Ех, че сладки бебешори и тинейджъри показвате на снимките - много са готини!
Добре дошъл на новия Бари, много

Малко скромни съветчета от баба ви Римела към стопаните на малки кученца по темата "Хранене" .
Задължително намерете време и прочетете поне началото на темата Храненето - ден първи до ден последен - ТУК, най-вече ПОЗВОЛЕНИ И ЗАБРАНЕНИ НЕЩА. Не е библия, но поне за мен беше ориентир какво е добре и какво - не да се дава на кучето.
Въобще целия подфорум ХРАНЕНЕ е интересен и заслужава да се прегледа.
Според мнението на хора знаещи тук във форума най-добрия вариант за хранене на малкото кученце в периода на интензивен растеж (до към 10мес. - годинка) са качествените гранули от клас "супер премиум". Такива са Роял Канин, ПроПлан, Хилс, сега има и доста нови марки храни от този клас. Аз храних Линда с Роял Канин за малки кученца и съм доволна - израстна си добре момичето. Не бих пестила пари от храна за малко кученце, защото то расте и му трябват много неща, които аз не знам как бих му осигурила с попарки и чорбички. Широко рекламираните по TV храни за кучета не са качествени, а за боклуци по 18 ст/100г въобще не си струва да се говори - не само не са полезни, ами са и вредни!
Консерви, пастети, паучове и др. подобни стават за овкусители, но не и за основна храна.
Освен тях за овкусяване, ако лигавото пале не иска да яде гранули "натюр" варианти са заливане на гранулите с бульон, лъжичка разтопена мазнина или зехтин, разбъркване с кисело мляко, настърган кашкавал, ситно нарязано сварено пилешко и др.подобни, но целта на това е да се залъже кучо да си изяде гранулите. Те са упорити, налага се понякога и ние да бъдем - за тяхно добро.
Като приключи фазата на растежа - могат да се търсят и други варианти за хранене, кой както си реши...
За малко кученце не е добър вариант да се сменя често храната, както и да се експериментира смело - "Да му дам да хапне, пък да видим какво ще стане!" Ами ще видите ... ще се подриска!

Докато расте кученцето - следете крачетата му! Ако забележете, че се кривят - изглеждат Х-образни или О-образни - припкайте при вет-а и питайте за даване допълнително на калций, ако не искате кучо да остане кривокрак!
Правят се и изследвания за необходимост от калций и други съставки в храната или - обратното - за предозирането им. Това докторите си го знаят, но от нас, стопаните, се иска да си отваряме очите и ако видим проблем - да търсим решение, докато е време... Моята хубостница бая беше закривила задните крачета във форма "Х", ама си хапна Калци Делис и сега е стройнонога!

Ами това беше от мен, дано съм била в помощ. Повече информация - тук във форума, който търси - намира!

Поздрави!