pr7, в 21 June 2010 - 11:27 PM, написа:
Да, ясно. Май ще е най-добре да я запиша на някой друг курс и да се учи да взима храна само от мен ?
Но някой, може ли да ме ориентира на някъде - добър клуб, или някаква друга информация която може да ми бъде полезна?! и най-вече колко пари ще ми струва?
Живея в София :)
Не мога да открия визитката, ще потърся довечера, но имам познат, който има училище за кучета с доста удачна, според мен, схема: тренировките са за кучето и стопанина, провеждат се с 5 - 6 кучета едновременно, за да се научат да изпълняват команди независимо от обстоятелствата /насаме, навън, без/с друго куче наоколо.../ Можеш да прегледаш в постовете на Тали - има много клипчета как се учат определени команди, но започни с основните: ела, седни, място, не...и ги повтаряй до превръщането им в 'рефлекс'.
На това 'училище', за което говоря, няма да те учат на щуротийки /"застани на 3 крака, погледни наляво и ми изпей..."/, а ще ти помогнат да общуваш пълноценно с кучето - да го разбираш и да те разбира то. Можеш да ги засечеш всеки уикенд в Борисовата градина (зад УАСГ) към 10 сутринта. Възрастен мъж с 2 роботизирани добермана и още доста кучета около тях :)
С тази задача обаче може да се справи според мен всеки и без училище, а за помощ - има форум, има книжки
Само от разходките с тях обаче научих някои уж елементарни неща, за които много хора, както и аз, не съм си давала сметка - например това, че името на кучето не е команда. Много често, когато прави нещо или искам да дойде и викам "Ари, Ари". Вярно, има интонация, но името трябва да привлече вниманието, а командата да се изрече след това "ела" ; "не" ... и така нататък :)