drido, в 04 July 2012 - 08:43 AM, написа:
Ами засега сядаме безпроблемно.С лягането не винаги реагира и понякога трябва да го побутна по задницата.Забелязах ,че като си ляга сам задните му крака са настрани а по команда ги рзчеква (в полза свинкс) и явно му е неудобно.Той е НОК на 3 месеца и в задницата е още доста паянтов

Идва почти винаги като го викна.Понякога не от първият път,но идва.До сега не се е случило да го викна за нещо неприятно за него (а и за сега не мисля) и може би затова е толкова изпълнителен.
Сега ще почна да го уча да пуска и плюе,че скоро ще почнат разходките навън.
За командата
стой намирам само обучение при сядане да стои на място.Аз искам ако съм на дистанция от него и му кажа СТОЙ да спре.Незнам дали ще свърже едното стой (при сядане) с другото?
А и при команда седни не му казвам стой.Просто ако тръгне да става пак му казвам седни и той сам се осеща,че трябва да седи докато не му кажа.Това го правя като му давам храната.
Здравейте,
Известно време нямах нет,затова дано не сте се разочаровал...Учуден съм,че никъде не
пише за упражнението СТОЙ!....донякъде.Затова Ви казах да търсите,но след като няма, няма!Спирането по команда е част от спортното обучение/ думичката ДРЕСУРА
ме влудява/,макар че аз съм „за” всяко куче да я усвои.В зависимост от изпитният правилник /респ.ситуацията/ водачът може да спре до кучето си,или да продължи движението от ходом или бегом.За Вас е важно кучето да спира след командата отначало когато сте един до друг,а след време усложнете упражнението- спирайте го от движение / ходом,после от бегом/ ,докато стигнете до спиране от разстояние.
Както вече писах,във връзка със спирането и придружаващото стоене /не сядане или лягане/,някои кучета тренирани на моментално сядане след спирането на водачът им
/дори без команда от негова страна/ се колебаят,именно поради новата ситуация.Дотогава те са свързвали спирането със сядане,а сега имат нова задача- да спрат и да останат прави.
Закопчайте поводът и тръгнете в избрана от Вас посока.Когато решите подайте командата СТОЙ! И... тук има още нещо: ако кучето е с ръст над средният може да ползвате лявата си ръка като я поставите под поясницата му с цел да му попречите да седне /като преди това поводът е в дясната/,но тъй като говорим за бебе ползвайте помощно средство закривено на „Г”.
Помнете,че ще тренирате това докато кучето не остане право след командата,без каквато и да е друга намеса от Ваша страна/повод,подкрепа с ръка и др. /
Дано съм помогнал.Упражнявайте се с това,а като постигнете напредък ще Ви кажа друг нюанс на спирането,когато Вие продължавате движението си,а кучето остава право.
Успех!