Dog.bg Форуми : Проектонаредба за домашните животни - 2 част

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (25 Страници) +
  • « Първа
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Проектонаредба за домашните животни - 2 част Оцени темата: ***** 4 Гласове

#241 Потребителят е офлайн   icyland Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Потребители

Публикувано: 04 August 2010 - 03:09 PM

Здравейте,

Абсолютно съгласна съм със Stassi, трябва да се предприемат разумни действия тази проектонаредбата да бъде променена по нормален начин.
Трябва всички, които участваме имаме и си гледаме кучетата съвестно да се организираме заедно с клубовете и БРФК и да предложим промени!!!!

Не е нормално на 16 годишен човек да му е разрешено да управлява мотор(макар и малък) а да не може да си разходи кучето.
Аз ли трябва да плащам по 1000 лв. за да развъждам, а бездомните и безпородни се плодят и ме нападат пред блока ми!

И много други такива....безобразни и смешни неща прочетох.

Та понеже аз не разбирам много от проектонаредби и начините, по които може да се действа за да се внесат предложения, които да бъдат чути и приети. Нека по запознатите и компетентни хора от мен кажат как да помогнем и какво е добре да сенаправи.
User's Signature

IcyLand siberians

#242 Потребителят е офлайн   icyland Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 05 August 2010 - 01:29 PM

Показване на мнениетоKOKO_ko, в 15 June 2010 - 12:05 PM, написа:

Уважаеми колеги!
.......

Това което дотук успя да извоюва работната група е, да не се говори за ПОРОДИ в бъдещата проектонаредба, както и да се въведе възможност за избягване на рестрикцията в ситуацията, когато стопанин и куче са доказали, че са "безопасни" за околния свят. За целта на общината ще бъде предложена методология за елементарен изпит за тестване естествените заложби на всяко едно куче, влизащо в зоната на рестрикцията "носене на наморник"

Ще се тестват естествените реакции на кучето в натоварена градска среда, реакция на шумове, велосипедисти, тичащи хора, необичайни предмети и др.

Тестът е изцяло взаимстван от провежданите такива в Германия, Австрия и Швейцария и не цели кучето да бъде "скъсано".

[b]При издържан тест, кучето ще добива правото ДА НЕ НОСИ НАМОРНИК.[/b]

Абсолютно съм съгласна с това! Все пак всеки, които вземе да гледа по-голяма порода куче в градски условия, би трябвало да може да го контролира и то да не е опасно и да не плаши другите хора, които са на разходка из парковете. А не да ми обяснява, че само си лаело след детето с колело и нищо няма да му направи.....
User's Signature

IcyLand siberians

#243 Потребителят е офлайн   North face Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:siberian husky, akita,amerikan akita pomeran, grooming and handling.

Публикувано: 05 August 2010 - 01:43 PM

За съжеление срещу кучетата и съвестните стопани доста серизно работят пак хора с кучета, комплексари, които се фукат с агресивно поведение на кучето си, пускат си кучетата от балкона и го " разхождат " гледайки ог от балкона как обикаля квартала, други пък не смятат за нужно да извеждат кучето си с нашийник и повод щото то си слуша :eg_033: ама много важно,че го викат по триста пъти докато се обърне и пак обикаля квартала.....и куп още подобни примери мога да изредя според мен заради точно такова безхаберие има голямо озлобление срещу всички хора с кучета, затова общината сега иска да изпъкне със страшните рестрикции ( някой направо безумни )
Аз лично съм против да си нося вет паспорта на кучетата....нали имат чипове да ги проверяват и това е. Дразня се и на журналисти и куп подобни,които въобще не се запознават с материята , за която ще правят репортаж ами само търсят сензацията, например по Нова тв, показаха репортаж как ето за такова поведение на стопанин трябва да има глоба а кучето пикаеше :ud_009: е драги журналисти, моля ви правете разлика между малка и голяма нужда :ab_041:
User's Signature

Golden Nicol siberan huskies
Качена снимка

Сибирско хъски - истината е повече от две сини очи

#244 Потребителят е офлайн   hrisi14 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 August 2010 - 02:44 PM

Тази проектонаредба незнам кой я изготвя в общината и с помоща и съдействието на кои организации, така и не разбрах колокото и да чета! За регистрацията и чипирането не сятам, че трябва да се коментира. Едва ли има някой сериозен кучкар, който да не е съгласен с това изискване. За строги санкции и глоби за недобросъвестни стопани - твърдо съм ЗА. За повод от 80см.-пак ще го преглътнем, но извинявам се за наморник за всяко куче над 10кг.!!!! Е това не мога да го разбера! Същото важи и за въвеждане на тестове, заради които във форума се цитират какви ли не примери в EU и САЩ, които нямат нищо общо с отговорността на стопанина за кучето му. Как така ще минават тест кучета за да ходят без наморник! Да наморник трябва да се носи когато си в обществен транспорт, магазин и обществени места където е обозначено с табела, че трябва да си с наморник, но при всяка разходка задължително да са ти с наморник кучетата, нито съм чувала, нито съм виждала в EU. Курс и тест се полагат обикновено когато имаш проблем с любимеца си(глоби, актове, жалби или препоръка от органите за контрол). Но задължителен тест за да разхождаш кучето си без наморник - ГЕНИАЛНО!!! Ако имам проблем с някое от кучетата си, естествено, че ще отида на курс и тест, но да ходя на тест задължително, че имам куче- е това не го приемам! Дори и да се приеме тази наредба, представете си чужденец с куче в България(София - понеже се дават за пример държави в Европа). Нито табели къде може да го разхождаш, нито заградени паркове, нито каквато и да е информация където и да било! Примерно( табела клекнало куче-глоба толкова лв., табели в магазини, кафенета, градски транспорт - може или не може с куче) ПЪЛНА МЪГЛА!
Защо трябва да се носят паспортите на кучетата - нали има чипове(задължителни са още от януари 2009г.) но все още няма действащ регистър - ми да си го направят!!! Май, че е по-лесно - паспорт, наморник, повод и тогава на разходка!
Ако се допусне "кучкар" да е нарицателно, както вече се прокарва и в медиите, за какво развитие на породите може да говорим!
Каква социализация на кучетата може да се постигне, при положение, че са с наморници, на къс повод, без оградени места за свободно пускане. Сами знете, че кучета стават по-агресивни когато са постоянно на повод, а какво остава когато им наденем и наморници!
Ето това се питам и не намирам отговор в проектонаредбата!

#245 Потребителят е офлайн   blueocean Икона

• Терористка
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 09 August 2010 - 12:26 PM

Не е задължително да носят намордници на отредените за разходка места - дали ще са алеи, дали ще са оградени поляни е все тая. Там е отреденото за кучета място и там намордници не са задължителни. Намордниците са задължителни извън местата за разходка - на улицата, в останалите части на парковете... Кое му е трудното за разбиране? Защо е толкова трудно да се проумее, че насадената до сега омраза и страх у българина няма как да се преодолее от раз. Сега всички искат санкции. Като докажем, че сме добри стопани и кучетата ни са добри членове на обществото, малко по малко нагласата ще се обърне. За това вече се работи. Но няма как да стане като самите кучкари се опъваме. Колко ще навреди на кучето 10 минути да е с намордник до мястото за разходка? А пък аз като изкарвах питбула за над половин час и беше САМО с намордник? Не е като да е умрял? А 10 минути преход през улицата си е направо смешен период, за да се опълчвате така :dry: Обяснете ми как бабите ще плашат внуците, че кучето ще ги ухапе, като то е с намордник? Те казват своето, а ти отговаряш - "няма как да стане, нали си има намордник". И ето ти как бабата остава без доводи. Внучето не е учено на страх.

Ние сме тези, които градим едно бъдеще на добруване на хора и животни. Ако ние не искаме да направим крачката, кой ще я направи? А после пак ще се мрънка, че хората се страхуват :ea_103:
User's Signature

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !

Качена снимка

#246 Потребителят е офлайн   agalina Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 09 August 2010 - 01:09 PM

Показване на мнениетоblueocean, в 09 August 2010 - 10:31 AM, написа:

Обяснете ми как бабите ще плашат внуците, че кучето ще ги ухапе, като то е с намордник? Те казват своето, а ти отговаряш - "няма как да стане, нали си има намордник". И ето ти как бабата остава без доводи. Внучето не е учено на страх.

ОFF / Да ти кажа ,Blu, така е на теория. Обаче- този на аватара ми почти 12 години е извеждан 3 пъти на ден в града само и единствено на повод и с намордник.Винаги и неотклонно.Та поне през ден имаше скандали заради тоз прословут пусти намордник .Всякакви : от сочене с пръст, "Куче -убиец!", през "Пайсее.." , до "Да пукнете дано с тези зверове!!!" , както и безчетни полудели мами , които се отклоняваха от пътя си в ужас защото трябва да се разминат със звяра с намордника..Обясненията ми ,че кучето с отлично с хора, даже с непознати, с деца ,с женски кучета, кутрета и дори с познати мъжки, а носи намордника единствено и само заради непознати предизвикателни мъжки- не струваше и пукната пара- "Щом е вързано значи е ОПАСНО, точка. "
Аз ,въпреки ,че имам сериозен тренинг в кучеовързването и наистина не ми е проблем да го правя , все пак продължавам да подкрепям възможността за доброволни тестове за неагресивност и опция за освобождаване Трудно е, да - методика ,организация, изпълнители , средства , но ако се обединим около идеята, сигурна съм че можем да го постигнем , както винаги досега сме успявали когато сме се захващали . Затова е жалко как тук толкова от много от нас обсъдиха надълго и на широко защо не може да стане , отколкото как да стане.

п.п. Вече от много познати чувам как гордо твърдят ,че щели да си извадят документ от вет лекар, че кучето им ( което не е примерно брахицефално или болно от нещо ) не може да носи намордник заради мед противопоказания.:) Или пък се навиват ,че никой нямало да го спазва, така или иначе.. Нови градски легенди и нови шмекерувания.Вместо да се правят нещата като хората .
User's Signature

#247 Потребителят е офлайн   vano Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 09 August 2010 - 02:00 PM

Аз пък се чудя щом ще го разхождам на 80 см повод, защо трябва да има намордник. Според мен или едното или другото. А и немога да разбера защо се измества темата от същността и - отговорността на стопаните на кучета, за поведението на техните любимци.

Е ако аз изкарам курса за социализация и взема кетапа - какво? Той вечен ли е или ще трябва да се минава всяка година. Какво ще стане ако кучето ми, въпреки че имам кетап за тест, нарани някой човек или друго куче - ще ми се приспадне вината ли?

Нещата са от ясни по-ясни - ако ще и марсиански закони да приемат, пак ще има инциденти, и това е защото няма ясен механизаъм за това кой и как ще контролира изпълнението им и как ще се събират глобите.

Знаейки, че ако кучето ти нарани човек или друго куче, ще се бръкнеш с 2 бона и то няма мърдане, не на 80 см повод, ами хич няма да го извеждаш, ако не си сигурен че можеш да предотвратиш подобен инцидент.

Ето ви примера с наредба за регистрация на кучета - има я, е и? 2000 регистрирани на фона на 50 или 100 000 налични - ефективност (2-4%), дефакто никаква. Защо?
Има определени места за разходка, ами на нашата поляна нови кучета няма, а е единствената за квартала. Следователно всеки си развежда където и преди. Защо?
Има забрана за разходки в училищата - е около нас има 2 и всеки ден в тях се разхождат кучета. Защо?

Защото няма механизъм да се контролира изпълнението и да се събират наложените глоби.
User's Signature

www.bgdogs.net

Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен.
Алберт Айнщайн

#248 Потребителят е офлайн   hrisi14 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 09 August 2010 - 02:14 PM

Показване на мнениетоblueocean, в 09 August 2010 - 09:31 AM, написа:

Не е задължително да носят намордници на отредените за разходка места - дали ще са алеи, дали ще са оградени поляни е все тая. Там е отреденото за кучета място и там намордници не са задължителни. Намордниците са задължителни извън местата за разходка - на улицата, в останалите части на парковете... Кое му е трудното за разбиране? Защо е толкова трудно да се проумее, че насадената до сега омраза и страх у българина няма как да се преодолее от раз. Сега всички искат санкции. Като докажем, че сме добри стопани и кучетата ни са добри членове на обществото, малко по малко нагласата ще се обърне. За това вече се работи. Но няма как да стане като самите кучкари се опъваме. Колко ще навреди на кучето 10 минути да е с намордник до мястото за разходка? А пък аз като изкарвах питбула за над половин час и беше САМО с намордник? Не е като да е умрял? А 10 минути преход през улицата си е направо смешен период, за да се опълчвате така :dry: Обяснете ми как бабите ще плашат внуците, че кучето ще ги ухапе, като то е с намордник? Те казват своето, а ти отговаряш - "няма как да стане, нали си има намордник". И ето ти как бабата остава без доводи. Внучето не е учено на страх.

Ние сме тези, които градим едно бъдеще на добруване на хора и животни. Ако ние не искаме да направим крачката, кой ще я направи? А после пак ще се мрънка, че хората се страхуват :ea_103:

Когато кучето ти е на повод и то от 80см. не виждам никакъв смисъл да слагаш наморник! Ето това не разбирам и немога да го приема!
Когато е на повод - ти имаш нужния контрол над кучето и при евентуална случка, можеш да предотвратиш дадена ситуация. В случаите за които се говореше по телевизията за нахапани деца, бяха кучета които са пуснати без контрол, ако бяха вързани надали щеше да се стигне дотам!
Затова ако всички си вържем кучета - няма пак да могат "бабите да плашат внуците, отговаряш - "нали е вързано""

#249 Потребителят е офлайн   blueocean Икона

• Терористка
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 09 August 2010 - 03:32 PM

Защото и да е на къс повод, пак може да те изненада и в изненадата да изпуснеш повода. И може тук всички да си знаем и очите ни да са на 4 места едновременно, повечето "кучкари" навън не го правят.

Агалина. Права си. Но все си мисля, че скоро нещата ще се променят. И ако знаят, че по закон кучето е с намордник, а не защото е само лошо, ще се осъзнаят малко по малко. Може и да не доживеем тези щастливи времена, но поне ще поставим основите за тях. Иначе няма кой друг. Иначе нещата никога няма да се променят.
User's Signature

Качена снимка

#250 Потребителят е офлайн   vano Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 09 August 2010 - 04:24 PM

Цитат

И може тук всички да си знаем и очите ни да са на 4 места едновременно, повечето "кучкари" навън не го правят.

Ами точно това трябва да се промени, ама не съм много сигурен в успеха на предложените мерки. Просто правилата ще ги спазват тези, които и сега ги спазват и сега гледат на 4.

Какво значи може да се отскубне, ами то и като шофираш можеш да изпуснеш завой, ама после си носиш последствията. А като се отскубне едно 40-50 кг куче и ти скочи отгоре, какво - няма да си нахапан, ама може да си пръснеш главата и какво тогава - кучето ти е било по правилата, кой е виновен?

Хубаво е да има правила и като ги има трябва да ги спазваме, но на този етап тези нови правила са само в тежест на хора, които така или иначе си ги спазват. И в момента си има правила, които не са по-лоши. Но на безотговорните стопани не им дреме на г..а. И това ще е така докато реално не им се бръкне в джоба или не лежат ефективно в затвора за безотговорност, дотогава само ще си плямпаме и ще симулираме дейност.
User's Signature

www.bgdogs.net

Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен.
Алберт Айнщайн

#251 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 09 August 2010 - 04:39 PM

vano, прав си, и сегашните правила са добри, нека завишат глобите.
Целта на тази преработка на наредбата беше да се синхронизира със ЗВД и ЗЗЖ, тъй като не беше актуална по тази линия. Рестрикциите дойдоха като бонус в отговор на безбройните инциденти. Общината иска да демонстрира, че е трогната и взема мерки. В тази ситуация рестрикции са неизбежни, а направо се плаша какво ще стане при следващия порив за рестрикции, защото той неизбежно ще дойде.

#252 Потребителят е офлайн   marti Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 09 August 2010 - 05:18 PM

Не виждам никакъв смисъл да слагам намордник, на кучето само са да угодя на бабите , майките или който и да е параноик/ които не са чак толкова много/. Не мисля че нрава на кучето , зависи от килограмите , и няма да се съглася с подобни безумни наредби.

Освен възпитанието, което е на 1 място, съгласете се че има породи, които са кротки и не конфликтни и съвсем не са под 10 кг. и обратното,а най- често хапят малките породи, поради факта че стопаните им често не си дават зор да ги възпитават изобщо/

Познавам и хора с стафордшир , които са си възпитали кучето така че в него няма никаква агресия по отношение на други кучета/ и го водят на повод само заради обшито приетото мнение .

Каквито и наредби да се въведат , винаги , ще има безотговорни собственици, не виждам защо, пак искаме да вкараме всички под общ знаменател.
Колкото за тестове, добре, ама кой е виновен ако ти се натряскаш и направиш пътно транспортно произшествие , ти или този които ти е дал книжка, ..........

#253 Потребителят е офлайн   hrisi14 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 09 August 2010 - 05:28 PM

Показване на мнениетоvano, в 09 August 2010 - 01:29 PM, написа:

Цитат

И може тук всички да си знаем и очите ни да са на 4 места едновременно, повечето "кучкари" навън не го правят.

Ами точно това трябва да се промени, ама не съм много сигурен в успеха на предложените мерки. Просто правилата ще ги спазват тези, които и сега ги спазват и сега гледат на 4.

Какво значи може да се отскубне, ами то и като шофираш можеш да изпуснеш завой, ама после си носиш последствията. А като се отскубне едно 40-50 кг куче и ти скочи отгоре, какво - няма да си нахапан, ама може да си пръснеш главата и какво тогава - кучето ти е било по правилата, кой е виновен?

Хубаво е да има правила и като ги има трябва да ги спазваме, но на този етап тези нови правила са само в тежест на хора, които така или иначе си ги спазват. И в момента си има правила, които не са по-лоши. Но на безотговорните стопани не им дреме на г..а. И това ще е така докато реално не им се бръкне в джоба или не лежат ефективно в затвора за безотговорност, дотогава само ще си плямпаме и ще симулираме дейност.

:ba_025:

Да, сегашните правила са добри, нека да завишат глобите, но първо, смятам че е много необходимо наистина да се контролира изпълнението им и да се налагат глоби на недобросъвестните стопани. Ако и за напред няма никакъв контрол - всичко това е абсолютно безсмислено - това групово ходене на някакви уж проверяващи по парковете не е контрол, а някаква показност, която отминава за 3 дни. Това НЕ помага, ако няма системен контрол, незнам може би от рода на екополицаи, които следят реда не само в парковете, а и в между блоковите пространства, защото именно там стават най-големите бели, а не в парка!
Затова се противя толкова, защото вместо самата община да вземе да въведе такива контролни органи на реда, се подплатява с наморници и тем подобни работи!
Може би аз не знам, но пак питам, в коя европейска държава има наредба, кучета над 10кг. (без изключения)да бъдат задължително с наморник при всяко показване на носа от вкъщи?

#254 Потребителят е офлайн   agalina Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 09 August 2010 - 05:48 PM

Аз също Mil, не спирам да мисля какво ще правим при следващият им порив.Докога ще парираме- не знам , честно. Преди почти година имаше щения за породоспецифични от страна на НВМС, ма ей така, хоп ,без причини- свише популизъм с махина :(. Писане ,обясняване .Разгеле, спреха се .Засега. Но ако наистина решат твърдо - не знам. Щото нали образоване, образоване, ма колко да е образоване, като онези търсят глух и сляп угоден ПР ?
Аз все пак вярвам ,че тестовете за неагресивност са един отличен избор и трябва да се опитаме.Даже не толкова заради глупавия намoрдник , а заради принципа ,заради начина да живеем заедно с кучетата си в града.И най-вече заради възможността всички да са под общо клеймо.Това е добра опция против стереотипите.
User's Signature

#255 Потребителят е офлайн   danny Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 09 August 2010 - 06:20 PM

Бъдещи още по-сериозни рестрикции и според мен са сериозна заплаха, защото очевидно виждат ПР и отчитане на дейност единствено с тях. Тежки рестрикции, почти пълна липса на контрол (което ги обезсмисля), увеличаващи се инциденти, които водят до идеи за следващи ограничения. Кръгът се затваря. Толкоз! И нищо не се прави за организирането на поне елементарни площадки - осветени, оградени, проходими. Никой не говори за чешма в тях, за спортни съоръжения, за каквито и да било екстри. Ясно е, че пари няма; ясно е, че широката публика е такава, че ако сложат нещо подобно, ще бъде разбито. Само най-необходимото - дори в интерес на некучкарите. Което обаче ще иска също поддръжка и контрол... А тук - при контрола и поддръжката нещата отиват в джаза...

Да, в съседна тема, описвайки нашата площадка, се оказа, че съм излъгала - написах, че не е косена до 20 юли. Вечерта, след като писах, реших да видя - да не съм набедила хората. Амииии - само малко. Не е косена изобщо! И никой няма и намерение да я коси. Та така...
User's Signature

Моето куче (лабрадор) има дисплазия - наследство от баща си Баркли Блондфел, който е куче на iglika (от този форум) и Мартин.

#256 Потребителят е офлайн   vano Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 09 August 2010 - 06:59 PM

Ами това с площадките е поредното отбиване на номера от страна на общината - не само че нито са оградени, нито обозначени с най-проста табела, ами площадката в нашия квартал остана единствената неокосена и ненапръскана против паразити тревна площ - ха някой да ми каже защо? Сигурно защото са я отредили за кучета, а те кучетата могат да си газят в трънаците и по принцип са си обезпаразитени. Пък стопаните им да се спасяват както могат.

И нещо по темата, което се сетих - някъде правена ли е статистика какъв процент от инцидентите са причинени от кучета водени на повод (пък било то отскубнали се) при наличие на стопаните им и какъв е процента на инциденти с бездомни кучета или свободно пуснати такива, без стопаните им да са при тях.

И общината като е толкова загрижена за хората, какво става с проблема "бездомни кучета". Какво направиха за ограничаване на тяхната популация? Докъде стигна въпроса с регистъра на домашни кучета - нали регистрирането щеше да предотврати изхвърлянето на домашни кучета на улицата. Какво направи общината, за да ликвидира естествените развъдници на бездомни кучета - строежи, паркинги, сервизи, складове и други подобни, където кучетата си се плодят свободно без никакъв контрол.

Нищо. Най-лесно е да се каже няма пари и всичко е приключено. Дайте сега да правим рестрикции към домашните кучета, че са много опасни. Пък за бездомните при следващия инцидент с тяхно участие.
User's Signature

www.bgdogs.net

Алберт Айнщайн

#257 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 09 August 2010 - 08:48 PM

Виж сега, не е нищо. Общината е единствената инстанция, която прави нещо по въпроса с бездомните кучета и ако нямаше непрекъснат приток от нови, щеше да се е справила. Откри нов приют, работи с НПО-та, този проблем искат да го решат. Тази година нарави и кампания за регистрациите, имаше някакъв ефект, направиха проверки, ето миналата седмица пак, разпространяват по медии, колкото и малко да е - повече е от всякога досега.
Просто се опитвам да погледна и през техните очи. Не са най-отрицателните герои, нещата не са черно-бели. Правят нещо, не е нищо. Не ги обвинявай, че нямат правомощия да влизат в частната собственост, те отговарят за бездомните, в частната собственост трябва да контролира НВМС.
Регистърът също е задължение на НВМС, а там нещата се сриват. НВМС не прави нищо, това е огромен институционален проблем.
Държавата изобщо е абдикирала от това и е стоварила всичко само върху общините и от догодина трябва да започне да ги глобява. Но те имат нужда от държавата, абсурд е без нея. На много места общините не правят нищичко, но поне за столицата не е баш така.

#258 Потребителят е офлайн   danny Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 09 August 2010 - 09:03 PM

Да, от отношението на Общината аз лично бях приятно изненадана. Лошото е, че няма контакт между кучкари и Община. Вероятно има места с пробиви, но иначе няма общи действия. Съзнавам, че "спасението на давещите се..." и т.н., но кучесобствениците са обикновени хора - имат си свои грижи, ходят на работа, имат семейства и... най-често не вярват, че някой ще ги изслуша, камо ли да им обърне внимание. Аз лично например, бих участвала в събото-неделна инициатива за направа на кучешка полянка. В колкото трябва събото-неделни акции. Защото освен средства, трябва и някой да го направи (което също е още средства). Та аз бих косила (с малко урок предварително), заравнявала алея, насипвала чакъл или пясък, ринала боклуци в кола - ей такива неща. Но не мога да организирам такава акция, не мога да организирам контакта между общинари и кучкари, не мога да организирам и половин кучкар - просто не съм човек, който умее да организира. От Общината пък или не им хрумва, или и те нямат хора, които да го организират. Или пък работят през седмицата само от 9 до 6, когато целокупният кучесобстеник също е на работа.
Та така - един от основните проблеми, които трябва да се преодолеят, е липсата на контакт Община-кучесобственици.
User's Signature

Моето куче (лабрадор) има дисплазия - наследство от баща си Баркли Блондфел, който е куче на iglika (от този форум) и Мартин.

#259 Потребителят е офлайн   vano Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 09 August 2010 - 09:19 PM

Цитат

Не са най-отрицателните герои, нещата не са черно-бели. Правят нещо, не е нищо. Не ги обвинявай, че нямат правомощия да влизат в частната собственост, те отговарят за бездомните, в частната собственост трябва да контролира НВМС.
Регистърът също е задължение на НВМС, а там нещата се сриват. НВМС не прави нищо, това е огромен институционален проблем.

Ми ето един реален проблем за решаване. Значи вместо да се пънат и да се чудят с какво да утежняват живота на собствениците на кучета, да се напънат за законови промени (все пак са най-голямата община в София, а и премиера се прави че милее за града) и да се реши проблема с постоянното прехвърляне на топката от НВМС към общината и обратно. Защото е тъпо мен да ме глобят, ако си водя кучето с дълъг повод или без намордник, а собственика на строежа в който има 15 кучета, които си щъкат свободно и извън строежа да е безнаказан.
User's Signature

www.bgdogs.net

Алберт Айнщайн

#260 Потребителят е офлайн   rimela Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 09 August 2010 - 11:07 PM

На мен лично ми е малко странно да чета тук, в един "кучешки форум", едва ли не ентусиазирани постинги по повод новоизлюпените идеи на общинарите. :md_064:
Естествено, не призовавам към бунт и гражданско неподчинение, но чак пък да ръкопляскаме?
:ud_009:
Нормално е агресивно куче да бъде водено на къс повод и с намордник, така е и по действащата наредба. Съчувствия към хората с "проблемни" кучета, които го правят, защото им се налага. А за тези, които не са осъзнали тази потребност - властта разполага с репресивен апарат, чрез който да ги застави.
Да де, ама вместо това - рестрикции към всички стопани на кучета, дескриминация ако не по "породен", то по "килограмов" признак.
А ние ръкопляскаме... :dh_188:
И коментарии в смисъл - "Какво пък толкова - моето как си го водя на къс повод и с намордник, ще водите така и вашите! Ама те не хапели? Хм, че на кой му пука - така ще е по закон за всички!"
:db_046:
Ами май правилно ще е - като почнат да си разхождат масово хората кучетата на 80-см повод и с намордник до парка, където мястото за разходки е алея и не е разрешено пускането от повода, т.е. самата разходка е обикаляне на алеята напред - назад без намордник и на 2м повод ( купо-о-он! :zz_225: :zz_224: ) - нищо чудно скоро наистина за всички домашни кучета да са необходими не само намордници, но и вериги и пранги, щото съвсем ще оскотеят и ще се озлобят без движение и социализация.
Само не казвайте - да си водят кучето на разходка извън града! За живеещите в централните райони да се измъкнат извън София с кола през задръстванията (в градски транспорт не може с куче - забранено е!)е необходим около час, още толкова за връщане, час разходка - общо три часа. За две разходки - шест часа!
И това - всеки ден?
А кога ще бачкаме, за да изкараме някой лев поне за гранули и за бензина за пътуването?
:ca_003:
Ама на кой му пука?
Сигурно дребнаво и глупаво звучат такива "бакалски" сметки на фона на глобалните проблеми, в които всички са се вторачили.
Но аз се питам с какво така отглеждани кучета от "законопослушни" градски стопани са по-добре от тия на село, дето ги държат цял живот на синджира? На тях поне намордници не им слагат - дишат си свободно!

Честно - не разбирам само на мен ли всичко това ми звучи идиотски и е ясно, че не само няма да реши проблемите, но и ще създаде нови на тези, които решат да спазват правилата.
А за другите - на тях им е все тая... И преди, и сега - нали нищо няма да им се случи, докато проверяващите правят показни акции, предварително шумно обявени, по централните алеи в парковете и отчитат успехи:
"... Проверени са общо 22 собственика на домашни любимци и е констатирано, че четирима от тях не носят регистрационните документи на животните. Всички останали бяха с напълно изрядни документи и наясно с изискванията!"
http://www.focus-news.net/?id=n1426497

Браво!!! :flagbg:

• (25 Страници) +
  • « Първа
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема