Dog.bg Форуми : Трудният характер и обучение на сибирското хъски

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

• (61 Страници) +
  • « Първа
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Трудният характер и обучение на сибирското хъски

#541 Потребителят е офлайн   SIcNeSS Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 14 September 2008 - 03:36 PM

Здравейте.
От няколко дни с Алис се занимаваме с обучение по кликер метода,(На когото му е интересно- Обучение по кликер метода (форума)-"in a nutshell", и тук http://www.clickertraining.com/. Също и това, като цяло е интересно- Качество на владеене на командите) но срещам някои трудности, или по-скоро чуденки: кликер както ще се досетите, в България няма, но има и възможности за ползване на подръчни материали. Във форума четох, че използват химикал, ама не бил еднороден звука. Аз реших да опитам със запалка, ама като че ли не и привлича много вниманието. Пък и не виждам как на улицата ще я чуе тази запалка. Струва ми се, сякаш, че по-добре ще е със свирка някаква, а може би най-добре със кучешка свирка, за да не дразня околоните.
Другото ми питане е, дали, както някой по-горе пита, е добре като награда да се дават гранулки. Защото на Алис и давам по една или по две гранулки и направо и челна стойка ще направи, много е лакома :)
И третото ми питане е, дали е добре например, ако съчетавам контрастния метод с кликер метода. В смисъл, че ще използвам кликера за команди- ела, седни, гледай с празен поглед в стената и т.н., а контрастния за възпитанието- Не! и там каквото още друго може да има. Защото не виждам как с кликер метода, ще мога да я отуча да си търка муцуната във вратите докато слизаме с асансьора или пък да не си качва муцуната на масата. Защото Повелителят на кучетата, Сизър Милан, казва, че щом не коригираш поведението, значи го одобряваш. Все пак една от мантрите му е- "Rules, Boundaries, Limitations". Правила, Граници, Ограничения.
Надявам се не съм ви презалял с въпроси и да се намери някой да ми отговори :)
User's Signature

Качена снимка

#542 Потребителят е офлайн   neznainata Икона

• Just a dream
  • PipPipPip

Публикувано: 14 September 2008 - 04:03 PM

А сиренето и саламите там, те нали са солени и с подправки (някои от тях де), те не са ли вредни, особено за малко кученце? Ясно, че се дават в малки количества, но все пак сиренето си е доста солено дори за човек, а какво остава за куче?
User's Signature

Качена снимка
Doesn't matter.

#543 Потребителят е офлайн   Huskypower Икона

• Rebel At Heart!
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 14 September 2008 - 04:36 PM

Цитат

Здравейте.
От няколко дни с Алис се занимаваме с обучение по кликер метода,(На когото му е интересно- Обучение по кликер метода (форума)-"in a nutshell", и тук http://www.clickertraining.com/. Също и това, като цяло е интересно- Качество на владеене на командите) но срещам някои трудности, или по-скоро чуденки: кликер както ще се досетите, в България няма, но има и възможности за ползване на подръчни материали. Във форума четох, че използват химикал, ама не бил еднороден звука. Аз реших да опитам със запалка, ама като че ли не и привлича много вниманието. Пък и не виждам как на улицата ще я чуе тази запалка. Струва ми се, сякаш, че по-добре ще е със свирка някаква, а може би най-добре със кучешка свирка, за да не дразня околоните.
Другото ми питане е, дали, както някой по-горе пита, е добре като награда да се дават гранулки. Защото на Алис и давам по една или по две гранулки и направо и челна стойка ще направи, много е лакома :)
И третото ми питане е, дали е добре например, ако съчетавам контрастния метод с кликер метода. В смисъл, че ще използвам кликера за команди- ела, седни, гледай с празен поглед в стената и т.н., а контрастния за възпитанието- Не! и там каквото още друго може да има. Защото не виждам как с кликер метода, ще мога да я отуча да си търка муцуната във вратите докато слизаме с асансьора или пък да не си качва муцуната на масата. Защото Повелителят на кучетата, Сизър Милан, казва, че щом не коригираш поведението, значи го одобряваш. Все пак една от мантрите му е- "Rules, Boundaries, Limitations". Правила, Граници, Ограничения.

По едно време бях решила да опитам и аз с кликер, но се отказах. В моя случай не е добре приложим и само се объркват нещата. Заместители като "щракалки" не зная колко е добре да се ползват. Имам кликер някъде из къщи и ако мислиш да го ползваш мога да ти го дам.
За наградките - могат да са всякакви, няма правило, разбира се кучето ти трябва да е заинтересовано от тях, и с охота да ги приема като награда. Щом е лакомо, значи всичко действа. Иначе принципно, различните кучета, реагират различно на наградки. За това може някой да е писал, че не трябва да са такива, с каквито кучето се храни. Когато е нещо различно, има повече стръв и желание.

За съчетанието на методите - ти си решаваш как ти е най удобно и лесно. Само трябва да правиш така, че да не объркваш кучето, и да го учиш на нещо по два различни начина. Иначе, разбира се, няма правило за комбинации на методи. Ти сам избираш и намираш пътя към постигането на целта.
User's Signature

HUSKYPOWER - THE POWER WITHIN!
JulyVell Siberians

For the world I'm just a person, for my dogs I'm just the world!

Качена снимка

#544 Потребителят е офлайн   SIcNeSS Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 14 September 2008 - 05:15 PM

Цитат

Цитат

Здравейте.

По едно време бях решила да опитам и аз с кликер, но се отказах. В моя случай не е добре приложим и само се объркват нещата. Заместители като "щракалки" не зная колко е добре да се ползват. Имам кликер някъде из къщи и ако мислиш да го ползваш мога да ти го дам.
За наградките - могат да са всякакви, няма правило, разбира се кучето ти трябва да е заинтересовано от тях, и с охота да ги приема като награда. Щом е лакомо, значи всичко действа. Иначе принципно, различните кучета, реагират различно на наградки. За това може някой да е писал, че не трябва да са такива, с каквито кучето се храни. Когато е нещо различно, има повече стръв и желание.

За съчетанието на методите - ти си решаваш как ти е най удобно и лесно. Само трябва да правиш така, че да не объркваш кучето, и да го учиш на нещо по два различни начина. Иначе, разбира се, няма правило за комбинации на методи. Ти сам избираш и намираш пътя към постигането на целта.

Да, и аз така мисля, важното е да си последователен и да не объркваш животното. При теб сигурно е трудно, защото като изведеш цялата глутница навън и е малко зорно да обясниш за кого аджеба е бил точно клика :) За сега ще опитам със свирка, днес бяхме до магазина и взехме свирка :) Много е смешна, само се оглежда откъде идва този странен звук :)
Това е много добър сайт за кликер метода, много, много добре систематизирано и би свършило работа на доста хора, особено на тези, които тепърва се захващат с нещо толкова сериозно и отговорно като обучаването на кучето.
Поздрави!
User's Signature

Качена снимка

#545 Потребителят е офлайн   SIcNeSS Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 September 2008 - 05:53 PM

Вече втори ден се занимаваме със свирката :) Засега ми се струва, че дава доста добри резултати. Днес за две сесии от по 5 минути научихме да лягаме :) Още не е по команда, ама и това ще стане :) Седни вече го правим от раз.
P.S. Чудех се, дали не е по-добре да използвам команда "долу", вместо "легни"? Защото, още не съм въвел команда и се чудех. Може би седНИ и легНИ да звучат някак еднакво на песа.
User's Signature

Качена снимка

#546 Потребителят е офлайн   Pasion Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 16 September 2008 - 06:15 PM

Аз моето вече го научих да сяда сега се опитвам със дай лапа ама май е по трудно защо като му подам раак веднага иска да я хапне ;D

#547 Потребителят е офлайн   LeRoKaL Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 17 September 2008 - 12:58 PM

Цитат

Аз моето вече го научих да сяда сега се опитвам със дай лапа ама май е по трудно защо като му подам раак веднага иска да я хапне ;D

И при мен е така, заради това "Дай лапа" ще го оставим за след това...  :P

#548 Потребителят е офлайн   SIcNeSS Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 17 September 2008 - 05:35 PM

Цитат

Цитат

И при мен е така, заради това "Дай лапа" ще го оставим за след това...  :P

Да, надушат ли гранули става страшно. Днес исках да видя дали ще почне да вие със мен, просто ей така от интерес. И, за моя най-голяма изненада- почна. Сигурно е виела за да ме накара да спра, но това е отделен въпрос :) Обаче като изкарах малко гранули и само тях гледаше. Почна да сяда, да ляга, въобще, всичко, което сме пробвали до сега, (Много беше смешна- сяда, чака, няма свирка. Ляга, гледа ме в очите, чака, чака- няма свирка и става да си прави нещо :) ) само не и да вие.
User's Signature

Качена снимка

#549 Потребителят е офлайн   Tali Икона

• EVERLASTING
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
Публикувано: 17 September 2008 - 10:16 PM

Тази свирка има ли я в повечето зоо магазини или е внос от чужбина? Защото кликерите ги няма в България (търсих понеже Apso започна да тренира Райа с Кликер) но не мога да намеря за себе си... Използвах щракаща запалка без газ, но не е същото. Искам да опитам със свирка...

#550 Потребителят е офлайн   SIcNeSS Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 17 September 2008 - 10:24 PM

Цитат

Тази свирка има ли я в повечето зоо магазини или е внос от чужбина? Защото кликерите ги няма в България (търсих понеже Apso започна да тренира Райа с Кликер) но не мога да намеря за себе си... Използвах щракаща запалка без газ, но не е същото. Искам да опитам със свирка...

Ами, поне в нашия магазин имаше даже няколко вида мисля, на различни фирми.
Цък- нашата е първата, абсолютно същата, 400 м. Само че аз я взех за 5 и нещо. Пластмасовото се маха и отдолу има винтче, което като го въртиш и се променя честотата. Става и с обикновена свирка, ама повече шум ще вдигаш, не че тази не се чува де :)
User's Signature

Качена снимка

#551 Потребителят е офлайн   Victoria Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 18 September 2008 - 07:50 AM

Баща ми ми беше донесъл едно такова нещо http://mercator-bg.com/17/24.html , даже от картинката мисля, че е точно същото - доста обемисто в ръката и се натискаше едно копче за звук.
И в упътването пишеше долу-горе същите неща - издава дразнещ звук и се ползва за кучегон, и в същото време е много успешен уред в дресурата на кучета и описани няколко страници за обучение на кучета, как да се натиска след като кучето е изпълнило командата и т.н.
Но ако е неприятен звук защо да мъча кучето да го слуша всеки път при изпълнена команда?
И двете ми кучета като малки въобще не му обръщаха внимание на този звук, Кейси сега като го натиснем се изнизва нанякъде, но не особено стресиран(ако яде или лежи блажено някъде едва ли ще се мръдне)
Парис скоро не съм я пробвала ...
Но си спомням случай на нахапан човек - пуска дразнещ звук на зло куче,на кучето му става неприятно и скача да изяде човека, който го е подразнил.
Достраша ме да го пробвам в парка или по улицата на други кучето, да не ме изяде някой  ;D
Та .. има ли смисъл да ползвам този уред, май нещо се поотказах, пък и Парис остаря вече ...  ;D

#552 Потребителят е офлайн   SIcNeSS Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 September 2008 - 02:26 PM

ТоВА не знам как би изплашило едно куче, най-много да го ядосо повече, все пак това е само една пищялка. Ще изплаши някой страхлив уличен пес, който бяга като се наведеш. Иначе относно обученито, добре ще е, ама дали ще ти е удобно. Малко големичко ми се вижда.
User's Signature

Качена снимка

#553 Потребителят е офлайн   Lub0^ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 September 2008 - 04:09 PM

Цитат

Кликер има тук във Варна в един зоомагазин гледах преди около 2-3 седмици мисля :blink:
User's Signature

Качена снимкаЦък тук :) (на картинката xD)

#554 Потребителят е офлайн   alex4eto_ Икона

Публикувано: 24 September 2008 - 11:57 AM

аз от скоро имам куче хъски и имам един проблем....тя вече е на 2 мес и половина....и когато я извеждам на разходка тя ляга не върви моля те помогнете ми как да я науча да си върви с мен благодаря ;щ

#555 Потребителят е офлайн   North face Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:siberian husky, akita,amerikan akita pomeran, grooming and handling.

Публикувано: 24 September 2008 - 12:33 PM

Цитат

аз от скоро имам куче хъски и имам един проблем....тя вече е на 2 мес и половина....и когато я извеждам на разходка тя ляга не върви моля те помогнете ми как да я науча да си върви с мен благодаря ;щ

Големия свят извън дома не винаги се възприема спокойно от малкото бебе.С наградки и много поощрителни думи лека полека ще се отпусне.
User's Signature

Golden Nicol siberan huskies
Качена снимка

Сибирско хъски - истината е повече от две сини очи

#556 Потребителят е офлайн   Tali Икона

• EVERLASTING
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
Публикувано: 24 September 2008 - 07:45 PM

С повод ли я извеждаш или без? Ако е с повод опитай да я изведеш без. Знам ли, може това да е проблем за него... :rolleyes:

#557 Потребителят е офлайн   Huskypower Икона

• Rebel At Heart!
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 24 September 2008 - 09:25 PM

Да, това сигурно е не проблем, а по-скоро нещо ново и необичайно. Но не е добре  кученце на 2,5 месеца на първите разходки да се пуска без повод, защото лесно може да се изплаши от нещо и да хукне или да тръгне в друга посока по друг движещ се обект... на тази възраст не са много ориентирани още. та за безопастността им е по добре да се учат да свикват с каишката и повода. А и принципно не съветвам никого да си извежда кучето без повод, дори и да е голямо и послушно вече.

alex4eto_ вземи дълъг повод и кученцето ще те следва. То просто още не разбира защо е вързано и как трябва да ходи. Трябват ти два - три дена и ще е ок.
User's Signature

HUSKYPOWER - THE POWER WITHIN!
JulyVell Siberians

For the world I'm just a person, for my dogs I'm just the world!

Качена снимка

#558 Потребителят е офлайн   alex4eto_ Икона

Публикувано: 25 September 2008 - 12:10 PM

благодаря аз лека полека я извеждам за да свикне а да попитам каква може да е причината тара да яде пясак???

#559 Потребителят е офлайн   LeRoKaL Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 25 September 2008 - 07:35 PM

Цитат

благодаря аз лека полека я извеждам за да свикне а да попитам каква може да е причината тара да яде пясак???

Една основателна причина е да има нещо в този пясък (някое лакомство, да има излята някаква мазнина и т.н.)  ;D

#560 Потребителят е офлайн   xael Икона

• Perfect Stranger
  • PipPipPip

Публикувано: 26 September 2008 - 07:42 AM

Да ти кажа, според мен, Тара просто пробва какво става и какво не става за ядене. Дръпвай я с повода като се засили към пясъка. Ако само той ти е проблем - чудничко, а хапва ли си разни боклуци от земята?
User's Signature

Five exclamation marks, the sure sign of an insane mind.
Sindarin Siberian husky kennel

• (61 Страници) +
  • « Първа
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема