"За" и "Против " кастрацията
Публикувано: 10 November 2010 - 10:58 AM
Ако имаше кой да ми каже за кастрация преди години, щях да го нося на ръце. Имах невероятно неприятни преживявания с мъжкото си куче (50 кг и 76 см в холката). Управляваше се перфектно, ако наоколо нямаше разгонена женска. Абсолютно непоносим ставаше, то не беше виене, то не беше събиране на черги и пътечки в опит на "построяване" на женска ... Това е от едната страна.
От другата защо бих кастрирала (и го направих с трите си кучета) всяко едно мое куче. Защото нямам и вероятно няма да имам ценни за развъдна дейност екземпляри. И няма как (в тази държава) да съм сигурна, че кучето ми няма да избяга (колкото и да съм внимателна), да бъде откраднато или по абсолютно неведоми пътища да не е с мен. И да се озове на улицата. В този случай предпочитам да е кастрирано. Заради него и заради ситуацията с бездомните тук.
Пак повтарям - в тази страна и в това време, предпочитам животните ми да бъдат кастрирани.
Публикувано: 10 November 2010 - 11:16 AM

"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi
Публикувано: 10 November 2010 - 11:41 AM
DessyD, в 10 November 2010 - 08:21 AM, написа:

Всякакви аргументи в "подкрепа "на кастрацията,било то за здраве или за моделиране на определен поведенчески модел,са несериозни и персонални,така че изтъкването им ми звучи хем смешно хем дразнещо.

"Гробарю,когато копаеш гроба ми,нека бъде плитък,за да усещам дъжда."
Публикувано: 10 November 2010 - 11:45 AM

"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi
Публикувано: 10 November 2010 - 12:12 PM
DessyD, в 10 November 2010 - 08:50 AM, написа:
За да не цитирам ЗЗЖ който е в момента,просто ще кажа че в сегашният му вид е адекватен.Обаче! Санкцийте предвидени по закона са абсолютно неадекватни с днешна дата имайки се предвид манталитета на българина(общо казано).Има резон за промяна на някои точки от закона и добавяне на нови.Например: Който изостави животно или при допускане на нежелана бременност изхвърли поколението или не се покрижи за намиране на стомани за същотото се наказва с 5до7 години затвор и глоба от 5 до 10 хил.лева. Тогава тези които не могат постоянно да контролират животните си,сами ще ходят да си ги кастрират по желание.10-15 години на прилагане на адекватни правила и санкции и "бай Булгар" ще е нов човек,европеец ,толерантен и отговорен иначе ще трябва да си плаща скъпо.Звучи простичко нали. Мога да направя извадка от сегашните правила по закона и да ги разнищя едно по едно кое е адекватно и кое не,но като цяло повечето са адекватни и съобразени със съвременния начин на живот в" развитите общества". Атова "задължителна кастрация" е безумно и също така безотговорно и дори дискриминационно.Толкова е крайно че няма как да се съглася да бъде наложено като правило и задължение.
п.п. Понеже не ти отговорих конкретно на въпрос,който ми зададе,пояснявам.че под "правила" визирам права и задължения.

Публикувано: 10 November 2010 - 12:54 PM

Публикувано: 10 November 2010 - 01:02 PM
Публикувано: 10 November 2010 - 01:17 PM
Ch@Rlie, в 10 November 2010 - 12:07 PM, написа:
Но по-лесно би се договорила политическата и икономическата страна (както отбелязахте). За другия вариант се изисква не само инвестиране в служебен апарат и контролни органи, а също така адекватно поведение и реална позиция на действащи киноложки организации. Изисква се и постигане на определено ниво на информираност не само в областта на кинологията, а и в посока на конкретната проблематика - причини, развитие, решение. Сега остава да разберем кой точно може да организира такова стиковане между институции, обществени организации и гражданство.

Публикувано: 10 November 2010 - 01:25 PM
Публикувано: 10 November 2010 - 01:37 PM
DessyD, в 10 November 2010 - 10:22 AM, написа:
Ch@Rlie, в 10 November 2010 - 12:07 PM, написа:
Но по-лесно би се договорила политическата и икономическата страна (както отбелязахте). За другия вариант се изисква не само инвестиране в служебен апарат и контролни органи, а също така адекватно поведение и реална позиция на действащи киноложки организации. Изисква се и постигане на определено ниво на информираност не само в областта на кинологията, а и в посока на конкретната проблематика - причини, развитие, решение. Сега остава да разберем кой точно може да организира такова стиковане между институции, обществени организации и гражданство.
Само политик(ци),отговорни и еродирани и най вече "мераклии" да помогнат за разрешаването на проблемите.Но тъй като няма да има икономическа изгода,просто не виждам кой.

Публикувано: 10 November 2010 - 04:09 PM
Публикувано: 10 November 2010 - 05:35 PM

Публикувано: 10 November 2010 - 06:06 PM
Публикувано: 10 November 2010 - 06:28 PM
alexy, в 10 November 2010 - 03:40 PM, написа:

Еееееее Деееее...
Пак се започва...

Никoй не се е тръшнал да убеждава НИКOЙ,че трябва на всяка цена да си кастрира животното или въобще да прави нещо.
Всеки,които има глава на раменете и малко акъл си поставя СОБСТВЕНАТА ситуация на везна и си взима решение.

Прекалено дълга е темата ,да тръгна да изброявам За или Против,а и нямам време....
Да не говорим ,че всичко е Индивидуално.
Но погледнато от друга гледна точка...
Ти виждал ли си някога тарикатски разгонена котка или куче?!
С някое дърво да го треснеш по главата и пак гледа тъпо,блуждаещо и си кара по същество.

Животински Инстинкт му се вика на това състояние и няма нищо общо с хората

Имаш ли идея,колко пъти съм ставала свидетел на размазани от коли животни,изчезнали безследно,убити в битка за 3аветната женска или дотолкова изнервили някои мил съсед,че решил да му спретне едно апетитно кюфтенце с екстри?!
И защото имам чувството,че в доста случаи стопани се отъждествяват с кучетата си и с техните атрибути

Преди време бях задала подобен въпрос на един приятел с пекинез,които забавно ми разказваше как като разхождал кучо Неговия полудявал,като видел една апетитна кокерка,а пък Той по стопанката(апетитна блондинка)

Та го попитах тогава...
За Него ясна работата,че е намерил вариант да си успокои желанията и лигите,Ма с кучо какво става?!Или му хвърля една възглавница и до следващия път?!
И Ти лично ,колко време ще издържиш да имаш на една ръка разстояние някоя засукана мадама...И нищо да не можеш да направиш?!

А при мъжките животински екземпляри това е перманетно Удоволствие и Състояние или поне когато в окръг 1-2 км има разгонена женска.

И стига вече с тез запитвания....Ма той ли ти каза?!
Принципно как разбираме ,че им се пика,ака,яде,че ги боли нещо,че са тъжни,щастливи и т.н...
Предполагам не ни пишат писма или в тези случаи да проговарят на човешки?!
Всеки да си прави,каквото прецени с личното животно..
Ама така Категорично да Ce изказва мение,че всичко било продиктувано от човешки егоизъм...Еееее sory,ма мънинко не съм съгласна...

Както и да е...
Четене и опит му е майката..

Все някога Вярвам,че нещата ще поемат в правилната посока.
P.с...Принципно ми харесва стила ,в които пишеш и подкрепям мненията ти,Но в случая...Въобще,ма Въобще не съм съгласна...
И виж даже не захванах темата за Позитиви и Негативи от една кастрация...

Може би и такава тема трябва да се направи,най накрая да се осветлим всички малко повече,кое е добро,лошо или каквото и да било.
Лека вечер на всички от мен...

Успелият е винаги част от разрешението.
Губещият е винаги част от проблема.
Успелият сравнява постиженията с целите си.
Губещият сравнява постиженията си, с тези на другите.
Публикувано: 10 November 2010 - 07:20 PM

Това за "убити в битка за 3аветната женска ", е много,много преувеличено,да не казвам друго.
"И защото имам чувството,че в доста случаи стопани се отъждествяват с кучетата си и с техните атрибути, та да попитам най невинно."
И друг път са ме питали,пак ще отговоря,въпроса е принципен,половете нямат значение.И дори и под съзнателно да е така както казваш,какво от това,трябва ли да бъде това аргумент в подкрепа на кастрацията.И интересно как жени говорят за това какво чувствали и ка кмислели мъжете когато стане въпрос за топки.
И да,много добре знам какво е ,тъй като имам мъжки доберман на почти три години.Но нито съм го "пускал" да запложда,въпреки ,че съм имал десетки предложения и дори молби със всякакви овещания,нито пък ще го кастрирам ако реша изобщо да не го ползвам за разплод И всичко си е наред,няма проблеми със съжителството ни. Там е работата,че никой не може да ми даде сериозни аргументи за ползата от кастрацията,без мед.причина.Само приказки без стойност.Вече станах като латерна,все едно и също бая.И все някой ме атакува със същите несериозни приказки като предния и аз пак трябва да обяснявам наново за всеки,какво ми е становището.

п.п.Не е ли по добре всеки да си възпитава кучето,за да няма поведенчески проблеми,вместо да го кастрира за по лесно?Факт е ,че мъжкарите които имат такова" нетърпимо" поведение,са на хора които или не са ги възпитавали или са се опитали но не са могли да се справят и да им дадат правилното възпитание.То си личи по поведението на песа,колко и как се е занимавал с него стопанина.

Публикувано: 10 November 2010 - 07:34 PM

Ооооххх разсмя ме...Oтивам да си храня животинки и когато имам време ще отговоря...Обещавам...

Лека вечер на всички...

Успелият е винаги част от разрешението.
Губещият е винаги част от проблема.
Успелият сравнява постиженията с целите си.
Губещият сравнява постиженията си, с тези на другите.
Публикувано: 10 November 2010 - 08:04 PM
alexy, в 10 November 2010 - 06:25 PM, написа:

п.п.Не е ли по добре всеки да си възпитава кучето,за да няма поведенчески проблеми,вместо да го кастрира за по лесно?Факт е ,че мъжкарите които имат такова" нетърпимо" поведение,са на хора които или не са ги възпитавали или са се опитали но не са могли да се справят и да им дадат правилното възпитание.То си личи по поведението на песа,колко и как се е занимавал с него стопанина.
Спорът с теб е неизбежен понеже дори и когато ти се предлагат такива аргументи , от социален и обществен характер, ти пак отказваш да ги приемеш, защото по презумция си против. Отказваш да анализираш общата ситуация просто защото не поглеждаш извън твоята конкретна. Видите ли, понеже ти си се справил с добермана си и това трябва да е общовалидно за всички останали, понеже ти си отговорен, това също трябва да е общовалидна характеристика. Да, да, ама не - казваше Петко Бочаров едно време. Масово е несправянето на собствениците с кучетата им и също така е масова безотговорността и безхаберието им. Ако не бяха така масови тези явления, нямаше да имаме проблема наречен "безстопанствени кучета". Сега излез извън границите на твоите преживявания и умения и се огледай, тогава може би ще разбереш защо има защитници на задължителната кастрация, в това число и аз.
Ще си позволя само един пример - от последното ни кучило изгубих следите на една от женските. Кучето е племенен брак и НЕ трябва да се развъжда. Сключихме договор с тогавашната собственичка (препоръчана ми от приятел-кучкар), че дори и при най-малкия проблем кучето ще ни бъде върнато и понеже госпожицата не се обади, след около 3 месеца реших да й звънна за да си вземе родословието. Едва я намерих. Уговорихме се, че ще кастрираме кучето след първото разгонване. Когато, обаче, й се обадих около годишнината на кученцата се оказа, че тя била дала кучето на някой си и се наложи досега, вече 3 месеца, да я моля да ми даде някаква връзка с този човек, а сега пък съм в лудо издирване, писане на мейли, телефониране и прочее. Нали се сещаш колко време ще ми отнеме докато съдя тази жена за неизпълнение на договор пък и колко ще се трогне съда от цялата простотия, нищо, че час по час говорят за нахапани деца и колко било зле положението с кучетата?! Дотогава кучето ще роди сигурно 3 пъти. Знаеш ли как си мечтая за задължителната кастрация сега?! Просто съм с 5 ръце "ЗА". Защото освен, че няма да се роди нищо полезно за породата, ще се наводни с никому ненужни кученца, оставени я в кашон, я удавени, я пребити, я не знам още какво и моето куче ще е част от тази машина за кученца, независимо, че съм предложила всички възможни варианти за да не се случи това (от нея не се искаше нищо, нито като финансови средства, нито като транспорт или нещо подобно, всичко поемахме ние). Сега очаквам пак да ми говориш за "свободния избор". Точно заради този "свободен избор" съм в това положение сега. Кажи ми в какви проценти варира вероятността кучето ми да е попаднало на разумен и отговорен човек? Движат се някъде около нулата. В тази ситуация, с този народ , при този проблем - никакъв свободен избор и никой не може да ме убеди в противното. В крайна сметка, аз като искам да се занимавам с развъждане си плащам постоянно и достатъчно за този "кеф" както от финансова гледна точка, така и от емоционална. На този народ дори и да му обясниш по 15 различни начина какво, как и защо не трябва да прави, той винаги ще си търси аргументи как да го направи, само защото лично трябва да открие топлата вода.

#39 Guest_navar_*
Публикувано: 11 November 2010 - 01:01 AM
кастрацията на домашно животно,е акт на безотговорност-по лесно е да му отрежеш топките ,или да му изтърбушиш яйчниците,отколкото да внимаваш когато е разгонено/или когато има разгонени..
така се освобождаваме от отговорност,става ни по лесно,а животното се доближава все повече до вещ,с която можем да правим каквото си искаме..да,човекът обича да си играе на Господ..ако наличието на матка,би било предпоставка за пиометра-щяха да са без този орган..това не е причина,а оправдание,което си търсят стопаните решили да осакатят животното ,в името на собственото си улеснение..
куче,живеещо в гарсониера,хранено с гранула,кастрирано,облечено с палто,с изрязани нокти,панделка,къпано всяка вечер и парфюмирано..плюс още десетки приумици на хората..дали това харесва на кучето?? дали е добре за него?? дали е ПРИРОДОСЪОБРАЗНО?? едва ли ,но е удобно за хората..иамаме куче с минимални отговорности..
какво пречи да имаш некастриран домашен,безпороден любимец и да го пазиш от случайни контакти?? нищо,но с кастрацията е по лесно
Публикувано: 11 November 2010 - 02:06 AM
Защо се раждат с матка и яйчници - защото трябва да се размножават. Ако кучето ражда всяка година или през 1-2, вероятността да направи този тип проблем е по-малка. Ако цял живот си се разгонва, прави фалшива бременност след всяко разгонване и си стои девствена, вероятността става наистина голяма. Точно това се случи с моето кученце...
Така че, моля, не ми говорете как било в природата! Нашите кучета нямат нищо общо с предците си - те се ваксинират, обезпаразитяват, раждат с цезарово или си стоят девствени цял живот, режат им се ноктите (някой да ги реже на вълците?) и прочие.