-Sasho-, в 31 August 2010 - 09:39 PM, написа:
grigo009, в 30 August 2010 - 05:15 PM, написа:
Еееехх въобще не ми се пише и нямам време,но няма начин...
Италия можете да я премахнете от изброените,или поне да сложите достоверната и валидна наредба....
http://www.uniroma1....i/ordinanza.pdf
За съжаление нямам никакво време наистина,но Моля ако някои има време и желание,да я преведе...Наистина си заслужава...
P.с...По въпроса за старата наредба...
Както неведнъж съм споменавала...и тук се премина през доста наредби,черни и бембени списъци....Но важното е,че на финала се разбраха и осъзнаха допуснатите грешки, и сега всичко е наистина във завиден ред...
В наредбата с две думи се казва...Че собствениците на ВСИЧКИ кучета,се подвеждат под наказателна отговорност(ако кучо направи нещо против правилата)...Разхождат се на повод,максимална дължина 1.50 метра и наморДник

..мек,твърд или какъвто си искате(има естествено и уточнения,но те засягат единствено собствениците)...Кучетата се делят единствено на Агресивни или Не...и най важното е ,че за всичко Винаги е виновен Стопанина...Няма породи...Всички по еднакъв начин, и с един аршин се мерят...
Но Моля преведете я,ако ли не,Аз лично ще се заема при първа възможност,защото е наистина много добра наредба...а така с две думи не става много ясно, и се губи ценна информация..

Да запознах се с наредбата която цитирате и там много ясно е написано:
Чл. 1 т.3
а. Винаги използвайте повод, който не надвишава 1.50м. по време на разходка на животното в градските зони и места за обществено ползване и на определените зони за кучета от общините.
б. Да се прилага намордник на кучето в случай на риск, за безопастността на хора или животни или искане на компетентните власти.
Къде в случая е задължителен намордника?
Защо не цитирате и електронната система за индентификация(ЧИПОВЕ) задължителна за всички EU държави, която влиза в сила от 06.2011г.
Ето какво представлява точно в Италия и вече работи!
ТУК
Какъв по-хубав контрол от това? Действаща ДОБРА наредба и действащ регистър!
А някой тук мисли ли за това? Дори и вие не го споменавате, а предполагам, че го знаете!
Ами страхувах се точно от факта,да не се наложи накрая да превеждам и обеснявам,ма щом се налага....
Превод на наредбата...Не е абсолютно пълен и перфектен,но най важното и ,каквото успях...
Член 1...
Параграф 1.Собственикът на кучето Винаги отговаря за хуманното отношение,контрола и управлението на животното и отговаря по Граждански и Наказателен кодекс,за щети или наранявания на хора,животни и имущество,причинени от самото животно.
Пaр.2.Всеки,с какъвто и да е статус,които се съгласи и поеме отговорност да се грижи за куче,което Не е негова собственост си поема отговорността за периода,в които ще го гледа.
Пaр.3.С цел предотвратяването на щети или наранявания на хора,животни,имущество...Собственикът или грижещият се за едно куче,трябва да вземат следните мерки:
a)Винаги използвайте повод,до степен,която Не надвишава 1.50 м,по време на разходките на животното,в градските зони и места отворени за обществото,с изключение строго определените,кучешки зони от общините.
b)Носете със себе си намордник(твърд или мек),да се прилага на кучето в случай на риск за безопасността на хора,животни или след постановление от компетентните органи.
в)Поверявайте, кучето на хора,които са в състояние да се грижат правилно.
г)Взимайте куче,изисквайки информация,за неговите характеристики...физически и поведенчески,съобразени с подзаконовите актове.
d)Осигурете се ,че кучето има необходимото поведение,съобразено със специфичните нужди,за живот с хора и животни,в контекста,в който живее.
Пaр.4.Създават се курсове за обучение на Собственици на кучета и се издава специфичен документ-лиценз.
Тези курсове са организирани от общината,съвместно със здравните власти,в сътрудничество с ветеринарни лекари,ветеринарни сдружения и асоциации за защита на животните.
Пaр.5.Ветеринарнят лекар на свободна практика,информира,собствениците на кучета,за тези курсове,И в интерес на общественото здраве,информира компетентните власти,за наличието(сред своите клиенти),на кучета,които изискват оценка на поведението,като задължителни за правилното управление,с цел защита общественото здраве.
Член 2....
Пaр.4.Задължително за всеки,които желае да разхожда кучето в градска среда,да събират изпражненията и да носят винаги необходимото,за събиране на същите.
Член 3...
Пaр.1.Ветеринарните органи са задължени в установяване физическото състояние на животните и доброто управление от страна на Собственика.
Пaр.2.Ветеринарните служби,в случай на откриване на риск и висок потенциал на всякакви наранявания причинени на хора,животни или неща...Предвиждат мерки за предотвратяване и необходимостта от Терапевтична намеса

от ветеринарни лекари,специалисти в поведението на животните.
Пaр.3.Ветеринарните лекари,трябва да водят регистър на кучетата от Пaр.2
Пaр.4.Собствениците на кучета,вписани в регистъра от Пaр.3 сключват застраховка... за граждански вреди срещу трети страни..причинени от своето куче и са задължени ВИНАГИ ДА ПРИЛАГАТ-ПОВОД,НАМОРДНИК,когато то е в градски райони и на места отворени за обществено ползване.
Член.4.....(Ееееиии тука става вече още по забавно

)
Пaр.1.ЗАБРАНЕНО е да притежават или гледат кучета по Член3,Пар3 На:
a)Повтарящи нарушители или такива с тенденция

,
към,които се подлага на превентивни мерки или персонална мярка за сигурност;
b)Всяко лице,което е осъдено(дори и не окончателно),за престъпление срещу личността или срещу собственост...с лишаване на свобода повече от 2 години.
d)На непълнолетни граждани(под 18 години),такива с умствена недостатъчност и такива под опека.
Мдаааа така...След,като прочетете наредбата,предполагам ще стане ясно,защо не споделям всичко,което знам,а само това,което евентуално може да е приложимо за ситуацията в България.
Искам да отбележа,че Италия е на светлинни години от нас,Но не е било така винаги.Те също са минали през хиляди наредби,черни списъци и т.н,докато достигнат до това ниво ,на което са в момента.
Единствената разлика е ,че може би имат повече гражданско съзнание и отговорност.Не се вайкат и не осополяват всичко,а изпълняват,обсъждат,коментират по същество.
И ние ще достигнем с времето това ниво,Но чудесата са за приказките....Логично е да минем някакъв път,докато се конкретизират и нормализира обстановката.
Но лошото ,е че в предвид това,което наблюдавам,Ние кучкарите ще сме причина това да стане по бавният и труден начин

....Защото винаги ще има компетентни,които да казват...Аз съм си Oк ,другите да си гледат работата.
Ако има обективни хора и с ръка на сърцето ,Моля прочетете наредбата и помислете ,кой части биха могли да се използват и кой най вече засягат Нас?!
Естествено ,че неможе да се претендира....и на нас ще са ни Задължителни и намордници и чудо,защото просто има още мнооогооо време докато проимаме гражданско съзнание и закони,които да ни накарат да се съобразяваме и на наша отговорност да слагаме намордници и т.н...
Еми те хората си имат специално психолози за агресивните кучета,и специализирани курсове за СТОПАНИТЕ

,пък ние сме тръгнали да се приравняваме и да претендираме,защо и при нас не е така...
Както и да е...
P.С...Говорим за манталитет и разбиране на ситуациите...
Виждали ли сте разплиокан ротвайлер,2-пъти годишно на специален зъболекарски стол,задължителен преглед или препоръчителен?!....Аз съм виждала...
Чудя се дали вече не са измъдрили и холивудска усмивка за кучовци...
Не работят с ренгени или много рядко ...За всяко съмнение се използва магнитен резонанс...
Да продължавам ли да споделям,какво знам и какво съм виждала?!
Затова несъм споделила и за чиповете и за други неща,които според мен ще дойдат ,но трябва време,желание и мнооогооо работа...
Ама с хора ,които освен да крещят....Ееее Аз пък НЯМА....Доста се усложняват нещата...
Ама има решение и на това....
Задължаване и строг контрол,пък да видим,докога ще се издържи с това Няма...
Както обичам да давам пример със задължителните колани за шофьорите....
В началото всичко живо се кълнеше,че НИКОГА...Я гледай сега,как след няколко глобички и отнемане на точки,как се подобряват нещата...
Лек и успешен ден на всички....Аз днес седмичното писане си го направих....УЖАС...Егати романите ,егати чудото ...и за какво?!....Убедена съм,че някои до 2 минути ще започне дискусията от начало

...Успех на всички...
P.С.2...Идеята ,с която сложих актуалната наредба е и защото,тази,която бяхте предоставили е много жалка и болезнена за мен .....Тази,която ще бъде срамът на Италия за доста години напред...А именно "расовата дискриминация","черен списък" или там ,както се казва...
Положителното е,че се осъзнаха и вкараха всичко в перфектен ред...