Dog.bg Форуми : За Вегетарианството

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (13 Страници) +
  • « Първа
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

За Вегетарианството

#61 Потребителят е офлайн   maccarta Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 13 April 2006 - 01:51 PM

Цитат

danny,
Мисля, че нито аз, нито maccarta не говорим за яденето на месо в цялост, както ще видиш, ако прочетеш пак. Става въпрос за яденето на животни от месокомбинати, където условията са чудовищни - от раждането, през живота в ограничени пространства за пестене на място, пари и калории, до извозването, смъртта (а понякога расфасовката преди умиране).

Моят личен въпрос е - съгласна ли съм аз, за да мога да се наям добре, в мое име и за мое благо да се отглеждат и убиват животни по този начин. Моят личен отговор е не.
Ти какво мислиш?

1super
User's Signature

You live, you laugh, you love, you learn. You scream, you cry, you crash, you burn.

#62 Потребителят е офлайн   danny Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 April 2006 - 01:53 PM

Цитат

Ако сметнеш колко месо биха изяждали на година, ще видиш, че спасяват по 1 теле, 1 прасе и към 20 пилета на година. Бъди сигурна, че за тъкмо тези животни има голямо значение дали ядеш или не. Ако няма кой да купи месото, то няма да се произведе. А и не е казано, че няма някой ден всички хора да станат вегетарианци.

Като един класик те цитирам, да знаеш! ;) Вегетаринството и технологията в месокомбинатите са две съвсем различни неща според мен. Ако мога да направя нещо за усъвършенстване на технологията - бих опитала. Но няма да спра да ям месо, защото технологията е несъвършена. То и хирургическата интервенция доскоро си е било живо заколение, ама да мре ли човек! Развиваме се по мъничко. Благодарение на месото - също...
Екологично чистото и природосъобразно животновъдство е една чудесна утопия. Като всеобщото равенство и братство. Страхотно звучи, ама е неприложимо... Поне в този ми живот. За следващия ще си говорим като му дойде времето... cheers
П.С. Отвратително ми звучи рекламата за "салам от щастливи крави" - върви по ТВ. Лицемерна някак. Лично на мен би ми било по-трудно, да ям отгледаното от мен с любов и грижа животно, отколкото произведените за месо в комбината. Затова силно се надявам да не ми се налага...
User's Signature

Моето куче (лабрадор) има дисплазия - наследство от баща си Баркли Блондфел, който е куче на iglika (от този форум) и Мартин.

#63 Потребителят е офлайн   maccarta Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 April 2006 - 02:04 PM

Зверско е това в месокомбинатите а аз съм против яденето на месо от там. Въпреки това, дори животните да се гледаха дабре, нямаше да ям. Това второто(яденето на месо попринцип) си е личен избор, а първото(месокомбинатите) е гадно, според мен. insult описа как живеят. Личният избор никой не го засяга, говорим за тази "технология" на "производство"...

п.п. - последният послепис ме удиви... n) Това от "щастливите прасета наистина е гадно, но да предпочиташ да хапниш крава разфасована жива, пред това да е живяла пълноценен живот... това прозвуча като "тя така или иначе ще бъде изядена, какъв е смисълът да живее пълноценно...
User's Signature

You live, you laugh, you love, you learn. You scream, you cry, you crash, you burn.

#64 Потребителят е офлайн   mamaZu Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 April 2006 - 02:09 PM

danny е права....технологиите трябва да се развиват

ми я си представете колко пастира ще са нужни за да се гледат стада със същия капацитет като в месокомбинатите, като в същото време се изисква и животните да са добре и " щастливо" гледани....ми ние трябва да внесем половината китайска популация
User's Signature

Човек трябва да бъде достатъчно голям, за да признае грешките си, достатъчно умен, за да спечели от тях, и достатъчно силен, за да ги поправи!

#65 Потребителят е офлайн   danny Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 April 2006 - 02:18 PM

Цитат

но да предпочиташ да хапниш крава разфасована жива, пред това да е живяла пълноценен живот...

"Пълноценен живот"? Кой ще се наеме да определи кой живот счита за пълноценен една крава? И дали си задава такива въпроси по такъв начин.
Не си ме разбрала освен това. Ако говедарят Милчо гледа в Балкана телета/прасета/пилци и ми праща всяка седмица свежа мръвка от крава (& Со) с пълноценен живот, минала (мръвката и животините) през ветерианрен контрол, на цена, която ми позволявам да консумирам въпросната мръвка и не ме обрича на принудително тревопасане (не знам дали си давате сметка колко е скъпо пълноценното хранене по вегетариански) - хич няма да посегна за месо в магазина. Ако обаче АЗ трябва да отгледам тези животни, да ги коля и да ги ям (защото ще е по-здравословно, а и "по-хуманно" от "зверствата" в месокомбината) - не, благодаря, ще си тровя организма и съвестта с мръвки от магазина.
User's Signature

Моето куче (лабрадор) има дисплазия - наследство от баща си Баркли Блондфел, който е куче на iglika (от този форум) и Мартин.

#66 Потребителят е офлайн   maccarta Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 April 2006 - 02:39 PM

Под "пълноценен живот" имам предвид, живот, в който не живееш в тесни метални клетки, да те тъпчат с глупости за бързо наддаване и да не си направят труда и да те "изконсумират" безболезнено накрая. Искаш да кажеш, че за да е по джоба на хората, трябва това да продължава? Казах, че на мен ПРИНЦИПНО не ми харесва отглеждането на животни, чиято съдба е да се заколят, щом са достатъчно дебели. Природно нещата са балансирани. Живееш си живота и като се появи лъв-бягаш. Ако те хване-те изядат, ако ли не-си живееш живота(и хищникът няма избор). Мъките на животните за да ни заситят ,било то на село или не, са ужасни. Ти каза, би избрала здравето си и вкусът на храната, пред живота на на тези животни(хиляди). Личен избор. Преди е било, хора за сметка на животни - разбираемо, сега е вкусен обяд, за сметка на животни. Тъй като в месокомбинатите се се държът с животните отвратително, казах, че е по-добре да се гледа на село отколкото в месокомбинат. Така и така няма да да спре консумацията на месо(поне не в близко бъдеще) ,поне да не се трерират толкова отвратително...
User's Signature

#67 Потребителят е офлайн   danny Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 April 2006 - 03:04 PM

Цитат

Искаш да кажеш, че за да е по джоба на хората, трябва това да продължава?

Ама така човек на бесилото качвате! Къде твърдя, че за да е евтино, трябва да колят прасето бавно и с тъп нож? Не съм избирала да се родя човек, но се радвам на този избор и ям доста неща, с огромно удоволствие - месо и продукти с животински произход. Не ми харесва обаче идеята, да си коля сама пържолата, която преди това съм отглеждала с любов като прасе - домашен любимец, за да е водило горкото пълноценен живот и да е било щастливо. Доколкото имам наблюдения над разбиранията на хората, гледащи животни по селата, те влагат мимимум емоция към бъдещите пържоли и наденици, не се отнасят с тях като с домашни любимци и хич, ама хич не се вълнуват от душевното им равновесие и житейска пълноценност. Всичката живина се нарича "стока" - тя ги храни, облича и осигурява куп други неща. Те се грижат за стоката като за вложени средства. Но тя не е приятел, за когото скърбиш при нещастие или с когото си пиеш ракията по вечерно време на раздумка. Когато се занимаваш с животновъдство, друго отношение е немислимо. Можеш да си имаш любимци из стадото, но чисто защитните ти механизми се задействат, за да не приемаш животните твърде близо и твърде лично. Иначе вегетарианец няма да станеш, но ще се побъркаш. Днешният градски човек хем не е скъсал окончателно с природата, хем вече доста се е отдалечил - в резултат е раздиран от противоречия...
А дискусията взе да се измества... Може би защото беше формулирана по един начин, а се оказа че друго се е имало пред вид...
User's Signature

#68 Потребителят е офлайн   insult Икона

• свободен радикал
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 13 April 2006 - 03:07 PM

r) ОК, ОК... Да не се убеждаваме повече, явно сме на различни позиции, а и говорим за различни неща.

Какво ще кажете тогава по въпроса за носенето на палта от кожа? Те не са необходимост - има предостатъчно изкуствени материи, а животните за кожената индустрия се отглеждат в подобни на тези за месната индустрия условия. Говорили сме вче за това, но - с 2 думи. danny?

ПП "Може би защото беше формулирана по един начин, а се оказа че друго се е имало пред вид... " Мда, тъпо написах заглавието и тръгна в погрешна посока.
User's Signature

Качена снимка

#69 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 13 April 2006 - 03:19 PM

Цитат

Какво ще кажете тогава по въпроса за носенето на палта от кожа? Те не са необходимост - има предостатъчно изкуствени материи, а животните за кожената индустрия се отглеждат в подобни на тези за месната индустрия условия. Говорили сме вче за това, но - с 2 думи. danny?

Защо толкова крайно - палта. Да говорим и за обувки, чанти?
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#70 Потребителят е офлайн   insult Икона

• свободен радикал
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 13 April 2006 - 03:21 PM

Защото обувките и чантите в по-голямата си част се правят от отпадъчни продукти на месната индустрия - телешки, свински кожи. А палтата с косъм са от специално отгледани за целта животни, от които няма никаква друга "полза".
User's Signature

Качена снимка

#71 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip

Публикувано: 13 April 2006 - 03:25 PM

Цитат

А палтата с косъм са от специално отгледани за целта животни...

А още по-страшно е, когато дори не са специално гледани, а е избита свободно живееща популация... s)
User's Signature

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.

#72 Потребителят е офлайн   danny Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 April 2006 - 03:26 PM

Лелееее, като на изпит! Тук, уви, не мога да бъда така многословна и изчерпателна. ;) Не си падам по кожени палта s) Не знам защо - може би защото няма нито къде, нито в какво (подходящ автомобил) да си го разхождам. А дама в скъпо кожено палто в градския транспорт в час пик е гротесково. Според мен... Има обаче жени, които ги харесват - живи и здрави! Да си ги носят! Не бих им ги рязала, заливала с боя, палила. Ако някой посегне на кучето ми с такива мисли - ще го излежа за едното чудо. Но ако приятелка си е купила палто от магазина - спокойно можем да си пием кафето на лаф някъде и няма уж между другото да подмятам дали знае ИСТИНСКАта цена на дрехата си. Както казах, аз и лова не харесвам, но не съм тръгнала да отстрелвам запалени ловци.
Въобще - не съм ВОЙНСТВАЩ привърженик на начина си на живот. Не тормозя пушачите, че димят - тяхна си работа, харесва им!
Това е...
(Моля не ме питайте за крайности от рода "Ама ако пред теб убиват, бият, дерат..." От ученическите си години мразя сравнения от типа "Днес избяга от час, утре ще откраднеш, ще ограбиш, ще пребиеш..." Такива патетични изказвания издават единствено липса на аргументи и неумение да се води спор. Не смятам, че щом някой има кожена шапка, значи сигурно садистично измъчва малки котенца).
User's Signature

#73 Потребителят е офлайн   insult Икона

• свободен радикал
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 13 April 2006 - 03:27 PM

Качена снимка
E, danny, на това приключвам разговора си с теб. В крайна сметка - права си - далеч не е задължително на човек да му пука кво става с другите. Аре ~ w)
User's Signature

Качена снимка

#74 Потребителят е офлайн   Poli Икона

• Dreamer
  • PipPipPip

Публикувано: 13 April 2006 - 03:30 PM

Цитат

Качена снимка

Това е ужасно s) s) s)
User's Signature

Качена снимка
Бъдещето принадлежи на тези , които вярват в красотата на мечтите си ...!

#75 Потребителят е офлайн   danny Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 April 2006 - 03:55 PM

insult,
дали великодушно би ми отговорила все пак - ти какво правиш срешу илюстрираното? Нямаш кожено палто? И аз нямам. (Не мечтая да имам, не искам да имам - не ми харесват...).
Лично според мен проблемът е не у жената, която ще облече палтото, а у човека чиято психика, възпитание, емоционално равнище позволява такова отношение към живо същество. И днес около нас, и назад в историята - доказано е - забраната на нещо не ликвидира проблемите, които това нещо създава. Сухият закон в САЩ не ликвидира алкохолизма, а роди мафията.
Всяка сила ражда равна на себе си и обратна по посока...
Дали ми пука или не е друга тема. По-важно е какво осъзнавам, че мога и има смисъл да правя. Е, не смятам, че някой ще стане по-добър, ако го тормозя.
User's Signature

#76 Потребителят е офлайн   maccarta Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 April 2006 - 05:22 PM

danny хората, които гледат прасета в къщите си , като домашни любимци, не ги колят. То и чичо ми бай Тошо много си обича прасетата си ... печени...

хората, които дерат животните заради кожите с това си изкарват прехраната. Изобщо не ги оправдавам! Те го виждат като бизнес. Правят ги за нас и ние ги копуваме.
User's Signature

#77 Потребителят е офлайн   MechoPuh Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 13 April 2006 - 07:03 PM

Цитат

Лично според мен проблемът е не у жената, която ще облече палтото, а у човека чиято психика, възпитание, емоционално равнище позволява такова отношение към живо същество. И днес около нас, и назад в историята - доказано е - забраната на нещо не ликвидира проблемите, които това нещо създава. Сухият закон в САЩ не ликвидира алкохолизма, а роди мафията.
Всяка сила ражда равна на себе си и обратна по посока...
Дали ми пука или не е друга тема. По-важно е какво осъзнавам, че мога и има смисъл да правя. Е, не смятам, че някой ще стане по-добър, ако го тормозя.

Аз лично смятам, че проблемът е точно в жената, която ще облече палтото. Големи хора сме и всеки повече или по-малко осъзнава, че ако няма потребители за такъв род стоки, съответно няма да има и кои да ги произвежда (или по-точно казано в случая добива). Не казвам, че така автоматично ще изчезнат всички емоционално осакатени индивиди, които убиват животните по такъв начин, но поне няма да е в такива мащаби. Само тази година над 325 000 бебета-тюленчета ще бъдат избити заради пукавата им бяла козинка, за да се превърнат в нечие кожено палтенце. И това ако не е тъжно и нелепо .....
За мой късмет нямам приятелки проявяващи влечение към подобни дрешки, но ако случайно се намери някоя такава, смятам без особени огризения да я зачеркна от списъка на приятелите си. Изключително толерантен човек съм като цяло и хранителните вкусове на познатите ми не ме притесняват, дали ще ядат месо или не си е тяхна работа, но това с кожите ми е трън в очите.
А за това, че никой не е станал по-добър от това, че го тормозят, си напълно права. Ако човек сам не прегърне някоя идея, колкото и да му се говори, полза надали ще има.

#78 Потребителят е офлайн   Apso Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:08886080270
Публикувано: 13 April 2006 - 09:02 PM

За вегетерианство, преди да започнем таков разговор трябвало да разберем за какво говорим, и така има доста различни видови на вегетерианци:
"Веган"- чистият вид, яде само растителна храна, нито мляко, нито мед, нито яйца, не пере дрехи със сапун и не носи кожани обувки!
"Вегетерианец"- не са толково краен, яде растителна храна+ сирене, мляко, не оплодотворени яйца.
В Индия има доста вегетерианци и за това на всяки продукт стои небо зелена( pure veg) небо червена точка(non veg) има 2 зали в ресторанти за Вег и нон-Вег, защо чисти вегетерианци не могат да нормално ядат в зала с "трупове." В индуизме е доста важно да не причинянаш страдания, мъка на живо същество, амо това никак не пречи да Рама ловува, воюва, а Шива убива собственият сън Ганеш. Може да убива, но не мъчишь. Хора не ядат месо защо това отягощава тяхната карма. В будизм хора не убиват, но ядат месото.
В христианство има постни дни, това е също вегетерианска храна+ смирение, размисъл над своите грехи, времето за раскаене. Авваакум Пертов беше вегетерианец.
User's Signature

Кога човек взима ски- пьрво,той идва да се научи как да ходи на тях. Кога човек купува кола, то идва в училище да се научи как да кара тази кола. Но кога човек взима куче, вместо сам да научи как да общува със куче, той опитва да учи куче! Тотално объркана работа!
Качена снимка
училище

#79 Потребителят е офлайн   Apso Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:08886080270
Публикувано: 13 April 2006 - 09:20 PM

Не искам да говоря за здравословна храна, мога лесно да докажа че месото е полезно за хора и хората са месоядни и също лесно мога да докажа обратното. Но какъв е смысл да говоря за здравословно, кога с кажда воздышка, кажда глътка вода, кажда хапка храна, кажда стъпка ставаме поблизо към смърта? Колкото хора не бягат, не опитват да имат по-долог живот, все пак те умират.Смърта стои толкова близо до хора че те не я забелязват! Всеки во всеки момент може да умре, това е истината. И с какви очи ще предстанеш пред смърта? Какво ще кажешь?- Аз бях хищно животно, гонил(а) съм само своите эгоистични интереси, живел(а) само с истинкти за оцеляване, прехрана,секс.....Само заради моите инстинкти страдали невини.
User's Signature

Кога човек взима ски- пьрво,той идва да се научи как да ходи на тях. Кога човек купува кола, то идва в училище да се научи как да кара тази кола. Но кога човек взима куче, вместо сам да научи как да общува със куче, той опитва да учи куче! Тотално объркана работа!
Качена снимка
училище

#80 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip

Публикувано: 13 April 2006 - 09:41 PM

Apso, не предполагах, че в тази тема може да се напише нещо интересно! Благодаря ти! 1super
User's Signature

• (13 Страници) +
  • « Първа
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема