Dog.bg Форуми : Трудният характер и обучение на сибирското хъски

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

• (61 Страници) +
  • « Първа
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Трудният характер и обучение на сибирското хъски

#161 Потребителят е офлайн   Bini Икона

• Over the rainbow
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 18 February 2008 - 06:00 PM

Сама я научих на стойка и редом, а всичко останало съм научила от Злати /North.face/ и Светлето /Svetleto - HUSKYLOVE/ (всичко относно показването на хъски в ринга). Без тяхна помощ нямаше да сме това, което сме сега. Благодаря ви :wub:.

За жалост в Б-я няма хендлер школи. Има един курс, който обаче в момента не е активен.

#162 Потребителят е офлайн   North face Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:siberian husky, akita,amerikan akita pomeran, grooming and handling.

Публикувано: 18 February 2008 - 07:20 PM

Цитат

Сама я научих на стойка и редом, а всичко останало съм научила от Злати /North.face/ и Светлето /Svetleto - HUSKYLOVE/ (всичко относно показването на хъски в ринга). Без тяхна помощ нямаше да сме това, което сме сега. Благодаря ви :wub:.

За жалост в Б-я няма хендлер школи. Има един курс, който обаче в момента не е активен.

Моля,моля аз пък мога да кажа,че ти си ученичката мечта :->) то и резултатите ти го показват най - нагледно. Наистина Прешъс е отлично обучена за изложби...е с малки изключения ;D но и тях ще ги фиксирате.Даже смятам,че на последната изложба в рнга на хъскитата най - малката Прешъс сложи в малкия си джоб всички хъскита от всички класове :->) Затова и заслужено спечелихте втория ден конкурса за млад водач!!! Браво Бини и ние много се гордеем с теб :wub:
User's Signature

Golden Nicol siberan huskies
Качена снимка

Сибирско хъски - истината е повече от две сини очи

#163 Потребителят е офлайн   Huskypower Икона

• Rebel At Heart!
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 18 February 2008 - 07:36 PM

Честито Bini, макар и в кратките моменти в които ви мярнах забелязах, че имате голям напредък. Даже втория ден беше по-добре. Браво!  :palec:
Някой няма ли да напише нещо в темата за изложбите, че аз нямам хубави снимки, а втория ден даже изпуснах съденето на хъскитата в ринга ?  :huh:
User's Signature

HUSKYPOWER - THE POWER WITHIN!
JulyVell Siberians

For the world I'm just a person, for my dogs I'm just the world!

Качена снимка

#164 Потребителят е офлайн   Lub0^ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 February 2008 - 08:20 PM

Абе аз да попитам, дочух, че лятото и във Варна ще има изложби, вярно ли е това?
User's Signature

Качена снимкаЦък тук :) (на картинката xD)

#165 Потребителят е офлайн   Huskypower Икона

• Rebel At Heart!
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 18 February 2008 - 08:25 PM

Ще има от 19 до 26.07 киноложка седмица с много изложби. Иначе питай, ама за изложбите в друга тема  ;) ... и виж тук
User's Signature

JulyVell Siberians

Качена снимка

#166 Потребителят е офлайн   Lub0^ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 February 2008 - 08:28 PM

Аз защо си с мислех, че пиша в другата тема, незнам :rolleyes: :huh: :-
User's Signature

Качена снимкаЦък тук :) (на картинката xD)

#167 Потребителят е офлайн   sstoilov Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:Фотография, Музика, Кинология, Интернет, SEO, GNU Linux

Публикувано: 18 February 2008 - 09:04 PM

Чак на училище/курс ... малко преувеличавате ми се струва  :- Наистина е добра идея, да черпиш опит и знания от по-опитните и знаещи. А, когато си на първи ред има голяма полза. Но за мен това е безсмислено, ако нямаш цели над средното ниво. Казвам над средното, защото под него не ти трябва почти нищо, а за висшите пилотажи  можеш да разчиташ само на себе си. Съмнявам се да си в тези две категории...
За това опитай да се водиш от максимата "Ако не ме разбираш, проблема е в мен". Много е важно да разбереш и проумееш, че кучето ти няма да те разбира, докато ти не започнеш да го разбираш. Глупаво е да искаш да седне, а то да иска да прави пиш. Познаването на другарчето ти е основна грижа и задача! Другото вече си зависи само от теб..Едва ли някой може да те научи, да бъдеш по-търпелив, по-спокоен, по-систематизиран, по-организиран и последователен. А именно там са ключовете от добрата  връзка между теб и кучето ти. Ако един път го водиш на пиш в 7 сутринта, а друг път в 10 - какво да очаква и на какво да се научи това куче? Ако един път му позволиш да ти ръфа и пори чехлите, друг му се радваш и смееш, а трети му се скараш и го нахокаш!? НЕ КАЗВАМ, ЧЕ ГО ПРАВИШ. Просто давам примери...Искам да кажа, че обучението, създаването на навици и коригирането на поведението трябват да следват някаква схема/план. Съобразявайки се с кучето ти(възраст, пол, хранителен режим, характер, други) със себе си(нервна система, физически и психически сили, двигателна култура, настроение и други) със всички около теб(семейство, съседи, домашните любимци на съседите и други) със средата в която живееш (къща, блок, улицата, полянката, трафика, алеята, климата и други) С други думи сложните задачки, изискват сложни решения и сериозен подход. Ако имаш желание и възможност, не ти трябват курсове , книги, ДиВиДиТа разни и такива простотии. Ще питаш тук във форума или някой друг форум или специализиран сайт, ще равниш с гугала, ще спреш някой по улицата, ще го заговориш и ще си свериш часовника за няма и 2 минути. Ще погледнеш другите кучета и стопани, ще сравниш тяхното поведения със твоето и ще си извадиш изводите. Но помни! преди да тръгнеш да учиш някой на нещо, трябва да си  сигурен, че ти го знаеш и то добре. Не можеш да изискваш, да не краде салфетки от масата, а ти винаги да оставяш такива в обсега на кучето ти - глупаво е! Искат се много компромиси и ако не си готов за това, откажи се още сега. Не че няма да се справиш, ще ти коства много - на теб, на околните и най-вече на кучето ти, а то има най-малката вина.
Не се отказвай от удоволствието - обучението на собственото ти кученце. За мен това са най-приятните ми 3 часа. Много ми е трудно, почти никога не срещам подкрепа и разбиране от близките ми. Но това няма да ме спре! Сигурен съм, че моето хъски освен за теглене, става и за чудесен приятел и прилежен съквартирант и ще го докажа!!!
Другото е само временно и ако имаш добро чувство за хумор, дори ще ти е забавно. Сега се сещам, някой из форума беше писал, че хъскито му е сръфало пищова за изпита - ем, просто погледни от веселата страна на нещата и не забравяй, че кучето ти има само теб. Нуждае се от вниманието и обичта ти и ако не му ги дадеш. То ще си намери начин  за забавления и повярвай ми.. няма да ти харесат!!!
User's Signature

I do believe that you don't have to walk this road alone

#168 Потребителят е офлайн   headiness Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 19 February 2008 - 12:22 AM

И моето като другите хъскита си ръфа нещата по улиците , гони котки , навира се на лоши кучета , когато е само прави много големи пакусти и не отговаря на ела когато си е наумил нещо , но едно ме притеснява най-много , че когато направи нещо лошо и искам поне малко да го накажа , той ми посяга да ме хапе , даже един път ме ухапа кофти и така ме принуждава да не го наказвам...
Според вас нормално ли е да ми посяга ?
И как мога да го накажа без бой...

#169 Потребителят е офлайн   sstoilov Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 19 February 2008 - 09:03 AM

Цитат

И моето като другите хъскита си ръфа нещата по улиците , гони котки , навира се на лоши кучета , когато е само прави много големи пакусти и не отговаря на ела когато си е наумил нещо , но едно ме притеснява най-много , че когато направи нещо лошо и искам поне малко да го накажа , той ми посяга да ме хапе , даже един път ме ухапа кофти и така ме принуждава да не го наказвам...
И как мога да го накажа без бой...

Твоето хъски е като всички останали - типичен малък вандал  :yahoo: Нанася тежки имуществени щети и винаги е готов за още и още поразии  ;) Или казано на кратко - това е нормално, имаш си хъски! Ако ти му се караш с неподходящ тон, правиш резки движения и предаваш "зла" енергия е нормално кучебто ти да се държи "зле" със теб. Направи аналог със себе си! Ако някой ти се кара, вика, посяга да те бие -  ти какво би направил/а? ОК, радвам се че си отговори ... сега по темата
Не случайно казват, че кучето е най-добрия приятел на човека. Ще дойде един момент, в който то ще живее за/и твоята любов, обич и внимание(за момента се задоволява само с вниманието, но и другите две нужди няма да закъснеят) В този ред на мисли, най-доброто за теб(за кучето най-лошото) наказание е да му се по сърдиш малко - не му говориш, не го гледаш, не му обръщаш внимание, чакаш да легне пред врата или в центъра на стаята и го вдигаш от там без никакви думички. Ако сте на вън - същото поведение. Помни! Кучето ти може да е чудесен психолог. Лесно може да разгадае, кога симулираш и кога не!!!
Няма нужда да му крещиш "какво е това? какво направи? кой ще хапеш ти, а кой?" Нервите в такива момента не са от полза, а точно обратното. В момента в който кученцето ти прави някаква пакост го спираш. Хващаш го и го караш да седне. Подсигуряваш се, че е в стабилно състояние и няма да скочи веднага щом го пуснеш. Започваш да му говориш, може и да се пълни глупости (то не може да разбере, за какво точно му говориш) важното е да чуе гласа ти, да усети присъствието ти и твоето настроение/енергия. Веднага щом мозъка му е зает с други мисли, си готов/а да продължиш заниманията си. Ако има някой с теб - поговори си и с него. Веднага, ще усетиш как кучето ти се успокоява и започва да блуждае някъде из облаците. Пробвай го един два пъти, ако не стане пробвай още 1000. Другото вече е насилие и според новото законодателство в България е наказуемо  :yahoo: Пък и нали все пак кучето сте го взели за да му се радвате, а не да си изкарвате нервите на него.

Забравих да кажа,
Кучето лесно се  ориентира в семейната йерархия. Чудесно знае кое е големия бос, кой е малкия и къде е той. Ако ти по една или друга причина, си под него в стълбицата на йерархията, нормално е "да ти скача на бой" Все пак за него ти си с по-ниски права. Нямаш право да му заповядваш, още по- малко да го биеш или наказваш. Ако е така,  проблема не е само в него. Работи над себе си и обстановката в къщи. Трябва да се научиш да се държиш и като приятел и като водач. Ако кучето ти те мисли за приятел - няма да те слуша дори и да го пребиваш от бой или да го наказваш 24/7. Ефекта, ще е точно обратен! Ако успееш да му привлечеш вниманието, спечелиш уважението и станеш негов водач...Е, ще ти остане единствено,  да се наслаждаваш на времето прекарано с твоето куче.
User's Signature

#170 Потребителят е офлайн   roop Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 19 February 2008 - 09:29 AM

sstoilov Страхотно :blink: ;) :palec:

#171 Потребителят е офлайн   Huskypower Икона

• Rebel At Heart!
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 19 February 2008 - 12:23 PM

Цитат

Ако кучето ти те мисли за приятел - няма да те слуша дори и да го пребиваш от бой или да го наказваш 24/7. Ефекта, ще е точно обратен!

Малко извадено от контекста, но водача и приятеля не са взаимно изключващи се. В моя случай аз съм първо приятел, който демонстрира водачество само ако е необходимо. Така се живее в мир.  ;)
User's Signature

JulyVell Siberians

Качена снимка

#172 Потребителят е офлайн   sstoilov Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 19 February 2008 - 03:28 PM

Цитат

Цитат

Ако кучето ти те мисли за приятел - няма да те слуша дори и да го пребиваш от бой или да го наказваш 24/7. Ефекта, ще е точно обратен!

Малко извадено от контекста, но водача и приятеля не са взаимно изключващи се. В моя случай аз съм първо приятел, който демонстрира водачество само ако е необходимо. Така се живее в мир.  ;)

Не, не са. Нещо повече - взаимно допълващи са двете неща! Но съчетаването им е трудна задача.
User's Signature

#173 Потребителят е офлайн   yay_plam Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 22 February 2008 - 03:03 PM

е как ще е нормално? кучето ти е приятел,но ти освен негов приятел си и негов господар,то няма право! Ако посягага кучето,то може би стопанина бърка някъде. Бях чула една история че някакви стопани за да не им посяга кучето като порасне от малко го дразнели докато яде, взимали му купата,пак я връщали,после го галели...играели си с него...Като пораснало кучето станало обратната реакция,докато яде няма право никой да бъде в същата стая,защото нападало. Ако ти се озъби кучето,то или му пречиш да яде или нещо мн го е заболяло или просто нещо не правиш както трябва

#174 Потребителят е офлайн   Bini Икона

• Over the rainbow
  • PipPipPip

Публикувано: 22 February 2008 - 06:09 PM

Чак да се взима купата не, но точно така се учи - докато кучето яде, се гали, иначе повечето кучета като порастнат не дават да им се пипа купата. Прешъс веднъж ми се озъби и много се ядосах, а аз съм тази, която я храни.. е, изяде си шамара, от тогава гък не е казала и дава да и бъркам в устата /едва ли не/, докато се храни.

#175 Потребителят е офлайн   lizka Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Без дом

Публикувано: 01 March 2008 - 01:22 AM

Храна в къпичката на кучето не трябва да се оставя, защото развиват собственическо поведение към нея. Мислят си, че е тяхна, а не че ти му я даваш. А за историята на yay_plam и аз съм я чувала те не просто са го галели, а са го дразнели, подръпвали и т.н общо взето изнервяли са кучето и както тя каза, сега му оставят купата и бягат да се заключат в някоя стая.
User's Signature

Качена снимка

#176 Потребителят е офлайн   yay_plam Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 March 2008 - 09:58 AM

Lizka как сте с Бък и Лиза, не си публикувала скоро снимки на внука  ;D ;D ;D

#177 Потребителят е офлайн   Mawowa Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 04 March 2008 - 09:27 PM

Кажете ми как да отуча кучето ми да ми хапе ръцете,той сега е малък и страшно го сърбят зъбките и много хапе.Дали ще престане като порасне или ше продължи?  :huh:

#178 Потребителят е офлайн   Bini Икона

• Over the rainbow
  • PipPipPip

Публикувано: 04 March 2008 - 09:39 PM

Ще престане ;), точно преди около 5 месеца и аз задавах същите въпроси.., но ти не му давай де. Ако трябва и шамарче през муцунката, но не се оставяй да те хапе, защото с времето става по-трудно да се отучи, а като расте, явно не се усеща.. Мен и сега ме хапе като ми се радва, но като и кажа "Остави" и спира.

#179 Потребителят е офлайн   macinci Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 04 March 2008 - 09:54 PM

И мен Тера сега като си играем много хапе но й се карам и попрестава до след малко..после пак й се карам и така :)

#180 Потребителят е офлайн   Mawowa Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 04 March 2008 - 09:59 PM

Благодаря ви много. Много сме игриви и аз понякога като му се радвам и го мачкам много,но не искам да ме хапе и да свиква. Още нямаме 3 месеца ще му се карам значи и това е  :blink:

• (61 Страници) +
  • « Първа
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни