За Вегетарианството
Публикувано: 12 April 2006 - 06:36 PM
силно се надявам да не си се почувствала лично обидена с нещо. Изглежда следващия път трябва да се съберем на вечеря, а не на бира, за да стане ясно, че и аз понякога ям месо. Далеч не търся само своята теза - дразня се на подобно несериозно отношение, каквото показва danny. Не убеждавам никого, нито държа да мислите като мен. Искам да ми се говори ясно, а не с насмешка. Мдам.
Публикувано: 12 April 2006 - 06:39 PM
Цитат

Ням-ням и мляс-мляс, danny.
---------------------------------------
Иска ми се тази тема да остане сериозна и без глупости. Ще се радвам да прочета смислена теза.
Не искам да се намесвам,но insult ти питаш форумците за тяхното мнение а после го успорваш че не е вярно.Моляте изслушвай всички и споделяй тяхното мнение r)
Публикувано: 12 April 2006 - 07:04 PM
Кокошките ги държат в тесни помещения, тъпчат с хормони, убиват млади. В заводите за яйца, ги убиват когато вече не могат да снасят яйца, или са болни. Незнам кое би обезпокоило народа повече - това, че животът на ХРАНАТА ИМ е кошмарен или, че може да се разболеят от нея...
Преди, месото е спасило човечеството. Сега вече не ни е нужно да го ядем - вегетарианците смятат, че не е хуманно да се държим така с животните. Не мога да разбера, това "няма значение дали си вегетарианец" - това ИМА значение, това е една гадна индустрия и всички сме в нея. Има разлика между -
1. "аз съм против индустрията, но немога да не ям месо"
2. "не ми пука от идустрията и ще си ям месо"
3. "аз съм протев индустрията и не ям месо"
4. "индустрията си е наред и аз мога но не искам да съм вегетарианец"
и danny доколкото разбирам ти си за 1-ва точка, а това значи, че дори да се наложи сама да си убиеш храната би го направила? Едва ли - и ти както повечето хора се абстрахираш. Не те съдя или карам да не ядеш - не ме разбирай погрешно. Въпросът е защо ти ядеш месо, а не защо аз не ям. Ако трябва да си заколиш прасето ще го направиш ли? Хората гледаме морално на нещата... .Не се опитвам да те превъзпитавм или такива, а се опитвам да те убедя в това което аз смятам за правилно. Просто никой не го интересува или иска да го интересува... cl)
Въпросът с изчезването на прасетата е спорен.
По добре е видът да изчезне отколкото да живее така. Затова хората си правят аборти - когато немогат или неискат да се грижат за детето - решават да не го има.
А за кучетата и другите домашни любимци - кучето не разбира какво яде и ако кара на зеленчуци и животински продукти, само вкусът ще е различен l)
Poli естествено е да се опитваш да убедиш останалите в това, в което вярваш. Ако видиш човек който си коли кучето за обяд, въпреки, че за него си той си е прав. Ще седиш и ще го гледаш? - ще го разубеждаваш и съобщиш някъде за жестокост, а може би, ще го помолиш да ти даде малко от кучешкото варено,да го опиташ. Или престъпник, който бие жена си. Ще извикаш полиция, защото според теб, пък и полицията, да биеш жена си е лошо. За мъжа, жената може и да си заслужава боя и докато е прав за себе си, никой не може да го разубеди, само да му попречи, спре. Никой не може да попречи на хората да ядат месо, само да ги разубеждават.
За хората животните, са безчувствени, глупави машини, произвиждащи месо и други. Е, с изключение на домашното куче - иначе много хора обичаме животните...
Никой никого не може да убеди насила в нещо. Не се обиждайте от това. r) n)

Изяш ме!

You live, you laugh, you love, you learn. You scream, you cry, you crash, you burn.
Публикувано: 12 April 2006 - 07:36 PM
Факт, ако трябва лично да убивам, за да ям, ще стана вегетарианка. Мразя и риболова, не мога да понеса вида на умираща риба. В такъв случай и кучето ми ще трябва да стане.
Факт, докато има в магазина охладени разфасовки, няма да стана.
Егоистично е от моя страна.
Въпрос на емоционална цена. Дори не мисля, че става дума за морал.
Това го казвам сериозно и без грам сарказъм.
Публикувано: 12 April 2006 - 08:21 PM
Цитат
Факт, ако трябва лично да убивам, за да ям, ще стана вегетарианка. Мразя и риболова, не мога да понеса вида на умираща риба. В такъв случай и кучето ми ще трябва да стане.
Факт, докато има в магазина охладени разфасовки, няма да стана.
Егоистично е от моя страна.
Въпрос на емоционална цена. Дори не мисля, че става дума за морал.
Това го казвам сериозно и без грам сарказъм.
И точно ти казваш, че начинът да се спрат тези зверства е да НЕ ГИ КУПУВАТ/ЯДЪТ хората...
danny и да си затваряш очите за тези гадости и нищо няма да се промени, НИКОЙ не иска да се интересува ... ето колко обичаме животните... Ако одобрявате мъките на животните, на видеото, си го кажете. Ако не го одобрявате, но смятате, че тази цена за месото е нормална - пак си кажете. Ако не го одобрявате, но месото е прекалено вкусно, и не ви интересува - си го преценете сами. Темата ИЗОБЩО не е смешна...
Прасе - домашен любимец, естествено семейството не яде свинско...

You live, you laugh, you love, you learn. You scream, you cry, you crash, you burn.
Публикувано: 12 April 2006 - 09:11 PM
Човекът като всеядно животно не е предразположен да оценява храната от животински произход като зверство.
danny изобщо не си затвори очите, жив свидетел съм. Каза какво мисли.
Картинките на прасе на повод някак ме отчайват. В смисъл, светът винаги ще е неразбираем.
Публикувано: 12 April 2006 - 09:37 PM
че какво му е разбираемото на куче на повод...
Хората имаме избор - вече не ни се налага да убиваме за прехрана но продължаваме, някои го одобряват други-не. Както казах никой нигоко не може да убеди насила в нещо.

Публикувано: 12 April 2006 - 10:05 PM
Ако не можем да направим разлика между прасе и куче, били те и на повод, какво търсим в този форум?
В темата за вегетарианство никой не отговори на упорития ми въпрос: С какво ще храним кучетата като дружно се присъединим към призива за спасяване на живота на прасетата?
Публикувано: 12 April 2006 - 10:38 PM
За убиването на селскостопанските животни- ами във всяко селце се случва. Това, че в градовете децата не са виждали на живо теле или магаренце и не могат да различат козле от агне, също не ми изглежда нормално.
Не ми е ясно защо вредните вещества в месото са повече отколкото в растенията? Данните от изследванията на водите показват доста заплашително нарастване на пестициди, торове и др. Никой от земеделските производители не спазва нормите за наторяване и пръскане.
След аварията в Чернобил най-замърсени са били растенията. Всички растителни продукти е трябвало да се третират като особено опасни. Аз съм била прекалено малка и не помня, но доколкото разбрах в нашата мила родина не е било направено нищо такова. Давайки на животните тази растителност радиоактивните вещества преминават в млякото, което доколкото знам не се отрича от вегетарианците. Замърсяването на животните с подобни вещества не би следвало да е повече отколкото в растителността.
Обработваемата земя в страната ни е до голяма степен в близост до големи пътни артерии- цялото количество газове и вредни вещества от автомобилите се поглъща от растенията. Преди забраната на оловните бензини може да си представите колко много от този замърсител е попадал в растенията. Не ми се търсят данните за отделените количества от един автомобил за една година, но ако някой проявява интерес... Растенията имат много добра кумулираща способност. Извличат от почвата, водата и въздуха вещества и ги натрупват в себе си. Ето защо по растителността се съди за замърсяването в даден район. Растения с по-широки листа задържат повече замърсители от атмосферата. И още много мога да пиша, но ...
Кое точно в растенията е полезно?
Кое в месото е полезно?
Всичко необходимо се продава в аптеките! Но все пак трябва да се храним с нещо r) Защо да не ядем това, което ни е вкусно? Ами ако ви почна за отпадъците l) ,но това е друга тема и понеже малко хора ще прочетат съобщението до края- благодаря на тези, които са си направили труда да прочетат и моето мнение 1super
Публикувано: 12 April 2006 - 10:48 PM
Точно на тази тема си говорих скоро с една приятелка.. и е факт, не е клише или нещо такова. Просто обожавам месо.. някои хора са луди по шоколада - е мен той не ме влече, но една хубава свинска пържолкааа dribble
А искам и да попитам.. вегетарианството само в неядене на месо ли се изразява. Не се ли избягва всичко всързано с животните.. или нещо такова oleeee Може и да съм в грешка, не съм запозната, така че не ме нападайте веднага - все пак съм месоядна l)
Публикувано: 12 April 2006 - 10:56 PM
Вече не ям нищо с кое причинявам мъка на някое живо същество! това е моят избор. Кавиар не е вегетерианска храна защо да го извадят убиват рибата!
Кучета и тигри, нямат избор, а хора имат! И все пак в Индия хора обичат кучета и вегетарианци держат кучета и хрянят ги с вегетарианска храна, дори Педи гри произвежда в Индия 2 вида храна нон-вег и вег!

Кога човек взима ски- пьрво,той идва да се научи как да ходи на тях. Кога човек купува кола, то идва в училище да се научи как да кара тази кола. Но кога човек взима куче, вместо сам да научи как да общува със куче, той опитва да учи куче! Тотално объркана работа!

училище
Публикувано: 13 April 2006 - 07:26 AM
Ескимосите наистина боледуват несравнимо по-малко от другите раси от заболявания на сърдечно-съдовата система, заради аминокиселини, наечени омега три, които се съдържат в рибата, която консумират. Тези аминокиселини намаляват фракцията на лошия холестерол и вдигат тази на добрия (ако звучи не мн професионално мога да обясня и за това, но не виждам нужда).
Ескимосите наистина имат по-малка продължителност на живот, но това е заради тежките условия на живот, без месо и до 4 нямаше да доживеят!
Белтъците никак не се смилат лесно, но това е защото основната им функция е да служат, като градивни блокове на собствените белтъци на организма, не като източник на енергия, и като такива са много по-важни от въглехидратите за организма (не че без вторите ще оцелеем).
Всеки е в правото си да прави каквото си иска със собствения си организъм, но е абсурдно и дори малко егоцентрично да смяташ, че едиснтвено твоята гледна точка е правината и да се мъчиш да вменяваш вина на другите със снимки на симпатични животинки и текст под снимка "ам, ам"
Не всички 8 аминокиселини могат да се набавят в достатъучно количество от продукти с растителен произход!!!!
На ужасената ми реакция при вида на убита лабораторна мишка, асистентаката ми по биология каза:"Тази мишка е отгледана и хранена, за да послужи за това. Ако не ни беше нужна, за да я убием изобщо нямаше да я има!" - цинично може би, но факт. Това важи и за симпатичнита козленце и агънце, които инсулт е изтипосала по-горе и за почти всички такива животини!
Човекът е всеядно животно - факт. Почти 75% от съставките в растителните продукти са неусвоими за него!!!!!! Пример - човекът усовява само д-аминокисели съдържащи се в животинскит продукти. По-голямата част отъ аминокиселините в растенията са Л-аминокиселини
Кучето пък е месоядно - не виждам някой да си е обвинил кучето в зверство, само защото, ако му се отдаде удобен случай би изяло кокошка, като при това ще си я убие без капка съжаление
Да човек има избор да яде ли месо или не - аз не обвинявам вегетарианците заради желанието им да не ядат - защо обаче те обвиняват привържениците на месото, заради различния им избор.
И магарето на Настрадин Ходжа се научило да не яде,ама малко след това умряло......
angelpik

Прави каквото трябва, да става каквото ще!
Публикувано: 13 April 2006 - 09:53 AM
Месоядството е зверство, а абортът - право на избор. Абсолютно съм съгласна за аборта, но за повечето религиозни морални норми то е чиста проба убийство, подсъдно е и се преследва от закона. Нямам статистика на разположение, но мисля, че процентно за света това е положението в повечето държави.
Яйцата и хайверът СА храни от животински произход. Както вече каза Апсо, хайверът се получава при обработката на уловената и умряла по мъчително зверски начин риба. А и яйцата, и хайверът са бъдещите малки риби и пилета. Ако вляза във вашия стил на сравнение - бихте ли яли човешки ембриони? Или кучешки? Аз пък например не бих опитала охлюви. Казват, че са деликатес. Не им виждам очите. Но знам, че се слагат да се варят живи... Пък вегетарианците (не всички) май си ги хапват без угризения...
Дали бих убила животно, за да ям? Зависи къде съм, колко време съм била гладна, какви алтернативи имам. Тоест - не бих колила прасе или кокошка, за да ям свежа пържола - ще си я купя от магазина. Ако съм изпаднала в екстремна ситуация - бедствия, война, мор и глад - дори ще се науча да ловувам. (Писах някъде, че не разбирам удоволствието от лова и убиването на животни като спорт, без нужда. Но ако въпросът е човекът или прасето, проявявам категорична видова солидарност...:)) Та - ако ще мра от глад - ще го направя. Ако е застрашено здравето на децата ми (деца, изпитвали протеинов глад, т.е. липса на храни от животински произход, в периода на израстването си, показват изоставане в умственото си развитие - доказано е) - ще ловувам и ще сея - нищо, че сега дори не бих гледала и домати в двора, а искам да си ги купувам - мързелива съм просто...
Прасето на повод - много противоречиви мисли ми минават през главата. Например - кой може да твърди със сигурност, че този живот допада на прасето? Аз например не обичам да ходя на цирк и да гледам дресура на животни. За мен това е насилие над животинската психика. Никое животно на свобода няма да обикаля на задни лапи за удоволствие; няма да прескача огнен обръч, ако не бяга панически от пожар; няма да балансира на тънка пръчка, ако не му се налага да спасява живота си. Защо е жестоко циганите да карат мечките да танцуват (съгласна съм), а другаде - може? А на вас циркът може да ви харесва. Проблемът, мрачните емоции от оценката на дресурата си е МОЙ проблем, МОЯ емоция - не на тези, които я харесват.
Така е и с вегетарианството - проблемът, емоционалните и морални оценки са проблем на вегетарианците, не мой. ТЕ виждат нещата по този начин.
А да се сравнява яденето на пържола с побоя над жена (дете, човешко същество, куче, кон, животно) е неумение да се води аргументиран спор - извинете!
Подкрепям месопреработвателната индустрия. Стига да не се опитва да ми пробутва соя с овкусители и боя за свинско; да не ме разболява, пренебрегвайки ветеринарния контрол; да не ме тъпче с генномодифицирана мръвка, за която засега изобщо не се знае как влияе на собствения ми организъм, както и на този на децата ми и тяхното поколение.
Месоядна съм - така ми харесва. Искрено съчувствам на всички, които имат душевни терзания, минавайки покрай месарски магазин. Но техният проблем не ме вълнува, той не е мой проблем.
Човекът първо е бил ловец и събирател, едва след това и земеделец. Което пък е включвало и отглеждането на животни за прехрана. Не бих искала да доживея онова светло бъдеще, когато една таблетка синтезирана храна ще ни осигурява нужното количество хранителни вещества за деня. Макар че много обичам фантастика, тази перспектива ме кара да се чувствам крайно неуютно... drink

Моето куче (лабрадор) има дисплазия - наследство от баща си Баркли Блондфел, който е куче на iglika (от този форум) и Мартин.
Публикувано: 13 April 2006 - 10:17 AM
Цитат
Почти 75% от съставките в растителните продукти са неусвоими за него!!!!!! Пример - човекът усовява само д-аминокисели съдържащи се в животинскит продукти. По-голямата част отъ аминокиселините в растенията са Л-аминокиселини
Съветвам те следващия път да внимаваш повече в часовете по биология.
Почти всички белтъци на планетата са ляво ориентирани. Ако знаеш какво точно значи това.
Съветвам те още да пишеш по-кратко за неща, които не разбираш.

.
Публикувано: 13 April 2006 - 10:34 AM

Прави каквото трябва, да става каквото ще!
Публикувано: 13 April 2006 - 10:42 AM
1 - месоядни
2 - растителноядни
1. нямат потни жлези
2. имат потни жлези
1. челюстите се отварят и се движат само нагоре и надолу
2. челюстите се движат нагоре, надолу и настрани
1. пият вода лочейки с език
2. пият засмуквайки водата с устата си
1. липсват плоски задни зъби- кътници
2. имат кътници за предъвкване на храната
1. киселинна слюнка без съдържание на птиалин
2. алкална слюнка с високо съдържание на птиалин, необходим за предварително разграждане на нишестето
1. силна стомашна киселинност, улесняваща смилането на костите
2. стомашна киселинност 10 пъти по- слаба от тази на месоядните
1. чревен тракт само три пъти по- дълъг от тялото
2. чревен тракт 8-10 пъти по дълъг от тялото
Освен моралния аспек, аз лично съм силно обезпокоена и от здравословния. Това месо, което хората днес купуват масово от магазините и консумират е тъпкано с антибиотици и хормони. Благодарение на това, когато ни се наложи лечение с антибиотици те вече не ни действат. Едва ли не всеки втори от познатите ми напоследък изкара по някоя пневмония, която не се поддаваше на лечение докато не смениха по 3-4 силни антибиотика.
От ветеринарни доктори съм чувала, че който иска да яде месо по-добре да си го набавя от някое село, където животните се гледат на въздух, слънце и с нормална храна.
Публикувано: 13 April 2006 - 10:43 AM
Цитат
Човекът първо е бил ловец и събирател, едва след това и земеделец. Което пък е включвало и отглеждането на животни за прехрана. Не бих искала да доживея онова светло бъдеще, когато една таблетка синтезирана храна ще ни осигурява нужното количество хранителни вещества за деня. Макар че много обичам фантастика, тази перспектива ме кара да се чувствам крайно неуютно... drink
Изчетох внимателно всичко , защото ми беше интересно. Дани е права за праисторията на човека. Не виждам защо трябва да се намесваме в природата , която за мен е най-големия Творец. При нея просто грешка няма.
Никъде обаче не прочетох, че различните кръвни групи имат различна , нека го наречем "предпочитаемост" към месото. Ето аз съм 0+ и съм месоядна. Наистина обичам месо. Обичам и вкуса на зеленчуци , но просто след 2 часа съм отново гладна като хрътка. Майка ми е група Б и месеци да не види месо не и прави впечатление. Организма сам дава индикация какво му е нужно.
Това е мойто скромно мнение

Човек трябва да бъде достатъчно голям, за да признае грешките си, достатъчно умен, за да спечели от тях, и достатъчно силен, за да ги поправи!
Публикувано: 13 April 2006 - 10:48 AM
Публикувано: 13 April 2006 - 10:59 AM
Цитат
От ветеринарни доктори съм чувала, че който иска да яде месо по-добре да си го набавя от някое село, където животните се гледат на въздух, слънце и с нормална храна.
Проблемът с антибиотиците идва не от месото, а от антибиотиците, с които си се тъпчем сами - дори при заболявания, при които не се налага. През последните 1-2 десетилетия например има повишена заболеваемост от туберкулоза, заради привикване на причинителя към пеницилините и успешна мутация. Така е и с ред други вируси.
Хлебарките например имат способността да привикват към дадена отрова. И т.н.
Ако пък вземем да цитираме с какво са замърсени почвите и растенията, направо на фотосинтеза ще останем. Макар че тук ни дебнат слънчеви изригвания и аномалии. ;) А и водата е опасна (замърсена) - как ще решим този проблем?!
Идеята за екологично чисто изхранване е чудесна. И нереална...
Кръвните групи - може би има нещо вярно, но винаги има изключения. Аз съм А - били растителноядни. Много обичам плодове и зеленчуци - за десерт, за гарнитура и салата, за удоволствие. А иначе - МРЪВКА!

Моето куче (лабрадор) има дисплазия - наследство от баща си Баркли Блондфел, който е куче на iglika (от този форум) и Мартин.
Публикувано: 13 April 2006 - 11:08 AM
Цитат
никой не е казал, че нещата трябва да се приемат 1:1...не бъди буквалист! просто споделих какво ми е попадало и кое се е покрило с прочетеното. angelpik

Човек трябва да бъде достатъчно голям, за да признае грешките си, достатъчно умен, за да спечели от тях, и достатъчно силен, за да ги поправи!