Трудният характер и обучение на сибирското хъски
Публикувано: 20 April 2008 - 02:33 AM
просто не иска и тогава , ако тръгна след нея не мога да я хвана ,
дърпа ми сеп ред ръцете и изчезва , та как да я накажа
като пази не малка дистанция , като реши да ми се
прави на магаре... :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes:
Публикувано: 20 April 2008 - 11:19 AM
Публикувано: 20 April 2008 - 12:14 PM
Като го пусна на двора да бяга и ако се е разбеснял много като почне да прави едни скоростни обиколки и така 5-10 мин без да спре и почва да ръмжи падам от смях ;D ;D , но без проблем си го пускам и като сме на разходка :blink:
Публикувано: 20 April 2008 - 02:23 PM

JulyVell Siberians
Публикувано: 20 April 2008 - 03:13 PM
Цитат
определено! Коментари от рода че всички хъскитата са блейки, твърдоглави, някой дори ги наричат "глупави", това не е вярно. Вече сме говорили по този въпрос, всичко е въпрос на възпитяание, а как ако са блейки или се възпитават толкова трудно и т.н. има хъскита актьори? Говоря предимно за "8 герои".
Публикувано: 20 April 2008 - 09:46 PM
Както и при стопаните едни които се справят по-добре и по-зле ,
но в ниаккъв случай кучетата не са с еднакъв характер и всичко да зависи
само от стопанина , така е според мен поне с хъскитата..Фактите също сами говорят
за себе си , не исках блейки и твърдоглави да прозвучи като глупави , даже обратното
огромна доза ъкъл и своенравие се среща според мен , като минат 6тия и 7мия
месец , започват първите прояви , поне така съм забелязъл..
Някой ще ми каже ли как би постъпил , ако кучето му
на 7-8 месеца от полянката тръгне да обикаля блоковете
и се прави , че не ви чува и не иска да се върне..Какво ще направите
, като го хванете и как бихте постъпили ? И как ще го хванете
ако ви пази дистанция въобще ??
ПП: Интересно ми е да чуя мнението на Huskypower :blink:
Публикувано: 21 April 2008 - 07:43 AM
Публикувано: 21 April 2008 - 08:04 AM

Всеки ден в България умират десетки кучета от човешка ръка.Ако и ти си против нечестните убийства на кучета сложи това под подписа си.Нека помогнем на най-добрите приятели на човека да живеят в този суров и нечестен свят!
Публикувано: 21 April 2008 - 08:55 AM
Цитат
Зависи от това как си се отнасял с кучето при подобни ситуации преди това....Ако до сега не си се карал/а на кучето ,то ако го хванеш след такава ситуация и му се скараш следващия път пак няма да дойде...А понеже питаш нас как бихме постъпили ако моето куче направи така естествено ще я повикам 6-7пъти ще отида до нея и като я хвана ще и се накарам здраво може и някои шамарче да отнесе, по принцип не използвам шамарчета ама ако ме е ядосала много няма да и стане нищо от едно шамарче :) и тука вече ще почнат коментарите че така не трябва защото следващия път като тръгнеш към нея тя ще бяга....е не няма да бяга моето куче е разбрало че с бягане няма да се отърве от наказанието :) Но пак ти казвам зависи ти какви методи си прилагал/а до ся при подобни ситуации.....Huskypower може да му говори мило на ухо така да не прави другия път и кучето му да го разбере...ама твоето няма да го разбере защото това ще е ново нещо за него:)
Публикувано: 21 April 2008 - 10:33 AM
някъде настрани и се прави че не те чува и ти пази дистанция ? КАто го хванеш каво ще
направиш ?
Всъщност тя перфектно знае командата и я изпълнява ,
само че когато си поиска , от както съм я зел съм
я научил да идва , но навън е друго нещо там , знае че я викам
оглежда се не мърда и или идва или тръгва на съвсем друга посока , след
което вече ми пази дистанция и не ми дава да я хвана yay_plam да ти кажа
честно повече ме интересува Хускипауър как би постъпила...
Наказвал съм я к, когагто започна да го прави и сега го прави
по-дълготрайно тя е готова да си изтърпи наказанието , само и само
да скита къде ли не ...
Публикувано: 21 April 2008 - 10:34 AM
Цитат
Всяко правило може да има изключения, но ето ти моето мнение.
1. Аз никога не разхождам кучетата си пуснати между блоковете, ако знам, че не мога да го контролирам на 100 процента във ВСЕКИ момент.
2. Когато разхождам кучетата, викога не стоя на едно място оставяйки ги да блуждаят насам-натам от скука и да си поемат свои си пътища. Винаги се движа, не спирам по половин час да люпя семки и да си бъбря с разни познати или кучкари, а кучетата скучно да подушват за 18-ти път някой храст или дърво. Спирам, само когато се заиграят с други кучета, свърши ли играта изчезвам. Йака те са се научили да ме следят непрекъснато. когато ги разхождам, ангажирам вниманието им с играчка, пръчка, може даже някой боклук или пласмасово шише, това е интересно за тях, понякога ги черпя нещо, друг път тичаме или изпълняват някой друг номер, прескачаме пейки, качваме се на масата за тенис ... има игра
Всичко това го казвам, защото много от проблемите идват от начина на разхождане.
3. Кучетата ми излизат достатъчно на вън, за да могат да изразходят енергия и знаят, че пак ще бъдат изведени, а не днес имах време 10 мин. Утре половин час, после ги разходих 2 часа, ама после цяла седмица излизаха за по 15 мин.
И все пак, ако имам куче, което ми забягва прави проблеми и не мога да намеря начин да го хващам ще се разхожда на повод /примерно флекси/ ще тича с колело и ще го пускам с други кучета в надеждно затворени пространства.
Ако си хвана кучето след дълги оглушки забягване и т.н. полагам усилия да му се зарадвам и да не го наказвам. Въпреки това се еслучвало да "си изпусна нервите" и да отнесе караници и някое друго шамарче. Според ситуацията човек трябва да има подход. но аз мисля, че хъскито трябва да бъде поощрявано да идва и да знае, че го очаква или нещо вкусно или нещо приятно или някоя дивотия ако щете. От друга страна то трябва да познава наказанието при непозволени действия или непослушание.
Принципно при разходка независимо къде кучето никога не трябва да се изпуска от поглед /ама влезнах в магазина и после, като излязох го нямаше..../
а това:
Цитат
Е пълна заблуда. Кучетата се раждат с вроден тип характер и това им е заложено генетично. Просто след това има значение оформянето на характера и начина на неговия контрол. Има агресивни кучета, които се раждат такива, /с вродена склонност към агресия/ има кучета, които в последствие с обучение развиват това си качество. Въпреки това има кучета, които се раждат с вродена липса на агресия и след това не стават за обучение в посока развиване на това качество, колкото и да се опитват да ги озлобяват. Те просто нямат такава заложба.
Ето защо има различни породи с различно предназначение. От всяко дърво свирка не става. Породното поведение се унаследява стгоро генетично. Има изключения и отклонения, но те са единици и се явяват нетипични за съответната порода.
Освен това има много типове характери във вътрепородното поведение и за това винаги подхода трябва да е индивидуален. Също така човек трябва да се съобразява с типа нервна система, и тъй като типовете са най често комбинирани, човек трябва да си знае кучето и дали преобладава холеричния или сангвиничния тип, или меланхоличния и т.н. Характерния тип нервна система при хъскито е холерико-сангвиничен. Някои екземпляри са по-холерични, други стигат до сангвинико-холеричен тип.
Ако човек не може да се справя с кучето си и да го контролира, то трябва да се води на повод. независимо дали е агресивно или не. И в двата случая представлява опастност. /да отиде при агресивно куче, което е вързано, да излезе на улицата, където може да бъде ударено от кола или да предизвика катастрофа с човешки жертви .... да нападне други животни и т.н./
А ако например кучето е с вродена склонност към агресия, човекът който е негов собственик ще трябва да положи доста усилия за да може да контролира и подтиска тази агресия. Да оформи така характера на кучето, че то да може да има задръжки и да реагира на команди. За това кучетата с вродена скронност към агресия трябва да попадат в подходящи ръце, иначе стават сакатлъци.

JulyVell Siberians
Публикувано: 21 April 2008 - 10:46 AM
да си люпа семки с кучкарите.. Обикновено тя си играе на полянката с другите кучета
и изведнъж както си играе с другите кучета изчезва .. Обиколки прави следва ме от голяма дистанция и като нпараим 1-2 обиколки пак се заплесне на някъде и пак замисли се дали да дойе и изчезва..
Аз не я пускам около блоковете , но те са просто около полянката.. Съгласен съм , че
като не си играе с други кучета , се замился веднага да избяга на някъде , но както споемнах
много често го прави и в играта докато тича , изведнъж на спринт на друга посока поема :rolleyes:
Публикувано: 21 April 2008 - 10:50 AM
и тя е правата ! До огромна степен влияе заложения характер генетично !
Виждал съм хъскита с сходен характер и стопани с еднакъв подход , но въпреки
това хъскитата се проявяват , като моята , по същия начин , че понякога
и по зле :rolleyes:
Публикувано: 21 April 2008 - 10:52 AM
Цитат
и тя е правата ! До огромна степен влияе заложения характер генетично !
Виждал съм хъскита с сходен характер и стопани с еднакъв подход , но въпреки
това хъскитата се проявяват , като моята , по същия начин , че понякога
и по зле :rolleyes:
Подкрепям, имам и от двата вида /послушни и по диви / Втория вид, не се пускат от повод извън двора. А имам и такива, които са като памук....подхода и при двата вида кучета е еднакъв, живеят заедно...
Публикувано: 22 April 2008 - 08:28 PM