Dog.bg Форуми : Зоопсихология

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Зоопсихология Оцени темата: -----

#1 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 07 April 2006 - 08:19 PM

Във връзка с тази статия, запитах се следните неща:

1.

Цитат

Дарвин (1859) е първият изследовател, който предлага определение за инстинкта, основаващо се на обективен анализ на поведението на животното. Той определя инстинктите като сложни рефлекси, формирани от отделни поведенчески елементи, които могат да се унаследят. Това означава, че инстинктите са продукт на естествения отбор, еволюиращ заедно с другите аспекти от живота на индивида.

Цитат

Когато се изучава поведението на кучето е необходимо да се знае в каква степен се унаследяват кон-кретните поведенчески признаци. Това може да помогне на селекционера правилно да оцени степента на действие на отбора, а така също и да изясни различията между вроденото и придобитото поведение. Съществен проблем в този подход е фактът, че поведенческите признаци могат да еволюират при участието и на други механизми. Така например, много кучета от различни направления (пастири, пазачи, правещи стойка пред дивеча) са придобивали навици, заимствайки ги от други кучета. По този начин информацията преминава от едно поколение в друго.

-Означава ли това, че например, овчарско куче, което поколения наред не е работещо куче загубва инстинктите си за охрана, защита и да се търсят на полигон тези инстинкти е невъзможно. Възможно е да бъде обучено на такова поведение, но това няма да е инстинкт.

2.

Цитат

Кученца, отглеждани в група, но изолирани от присъствието на човека или други животни формират съобщество, присъщо в поведенческо отношение на дивите животни. Такива социални групи сме наблюдавали при бездомни кучета.

Цитат

Кучетата бързо приемат хората като социални партньори. Това е причина в малкото кученце да се образува здрава продължителна връзка със стопанина, ако привързаността е възникнала в оптималните срокове, съответстващи на критическия (чувствителния) период. Животните, които са в тесен контакт с хората често се държат така, като че ли стопаните им принадлежат към техния собствен вид. Всеки, който отглежда куче в жилището си лично може да се убеди в това твърдение.

-Ако имаме кученца отглеждани в развъдник, в който допира до човека е сведен до минимум майката с кученцата е в клетка и малките почти нямат допир до човека, поне не толкова, колкото при майка с малки, отглеждана в апратамент. Означава ли това, че малките от развъдника ще имат повече проблеми при социализацията си в човешкия свят и дали това не означава, че стреса при развъдниковите кученца е много по-голям при привикването им към човешкия начин на живот.

Имам и още въпроси, ама по-натам. r)
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#2 Потребителят е офлайн   suzanka Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 08 April 2006 - 08:48 PM

Нещо първия въпрос не го разбрах както трябва.
По втория - така е - колкото по-рано има допир до хора и други предмети, толкова по-лесна ще е социализацията и освен това, кученцето ще е по-уравновесено. Четох, че някои военни кучета в САЩ използват метод за ранна социализация, когато кученцата са на една седмица до един месец. Те обръщаха кученцата надолу с главата, по гръб, допираха ги до влажна кърпа и др. Ще потърся линка за повече информация, защото не си спомням точно какво беше.

#3 Потребителят е офлайн   suzanka Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 April 2006 - 08:52 PM

Ето го тук. Точно това го описват към средата, където пише дата 12 октомври.

#4 Потребителят е офлайн   John Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 08 April 2006 - 09:38 PM

По втория въпрос имам лични наблюдения.Първото ми куче беше гледано в апартамент и всекидневното общуване със стопаните определено помогна за бързото му приобщаване към новият му дом.Сегашното НОК беше отглеждано в двор без постоянен,даже рядък,контакт с хора.В резултат, адаптацията и усвояването на основните навици отнеха двойно повече време и усилия.Но ще ми е интересно да чуя и мнението на някой стопанин на развъдник.
User's Signature

Няма лошо куче,има лош стопанин.

#5 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip

Публикувано: 08 April 2006 - 10:46 PM

Цитат

Нещо първия въпрос не го разбрах както трябва.

Ами, питам, например овчарска порода, поколения отглеждана в развъдници и не работила, дали няма да загуби инстинкта си за събиране на стадото, за охрана на стадото и хората? И понеже, според мен, с логично да го загуби - какъв е смисъла да се търсят тези качества "на полигон"? Ако искаме - може би може да се обучи подобно куче за охрана и защита, но това не е инстинктивно? Още повече, за какво са ни тези качества, независимо че са част от породата, при положение, че бъдещите поколения от тази порода едва ли някога ще бъдат овчари. Дори и да се запазва част от инстикнта за защита и охрана, мисля си - той ще се "деформира" все повече, именно поради неработененето на породата поколения наред.

John, и на мен ще ми е интересно да каже и човек от развъдник.
User's Signature

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.

#6 Потребителят е офлайн   suzanka Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 09 April 2006 - 07:03 AM

Най-вероятно се променя инстинкта за събиране на стадо с обучение на полигон. Вярно, че там кучето трябва да преследва, но поне на мен не ми прилича на събиране на стадо.
Пример са пуделите - вече никой не ги ползва за лов и от добри ловци са станали едни кучета компаньони.

#7 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Root Admin

Публикувано: 09 April 2006 - 08:12 PM

bushkata,
Тук разликата е друга .. инстинкта е инстинкт и той е неделима част от кучето. Възникването и развитието на аборигенните породи и така наречената народна селекция са водени по чисто и единствено работен признак - куче, което върши определена работа. Селектирайки този инстинкт, хората са отделяли и обръщали внимание и развъждали само тези кучета, които им вършат работа, наблягали са на това. Затова то би трябвало да е вроден, определена селекция или го има или го няма. Не би следвало ако поколения наред тези ситуации ги няма, кучето да не може да работи. Давам пример с самоед - аборигенна селекция, който води своето начало от северните кучета, които са теглелели в впряг. До ден днешен, въпреки целенасочено водена селекция, те не са загубили тези свои качества, въпреки че развъждането отдавна е престанало да бъде по работни качества.

Учението на полигон зависи от самия полигон. Много пастирски кучета, примерно бордър коли имат специален полигон и с тях има специални упражнения по вкарванен на определен брой овце в кошара, прекарване през различни ситуации ... интересни са, Инчето е била на такива състезания в Белгия.

Спомням си и за карелското мечо куче ... което въпреки не не е виждало мечка, инстинктивно намира слабите и места и атакува там. Доколко на полиган може да се развият тези качества .. не зная, по скоро полигона не е за това. Защо търсиш тези качества там и за какъв полигон става дума, ако може по точно разяснение ?

#8 Потребителят е офлайн   John Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 09 April 2006 - 08:24 PM

Инстинкта,определено има роля в поведението на едно куче,но проявата му е свързана и със средата.Ако това овчарско куче живее в апартамент,при някой подремващ дядо,то няма да има нужда да показва тези си инстинкти.Но ако го сложим сред стадото заедно с "титулярите" ,сигурен съм че,много бързо ще се прояват.Друг е въпросът,дали ще има и необходимите работни качества,или за колко време и в каква степен ще ги придобие/все пак не е отрасъл в същата среда.
User's Signature

Няма лошо куче,има лош стопанин.

#9 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 09 April 2006 - 08:52 PM

Благодаря, че правите коментари във връзка с моя публикация, която явно Ви е интересна. Желая Ви успех и съм приятно изненадан, че сте открили този мой сайт, който не поддържам вече от няколко години.

Поздрави,

Николай Атанасов
User's Signature

"Давай наставления само на този, който търси знания,
осъзнавайки своето невежество."

Качена снимка

#10 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip

Публикувано: 09 April 2006 - 09:27 PM

Цитат

Защо търсиш тези качества там и за какъв полигон става дума, ако може по точно разяснение ?

Просто използвах думата "полигон" като пример, имах предвид, ако търсим работните качества извън средата, дали те ще се прояват и дали не се губят, на което ти, Сузанка и John ми отговорихте. За което благодаря.
User's Signature

#11 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip

Публикувано: 09 April 2006 - 09:32 PM

Цитат

Спомням си и за карелското мечо куче ... което въпреки не не е виждало мечка, инстинктивно намира слабите и места и атакува там.

Всъщност се чудя дали наистина е така.
Разказвали са ми за овчарски кучета, които не са работили, пробвани - пуснати при стадото и те веднага "заели местата си". Явно е така.
User's Signature

#12 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 09 April 2006 - 10:05 PM

Може би тук играе роля и селекцията ... има кучета и кучета, развъдни линии и работни такива. Не всички кучета са еднакви и не при всички се унаследяват еднакво тази качества.

Работните качества се унаследяват различно от екстрериора. Примерно при малиноа или немска овчерка, които според мен имат най ясно резделение на работни и екстериорни качества. Не зная как е при овчарските породи, но предполагам, че и при тях, ако няма селекция по работни качества, а само по екстрериор и родословие, рано или късно това ще доведе до някаква загуба на инстинкт при някаква част от популацията.

Допълнително кученцата от едно кучило не са едни и същи ... някои са по добри и по приспособими, други по страхливи или по лесно възбудими. Въпрос на психика. Кое от тях ще продължи рода също е въпрос на избор. При естествения отбор е по лесно, там продължава най добрия по естествен път, докато при развъждането в заводски условия вече е по сложно и тук човешкия фактор също е от значение.

#13 Потребителят е офлайн   suzanka Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 10 April 2006 - 07:12 AM

Цитат

Не зная как е при овчарските породи, но предполагам, че и при тях, ако няма селекция по работни качества, а само по екстрериор и родословие, рано или късно това ще доведе до някаква загуба на инстинкт при някаква част от популацията.

Аз говорих именно за това. Иначе при едно отделно куче, което не е работило по това, за което породата е създадена, но родителите са работили, то това куче ще работни идеално. Може би не чак толкова идеално като куче, което е започнато от малко и инстинктите му са развивани. За това мога да дам друг пример - моето куче, което е дратхар. Родителите й са работещи, но тя никога не е ходила на лов. Когато отидем на полето, тя открива птици, прави стойки и ги задържа.

#14 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 10 April 2006 - 10:07 AM

suzanka,

Отново въпрос - какво е работни качества и как да ги оценим ? Добре е, че прави стойка, но дали това означава работно куче ? Доколко това куче, което не е дратхарт, може да предаде това на поколението ? Как да оценим неговите възможности спрямо други кучета ? Какво е работни качества и как се оценяват, могат ли да се оценят в друга среда, която не е работната, примерно на полигон ? Кевин също тегли, но това означава ли, че е работещ самоед ? Определено не според мен, но това е лично мое мнение, защото няма с какво да го сравня в случея. Такъв е и примера с други породи - те пазят, работят откъснати от естествената си среда поради инстинкта, заложен в тях, но дали са "работни" в средата, в която се е развил този инстинкт ?

#15 Потребителят е офлайн   suzanka Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 10 April 2006 - 12:01 PM

Това, че тя търси и прави стойка според мен означава, че ако е била отглеждана от ловец, тя би била работно куче, както другите кучета от кучилото. Не знам как може на полигон да се тестват способностите на ловно куче. За мен работно куче е това, което върши това, за което е създадена породата - за ловните - ходене на лов (на съответния дивеч), за овчарските - охрана или подкарване на стадото, за северните породи - да теглят, за кучетата-компаньони да се държат добре с хора и деца.

#16 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 10 April 2006 - 01:00 PM

Цитат

Това, че тя търси и прави стойка според мен означава, че ако е била отглеждана от ловец, тя би била работно куче, както другите кучета от кучилото. Не знам как може на полигон да се тестват способностите на ловно куче. За мен работно куче е това, което върши това, за което е създадена породата - за ловните - ходене на лов (на съответния дивеч), за овчарските - охрана или подкарване на стадото, за северните породи - да теглят, за кучетата-компаньони да се държат добре с хора и деца.

Поздрави за правилните и логични разсъждения. Обяснете го на "капацитетите", дето "тестват" и доказват качествата на кучетата пазачи без хищници. На мене ми писна да се боря с посредствеността.

Поздрави и с уважение,

Николай Атанасов
User's Signature

Качена снимка

#17 Потребителят е офлайн   petko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 10 April 2006 - 01:39 PM

поведението доколко знам е плод на инстинкти и обу4ение в слу4аиа имаме инстинкти и то много силни(говорим за отли4на порода пти4ар,тестват вя с изпит) накараи лудогорско гон4е да направи стоика, 4увал сам 4е ниакои са успиавали да ги нау4ат, да види6 колко е лесно
и гн Атанасов, Сузанка си разсаждава много логи4но не я обаркваите а и обиаснете
User's Signature

"Истината не е изящна, красивите думи не са истинни.[br]Добрите не са красноречиви, красноречивите не са добри.[br]Знаещия не убеждава, убеждаващия не е знаещ."[br]...........................................................................[br]Лао Цзи - "Дао де Цзин"

#18 Потребителят е офлайн   suzanka Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 10 April 2006 - 05:59 PM

Цитат

поведението доколко знам е плод на инстинкти и обу4ение в слу4аиа имаме инстинкти и то много силни(говорим за отли4на порода пти4ар,тестват вя с изпит) накараи лудогорско гон4е да направи стоика, 4увал сам 4е ниакои са успиавали да ги нау4ат, да види6 колко е лесно
и гн Атанасов, Сузанка си разсаждава много логи4но не я обаркваите а и обиаснете

Това за стойките при лудогорското гонче съм го чувала. Всъщност някои вече обучават лабрадори да правят стойка, но не мисля, че е много подходящо. Щом искат универсално куче да си вземат курцхар, дратхар, или друга порода, която е селектирана да бъде универсална. Лабрадора е апортьор, името му е - ретривър, не пойнтер. Това важи и за гончето (не че то е апортьор, а че не е подходящо да бъде обучено да прави стойка).

#19 Потребителят е офлайн   petko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 10 April 2006 - 08:16 PM

????????? не мога да ти го обиасни сигурно то4но ,ниамам и нужните познания и дар слово,но нека опитам

...имено има ли смисал да трагва6 срещу природата на ку4ето да обу4ава6 лудогорско гон4е за пти4ар е наи-малкото трудно(според мен невъзможно и тъпо)поинтера ще направи от раз стоика на пъдпадък,пък и пти4ариа не е само стоика това го далжи на инстинкта си, ина4е и двете са ловни с добро обониание издържливи и т
инстинктите се унаследиават наред със екстериора ,но за разлика от тиах те не се виждат за тва са нужни и тестовете за работноста на ку4ето
веднага се вижда 4е твоито ку4е е пти4ар ,а дали е така кои ще ми каже
User's Signature

"Истината не е изящна, красивите думи не са истинни.[br]Добрите не са красноречиви, красноречивите не са добри.[br]Знаещия не убеждава, убеждаващия не е знаещ."[br]...........................................................................[br]Лао Цзи - "Дао де Цзин"

#20 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 10 April 2006 - 08:26 PM

Цитат

Това за стойките при лудогорското гонче съм го чувала. Всъщност някои вече обучават лабрадори да правят стойка, но не мисля, че е много подходящо. Щом искат универсално куче да си вземат курцхар, дратхар, или друга порода, която е селектирана да бъде универсална. Лабрадора е апортьор, името му е  - ретривър, не пойнтер. Това важи и за гончето (не че то е апортьор, а че не е подходящо да бъде обучено да прави стойка).

Много кучета, представители на различни породи, включително и такива, които се явяват продукт на неконтролирана селекция (т.н. безпородни кучета) в даден момент, изправени пред непозната за тях миризма или предмет, повдигат леко едия от предните си крака, наподобявайки птичарите, работещи със стойка. Две от кучетата ми са безпородни и това го наблюдавам почти всеки път, когато променим местата за разходка. Те нямат дори и следа от някъкви външни белези на птичари, напротив - много по-близо са във фенотипно отношение до болонкоидите.

Това е характерен белег за целия биологически вид Canis familiaris и няма отношение към каква група спада кучето. Друг е въпросът, че при ловните породи (птичари) това е засилено по пътя на отбора и подбора или така наречената целенасочена, контролирана селекция. В последствие това се обособява като характерен белег за конкретни породи и се изразява в по-ярка форма, отколкото при други породи кучета.

И една забележка: Неправилно е да се твърди, че екстериорът се предава по наследство. Той е изменяема величина, зависеща от редица фактори и подобни твърдения са неиздържани. Твърдението за наследствения характер на екстериора задължително трябва да се съпровожда с допълнителни разяснения относно изменяемостта му и причините на които това може да се дължи.

Приложено:

Извадка от "Тълкувател на думи и термини, приети в кинологията". Автор - Николай Атанасов, 2002 г.

Качена снимка
User's Signature

Качена снимка

• (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни