Dog.bg Форуми : Кучето в София - на къса каишка

Към съдържанието

• (22 Страници) +
  • « Първа
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Кучето в София - на къса каишка Оцени темата: -----

#381 Потребителят е офлайн   denicc Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: German Shepherd Dog

Публикувано: 31 August 2010 - 11:56 AM

Показване на мнениетоDanyto, в 31 August 2010 - 09:17 AM, написа:

Поставяш въпроса неправилно, по-строгите правила са на гърба на кучето, а не на стопанина...

Наистина е невероятна истерията за един намордник!!!

Децата ни спазват правила, къде по-строги, къде не, и ако не дай боже стане нещо естественно родителя е отговорен, но тези правила са също на техен гръб, поставени от нас.Ми дайте и от жалост към тях да ги оставим да си правят каквото искат, за да бъдат щастливи на максимум.
Живота в общество е придружен от ограничения, и съобразяване с околните.
Ми толкова време кучемразците бяха недоволни от инцидентите, добре подхранени от медиите, сега дойде ред и ние да сме недоволни...

Благодаря на всички, които тичаха и похабиха време, енергия и нерви за да извоюват това, за сметка на забрани на породи!
User's Signature

АКО ИСКАШ ДА РАЗСМЕЕШ ГОСПОД.......КАЖИ МУ, ЧЕ ИМАШ ПЛАНОВЕ....

"За величието на една нация, и моралния й прогрес може да се съди по отношението й към животните" - Махатма Ганди

#382 Потребителят е офлайн   gabipap Икона

• Непоправим оптимист
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом
  • Interests:Животни, природа, истински хора, MLM. Здравословен и природосъобразен начин на живот. Хубави книги, нови знания - всичко, което ме провокира да мисля.

Публикувано: 31 August 2010 - 12:08 PM

Тя темата малко пак встрани отиде, ама: защо си въобразявате че кучетата са щастливи, когато им е разрешено всичко и не са ограничавани?
Вчера на съседната улица прегазиха едно такова щастливо кокерче - изскочи от парка между колите на улицата - щофьора не успя да реагира даже. После спря човека, ама нищо не можеше да се направи. А стопанин така и не се появи в 30-тината минути, които бяхме наоколо.

Цитат

Благодаря на всички, които тичаха и похабиха време, енергия и нерви за да извоюват това, за сметка на забрани на породи!

И аз им благодаря!
User's Signature

Ако всеки от нас прави добре и отдадено това, което е негова работа, ако осъзнаем, кои са истинските ни желания и не пожелаваме това, от което нямаме нужда, ако помагаме на беззащитните - светът ще е едно прекрасно място!

#383 Потребителят е офлайн   hrisi14 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 31 August 2010 - 12:41 PM

Показване на мнениетоgabipap, в 31 August 2010 - 10:13 AM, написа:

Тя темата малко пак встрани отиде, ама: защо си въобразявате че кучетата са щастливи, когато им е разрешено всичко и не са ограничавани?
Вчера на съседната улица прегазиха едно такова щастливо кокерче - изскочи от парка между колите на улицата - щофьора не успя да реагира даже. После спря човека, ама нищо не можеше да се направи. А стопанин така и не се появи в 30-тината минути, които бяхме наоколо.

Цитат

И аз им благодаря!

Не смятам, че темата е отишла встрани! Не смятате ли, че отговорността на стопанина е най-важна?Отговорност която трябва да се поеме и органи, които да следят за такава! А примера който сте дали - незнам дали един наморник е щял да предотврати тази случка - НЕ! Жалко за кучето, но тук пак опираме до недобросъвестност от страна на стопанина - куче пуснато без контрол, сама казахте, че се е появил след цели 30 минути! Е това е безотговорно отношение към кучето ти - пускаш го и даже не го виждаш къде е и какво прави!

#384 Потребителят е офлайн   майната Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 31 August 2010 - 12:46 PM

Показване на мнениетоdenicc, в 31 August 2010 - 12:01 PM, написа:

Поставяш въпроса неправилно, по-строгите правила са на гърба на кучето, а не на стопанина...

Децата ни спазват правила, къде по-строги, къде не, и ако не дай боже стане нещо естественно родителя е отговорен, но тези правила са също на техен гръб, поставени от нас.Ми дайте и от жалост към тях да ги оставим да си правят каквото искат, за да бъдат щастливи на максимум.

Освен, че първоначалният Ви въпрос не е коректен, "аналогията" с децата също не е коректна - просто няма как да се сравняват възпитанието на разумни същества с обучението на такива, които не са.

След като обаче толкова настоявате на отговор на въпроса си (макар че за мен е грешно формулиран и съответно няма стойност) - аз съм ЗА по-строги ограничения и ТВЪРДО ПРОТИВ абсурда задължителни намордници както и ТВЪРДО ПРОТИВ забраната на породи. Тези ограничения за мен трябва да се изразяват в задължения/наказания за собствениците и строг контрол върху правото на притежаване на куче (регистрация и т.н.). Не ми става ясно защо се получава противопоставяне - или намордници, или забранени породи. Това е малко като кучетата срещу децата - пълен абсурд. (Да, да - ясно ми е, че идва от общината - в случая говорех за противопоставянето в тази тема - включая великия въпрос, който според мен по подразбиране включва намордниците към ограниченията.)

Колкото до свободното тълкувание на думата "дискриминация" в тази тема - за мен например границата от 10кг е вид дискриминация. Не съм чул по-тежки пътници да плащат повече за полет до САЩ (или май преди години чух, но авиокомпанията беше бързичко осъдена, че и подаръци под формата на безплатни билети правеха на пътника с "наднормено" тегло).

Както бях писал преди 256 страници в тази тема, очаквам с нетърпение кадрите от филма Зараза 2 - главните герои ще са кучетата с намордници вместо хората с маски, а около тях щастливо ще се усмихват с оголени зъбки уличните им роднини. :rc_036:

Един личен въпрос от мен ако може (нека не се счита за заяждане, просто ми е любопитно): Вие в Пловдив кучето си с намордник ли разхождате?

#385 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 31 August 2010 - 12:49 PM

Така е, границата от 10 кг също е дискриминация.
Точно затова в писмото на кинолозите е написано, че порода, големина и други физически характеристики не могат да бъдат критерий за опасност или агресивност, а отговорността трябва да се носи персонално от стопанина.
Първоначалното предложение беше при сигнал за агресивно куче да се проведе тест, за да се види дали то наистина е агресивно и ако да, да се задължи стопанина да го води с намордник, тоест намордници да носят само доказано агресивните. Това в случай, че е потенциално опасно, но все още не е станала беля. Без да се отменят други отговорности , ако вече е нанесло вреда някому.
Не се прие, защото не е достатъчно радикално за вкуса на общинарите.

#386 Потребителят е офлайн   denicc Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 31 August 2010 - 12:55 PM

Показване на мнениетоhrisi14, в 31 August 2010 - 12:46 PM, написа:

Не смятам, че темата е отишла встрани! Не смятате ли, че отговорността на стопанина е най-важна?Отговорност която трябва да се поеме и органи, които да следят за такава!

Как се става отговорен госпожо или господине, дайте някаква рецепта.Такива готови отговорни, се не раждат.В случая конкретно, това прекрасно качество на ценностната ни система, се събужда от дълбок сън, с точни и ясни правила и дълбоко бъркане в джоба.Щеш не щеш, олеквайки ти портмонето, ти идва чувството за отговорност!

За стотен път сигурно го пиша, те ония зад океана и по на Запад от нас,не са отговорни щото са шашави, а защото закона им диша във врата!
User's Signature

"За величието на една нация, и моралния й прогрес може да се съди по отношението й към животните" - Махатма Ганди

#387 Потребителят е офлайн   denicc Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 31 August 2010 - 01:00 PM

Показване на мнениетомайната, в 31 August 2010 - 12:51 PM, написа:

Един личен въпрос от мен ако може (нека не се счита за заяждане, просто ми е любопитно): Вие в Пловдив кучето си с намордник ли разхождате?

Когато се приберем наесен ДА, лятото просто не живеем в Пловдив, само работим там :ab_041:
А за по-точна информация, от както вече не са бебета, дори и в гората ги разхождам на повод, но без намордник.Не ми се рискува да открият някой разпънал си пикника, и да успокоявам истерии после, и половината ден да мине в обяснения, колко са добри и възпитани и как не хапят, докато отсреща ме гледат с почти изскочили от ужас и страх очи /мерси, един път ми стига/:ab_041:

П.П.И децата и кучетата, до един етап са обучават, после едните започват да проявяват и разум, а другите си остават за цял живот само на дресура :ab_041:

П.П.П.За свободна разходка без намордник и определено място за това :Качвате се на колата излизате на първата поляна или поле извън града, не отнема повече от 10 км. не живеем в Мексико сити все пак, и пускате кучетата да тичат без повод, без намордник и без да пречат на никой.
Освен ако не държите по-скоро не то да се разходи, а вие да полафите с кучкарите...
User's Signature

#388 Потребителят е офлайн   desi79 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 31 August 2010 - 01:29 PM

Ами ако се въведат задължителни застраховки,няма ли да бъде по-добре?Регистрация,чип,застраховка.За неспазващите-глоба.
User's Signature

Никой не може да те накара да се чувстваш посредствен без твоето съгласие.
Елинор Рузвелт

#389 Потребителят е офлайн   майната Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 31 August 2010 - 01:41 PM

Показване на мнениетоmil_, в 31 August 2010 - 12:54 PM, написа:

при сигнал за агресивно куче да се проведе тест, за да се види дали то наистина е агресивно и ако да, да се задължи стопанина да го води с намордник, тоест намордници да носят само доказано агресивните. Това в случай, че е потенциално опасно, но все още не е станала беля. Без да се отменят други отговорности , ако вече е нанесло вреда някому.

Според мен това е едно логично решение - без да се налага да се изписват сума ти страници тип "селска свада" - особено тук между уж единомисленици. Би трябвало да е по вкуса и на всеки трезвомислещ възрастен човек - в това число общинари и дори анти-кучкари.

Не зная колко сте на брой собствениците на кучета в София, но ако се организира нещо (подписка, декларация) при което няколко десетки хиляди гласоподаватели си кажат мнението едва ли няма да им пука на общинарите.

Просто за мен дискусията не е и не бива да е "намордник срещу забрана на порода".

#390 Потребителят е офлайн   denicc Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 31 August 2010 - 01:47 PM

Показване на мнениетомайната, в 31 August 2010 - 01:46 PM, написа:

Показване на мнениетоmil_, в 31 August 2010 - 12:54 PM, написа:

при сигнал за агресивно куче да се проведе тест, за да се види дали то наистина е агресивно и ако да, да се задължи стопанина да го води с намордник, тоест намордници да носят само доказано агресивните. Това в случай, че е потенциално опасно, но все още не е станала беля. Без да се отменят други отговорности , ако вече е нанесло вреда някому.

Според мен това е едно логично решение - без да се налага да се изписват сума ти страници тип "селска свада" - особено тук между уж единомисленици. Би трябвало да е по вкуса и на всеки трезвомислещ възрастен човек - в това число общинари и дори анти-кучкари.

Не зная колко сте на брой собствениците на кучета в София, но ако се организира нещо (подписка, декларация) при което няколко десетки хиляди гласоподаватели си кажат мнението едва ли няма да им пука на общинарите.

Просто за мен дискусията не е и не бива да е "намордник срещу забрана на порода".

И за мене е логично, но от друга страна, кой би провел подобен тест?Не ми е ясно как някой би поел такава отговорност.
Ако днес кучето издържи теста и кажат "да може и без намордник" , а утре стане инцидент, защото както писа и друг потребител колкото и да е разбрано кучето ви, все с някой ще се уцели да не се понася, дори и може да не е виновно то, какво ще му се случи на изпитващия след това, и въобще на тестовете ???
User's Signature

#391 Потребителят е офлайн   Danyto Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 31 August 2010 - 02:04 PM

Показване на мнениетоdenicc, в 31 August 2010 - 10:01 AM, написа:

Живота в общество е придружен от ограничения, и съобразяване с околните.
Ми толкова време кучемразците бяха недоволни от инцидентите, добре подхранени от медиите, сега дойде ред и ние да сме недоволни...

Както знаем от дебелите книги, човек обижа с думички, които характеризират и обиждат него самия... След като на вас не ви е проблем, носете си намордник, аз лично няма да си измъчвам кучето защото има видиш ли и лоши кучета....
Има много по-ефективни и доказали се мерки, няма да се повтарям, че ми писна от едно и също...
Колкото до неприемането на тази проекто наредба, пишете на СО... и това е начин да изразим мнението си... :ba_025:

#392 Потребителят е офлайн   zlatabani4ka Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 31 August 2010 - 02:07 PM

Kакво означава, че законите ни правят отговорни, данеби някой да те глоби като си хвърлиш фаса, ама аз си го държа и си го хвърлям в кофа , а примерно ти ще си го пуснеш незабелязано до теб! От къде дойде пък тази реплика за забрана на породи, като никой тук не е дори помислял или казвал такова нещо, то от вас си дойде! Какво означава с колата на 10 км бе, та то кучето се нуждае от тичане и разходки всеки ден, каква заплата трябва да има човек, а ако нямаш кола, а ако си пенционер, това е пълна простащина сериозно! Кучето трябва да е на повод и в зависимост наморник до мястото за разходка, като то най-добре да е оградено и достъпно, за да можеш хем да ходиш на работа, хем по 3 пъти на ден кучето да си излиза да потича. Трябва да е регистрирано, чипирано, ваксинирано , да не изпускаш поглед от него и да носиш отговорност за постъпките му, а в една идеална ситуация хората не трябва да го подритват като се разминавате , а да се радват на красотата им!
User's Signature

Качена снимка
Качена снимка

#393 Потребителят е офлайн   ssiberia Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 31 August 2010 - 02:11 PM

Показване на мнениетоzlatabani4ka, в 27 August 2010 - 08:44 AM, написа:

А още нещо се сетих, защо да е над 10 кг тогава, защо не е за обсолютно всички....хахах

Идеята супер ми допадна! :ba_025: За малките де ... Не намордник, направо скафандър да им слагат!!! :be_107: С шумоизолация!
То не е истерия, то не е агресия, то не е лай и шумотевица, ... а и всичките търчат и нападат! :eg_033:
И всичките пуснати свободно! Щото били малки?! А че има действаща наредба на Столична община, съгласно която е задължително всички кучета в гр. София да се извеждат на повод? Някой чувал ли е?
И сега ревнали да се слага намордник на кучетата, щото ги било страх от кучета.
П.П.Уточнявам за кучетата ... Има домашни любимци като: хамстер, минизайче, котка, куче... куче над 15 кг. Това под 10 кг. какво е?
:tb_195:

#394 Потребителят е офлайн   denicc Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 31 August 2010 - 02:15 PM

Показване на мнениетоzlatabani4ka, в 31 August 2010 - 02:12 PM, написа:

Kакво означава, че законите ни правят отговорни, данеби някой да те глоби като си хвърлиш фаса....

Мммм даааааа, някъде и за фасове глобяват, и не ги хвърлят, ама не щото са генетично отговорни :ab_041:

По-спокойно де, аз не съм ви опряла пистолета до главата да си купите кола, или да се пенсионирате, просто споделям опит, а какво ще правите си е лично ваш проблем.
User's Signature

#395 Потребителят е офлайн   denicc Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 31 August 2010 - 02:21 PM

Показване на мнениетоzlatabani4ka, в 31 August 2010 - 02:12 PM, написа:

От къде дойде пък тази реплика за забрана на породи, като никой тук не е дори помислял или казвал такова нещо, то от вас си дойде!

:ab_041: :ab_041: :ab_041:
Край, изчерпаха ми се моралните сили :sf_101:
User's Signature

#396 Потребителят е офлайн   zlatabani4ka Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 31 August 2010 - 02:24 PM

Просто трябва, след като плащаме данък, да ни създадат условия, стига само с тези наредби и закони, какво става по-отношение н тези места за разходки, става смешно вече хахах а както казаха по-нагоре аз ако има 15кг заек и го изведа трябва ли да е с наморник, че нещо не съм разбрала :) Та те и козите хапят, дайте и на тях, ето ви я дискриминацията :ab_041:
User's Signature

Качена снимка
Качена снимка

#397 Потребителят е офлайн   hrisi14 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 31 August 2010 - 03:04 PM

Показване на мнениетоdenicc, в 31 August 2010 - 11:00 AM, написа:

Показване на мнениетоhrisi14, в 31 August 2010 - 12:46 PM, написа:

Не смятам, че темата е отишла встрани! Не смятате ли, че отговорността на стопанина е най-важна?Отговорност която трябва да се поеме и органи, които да следят за такава!

Как се става отговорен госпожо или господине, дайте някаква рецепта.Такива готови отговорни, се не раждат.В случая конкретно, това прекрасно качество на ценностната ни система, се събужда от дълбок сън, с точни и ясни правила и дълбоко бъркане в джоба.Щеш не щеш, олеквайки ти портмонето, ти идва чувството за отговорност!

За стотен път сигурно го пиша, те ония зад океана и по на Запад от нас,не са отговорни щото са шашави, а защото закона им диша във врата!

"Е, като имаме наредба, но няма кой да контролира дали се изпълнява и няма къде да се оплачеш и да се санкционират стопаните които по един или друг начин са навредили на някого, каква е ползата? В наредбата пише, че ще има големи глоби за нанасяне на вреди - абсолютно съгласна, но към кой да се оплаче човек и да се вземат веднага мерки за да не пострат и други? На българският ни манталитет само редовни глоби ще свършат работа!"-точно това съм написала на предната страница!И да рецепта за отговорност за съжаление НЯМА! То съвестта или я имаш в главата или я нямаш и ако я имаш и не я използваш по предназначение, то само контрола и бъркането в джоба на българина го оправят!

#398 Потребителят е офлайн   icyland Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 31 August 2010 - 04:23 PM

Показване на мнениетоDessyD, в 30 August 2010 - 05:02 PM, написа:

.......
п.п. - icyland как мислиш, твоето добро хъски може ли така съвсеееем невино да поизплаши някое детенце? И какво като се разхожда на позволено от общината място? Нали се сещаш, че ако съм майка на това дете бял ден няма да видиш колкото и добри и възпитани да са ти кучетата. А като имаш предвид, че няма куче, което да се разбира с всички, не мислиш ли, че както са добри и послушни, могат един ден да налетят на някое друго такова добричко, ама хич да не се разберат. Нали пак се сещаш какво ще се получи ако твоите наранят другото?! На какво точно ще разчиташ? Че собственикът е "кучкар" и ще разбере? Нека не изпадаме чак в такава заблуда.

Вие ако разчитате на другите "кучкари" си е ваша грешката. Аз разчитам на себе си, по разходките моите кучета са пуснати, но са и контролирани от МЕН. Ето защо призовавам за отговорност на стопанина на кучето.
Не се познаваме и нямате идея как аз си разхождам кучетата, но никога не минавам през детските площадки и за разлика от голямата част кучкари, аз не бродя из междублоковите пространства. Там е разликата, моите кучета се разхождат почети винаги след 22ч. защото аз не искам да срещам никой! Това е мой личен избор, може би затова не съм и имала грозни срещи с други кучкари, но така е най-добре за нашите условия в България. През уикендите не си позволявам да ходя по парковете, защото освен псуващи пушещи и хвърлящи боклуци хора, няка каво друго да се види, нито пък да се разходиш спокойно.

Но това правя аз, такъв ми е начина на живот.
User's Signature

IcyLand siberians

#399 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 31 August 2010 - 06:31 PM

icyland, видяхте ли нещо, което се намира по-далеч от носа Ви? Никой не се интересува от това как Вие си разхождате кучетата. Всеки има своето "АЗ" и "моите кучета", а също и "моят начин на живот". Точно това се опитват да променят хората, заели се с преговорите по тази наредба. Ако Ви е трудно да го разберете, почнете от това да престанете да гледате от собствената си камбанария. Никой не се интересува как Вие или аз си разхождаме кучетата, дали сме отговорни или съобразителни. Масовият "кучкар" не е кинолог, не е отговорен и не е образцов. Надявам се, че сега сме си изяснили за какво дискутираме, а не да подскачате като ожилени, че видите ли става въпрос непременно за "свещеното Ви аз".
Деца можете да срещнете по всяко време и навсякъде, кучета и кучкари също и никой не е застрахован от конфликт. Идеята е да се знае кой, защо и кога е виновен, а не всеки инцидент да провокира многодневни безсмислени дискусии и да се регламентират отношенията между всички обществени групи без да се толерира безпринципно някоя от тях.
Проблемът е, че когато станат инциденти всички сме в кюпа и никой не ни разделя на отговорни или безотговорни. Всички сме "онези кучкари", чиито кучета мърсят, хапят и желаят да умъртвят горките граждани. Никой не задава въпроси за причините. Иска се мигновена, силно рестриктивна реакция от властупражняващите и те с охота вземат присърце този обществен подем и желание за психологическо разтоварване на масите.
User's Signature

Това, което ни тревожи не е това, което НЕ ЗНАЕМ, а това, което ЗНАЕМ, ЧЕ НЕ Е ВЯРНО.
"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi

#400 Потребителят е офлайн   ShiBumi_GirL Икона

• Dog Lover
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:Dogs,Schutzhund,BH, IPO

Публикувано: 31 August 2010 - 06:55 PM

На мен намордника също не ми е приятен,но защото ме е страх да не би някой малоумник да си пусне агресивния пес и да ми нахапе кучето докато с анамордник,също така ме е страх и от уличните кучета,които също нападат.
Но по принцип съм ЗА намордници.
Ето ви една прясна сучка вчера в Дънди,градче в Щотландия беше нахапано малко момиченце 10 год. от два ротвайлера,хората о споменаха в новините,но не беше така истерично и всяващо страх както беше случая с нахапаното бебе в София от ротвейлер.Хората констатираха че собственика ще бъде подведен под отговорност и отново акцентираха върху мерките за контрол.Такива инциденти се случват навскъде.
http://www.rottweile...r-old-girl.html

Част от текста:
Experts say Rottweilers are a powerful breed with well-developed genetic herding and guarding instincts.

They can be good natured dogs but, as with any breed, can also behave dangerously if subject to irresponsible ownership, abuse, neglect, or lack of socialisation and training.

Scottish National Party MSP Christine Grahame introduced a bill to amend the Dangerous Dogs Act in Scotland, which will come into law next spring.

It requires the owner to properly train and control their dogs and be responsible for any dangerous behaviour.

Ms Grahame told BBC Radio Scotland: 'I can't speak about the specifics here but generally dogs that get into that state have not been under control on previous occasions, or should have been.

'If they've been running loose, they're big dogs - I don't want to demonise the breed, it's not the breed - but big dogs should be kept under control, as indeed some little dogs have to be because Jack Russells can be quite aggressive.

'So it's knowing your dog, controlling it, even in your own home where people might be coming because unfortunately many of these incidents have taken place in somebody's home.'

A 33-year-old woman was today charged in connection with a Rottweiler attack on a schoolgirl.
User's Signature

Dog Lover
The Ultimate Breed-German Shepherd Dog!!!
Качена снимка
[url=http://www.minidog.info]Качена снимка

• (22 Страници) +
  • « Първа
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема