Трудният характер и обучение на сибирското хъски
Публикувано: 14 September 2008 - 03:36 PM
От няколко дни с Алис се занимаваме с обучение по кликер метода,(На когото му е интересно- Обучение по кликер метода (форума)-"in a nutshell", и тук http://www.clickertraining.com/. Също и това, като цяло е интересно- Качество на владеене на командите) но срещам някои трудности, или по-скоро чуденки: кликер както ще се досетите, в България няма, но има и възможности за ползване на подръчни материали. Във форума четох, че използват химикал, ама не бил еднороден звука. Аз реших да опитам със запалка, ама като че ли не и привлича много вниманието. Пък и не виждам как на улицата ще я чуе тази запалка. Струва ми се, сякаш, че по-добре ще е със свирка някаква, а може би най-добре със кучешка свирка, за да не дразня околоните.
Другото ми питане е, дали, както някой по-горе пита, е добре като награда да се дават гранулки. Защото на Алис и давам по една или по две гранулки и направо и челна стойка ще направи, много е лакома :)
И третото ми питане е, дали е добре например, ако съчетавам контрастния метод с кликер метода. В смисъл, че ще използвам кликера за команди- ела, седни, гледай с празен поглед в стената и т.н., а контрастния за възпитанието- Не! и там каквото още друго може да има. Защото не виждам как с кликер метода, ще мога да я отуча да си търка муцуната във вратите докато слизаме с асансьора или пък да не си качва муцуната на масата. Защото Повелителят на кучетата, Сизър Милан, казва, че щом не коригираш поведението, значи го одобряваш. Все пак една от мантрите му е- "Rules, Boundaries, Limitations". Правила, Граници, Ограничения.
Надявам се не съм ви презалял с въпроси и да се намери някой да ми отговори :)
Публикувано: 14 September 2008 - 04:03 PM
Публикувано: 14 September 2008 - 04:36 PM
Цитат
От няколко дни с Алис се занимаваме с обучение по кликер метода,(На когото му е интересно- Обучение по кликер метода (форума)-"in a nutshell", и тук http://www.clickertraining.com/. Също и това, като цяло е интересно- Качество на владеене на командите) но срещам някои трудности, или по-скоро чуденки: кликер както ще се досетите, в България няма, но има и възможности за ползване на подръчни материали. Във форума четох, че използват химикал, ама не бил еднороден звука. Аз реших да опитам със запалка, ама като че ли не и привлича много вниманието. Пък и не виждам как на улицата ще я чуе тази запалка. Струва ми се, сякаш, че по-добре ще е със свирка някаква, а може би най-добре със кучешка свирка, за да не дразня околоните.
Другото ми питане е, дали, както някой по-горе пита, е добре като награда да се дават гранулки. Защото на Алис и давам по една или по две гранулки и направо и челна стойка ще направи, много е лакома :)
И третото ми питане е, дали е добре например, ако съчетавам контрастния метод с кликер метода. В смисъл, че ще използвам кликера за команди- ела, седни, гледай с празен поглед в стената и т.н., а контрастния за възпитанието- Не! и там каквото още друго може да има. Защото не виждам как с кликер метода, ще мога да я отуча да си търка муцуната във вратите докато слизаме с асансьора или пък да не си качва муцуната на масата. Защото Повелителят на кучетата, Сизър Милан, казва, че щом не коригираш поведението, значи го одобряваш. Все пак една от мантрите му е- "Rules, Boundaries, Limitations". Правила, Граници, Ограничения.
По едно време бях решила да опитам и аз с кликер, но се отказах. В моя случай не е добре приложим и само се объркват нещата. Заместители като "щракалки" не зная колко е добре да се ползват. Имам кликер някъде из къщи и ако мислиш да го ползваш мога да ти го дам.
За наградките - могат да са всякакви, няма правило, разбира се кучето ти трябва да е заинтересовано от тях, и с охота да ги приема като награда. Щом е лакомо, значи всичко действа. Иначе принципно, различните кучета, реагират различно на наградки. За това може някой да е писал, че не трябва да са такива, с каквито кучето се храни. Когато е нещо различно, има повече стръв и желание.
За съчетанието на методите - ти си решаваш как ти е най удобно и лесно. Само трябва да правиш така, че да не объркваш кучето, и да го учиш на нещо по два различни начина. Иначе, разбира се, няма правило за комбинации на методи. Ти сам избираш и намираш пътя към постигането на целта.

JulyVell Siberians
Публикувано: 14 September 2008 - 05:15 PM
Цитат
Цитат
По едно време бях решила да опитам и аз с кликер, но се отказах. В моя случай не е добре приложим и само се объркват нещата. Заместители като "щракалки" не зная колко е добре да се ползват. Имам кликер някъде из къщи и ако мислиш да го ползваш мога да ти го дам.
За наградките - могат да са всякакви, няма правило, разбира се кучето ти трябва да е заинтересовано от тях, и с охота да ги приема като награда. Щом е лакомо, значи всичко действа. Иначе принципно, различните кучета, реагират различно на наградки. За това може някой да е писал, че не трябва да са такива, с каквито кучето се храни. Когато е нещо различно, има повече стръв и желание.
За съчетанието на методите - ти си решаваш как ти е най удобно и лесно. Само трябва да правиш така, че да не объркваш кучето, и да го учиш на нещо по два различни начина. Иначе, разбира се, няма правило за комбинации на методи. Ти сам избираш и намираш пътя към постигането на целта.
Да, и аз така мисля, важното е да си последователен и да не объркваш животното. При теб сигурно е трудно, защото като изведеш цялата глутница навън и е малко зорно да обясниш за кого аджеба е бил точно клика :) За сега ще опитам със свирка, днес бяхме до магазина и взехме свирка :) Много е смешна, само се оглежда откъде идва този странен звук :)
Това е много добър сайт за кликер метода, много, много добре систематизирано и би свършило работа на доста хора, особено на тези, които тепърва се захващат с нещо толкова сериозно и отговорно като обучаването на кучето.
Поздрави!
Публикувано: 16 September 2008 - 05:53 PM
P.S. Чудех се, дали не е по-добре да използвам команда "долу", вместо "легни"? Защото, още не съм въвел команда и се чудех. Може би седНИ и легНИ да звучат някак еднакво на песа.
Публикувано: 17 September 2008 - 05:35 PM
Цитат
Цитат
И при мен е така, заради това "Дай лапа" ще го оставим за след това... :P
Да, надушат ли гранули става страшно. Днес исках да видя дали ще почне да вие със мен, просто ей така от интерес. И, за моя най-голяма изненада- почна. Сигурно е виела за да ме накара да спра, но това е отделен въпрос :) Обаче като изкарах малко гранули и само тях гледаше. Почна да сяда, да ляга, въобще, всичко, което сме пробвали до сега, (Много беше смешна- сяда, чака, няма свирка. Ляга, гледа ме в очите, чака, чака- няма свирка и става да си прави нещо :) ) само не и да вие.
Публикувано: 17 September 2008 - 10:16 PM
Публикувано: 17 September 2008 - 10:24 PM
Цитат
Ами, поне в нашия магазин имаше даже няколко вида мисля, на различни фирми.
Цък- нашата е първата, абсолютно същата, 400 м. Само че аз я взех за 5 и нещо. Пластмасовото се маха и отдолу има винтче, което като го въртиш и се променя честотата. Става и с обикновена свирка, ама повече шум ще вдигаш, не че тази не се чува де :)
Публикувано: 18 September 2008 - 07:50 AM
И в упътването пишеше долу-горе същите неща - издава дразнещ звук и се ползва за кучегон, и в същото време е много успешен уред в дресурата на кучета и описани няколко страници за обучение на кучета, как да се натиска след като кучето е изпълнило командата и т.н.
Но ако е неприятен звук защо да мъча кучето да го слуша всеки път при изпълнена команда?
И двете ми кучета като малки въобще не му обръщаха внимание на този звук, Кейси сега като го натиснем се изнизва нанякъде, но не особено стресиран(ако яде или лежи блажено някъде едва ли ще се мръдне)
Парис скоро не съм я пробвала ...
Но си спомням случай на нахапан човек - пуска дразнещ звук на зло куче,на кучето му става неприятно и скача да изяде човека, който го е подразнил.
Достраша ме да го пробвам в парка или по улицата на други кучето, да не ме изяде някой ;D
Та .. има ли смисъл да ползвам този уред, май нещо се поотказах, пък и Парис остаря вече ... ;D
Публикувано: 18 September 2008 - 02:26 PM
Публикувано: 18 September 2008 - 04:09 PM
Цитат
Публикувано: 24 September 2008 - 12:33 PM
Цитат
Големия свят извън дома не винаги се възприема спокойно от малкото бебе.С наградки и много поощрителни думи лека полека ще се отпусне.
Публикувано: 24 September 2008 - 07:45 PM
Публикувано: 24 September 2008 - 09:25 PM
alex4eto_ вземи дълъг повод и кученцето ще те следва. То просто още не разбира защо е вързано и как трябва да ходи. Трябват ти два - три дена и ще е ок.

JulyVell Siberians
Публикувано: 26 September 2008 - 07:42 AM