DessyD, в 20 January 2011 - 11:43 PM, написа:
-Sasho-, в 20 January 2011 - 07:36 PM, написа:
Мисля, че целия спор с теб идва от това, че разглеждаш ситуацията от грешна позиция. Както се изразяваш, разбирам, че според теб представителите на различните НПО-та дават идеи за нова наредба, че те са инициаторите за това дело, а това не е така. Ситуацията е съвсем различна. Общината има проблем, наречен "кучета-кучкари" и иска да го реши. Предлага нова наредба и в нея е пълно с недомислици защото е правена от хора, които хабер си нямат от кучета или са ги виждали само на улицата или когато четат репортажи за нахапани деца и баби. Представителите на този форум и НПО-тата се опитват да договорят други, по-приемливи и нормални условия. В качеството си на какви ли? Ами на потърпевши, данъкоплатци и просто живеещи в общината. На какъв принцип се избира Народното събрание? Кой има право да участва в него? Това е принципа, на който функционира всяка една обществена система. Включват се тези, които са потърпевши и виждат необходимостта от промяна, защото по една или друга причина се явяват участници в тези процеси. На какъв принцип според теб в тази комисия участват представители на форум "БГ-мама"? Защото някой лицензира майчинството като професия ли? Нали не мислиш, че заради това, че се получава известно време паричен ресурс докато си в майчинство, това дава някакъв ценз на получателя, демек майката? Или самия факт, че си родил дете ти дава някакъв ценз?! В тези комисии има представител на няколко породни клуба в БРФК, представители на НПО-та, занимаващи се с конкретни проблеми в областта на кучешките популации, представители на организации, които са се легитимирали пред държавата законово и обществено (т.е. съдебно и реално действащи). Това легитимира участието им, но те не са инициатори на промяната на наредбата, а самата Община. Честно казано, чист късмет си е, че ги допускат до комисии. В повечето бг-общини дори не питат когато правят промените. Нима според теб, трябваше да оставят предложенията на комисията да бъдат приети от Общото събрание на общината и тогава да се атакува?! Това е много по-трудно, отколкото да работиш по време на създаването на наредбата. Така поне имаш шанс да избегнеш големите простотии или според теб, когато Общината предлага възможност за участие в работата по създаването на една наредба, която те касае пряко, по-добре е да си седиш и да чакаш нейните "експерти", които вече са сътворили глупости да измислят още по-големи, за да можеш после да им кажеш "Ама големи сте идиоти, няма да ви избирам повече."?! Може и да бъркам, но аз, лично, не разбирам така демокрацията. Не мога да оставя някой друг да решава моите проблеми, при положение, че изобщо не познава същината им.
За теста за агресивност отново не си разбрал, съжалявам. Това беше идея, която, за съжаление, не намери достатъчна подкрепа точно от кучкарите. Затъна се в блатото на съмненията кой, как и защо ще прави този тест и така това остана неразработен вариант. Как да предложиш нещо, което не можеш да обясниш как ще функционира и кой ще го провежда?! Никой не се опитва да контролира или да се прави на суперзнаещ или можещ, просто ситуацията налага действие от страна на обществените структури, защото иначе ще се наложат правила, които ще бъдат в областта на абсурда и невъзможността. Определени права се постигат когато се задействат и оформят по-големи обществени групи и те заяват претенции към управляващите органи, но също така покажат желание да се допуснат и компромиси с другите обществени групи, с които съжителстват. Преди повече от 5 години при тогавашния кмет на Пловдив ходи цяла група от представители на киноложкото дружество, ветеринарните лекари и треньорите на кучета точно за да предложат полагане на такъв тест от страна на кучкарите. Тогава за пореден път в нашата наредба искаха да въведат намордници за някои породи. Единственото, което постигнаха беше, че успяха да наложат да се отхвърли разграничението по породи и остана една много обща фраза "агресивни кучета". Няколко години по-късно, без да питат никой, тихомълком, през 2009 г. нашия Общински съвет прие отново тази рестрикция. Този път никой не е питал никого. Затова виждам шанс да се наложи модел за работа и затова подкрепям усилията на тези хора, защото ако се получи при вас, то ще се наложи за останалата част от българските общини, повечето от които действат на принципа "copy-paste"
п.п. - по повод на "експертите" на ЕС има какво да ти кажа. Такива в Дания не бяха допуснати и приеха забрана за 13-те породи на база на публикации за "някакви случаи някъде в Дания". Единственият представител на "кучкарите" в тази комисия беше член на УС на Датската федерация и те не приеха изказването му за достоверно. Така, че нека не говорим с особена почит за "експертите" в ЕС в тази сфера. А това едва ли е единствения пример за такова участие на "експертно ниво". Голяма част от тези рестрикции в законодателството на отделните държави на ЕС са взети без участието на експерти, а на база на злощастни случаи с кучета, дали повод за журналистическа активност. До голяма степен такива решения са взети не на база експертно мнение, а на база обществен натиск. Точно такъв има в момента в България.
Изобщо не ми е грешна позицията и не съм споменавал,че НПО-та са инициаторите за това дело.Просто
те вкараха в кюпа всички кучета да са с намордници и това е още една недомислица към другите
недомислици.На какъв принцип ли,представители на форум "БГ-мама" участват,ами заради това ,че
пуснати домашни и бездомни от "Кастрирай и върни",припикват и серат по децките площадки и
пясъчници,но тук все пак става въпрос за деца.Едва ли "БГ-мама" се интересуват от друго,освен от
това да няма свободно разхождащи се кучета около децата,а не от намордници и килограмите им.
Това,че има законово легитимирани и действащи НПО-та,които се занимават с кучешките популации ОК,
само,че пак питам каква е рутината освен практиката на тези хора.Етолози ли са,какви са,за да
допълват или оспорват предложения в проектонаредбата които засягат дом.кучета и най-вече техните
собственици?Ако човек е ЕКСПЕРТ в дадена област съвсем мотивирано с доказателства и факти може
да докаже каквото и да било,така,че да се зяпа с отворена уста.Да,но такива изглежда няма в
НПО-тата и раб.група,колкото и да се правят на велики.Доказателство за "псевдоразбирачите" е и
това което ти,Деси казваш за теста за агресивност:
Това беше идея, която, за съжаление, не намери достатъчна подкрепа точно от кучкарите. Затъна се
в блатото на съмненията кой, как и защо ще прави този тест и така това остана неразработен вариант.
Как да предложиш нещо, което не можеш да обясниш как ще функционира и кой ще го провежда?!
т.е.Претенции,некомпетентност и безсилие от НПО-тата!!!
Деси,аз също съм абсолютeн лаик в тази област,но знам ,че такива тестове има в ЕС и има едно
действие-ЗАИМСТВАНЕ на практики,опит и др.Практиките са,че има разделение по породи и дори има
забрани на такива,а това за забраните и аз не го споделям и приемам и не е само в Дания.Според
моето скромно мнение тук в БГ вървиме по техния път/на Дания,./,защото в останалите държави
където има разделение по породи много,много отдавна,било то с задължителни застраховки,по-високи
данъци,било то с психотест за стопаните на определени породи,задълж.тест за агресивност и др.
Тоест има разделение което бих сравнил с това дали караш луксозен и мощен джип и плащаш по-високи
данъци и застраховки или по-обикновенна кола с ниски данъци и т.н.Лукса да имаш куче от "сериозна,
тежка" порода срещу не-лукса за не-сериозна порода или осиновено бездомниче.ДА,така е в повечето
страни в ЕС и това не го знам само от Гугъла и ЕЖЗ/една жена каза/.АЗ също пътувам.Дори двама от
най-близките човеци от семейството ми отдавна живеят навън.Te също имат кучета и когато ние сме,
дали при единя или другия с нашите кучета/ Деси в моето семейство в БГ има две кучета/имам прекрасна
база за сравнение и преценка кое е по-добре според мен като обикновен стопанин на кучета.
Виждам разликата в отношението и условията на общ.места и т.н.спрямо кучетата,както и правилата им
и това което се твори тук./примерно в Австрия за питбула се твърди,че е порода с добронамереното
отношение към хората и агресия към себеподобни,затова е под строг контрол.В Германия е горе-долу
същото/Твърдя,че този начин на разделение работи перфектно,като незабравям и контрола от страна
на властите.