Dog.bg Форуми : Курс обучение на малкото куче

Към съдържанието

• (17 Страници) +
  • « Първа
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Курс обучение на малкото куче Оцени темата: ***** 13 Гласове

#241 Потребителят е офлайн   kangal_bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 06 September 2011 - 10:03 PM

Самият въпрос на CAD (май така се бе представил) е порочен.

Той не пита "как да стимулирам (или поне - "коригирам") кучето си", а директно задава въпроса "как да накажа кучето си".
От къде Ви хрумна или кой Ви втълпи, че кучето трябва да се наказва.

Ленард е направил много добро обяснение на поведенческите реакции, което може да се поразшири, но за това се иска и база знания. А човек, който започва с въпрос за наказания, едва ли още ги е добил.

#242 Потребителят е офлайн   anela Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 September 2011 - 12:52 PM

kangal_bg както сам казахте форумът е за аматьори и любители.... явно CAD е малък на възраст и както сам/а е казал/а това е първото му куче. Защо вместо да остроумничеш просто не дадеш съвет за начините на възпитание. Явно имаш повече знания. Това, че CAD не е използвал думите "коригирам" и "стимулирам" го заклеймява ли какво?

"Ленард е направил много добро обяснение на поведенческите реакции, което може да се поразшири, но за това се иска и база знания. А човек, който започва с въпрос за наказания, едва ли още ги е добил."

Мислиш ли, че ако CAD имаше въпросната "база данни" щеше да пише в този форум??? Реакциата му е нормална...чуди как да накаже кучето, за да не прави така, защото повечето хора са възпитавани така. Или отговорете или не пишете в темата, започвам да се дразня вече в този форум, все ще се намери някой мноого просветен, за когото е просто излишно да обясни на простолюдието...Просто си мълчи тогава............

П.П. CAD тези методи са ужасяващи. Не затваряй горкото животно в банята, само ще го стресираш. Имай търпение с мъника и.... дълго е обяснение, но в интернет можеш да намериш всякакво инфо относно възпитанието на малко куче. Аз препоръчвам методите на поощрение. Успех :)
User's Signature

Качена снимка

#243 Потребителят е офлайн   xprank Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 08 September 2011 - 01:16 PM

А аз ще имам ли удоволствието да получа отговор на въпросите си в няколко поста по-назад ?

#244 Потребителят е офлайн   KAD Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 11 September 2011 - 01:56 PM

Блъгодаря много за всички отговори

#245 Потребителят е офлайн   kangal_bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 September 2011 - 09:08 AM

Показване на мнениетоanela, в 08 September 2011 - 12:52 PM, написа:

Просто си мълчи тогава............

Не ми казвайте дали да си мълча или не.

Само преди няколко дни коментирах:

Защо хората не могат да проумеят, че първо трябва да се научиш, а после да взимаш куче. Кучето не е машинка - като й повредиш някоя част и съответния майстор да ти я смени и все едно, че нищо не е било.

Кучето има глава, а в главата му има едно нещо, дето се казва мозък. В мозъка няма място за корекция на повредите. Или го моделираш правилно или похабяваш животното.

#246 Потребителят е офлайн   anela Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 September 2011 - 09:43 AM

Ооо, я стига и аз съм била малка и аз съм имала куче без да знам нищо за животните. Израстнахме заедно, той беше най-добрият ми приятел, живя до 15 години и беше най-удивително умното куче което съм виждала. Да и тогава четях и търсех информация за възпитанието и психиката на кучето....това според мен прави в момента и СAD или KAD :)

Има много хубави книжки има и много инфо в нета, чети КАД и се радвай на своя най-верен приятел.
User's Signature

Качена снимка

#247 Потребителят е офлайн   KAD Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 12 September 2011 - 08:33 PM

Сажалявам за споровете, но нали по горе в курса пише метод поощрение наказание пише какво да е поощрението но не и наказанието затова попитах.

#248 Потребителят е офлайн   Arolski9111 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:+359878787912
    arolski911@gmail.com

Публикувано: 12 September 2011 - 08:42 PM

Показване на мнениетоKAD, в 12 September 2011 - 08:33 PM, написа:

Сажалявам за споровете, но нали по горе в курса пише метод поощрение наказание пише какво да е поощрението но не и наказанието затова попитах.

Няма за какво да съжаляваш - ти с нищо не си виновен.
Когато ти дъвче ръцете - просто стани ( ако си седнал да си играеш с него ) и го игнорирай !
А наказание е силна дума, ако направи беля, може да му се скараш, да повишиш глас, но при малко кученце там свършва всичко !
Ако имаш въпроси относно обучението пиши - ще помагаме :ba_025:
User's Signature

Асен Аролски треньор на кучета
и
техните собственици

Качена снимка

#249 Потребителят е офлайн   kiki_23 Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 13 September 2011 - 11:27 AM

Здравейте,
Имам доберман /или доберманоподобно куче, както ще го нарекат в клубния форум/ на 5-месеца. Като цяло е много послушна за възрастта си - идва когато я извикам /в 80% от случаите от първия път/, сяда, като и кажа не се дърпа и сяда отстрани да чака разрешение...Само с команда редом не можем да се справим...Вярно е, че започнахме да я учим едва преди около 2 седмици, но няма никакъв напредък. В началото лакомството в ръката помагаше, но в един момент реши, че щом и кажа редом това означава да навре муцунка в ръката ми и да чака награда. Направихме кратка пауза в обучението /3-4 дни/, но сега вече и лакомството не помага /нито подръпване, нито показване на играчка, нито пък има разлика преди или след разходка и игри/. Първите 2-3 минути като тръгнем върви спокойно, после забива нос в земята и започва да върви по нейна си следа и да се дърпа неимоверно много. Моля ако някой има идея как да се справим да помага. Благодаря предварително на отзовалите се!

ПС: Изчетох почти целия форум, но все още не съм открила метода, който да помогне в нашия случай!

#250 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 13 September 2011 - 11:54 AM

Следиш повода. Той трябва да е отпуснат. Щом се опъне, спираш. Ако кучето се прибере обратно към теб теб и поводът се отпусне, тръгвате отново в посоката, в която се е дърпала. често даваш лакамоство, но само ако поводът е отпуснат.
За по-добър ефект, ако спирането не помага, направи няколко крачки назад. Без да се обръщаш, защото тогава кучето ще се обърне също и ще си намери нещо друго, в което да се фиксира. Няколко крачки заднешком. Щом кучето се прибере до теб, тръгвате отново.
Така тя ще разбере, че ще стигне до желаното място само ако не тегли повода. Важното е да не се отказваш, ако трябва 50 пъти тръгвайте и се връщайте назад, но нека достигнете желаното само при отпуснат повод. Прави нещата енергично и отчетливо.
Ако използваш команда, спри да я използваш, защото кучето вече се е научило да не я изпълнява. Избери си друга дума. В началото я казвай само когато вървите добре, после я въведи като команда.

#251 Потребителят е офлайн   kiki_23 Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 13 September 2011 - 12:28 PM

mil_,
Благодаря за бързия отговор:) След няколко дни ще пиша дали имаме някакъв напредък

#252 Потребителят е офлайн   xprank Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 28 November 2011 - 11:48 PM

Показване на мнениетоiliata, в 16 June 2011 - 12:05 PM, написа:

Показване на мнениетоgigimar, в 07 June 2011 - 01:15 PM, написа:

"когато имам време или някой има по-сериозен зор, ще преведа последните 13, 14 и 15 занятия"
Ще сме ви много благодарни за преводите!:dog:

работя по №13
въпроса е след този курс за първоначално обучение на основните навици, какво да се прави след това

има ли готов курс от упражнения

има ли някой конкретни прдложения за обучение на по-голямо 4-5-6 месечно куче

Голяма работа падна... :)))

#253 Потребителят е офлайн   aradia Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:Кучетата са моята огромна страст :)

Публикувано: 30 November 2011 - 01:17 PM

Според мен има значение каква е породата за очакваните резултати.
Вие какви наблюдения имате, аз лично ,че по-големите породи са по-податливи на обучение,но това е малко субективно.
Ще е интересно да чуя мнение(аз в момента нямам куче,но дълги години гледах немска овчарка и темите за куче са ми много интересни)
Поздрави!
User's Signature

Моите красиви огледала

#254 Потребителят е офлайн   zebri4kata Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 16 January 2012 - 10:58 AM

Аз имам сибирско хъски.За тази порода съм чела много.Своенравни,правят си каквото искат и по трудни за обучение.Малко след втория месец,започнах със заниятията и упражненията.На първия ден се научи да сяда и да си ходи на място.На втория ден се научи да ляга,а на третия да дава лапа.Чакаме да мине и третата ваксина и да се учим с повода.
http://www.youtube.c...eature=youtu.be Това е клипче.Трудно ми беше сама да снимам,да подавам лакомство и да я уча на послушание.Това е първият път като я учих да дава лапичка.Трудно е защото много хапе и скача като луда.Но мисля,че за възрастта и породата си се справяме добре. Клипчето е от преди седмица.
User's Signature

Качена снимка

#255 Потребителят е офлайн   xprank Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 16 January 2012 - 11:31 AM

Поздравления за прекрасното куче и за постигнатите резултати! :)))

#256 Потребителят е офлайн   zebri4kata Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 16 January 2012 - 12:09 PM

Показване на мнениетоxprank, в 16 January 2012 - 11:31 AM, написа:

Поздравления за прекрасното куче и за постигнатите резултати! :)))

Благодаря!
User's Signature

Качена снимка

#257 Потребителят е офлайн   xprank Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 08 February 2012 - 03:14 PM

Здравейте, ето го и 13то занятие :)

Занятие 13

Място на занятието

За занятието е необходимо да изберете места с голямо количество отвличащи вниманието дразнители. Много подходящ е оживения парк, където може да се срещнат не само хора, но и кучета. Ако се отдалечите на 50-100 метра от оживените места в парка, ще намалите действието на дразнителите. Ако при това кучето е управляемо, можете лесно да се приближите към хората и да прецените реакцията на кученцето. Не лош вариант е също алея, по която се движат голямо количество минувачи. Отдръпнете се настрани, на моравата, и ще се окажете на идеалното място за приучване на животното към спокойна реакция на дразнителите.

Продължителност на занятието

Общо време на занятието – 70 минути. Не започвайте веднага след хранене – в този случай дресировъчния метод на поощрение чрез хранене няма да бъде ефективен.

Лакомство

За лакомство е най-добре да се използва варено месо. Подходящ е и всеки продукт, който кученцето харесва. Давайте лакомството на малки парченца, всяко по 5-7 милиметра (трябва да се нарежат предварително), разпределени така, че кученцето да не се нахрани след 3-5 поощрения.

Препоръки

Целта на този курс не е изработването на навици на послушание в пълен обем. Не следва да разчитате, че след завършването на курса ще имате едно надеждно управляемо куче. Занимавайки се с кученцето, вие преди всичко ще го научите да работи. Ако редовно сте отработвали упражненията, то няма как да не забележите, че кученцето е станало по-внимателно, започнало е по-лесно да се справя с натоварването, по – спокойно и по-правилно реагира на дразнители (подаването на команда, жестовете и механичните дразнители сега не предизвикват ориентировъчна или отбранителна реакция). С това вие сте подготвили основата, на която ще може да се строи „зряла” дресировка. Също така вие сте се сдобили с определена управляемост на вашето кученце. Но тъй като в бъдеще от него ще се изисква управляемост във всякакви условия, във всякаква обстановка, на работата именно над това качество ще бъдат и посветени в значителна степен последните три занимания. Разбира се и ще доизработваме навици.
Пристъпете към отработването на това занятие само след като се убедите, че досегашната програма е усвоена. Започвайки отработването на упражненията, сложете на кученцето нашийник. Между всички упражнения правете почивка от не по-малко от 5 минути, през които не се опитвайте да отработвате каквито и да са навици. Нека кучето просто си почине и да потича.

Упражнение #1
Идване по команда - 10 минути

Разхождайки кучето на оживено място, се старайте да направите така, че кученцето да обръща повече внимание на вас, отколкото на минувачите. За целта не стойте на място, движете се и общувайте с кучето. Тъй като днес има предостатъчно дразнители, няма смисъл да подавате команда „при мен” в момент, когато някакъв внезапно появил се любител на животните отвлича вниманието на кученцето.
Задържането след идването по команда – 40-50 секунди. След задържането поощрете кученцето и отново го пуснете да се разходи. Днес задържането е по-малко, с което компенсираме сложността, предизвикана от действието на отвличащите дразнители.
Повторете упражнението 5-6 пъти.

Упражнение #2
Сядане по команда - 10 минути

Сядането покоманда може да се отработват в едно упражнение, редувайки подаването на тези команди. Както и при отработването на навика идване по команда, изискванията към работата на кученцето днес са по-ниски. Време на задържане - 10-20 секунди. Отдалечаване от кучето на разстояние 2-3 метра.
Отчитайки, че при отработването на този навик кучето се намира редом с вас, вие можете да опитате да изпълните това упражнение в най-оживеното място в парка, непосредствено на пешеходната пътека. Разбира се, не трябва да се отдалечавате много, при това се опитвайте през цялото време да контролирате кученцето. Бъдете в готовност незабавно да коригирате поведението на кучето използвайки механични дразнители.

упражнение #3
Приучване на място - 10 минути

Това упражнение проведете у дома.
Отработвайте упражнението от кое да е положение: вие може да сте в кухнята или в коя да е стая, при което не виждате кучето. След като подадете команда „на място” станете и проследете реакцията на животното. Ако кученцето е изпълнило командата, не го следвайте. Ако кучето не бърза да застане на място, приближете се към него и подайте жест.
Време на задържането - 40-50 секунди.

Упражнение #4
Приучване към возене в автомобил – 10-15 минути

Днес работете без помощник (ако вие разбира се можете да карате кола, ако не – седнете до него).
Отворете вратата на автомобила и дайте команда „на място”. След като се убедите, че кучето се намира в необходимото положение, затворете след него вратата, седнете на мястото на шофьора и запалете двигателя. Управлявайки поведението на кученцето, с команди „място”, „седни”, „добре”, карайте в неголям кръг на двора, парка или на кое да е друго място, на което няма оживено движение. След 2-3-минутно каране, спрете автомобила, излезте от него и пуснете кучето. Не забравяйте хубаво да поощрите кученцето.

Упражнение #5
Развиване на апортировъчните и обонятелно-следовите реакции - 10 минути

Работете с помощник и без него, създавайте условия, в които вашият питомец ще бъде принуден дълго да търси предмет.
Помощникът крие предмет в тревата, докосвайки с ръка няколко места, при което кученцето не трябва да вижда къде точно помощникът е скрил предмета. Помощникът трябва да се движи активно и живо.

Упражнение #6
Приучване към движение редом – 15 минути

Започнете отработването на упражнението в парка. След 5 минути работа, излезте на улицата, отработвайки движение редом по тротоара.
В днешното занятие не включихме отделно упражнение по приучване към послушание и социализация. Занимавайте се с това по време на отработването на движение редом. От 15те минути, които ще ви трябват за изпълнение на упражненията, 2-3 минути поработете със сложен на кучето намордник. Избирайте маршрут на движение така, че да продължите приучването на кученцето към действието на отвличащите дразнители.
Ако вашият питомец е реагирал нормално на возене във влак на предните занятия, то няма нужда да правите това на всяко занятие.
Повторете това занятие след един ден. Не бързайте самостоятелно да въвеждате усложнения.

#258 Потребителят е офлайн   xprank Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 08 February 2012 - 03:23 PM

Веднага пристига и 14то занятие :)

Занятие 14

Място на занятието

Освен парка и алеите, за място на занятието използвайте и улиците на града. Необходимо е отработването на упражнението да става на моравата, покрай тротоара. Следете внимателно поведението на животното и бъдете готови да пресечете неговия опит за избяга на частта за движение.

Общо време на занятието – 70 минути. Не започвайте веднага след хранене – в този случай дресировъчния метод на поощрение чрез хранене няма да бъде ефективен.

Лакомство

За лакомство е най-добре да се използва варено месо. Подходящ е и всеки продукт, който кученцето харесва. Давайте лакомството на малки парченца, всяко по 5-7 милиметра (трябва да се нарежат предварително), разпределени така, че кученцето да не се нахрани след 3-5 поощрения.

Препоръки

На предходното занятие научихме кученцето да работи при условията на действието на отвличащи дразнители. Не е проблем, ако упражнения, които по-рано не са предизвиквали трудности, изведнъж са започнали да се изпълняват с усилие. Това е естествено в такава ситуация. Днес ще продължим отработването на навици на послушание в градски условия, постепенно увеличавайки натоварването на отделните упражнения.
Започвайки отработването на упражненията, сложете на кученцето нашийник.
Между всички упражнения както и преди правете почивка от не по-малко от 5 минути, през които не се опитвайте да отработвате каквито и да са навици. Нека кучето просто си почине и да потича.

Упражнение #1

Задържането след идването по команда – 30-40 секунди. Поощрете кученцето само след като то изпълни упражнението до край.
През 10 минути повторете упражнението 2-3 пъти.

Упражнение #2
Сядане по команда - 10 минути

След като кучето седне и легне по команда, отдалечете се от него на разстояние 3-5 метра. Внимателно следете за това, как реагира кученцето на отвличащите вниманието дразнители. Задържането днес трябва да е 30-40 секунди.
Повторете това упражнение 5-6 пъти.

Упражнение #3

Това упражнение се провежда в дома.
Кученцето трябва да изпълнява гласова команда. Време за задържане след подаване на командата 50-60 секунди. Още докато кученцето се намира на място, се скрийте от полезрението му. В случай, че кученцето не стои на място, поправете го и продължете да изпълнявате упражнението.

Упражнение #4
Приучване към возене в автомобил –15-20 минути

Днес отново работете без помощник (ако не шофирате, седнете до него).
Както и на предното занятие, отворете вратата на автомобила и дайте команда „на място”. След като се убедите, че кучето се намира в необходимото положение, затворете след него вратата, седнете на мястото на шофьора и запалете двигателя. Управлявайте поведението на кученцето, с команди „на място”, „стой”, „добре”. Изпълнявайки упражнението достигнете време на пътуването до 5-7 минути. След неголямо прекъсване повторете пътуването.
И двата пъти не забравяйте хубаво да поощрите кученцето.

Упражнение #5
Развиване на апортировъчните и обонятелно-следовите реакции - 10 минути

Работете с помощник и без него, създавайте условия, в които вашият питомец ще бъде принуден да търси предмет дълго и внимателно. При това е важно да не се престараете: не бива да се допуска намаляване на заинтересоваността на животното.

Упражнение #6
Приучване към движение редом –20 минути

Днес отработвайте упражнението на оживена улица. На всеки 4-5 минути спирайте за 2-3 минути, през което време дайте на кученцето да отдъхне. Не забравяйте своевременно и качествено да поощрите кученцето.
Вече не включваме отделно упражнение по приучване към послушание и социализация. Занимавайте се с това по време на отработването на движение редом. От 20те минути, които ще ви трябват за изпълнение на упражненията, 3-5 минути поработете със сложен на кучето намордник. Повторете това занятие след един ден. Не бързайте самостоятелно да въвеждате усложнения.

Надявам се да съм бил полезен. Скоро ще пусна и 15то занятие.
Поздрави

#259 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 08 February 2012 - 03:58 PM

:rc_036: :ba_025:
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#260 Потребителят е офлайн   xprank Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 08 February 2012 - 04:48 PM

Здравейте,
Ето го и последното 15то занятие :))

Занятие 15

Място на занятието

Необходимо е да се подбере такова място на занятието, че да можете да приучите кученцето към работа в условията на действие на голямо количество отвличащи вниманието дразнители. Но не е нужно да се отдалечавате от парка, така ще имате възможност да успокоите кученцето в случай, че то се превъзбуди, уплаши и т.н.

Лакомство

Препоръки

Днес ще проведем последното занятие на нашия курс. Но това не означава, че работата по възпитанието на кученцето приключва за вас. Вашият питомец е усвоил само основните навици на послушание, и за да възпитате надеждно управляемо куче, ще ви е нужен не само един месец работа. В следващото, последно издание ще ви дадем някои препоръки: как да провеждате тренировките в бъдеще, какви дразнители да използвате в зависимост от възрастта на кучето, кога и какви упражнения да въвеждате. Също така ще отговорим на някои въпроси, които най-(често се срещат във вашите писма.
На днешното занятие ще продължим да приучваме кученцето на работа в условията на действие на отвличащи вниманието дразнители. Изискванията по отделните навици постепенно довеждаме до ниво, което сме постигнали в облекчени условия.
Преминете към отработването на това занятие само след като се убедите, че програмата на предходното е усвоена.
Започвайки отработването на упражненията, сложете на кученцето нашийник.
Между всички упражнения както и преди правете почивка от не по-малко от 5 минути, през които не се опитвайте да отработвате каквито и да са навици. Нека кучето просто си почине и да потича.

Упражнение #1

Достигнете задържане след идването по команда по 1 минута. Не забравяйте хубаво да поощрите кученцето след като е дошло при вас. В рамките на 10 минути повторете упражнението 2-3 пъти.
При изпълнение на упражнението не е толкова важно количеството повторения, колкото качеството на всяко повторение. Това е вярно при изработването на какъвто и да е навик, но е особено вярно при отработването на идването по команда.
След идването, кучето трябва да получава само положителни емоции.

Упражнение #2
Сядане и лягане по команда - 10 минути

Време на задържане след сядането (лягането) – 1 минута. Отдалечете се от кученцето на 5-7 метра. В това време на стойте на място, преминете няколко пъти покрай кученцето. Не забравяйте, че отдалечаването то кучето трябва да е в посоката към най-силния дразнител, за да го прихванете в случай на срив.

Упражнение #3

Това упражнение се провежда в дома.
Задържането на място се довежда до минута. Командата „на място” се дава от кое да е място на дома. Оставайки кученцето на място се скрийте от неговото полезрение, но при това намерете възможност да контролирате поведението на кучето (най-добре е да правите това с помощта на огледало). При необходимост използвайте допълнителни дразнители.

Упражнение #4
Приучване към пътуване в автомобил –15-20 минути

Достигнете време на пътуването 10 минути. Пир това занятие вече може да излизате на улица с оживено движение. Управлявайте кучето с глас. След като упражнението е изпълнено, поощрете и разходете кучето.

Упражнение #5
Развиване на апортировъчните и обонятелно-следовите реакции - 10 – 15 минути

Работете с помощник и без него, създавайте условия, в които вашият питомец ще бъде принуден да търси предмет дълго и внимателно. Можете постепенно да увеличавате врмето на отработването. При това внимателно наблюдавайте поведението на кучето. Веднага щом забележите намаляване на активността, прекратете отработването на упражнението (по-добре е да се върнете към работа по-късно, когато кученцето си почине).

Упражнение #6
Приучване към движение редом –20 минути

Докато отработвате движение редом, се старайте самите вие да се движите по-активно. За кученцето е доста по-лесно да се придържа редом, ако вие вървите с достатъчно бърза, бодра крачка. По време на изпълнение на упражнението избирайте маршрути, по които на кученцето ще действат отвличащи вниманието дразнители. След 3-4 минути движение правете 2-3 минути пауза.
Вече не включваме отделно упражнение по приучване към послушание и социализация. Занимавайте се с това по време на отработването на движение редом.
Повторете това занятие след един ден. Не бързайте самостоятелно да въвеждате усложнения.

Радвам се, че успяхме да завършим един хубав курс, така че да бъде в полза и на други хора. Ако намерите грешки или несъответствия - споделете. Ще ги коригирам.
Поздрави

• (17 Страници) +
  • « Първа
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема