниците за всички дойдоха от общината в първото тяхно предложение за проектонаредба (поне моите спомени са такива). Представителите на НПО-ции не успяха да премахнат намордника за всички. Това е. Не мога да виня никого за това, че е направил всичко по силите си. Знам как се водят такива "преговори" с общинари и не мога да обвинявам никого. Съгласна съм, че сме бетер Таджикистан в това отношение, но ми кажи как да се накарат общинските представители да го махнат от наредбата? Айде, предложи нещо. Какво си мислиш, че на представителите на тези НПО-ции много им се иска да си водят кучетата с намордник и да нямат място за разходки, така ли?! Ми повечето от тях имат точно от т.нар. едри породи и кучетата им са повече от обучени и контролируеми. Мислиш ли, че тези хора няма да пробват всичко за да премахнат тези глупости от наредбата. Е, да, ама не става. Писа се по въпроса. Какво повече да се каже?! Що си мислиш, че са доволни от резултата?! Доволни са, че има крачка, но не и от цялостния резултат. Но това не омаловажава усилията им.
User's Signature

#473 Потребителят е офлайн   hrisi14 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 February 2011 - 11:42 AM

По повод публикацията в 24 часа 24 часа

имам питане и ако някой ми отговори, ще му бъда много благодарна! Миналата година, като си регистрирах кучетата, представих и ксерокопие на страниците от паспортите на кучетата, където са отбелязани номерата на чиповете им, те категорично отказаха да ги вземат или поне да ги запишат, отговора им беше, че НЕ ИМ ТРЯБВАТ! Говоря не само в отдел "Местни данъци" ами говоря и за отдел Екология. Тогава надълго и нашироко бях обяснявала тук за всичките ми перипети отностно това да им обяснявам чл. 39 от ЗЗЖ и всичкото ми отделено време и нерви за това да им размятам разпетани ЗЗЖ и НВМС, но всичко това беше без резултат! Регистрирала съм ги и в новата домова книга за етажната собственост.
Та въпроса ми е, сега пак ли трябва да ги пререгистрирам, защото те дефакто сега са регистрарни, ама никаде няма записани номерата на чиповете,само при ветеринарите които са им ги поставяли. Пак ли ще трябва да им размятам наредбите и т.н.????
Ще изготвят електронна база - най-накрая се сетиха, ама дали ще си закупят и четци и да проверявят, или ние пак ще си разнасяме паспортите и пак старата песен на нов глас? Незнам при вас как е, но аз където разхождам кучетата съм единствена която си носи раничка с паспортите на кучетата и пликчета, ако искате вярвайте ама всички "кучкари" ми се чудят, че го правя!
Също така, много ми е чудно, защо при преброяването, не включиха и този въпрос - дали притежаваш куче? Сега беше този момент, но НЕ, ние българите обичаме да ни е сложно!
Надморници, как да им сложа като всеки божи ден се срещам с едно бездомно малиноа, което напада - то е бездомно в компанията на други два едри екземпляра, но те само вдигат джабъла, но не проявяват агресия за разлика от малиноата. Толкова много хора се обаждаха в Екото за него и резултат няма, отговора им е, че могат само да го кастрират, а когато ухапе, тогава може да се обяви за агресивно! Поредния ужас-ще чакаме да стане беля било с детето, било с кучетата! Те не дойдоха даже и да го кастрират! Докога ще е всичко това? То да е само това, добре, ама докато всеки си дърпа чергата към себе си - няма да има резултат! Извинявам се за дългия пост, но честно да си кажа, не знам занапред как ще си водя кучетата с надморници, като има толкова много агресивни бездомни, които си пазят територията(те животинките не са виновни), има толкова много безотговорни стопани, които си пускат свободно кучетата без да имат НИКАКЪВ контрол над тях, въобще не ми е и ясно къде могат да се подават и сигнали за изхвърлени от стопаните им кучета, въобще към кой да се обръщаме за някакви нередности???? Общината - забрави, там те гледат с такова пренебрежение за всичко, камо ли като стане въпрос за кучета! Последният път в който имах "удоволствието" да имам контакт с тях, трябваше да им припомням и Хартата на клиента и да им напомням как трябва да се държат с нас данъкоплатците!!!!
Дано постепенно нещата придобият някакъв нормален вид - удобен и за нас и за животните!

#474 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 13 February 2011 - 11:56 AM

Има няколко проблема в законодателството, които наредбата не може да заобиколи.
1. В момента според ЗВД първо трябва да се декларира кучето при данъчните и да се плати такса и чак след това се ходи за регистрация при вет, тоест в момента на декларирането кучето е без чип.
2. Отделите по екология няма откъде да получават данните. Ветеринарните лекари не подават данни към тях, макар да са длъжни. (hrisi14, задължението е тяхно, не твое. Твоето задължение е приключило с това, че си поставила чип.) Ветеринарните лекари, от своя страна, искат заплащане за тази допълнителна работа и са си прави.
3. В единния регистър кучетата са вкарани при кравите, за които пък се отпускат европейски пари. Т.е, има затруднения с лесния достъп до базата данни, тъй като не е направена с достатъчно мисъл и всеки с достъп може да редактира, а не само да разглежда. Да се чудиш как може един елементарен софтуер да струва 9 милиона до момента и да има такива смешни пробойни.
По света регистърът за кучета си е нещо самостоятелно, не е свързано с крави и не е задължение на ветеринарните лекари, това си е отделна служба, която се занимава само с това.

Друго, което мога да ви кажа - в СОС ще се опитат да вдигнат килограмите за намордник на 15. Все е келепир. Дали ще стане - не знам, ние сега и на СОС ще пищим за намордниците.

#475 Потребителят е офлайн   hrisi14 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 February 2011 - 12:19 PM

Показване на мнениетоmil_, в 13 February 2011 - 09:01 AM, написа:

Има няколко проблема в законодателството, които наредбата не може да заобиколи.
1. В момента според ЗВД първо трябва да се декларира кучето при данъчните и да се плати такса и чак след това се ходи за регистрация при вет, тоест в момента на декларирането кучето е без чип.
2. Отделите по екология няма откъде да получават данните. Ветеринарните лекари не подават данни към тях, макар да са длъжни. (hrisi14, задължението е тяхно, не твое. Твоето задължение е приключило с това, че си поставила чип.) Ветеринарните лекари, от своя страна, искат заплащане за тази допълнителна работа и са си прави.
3. В единния регистър кучетата са вкарани при кравите, за които пък се отпускат европейски пари. Т.е, има затруднения с лесния достъп до базата данни, тъй като не е направена с достатъчно мисъл и всеки с достъп може да редактира, а не само да разглежда. Да се чудиш как може един елементарен софтуер да струва 9 милиона до момента и да има такива смешни пробойни.
По света регистърът за кучета си е нещо самостоятелно, не е свързано с крави и не е задължение на ветеринарните лекари, това си е отделна служба, която се занимава само с това.

Друго, което мога да ви кажа - в СОС ще се опитат да вдигнат килограмите за намордник на 15. Все е келепир. Дали ще стане - не знам, ние сега и на СОС ще пищим за намордниците.

OK, но нали първата година кучетата с чип са освободени от данъци? Пише го и в чл.39 от ЗЗЖ, а и според новата наредба, в данъчното отказват да признаят това и не ти издават никакъв документ, че кучето не му се плаща данък за първата година! Не съм толкова за парите, защото 24лв. не са кой знае какви средства, но съм възмутена от неуредицата и от разминаванията между наредбите и незнанието на тия, които трябва да ги изпълняват! Защо мислите, че всички кучета, които се регистрират са без чип? Напротив има много чипирани кучета, които се регистрират и би трябвало, според наредбите да са освободени от данъци, но........пак казвам ОБЩИНАТА НЕЗНАЕЛА! Ето това ме дразни, искат от нас да сме запознати със задълженията си, а те НЕЗНАЕЛИ това, не знаели онова и т.н. Ето аз се интересувам и уж знам, но нали знаете колко старци гледат кученца, не ползват интернет и няма откъде да научат, ако от общините ни им се обясни, когато отидат там!
Пак казвам - силно се надявам да се въведе строг контрол, но също така да има и органи на които да можем да се оплачем от нередности и да има яснота по тези въпроси, а не винаги да гадаем, а после пак ще излезе, че не сме разбрали!

#476 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 13 February 2011 - 12:23 PM

Бъди сигурна, че общината вече знае за освобождаването.
Предишната наредба не беше синхронизирана със ЗЗЖ, а еколозите по общини се опираха на нея.
Новата е синхронизирана и в нея си има член за това освобождаване.
Нещо повече, общината иска да предостави безплатни чипове.
Лорита Радева от СОС, която ще води работата по наредбата, е човек, който проявява изключително желание да бъде информиран и коректен. Но тя трябва да защитава предложенията пред кметицата, а знаете какво иска кметицата по отношение на намордниците. Индикациите са, че е абсурд да паднат намордниците, но поне ще опитат да вдигнат килограмите. Също ще се променят глупостите за изземването на "агресивни" кучета.

#477 Потребителят е офлайн   hrisi14 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 February 2011 - 12:34 PM

Показване на мнениетоmil_, в 13 February 2011 - 09:28 AM, написа:

Бъди сигурна, че общината вече знае за освобождаването.
Предишната наредба не беше синхронизирана със ЗЗЖ, а еколозите по общини се опираха на нея.
Новата е синхронизирана и в нея си има член за това освобождаване.
Нещо повече, общината иска да предостави безплатни чипове.
Лорита Радева от СОС, която ще води работата по наредбата, е човек, който проявява изключително желание да бъде информиран и коректен.

Дано наистина има някакво синхронизиране на нещата, не че ще се възползвам от безплатните им чипове! И дано нещата не останат само на хартия, ами вземат да свършат нещо.
Извинявам се, но виждам че сте запозната с нещата и искам да ви попитам, дали се и обсъжда и това как ще се "хващат" тези които изхвърлят домашни нечипирани кучета? Засяга ли се и въпроса дали ще има някакъв контролиращ орган, където да се подават сигнали за недобросъвестни стопани с агресивни пуснати свободно кучета? Сами знаете, че с такива стопани е пълно не само в парковете, а най-вече в междублоковите пространства. Разбирам че нещата не са лесни, но според мен трябва да се правят едновременно, а не по етапно, защото няма да има съответния резултат. Какво от това, че евентуално ще се чипират и евентуално се регистрират, като няма контрол и няма къде да се подават сигнали, на които да се откликва с разбиране!

#478 Потребителят е офлайн   ShiBumi_GirL Икона

• Dog Lover
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:Dogs,Schutzhund,BH, IPO

Публикувано: 13 February 2011 - 12:38 PM

Аз се питам какво пречи да се изхвърлят и кучета с чипове тъй като база данни няма няма как да се разбере кой е собственика,а дори и да се разбере как ще се докаже че кучето е изхвърлено,а не загубено?
User's Signature

Dog Lover
The Ultimate Breed-German Shepherd Dog!!!
Качена снимка
[url=http://www.minidog.info]Качена снимка

#479 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 13 February 2011 - 12:51 PM

Показване на мнениетоhrisi14' ='13 February 2011 - 11:39 AM' timestamp='1297593286 написа:

Извинявам се, но виждам че сте запозната с нещата и искам да ви попитам, дали се и обсъжда и това как ще се "хващат" тези които изхвърлят домашни нечипирани кучета? Засяга ли се и въпроса дали ще има някакъв контролиращ орган, където да се подават сигнали за недобросъвестни стопани с агресивни пуснати свободно кучета?

Контролиращият орган е Столичен Инспекторат.
За изхвърляне на домашни нечипирани всички си блъскат главите. Т.е, трябва да се стимулира чипирането и регистрацията, това ясно, и както виждате, има идеи, чрез тоягата и моркова. Глоба за нечипирано + безплатен чип + освобождаване от 1 годишна такса (има предложения и за две) e добър комплекс. Но относно изхвърлянето на кашончета безсилието е голямо. Тук върши работа само стимулирането на кастрациите. Безплатни кастрации за дворни, освобождаване от такса за кастрирано. Още приемат нежеланото кучило в приют, но само при условие, че се кастрира майката и подобни стимули. Столичен Инспекторат предложиха задължителна кастрация, но им обяснихме, че това ще доведе до пълен бойкот на наредбата и обратен ефект, ако го вкарат - да забравят за доброволни регистрации.
Има такса по ЗЗЖ за нерегламентирано размножаване, която залегна и в наредбата. Засега не очаквам да бъде събирана.
Като цяло, обаче, това са проблеми, касаещи националното законодателство, а не местни регулации. Т.е, би могло да се наложи задължение за регистрация на кучила, но това може да стане само в закон. Подобна идея сподели д-р Дамян Илиев - бивш зам.директор на НВМС, доколкото знам сега отговаря за здравеопазване на животните в новата структура.
Също така СО иска достъп до единния регистър от бившата НВМС, сега под шапката на Агенцията за безопасност на храните. Достъп е обещан, не знам докъде се е стигнало с отстраняването на техническите пречки. Доколкото се чува - някой трябва да доплати за това да се създадат акаунти, които могат само да четат, без да редактират.
А, да, и за преброяването на домашните. СО искаха за София да има приложение - лист за домашни кучета, тъй като формата на въпросника е одобрена и не можеше да се променя. Очевидно не е станало, най-вероятно по финансови причини.

#480 Потребителят е офлайн   hrisi14 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 February 2011 - 05:02 PM

Показване на мнениетоmil_, в 13 February 2011 - 09:56 AM, написа:

А, да, и за преброяването на домашните. СО искаха за София да има приложение - лист за домашни кучета, тъй като формата на въпросника е одобрена и не можеше да се променя. Очевидно не е станало, най-вероятно по финансови причини.

За преброяването можеше да се използва и сегашното преброяване, което тече в момента, ама.....явно има и друго...... За надморниците НЕ мога да се съглася, те с нищо не помагат за овладяване на популацията, а за агресия, може да свърши работа и ПОВОДА!
Регистрирали съм си кучетата още миналата година, имам платена такса, имам чипове, имам бележка и от Екологията, ползвам поводи, нося си торбички и си събирам л..., но НЯМА да сложа надморници на кучетата си, докато има един куп агресивни бездомни кучета, които охраняват входовете и градинки до блоковете и не мога спокойно да стигна парка, където има алеи за разходка!!!! А и с кучкарите, с които контактувам, са на мнение, че надморника е прекалена мярка! С повод можеш спокойно да контролираш кучето и да не се създават дадени неприятни ситуации! Ако се направи анкета-ЗА и ПРОТИВ надморниците, много ще ми е интересен крайният резултат, в който съм почти сигурна!

• (25 Страници) +
  • « Първа
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни