Dog.bg Форуми : Остра бъбръчна недостатачност?

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Остра бъбръчна недостатачност? Ротвайлер, 5 годишен

#1 Потребителят е офлайн   grancharov Икона

• Member
  • PipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 02 September 2010 - 03:21 PM

Здравейте,

преди два часа ветеринарния ми лекар ми каза, че кучето ми има остра бъбречна недостатъчност и съм в шок.

От около месец се случваше от време на време да повръща стомашен сок, като цяло беше малко "депресирана" и "не на кеф". Уринираше по-често и пиеше повече вода. Първо диагнозата беше "грешна храна" и пробвахме диетична, но и това не помогна. Имайки предвид, че преди 3 месеца бях направил кръвни изследвания на кучето (и бяха абсолутно в норма) отлагах нови такива до вчера.

Сега новите изследвания показвали остра бъбречна недостатъчност и ветерината ми иска да я слага на системи.

Моля хора с опит да ми кажат какви са шансовете кучето ми да се справи с този проблем. От 24 часа не иска нищо да яде, нито да пие вода. След 2 часа имам среща с ветеринара.

Има ли опция за бъбречна трансплантация, или за друг вид лечение ако чрез системите не се подобри здравето на кучето? Ако трябва в чужбина ще ходя, за мен няма значение, на всичко съм готов. Възможно ли е да има лекарска грешка - грешна диагноза? От както съм с кучето съм сменил поне 5 лекаря защото повечето само претупват нещата., сега съм при Др. Антов-Син в Лозенец и съм доста доволен от отношението му.

Моля споделете какво ме чака и какви са изходите от този лош случай. Благодаря ви предварително.

Георги

#2 Потребителят е офлайн   д-р Коджабашев Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 03 September 2010 - 12:07 AM

Дай цифри. Резултатите от лаб.

#3 Потребителят е офлайн   grancharov Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 03 September 2010 - 09:05 AM

Давам тези, които са извън нормата или близо до границата.

Хематология:

MID% - 14.8
Hgb - 84
MPV - 8.4

Биохимия:

Урея: 31.56
Креатинин: 793.7
Общ белтък: 106
Алкална Фосфатаза: 177

Електролити:

P: 3.8

Всичко останало си е в норма. Вчера Аврора беше 2 часа на системи. Вечерта хапна малко мокра храна, но за съжаление след 3 часа я повърна. Сега след малко пак отиваме до ветеринара. Според него имайки предвид тези показатели тя се държи доста добре. Контактна е, ходи, тича и уринира редовно. Вчера и взех и урина, отн. тегло на урината е 1.010.

Ще използвам темата като един вид дневник, защото не намерих такава тема никъде другаде. На това място и огромни благодарности на Др. Антов, за грижата която полага.

Поздрави

#4 Потребителят е офлайн   д-р Коджабашев Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 03 September 2010 - 06:22 PM

Според мен се касае за хронична, а не за остра Б.Н. защото:
1. Данни за полиурия/полидипсия от около месец.
2. Сериозно завишени урея и креатинин без да е имало затруднения при уриниране.
3. Много ниско отн. тегло на урината.
4. Нисък хемоглобин

Изследван ли е фосфор? Протеин /общ белтък/ с такава висока стойност не съм виждал. Може би се касае за лаб грешка. Има ли изследване за протеинови фракции /албумин и глобулин/ ?
Бъдещи изследвания ще са решаваюи за прогноза на изхода. Ако креатинина остане в тези нива или расте прогнозата ще бъде лоша.

#5 Потребителят е офлайн   grancharov Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 05 September 2010 - 02:00 PM

Др. Коджабашев,

благодаря за информацията, и колегите ви в крайна сметка стигнаха до извода, че става дума за хронична бъбречна недостатъчност, очевидно аз просто го бях разбрал погрешно. Креатинина вчера падна на близо 700, т.е. с 1/8. Надявам се утрешните изследвания да покажат по-голям спад.

03/09/2010

Цял ден останах с Аврора при ветеринара. От 9:30 до 15:30 беше на системи. Определено и повлиява и я стабилизираха малко. В 17:30 пак я заведох и така до 20:00 часа. Получи и купища други лекарства, директно със спринцовка. По моя молба Г-н. Антов ми даде "пакет" за вливане в къщи, но като се прибрахме Аврора беше видимо изтощена и реших по-добре да не рискувам.

Тъй като доктора на следващия ден заминаваше ни направи контакт с Др. Георгиев от Централна Ветеринарна Клиника (зад Зоопарка), за да продължи лечението следващите няколко дни докато той се върне.

Тази вечер Арора не повръщаше и като цяло беше малко по-контактна но с доста ускорен пулс.

04/09/2010

Сутринта станахме към 9:30, а Аврора не беше хич в настроение. Дори размахвайки малко мокра храна пред нея тя не искаше да стане. Течаха и лиги в резултат на гаденето, и едвам я изправихме на крака. С колата отидохме до Центранла Ветеринарна Клиника. След разговор с Др. Георгиев разбрахме, че нещата са доста по-зле от надежтата ни и тръгна да прави изследвания на кръвта и урината. Препоръча ни още в началото да я оставим за поне 48 часа, но след като видяхме мястото в което ще седи (клетки в подземието на клиниката) и двамата с приятелката ми не искахме да и го причиним. Докато чакахме кръвните изследвания я сложиха на системи. Направи ни впечатление, че персонала е много грижовен и към нас и към пациентите.

12:00
След 30 минути изследванията бяха готови, а резултатите по-добри от тези на 2-ри Септември. Креатинина беше паднал на 700, а уреята на 30. Но Др. Георгиев ни обясни, че спада в показателите се дължи единствено на вливането чрез сстемите, и не е от особено голямо значение. Следва преглед с ултразвук - след като видя бъбреците, Др. Георгиев ни каза, че положението е много тежко и че според него на Аврора може да и останат дни, седмици или месеци. Отново ни препоръче да я оставим, но как да оставиш кучето след като чуеш такиа неща?

Помолихме го да ни даде малко време да помслим, и след час взехме трудното решение да я оставим, в крайна сметка доктора си знае най-добре. Беше много емоционално преживяване, аз едвам не се разревах. Аврора беше видимо изтощена и след вестите на Др. Георгиев очаквахме най-лошото. Казаха ни да минем към 20:00 часа да я видим как е и ако е по-добре да я разходим.

14:30 часа / За първи път я оставяме на чуждо място, камо ли в такава кондиция. Следващите 5 часа бяха тежки, четохме по форуми за възможни трансплантации, други подобни изтории и т.н. Едва ли не вече свиквахме с факта, че няма да се подобри и тотално капнахме.

20:00 часа / Отиваме на свиждане, въоражени с една нейна играчка... за да има нещо познато поне там долу. Когато я видяхме тя веднага ни реагира, даже се изправи! Дори реагираше на името си - Аврора беше видимо по-добре. Взехме я и я изведохме малко навън, където се изпишка, но си личеше че е много слаба още. Въпреки това почувствахме едно облекчение. Останахме още 30 мин, и на излизане благодарихме на Др. Георгиев, който е отговорен за лечението и.

05/09/2010
9:00 часа / Ноща беше трудна, и тази сутрин потеглихме със смесени чувства към клиниката. Аз лично не можах да я позная - за първи път от една седмица махаше с опашка, имаше енергия и беше много по контактна от миналата вечер! Изведохме я на по-дълга разходка, дори и мятахме пръчка - след полонвин час вече се измори и решихме да я приберем и да я оставим да си почине малко. Дежурния лекар и сложи системите и си тръгнахме.

След 2 часа пак ще отидем, и ще продължим "Дневника".

Причината поради която го пиша всичко това е, че Аврора като малка страдаше от парвовироза. Тогава аз обикалях с нея клинките и всеки лекар ми казваше, че е по-добре кучето да се приспи, но аз вярвах, че тя ще се справи. Така и стана - без системи, много любов и внимание тя се справи с болеста и до днес оствен фалшива бременност не е имала други здравни проблеми. Повода да го пиша всичко това е, че не винаги статистиката както и лекарското мнение е на 100% реалност - има изключения, и се надявам много Аврора за втори път да докаже този факт. Колкото и да е тежко състоянието на животното ви, никога не губете надежтата, че то ще се справи, независимо от прогнози, изследвания и тестове.

Вече ако модераторите решат нека преместят темата в по-подходящ раздел ако е необходимо.

#6 Потребителят е офлайн   grigo009 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 05 September 2010 - 05:36 PM

Господин Грънчаров...едно голямо БЛАГОДАРЯ за вашият пост и въобще за нагледната демонстрация ,какво означава истинска любов и загриженост към любимото четирикрако съкровище... :rc_036:
Пожелавам Ви наистина от сърце всичко да се развие и по натам, по възможно най позитивнен начин...
Наистина Вярвам и Ви пожелавам Успех и много хубави мигове с вашата прекрастна,вярна и истинска приятелка,която въобще не се съмнявам оценява това,което правите за нея и даже би и се искало да Ви успокои,че всичко ще е наред, по нейният си уникален и бyдещ възхищение кучешки начин... :wub:

P.с...Искаше ми се да споделя някои Мои мисли и наблюдения(ако е позволено) ,за всички хора,които след много усърдие,учене,наистина къртовски труд и истинско желание са успяли да достигнат до отговорната позиция на Ветеринарен лекар...
Моля всички от сърце....
Ще простите,когато понякога хората са по емоционални и претендират Cъвършенство...
НО всеки си избира сам, с какво да се занимава и най вече ,какво му е призванието в живота...
Така че малко повече разбиране,вникване във всеки отделен случай и успяване да се избегне ,чисто професионалното и доказващо, някакви знания мнение(като не се забравя НИКОГА,че има възможност и да се сгреши).....Понякога е много важен и Основен фактор,за спечелване доверието, на нас обикновенните двукраки.
Вярвайте ми....
Смразяваща студенина и лъхащо безразличие,примесена с доказване на компетентност и знания...Не са фактор,които привлича или буди доверие... :ea_103:
За нас, обикновенните човеци е необходимо да се използва и малко психология,вдъхновение,вяра....Kоято е основен фактор и стимул да продължим да се борим и най вече да не се предадем пред ситуации,който Може би имат разрешение...
Кой знае най добре и наистина със сигурност?!
За съжаление и тази част ви чака и влиза в пакета ,да бъдеш един компетентен и професионален Bетеринарен лекар... :rc_036:

Рядко ми се случва да изпадам в подобни лирически отклонения,но тъй като наистина в последните дни се впечатлих от някои случаи(на ветеринари,които твърдят някакви конкретни неща,за някакви конкретни случаи...а според моето скромно мнение не би трябвало,да поемат такава отговорност,колкото и да звучи компетентна,Но Не е сигурна,Не е необходима....Не помага с нищо)... за съжаление не успях да издържа на инстинкта...
Лека вечер... успешна и усмихната седмица,изпълнена с много запомнящи се положителни моменти, желая на всички :ae_085:
User's Signature

Успелият е винаги част от разрешението.
Губещият е винаги част от проблема.

Успелият сравнява постиженията с целите си.
Губещият сравнява постиженията си, с тези на другите.

#7 Потребителят е офлайн   grancharov Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 06 September 2010 - 03:11 PM

05/09/2010

16:00 часа. Аврора беше видимо по-изтощена от сутринта. Заведохме я на разходка до входа на зоопарка и обратно. Лекарите ни казаха, че има леко по-ниска температура.

20:00 часа. Аврора се беше изтощила още повече. Не искаше даже да си играе. Долу в клетките бяха вкарали някакво куче което просто не спираше да лае. Отделно очевидно персонала беше малко на "късо", защото чакахме 30 мин след разходката някой да и пусне системите но имаше спешен случай и си тръгнахме с тяхно обещание, че ще и го пуснат. Аврора беше видимо по-зле от сутринта и отново почнахме да се притесняваме.

Нещо което ми направи впечатление, че не всеки лекар в болницата работи по един и същ начин. Не ми се иска да споделям имена, но има смени, на които видимо им е все тая какво се случва долу в подземието. Не може едно куче да лае 45 минути, но да лае и да скимти като полудяло и никой да не слезне да види какво става. Просто очевидно когато е натоварено не им достигат хора.

Та вчера нарочно си записах номера на инфузионния разтвор, защото имах притеснения че има проблем с машината или с наблюдението - т.е. че Аврора не получава нужната доза от 30мл/час.

06/09/2010

10:00 часа / Аврора е видимо по-добре - не си играе като вчера, но за сметка на това е по-добре от вечерта когато я оставихме. Забелязах, че са и увеличили разтвора от 30 на 40мл/час, но бутилката беше същата от вчера и беше помръднала само с 200мл, което с две думи означава, че Аврора не е получила нужната доза. Очевидно и заради това го бяха увеличили на 40мл/час. Замълчах си, човек в такъв момент не смее да каже нищо, защото после може да ти излезне през носа. Постояхме маллко по-дълго. За разлика от другите пъти Аврора днес не се опитваше даже да кашля/повръща и също така не и течаха лиги от устата, което малко ни облекчи.

Сега отиваме пак :)

grigo009 - съгласен съм с теб, аз поради същата причина толкова харесвам Др. Антов - влиза в положението, първите два дни висяхме с Аврора близо по 8 часа на ден пред кабинета му, отговаряше ми на всеки въпрос и т.н. През дните в които е в отпуска се чуваме всеки ден, за да го информирам за състоянието и. На мен също отношението на лекарите ми е много важно, независимо дали става дума за мен или за кучето ми - понякога един 5-минутен разговор може да те мотивира до толкова, че дори животното ти да го усети и то да поеме част от тази мотивация - аз лично вярвам в това.

#8 Потребителят е офлайн   grancharov Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 06 September 2010 - 03:16 PM

И малко снимки от вчера ;)

Качена снимка

Качена снимка

Качена снимка

и една преди 4 седмици

Качена снимка

#9 Потребителят е офлайн   grancharov Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 06 September 2010 - 06:22 PM

06/09/2010

16:00 часа / За съжаление кръвните резултати взети днес не показаха по-добри стойности. Креатинина и уреята леко са се покачили, а най-много се е покачила анемията. Казаха ни да очакваме най-лошото. Въпреки това сме решени утре да и направим кръвопреливане от куче донор (най-добрата и приятелка Лора). Също така, след консултацията с Др. Антов по телефона решихме да увеличим дозата на разтвора на 100мл/час - защото 1500мл/ден просто са прекалено малко. Отново сме в шок, но сме решени да се борим заедно с нея.

Който го чете това да стиска палци утре кръвопреливането да мине по план и да се стабилизира - от там нататък вече Др. Антов я поема, на който аз лично имам най-много доверие.

#10 Потребителят е офлайн   pa4anga Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 06 September 2010 - 09:35 PM

Стискам палци,дано по бързо сe оправя.:(((

#11 Потребителят е офлайн   AXEL Бултериерът Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:ветеринарен лекар<br />

Публикувано: 07 September 2010 - 07:06 PM

За съжаление ползата от кръвопреливането е пренебрежимо малка,а рискът от реакция на свръхчувствителност реален.Мисля,че доста колеги спекулират с кръвопреливане,при заболявания при които не е показано.Във вашия случай съм напълно съгласен с д-рКоджабашев,че става въпрос за хронична бъбречна недостатъчност,а не за остра,а тя се изявява,когато бъбреците са си "заминали",тоест състоянието е "терминално".Още веднъж,съжалявам за вашето куче,но съм сигурен,че кръвопреливането няма да помогне-то не е показано за вас.Кръвопреливане най-често се прави при:
1.Остра кръвозагуба при травми,катастрофи,огнестрелни рани и др.,когато имаме остра загуба на кръв и трябва тя/загубата/ временно да се замести с кръв от донор,докато кучето само навакса загубата.
2.Отравяне с родентитициди/миша отрова/,за временно попълване загубата на фактори отговорни за кръвосъсирване.
3.Някои инфекциозни заболявания-например Ерлихия,докато лечението започне да действа.
Анемията при вас е от бъбречен произход,тоест бъбреците не отделят един хормон/еритропоетин/,който кара костния мозък да произвежда млади клетки и преди,както и след кръвопреливането вашите бъбреци няма да отделят този хормон/най-вероятно поради разрушаване слоя на клетките ,които го образуват/,така че само след няколко дни/докато се разградят чуждите червени кръвни телца,анемията ще стане още по-тежка и де факто кръвопреливането ще бъде безмислено!!!!!!!
За огромно мое съжаление,при вас истината е такава:Вие/моите уважения към вас/,правите всичко възможно да спасите вашето любимо същество,но прогнозата за е крайно лоша.Във този случай лично аз,отказвам т. нар. лечение/имитиране на лечение,защото такова не съществува/,поради етични мои лични съображения.Просто не искам,лично аз да се облагодетелствам за сметка на обичта и незнанието на стопаните,които могат да бъдат лесно подведени!!!!!Още веднъж искренно съжалявам за вашето куче.

#12 Потребителят е офлайн   grancharov Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 08 September 2010 - 08:06 AM

Здравейте,

вчера кръвопреливането мина по план и изписаха Аврора от клиниката. Тя е доста стабилна, направо "като нова" - но знам, че това ще е няколко дни докато както вече вие AXEL казахте, кучето разгради чуждите червени телца.

Днес мислим да продължим със системите, Др. Антов препоръче евентуално да се помисли за хормона .. забравих му името, става дума за хормон, с който да се борим срещу анемията. В комбинация с преливанията, малко храна и този хормон се надяваме да закрепим положението.

AXEL: Факт е, че от вчера Аврора е значително по-добре, контактна е, има сили, тича и се и не и текът вече лигите (предизвикани от гаденето) - изглежда здрава, въпреки че клиничните показатели са много зле. Но в никакъв случай не съм съгласен, че състоянието и е "терминирано" - тя е силна, и дори да има 0.01% шанс бъбреците отново да почнат да "работят" дори на 20% тя има шанс да живее месеци - има кучета, които дори са успели да живеят с години. Както при хората, така и при кучета има казуси извън всякаква норма, правила и т.н.

Борбата продължава и днес, ще ви държа в течение :)

#13 Потребителят е офлайн   AXEL Бултериерът Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 September 2010 - 08:39 AM

Ще се радвам, разбира се да греша във вашия случай!!!
Теоретично,лечението във вашия случай е следното:
1.Хемодиализа
2.Бъбречна трансплантация.
Всичко останало е т.нар. симптоматично лечение.
Има и още нещо:бъбречната недостатъчност не е самостоятелно заболяване,а симптом на доста голяма група от болести.Възможен добър изход от това "състояние" е установяването на причината за него и нейното елиминиране.Това може да изизсква допълнителни изследвания и ако наистина причината за него е разрушаването на бъбреците то изходът го знаете.Поздрави.Успех.

#14 Потребителят е офлайн   grancharov Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 08 September 2010 - 09:39 AM

За съжаление хемодиализа в България не се предлага, а дори да се отиде (примерно в Германия където се прави) то тя трябва да се прави 2-3 пъти седмично и следователно на този етап за съжаление от към време и разходи това не мога да си го позволя.

Трансплантация не е възможна - т.е. направени са редица опити в последните 10 години. До момента само 3 кучета са преживяли такава трансплантация защото самото приемане на новите бъбреци от организма е много по-трудно от колкото при хората. Шанса една бъбречна трансплантация да е успешна не е повече от 2-3% при кучетата, докато при хората е над 80%.

Иначе самата операция не е трудна, има далеч по трудни рутинни операции. Въпреки това цената и е към 25.000$, и дори кучето да приеме бъбреците месечните разходи за лекарства след това нарастват на 2500-3500$.

С две думи трансплантацията на бъбреци при кучетата е в момета все още в началното си ниво и аз лично не бих го рискувал, дори да имах финансовата възможност.

Мерси за интереса, и се надявам някой ден тази тема да помогне на някой в същото положение.

Поздрави,
Георги

#15 Потребителят е офлайн   drjeliazkov Икона

• drZH
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Ветеринарен лекар
  • Interests:Плуване, бойни изкуства, музика( свиря на ударни инструменти), кино, политика....

Публикувано: 08 September 2010 - 09:56 AM

Извинявам се, но четох по диагонал....

Може да се извърши успешно перитониална диализа. Върши добра работа при остра БН.
User's Signature

д-р Живко Д. Желязков, двм, специалист хирург
Център PROVIA ветеринарна хирургия
СТАРА ЗАГОРА

Лична страница

#16 Потребителят е офлайн   grancharov Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 08 September 2010 - 01:08 PM

Показване на мнениетоdrjeliazkov, в 08 September 2010 - 09:01 AM, написа:

Може да се извърши успешно перитониална диализа. Върши добра работа при остра БН.

Здравейте, но къде в България?

#17 Потребителят е офлайн   agalina Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Без дом

Публикувано: 09 September 2010 - 12:17 AM

Показване на мнениетоgrancharov, в 08 September 2010 - 11:13 AM, написа:

бе вие не четете ли??
User's Signature

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !

#18 Потребителят е офлайн   tey4e Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Ветеринарен лекар

Публикувано: 09 September 2010 - 07:41 AM

Показване на мнениетоgrancharov, в 08 September 2010 - 01:13 PM, написа:

Би трябвало да може в клиниката,в която се лекува Аврора :ba_025:
User's Signature

In memoriam
Качена снимка
За да си човек,бъди му приятел!

#19 Потребителят е офлайн   AXEL Бултериерът Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 09 September 2010 - 02:54 PM

....................... при ОСТРА бъбречна недостатъчност,при сравнително здрави,но нефункциониращи за момента бъбреци!

#20 Потребителят е офлайн   Persona Grata Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 11 September 2010 - 12:19 PM

Как е Аврора ? Има ли новини ?
User's Signature

Усмивката на Булдог е способна да разтопи камък
Style Bullet Prince

Качена снимка

• (2 Страници) +