- (13 Страници)
- 1
- 2
- 3
- >
- Последна »
За Вегетарианството
Публикувано: 12 April 2006 - 10:48 AM
Като начало препоръчвам за разглеждане няколко сайта по темата:
1. Запознай се с пържолата си;
2. Опитай с вегетарианство;
3. Наредба № 14 от 19.07.2000 г. за изискванията за защита и хуманно отношение към животните, отглеждани в стопанства чрез интензивни технологии.
Публикувано: 12 April 2006 - 12:25 PM
Това е моето мнение.

°¤«_Golden_Retriever_Best_Fan_«¤°[br]

Публикувано: 12 April 2006 - 01:04 PM
Иначе според мен най-важното е да имаш право на избор.
Въпросът е до каква степен се дава шанс на децата примерно, които са убедени, че кремвиршите са от месо и са много полезни, че салама е от два лева е най-хубавата закуска. Аз не мисля, че имат голям шанс.
Ако ще ядете месо, нека поне то да е месо.
Съвременната хранителна промишленост печели грубо казано от това, че хората ядат повече. Те не се интересуват от здравословното състояние, стига това да не нарушава апетита.

.
Публикувано: 12 April 2006 - 01:29 PM
papa barba, съгласна съм с теб, че проблемът е най-вече в това убеждаване на хората, че месото е полезно и незаменимо. Имайки предвид условията, в които се "оглежда" това месо, количеството антибиотици и хормони, които му се инжектират, за да порасне голямо и крехко, "полезно" е последния епитет, с който бих го нарекла.
За мен проблемът е тъкмо в технологията на производство. Не бих ронила сълзи над крава, която е пасла цял живот тревичка на поляна и после е била напълнена в собствените си черва - тази крава е живяла добре. А е живяла добре, защото е била полезна на човека. Но животните, които се раждат и мъчат в месокомбинатите... За тях не искам аз да съм отговорна.
Публикувано: 12 April 2006 - 01:46 PM

Моето куче (лабрадор) има дисплазия - наследство от баща си Баркли Блондфел, който е куче на iglika (от този форум) и Мартин.
Публикувано: 12 April 2006 - 02:07 PM
А за изчезването на кравичките не се безпокойте - в Индия нали са свещени животни, там ще продължават да си ги гледат 1super. Освен за месо могат да служат на човека и като източник на млекце, сиренце, кашкавал r) Четох скоро в един вестник за някакъв народ, който е изцяло вегетариански (живеели според аюрведа) и пак си гледат крави за млачни продукти, а и като умрат използват кожата им. Така, че споко ;)
Публикувано: 12 April 2006 - 03:39 PM
Аз пък знам един народ, в който не виреят вегетарианци. Откакто ги има та до ден днешен. И за огромно дивене на докторите - сърдечните заболявания и инфарктите сред тях са по-малко, отколкото сред цивилизованите европейци и американци да речем. За ескимосите говоря. ;)
Както е казано - Прекален светец и Богу не е драг. Хората са се развили като всеядни животни. Така че - не виждам проблем! Едни обичаме месо, други не го обичате. Но пък не обичам да ме превъзпитават по свой образ и подобие. Особено за неща спорни и нееднозначни "по дифолт". Затова предпочитам да приемам тази тема като майтап. "На вкус и цвет..."

Моето куче (лабрадор) има дисплазия - наследство от баща си Баркли Блондфел, който е куче на iglika (от този форум) и Мартин.
Публикувано: 12 April 2006 - 03:52 PM
Цитат
Те, ескимосите, едва ли са имали алтернатива да ядат друго, освен месо. Трудно никнат доматите там! l)
Това е разликата с нас - ние можем да избираме!

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com
Публикувано: 12 April 2006 - 03:55 PM
А някъде бях чела, че растенията, като жива природа, усещат кога се отнсят към тях с любов и внимание. Цветя, на които се говори нежно всеки ден, растяли по-добре от другите. Та... не знам... s) Уж някои обичат растения, пък ги ядат!... l) BEER

Публикувано: 12 April 2006 - 04:32 PM
Публикувано: 12 April 2006 - 04:50 PM
Затова казвам, че мозъците са почти промити. Реакцията е като на пристрастени хора.
А даваме ли си сметка, че докато тук някои "не могат без месо" и им се пълнят лигите като чуят кюфтета, има поне един човек, които умира от глад в същия момент. Това не е манипулация, не искам да кажа, че е сега ще тръгна да правя света по-справедлив. Само искам да кажа колко е ужасно това фиксиране в храната от нас, които имаме достатъчно от нея.
И в крайна сметка за нашата лакомия ли става дума? Или за нашата алчност (да не го изяде някой друг)?
Впрочем световният глад е глад на протеини. А както може би някои знаят основната полза на протеина не е енергията.

.
Публикувано: 12 April 2006 - 05:10 PM
Теориите по отношение на храненето всеки ден се сменят. Не мисля, че някоя реално е доказана.
Има народи - вегетарианци и обратното. Да, но те са живели така поколения наред, не мислите ли, че може би имат някаква специфика?
Например, като захващах плодолечение, изрично правило е да избереш плодове, които растат в твоя географски район. Не бива да започваш с банани, защото ни липсвал не знам какъв ензим, който бананоядните народи си имали достатъчно.
Друга препоръка на диетологията е да проучиш корена си и да видиш какъв е бил поминъкът на предците ти - животновъди или растениевъди - и тогава да избираш подходящата за теб диета. Факт е, че някои пълнеят от месо, други - от въглехидрати. Някои се чувстват кофти и унили без месо, други - без захари.
Последните теории пък, които чета, твърдят, че отхвърляйки животинските мазнини от менюто си, организмът започва да синтезира мазнини от въглехидратите, вместо да ги разгражда. Тогава хем нямаш енергия, защото ресурсите отиват за запасяване, хем продължаваш да си дебел. Организмът минавал в режим ниски обороти, така сме били устроени. Не можело едновременно да се синтезират и разграждат мазнини. На тези теории почива т.нар. нисковъглехидратна високомазнинна диета НВМД, която препоръчват като изключително здравословен начин на живот. Състои се от месо и зленчуци. Въгрехидрати - само от зеленчуците.
В нашата родна действителност колкото месото е бъкано с отрови, толкова са бъкани и зеленчуците.
Не вземам страна в този спор, нито знам изобщо верни ли са тези теории.
Не съм привърженик на вегетарианството, защото не съм човек на крайностите. Рядко ям месо, но нямам намерение да си го забранявам.
И в заключение ще ви кажа, че в семейството на родителите ми се яде месо веднъж седмично, в неделя, а родата по майчина линия все са дебели.
В семейството на мъжа ми се тъпчат като откачени с възможно най-отвратителните наденици, шкембета и мазнотии, ако няма мръвка на масата питат "а къде е яденето?" и са стройни.
А за животните ... е да, мъчно ми е. А дайте да видим с какво ще храним кучетата ако не убиваме животни ...
Публикувано: 12 April 2006 - 05:26 PM

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com
Публикувано: 12 April 2006 - 05:41 PM
Татко Барба говори не за солидарност със Судан, а за мъ-ъ-ъничко замисляне преди да се изръси тъпото: "Ми аз без месце не мога."
Не знам откъде вадиш: "нисковъглехидратна високомазнинна диета НВМД, която препоръчват като изключително здравословен начин на живот" - съвършено НЕ Я препоръчват к ато здравословна, а като бърз и лесен начин за отслабване, поради трудносмилаемостта на белтъка.
За мен лично идеите, че трябва да търсим предците си са смешни. По тази логика би трябвало всички да фотосинтезираме за добро здраве.
Относно ензима за разграждане на банани - l) b) r) - бананът е плод с високо съдържание на нишесте, смила се по същия начин като картофа и за това не се препоръчва при плодолечение - плодолечението се базира на освобождаване на организма от задължението да храносмила, а бананът му отнема твърде много ресурс.
(Впрочем, не знамд али знаеш, че северните народи - чукчи, ескимоси - нямат ензим за смилане на млякото и повръщат здравата като го пробват.)
Тъй или иначе аз не говоря за диететика, а за моралната страна на въпроса. Искам да знам - как хората, които обичат животните си разрешават да ги ядат - прост въпрос. Не е нападателен, нито с желание да се овбинявай някой в каквото и да е. По дръпнатия тон в предни мнения разбирам, че съм настъпила мазол. Надявам се просто да прочета нещо смислено по въпроса, а не лигни.
Що се отнася до саркастичните забележки по-горе - за растенията и това, че и те чувстват и прочее шегички, които не намирам за смешни... danny ако си търсиш извинения за убийствата, зверствата, чудовищното страдание през което минават животните в месокомбинатите, за да стигнат до ТВОЯТА ЧИНИЯ - заповядай. Няма аз да съм човека, който да те разубеждава. Личи си, че също така удобно си подминала първия сайт, който съм дала като линк - така де - по-лесно е да живееш с мисълта за абстрактната пържола. Фактът, че тя е имала очи някога лесно убягва на лакомото съзнание.
Публикувано: 12 April 2006 - 06:07 PM
извинявай - не съм подминала линка - аз съвсем съзнателно не съм отворила нито един от тях. Не съм се опитвала да бъда саркастична, а да се помайтапя. В тази тема има място за мнооого майтап. b)
Мъчех се да кажа на всички вегетарианци, че никой не оспорва, подиграва, отрича, отхвърля техния избор. Въпросът ми на месояд е, защо трябва да се чувствам виновна? Защо някой смята, че трябва да ме превъзпитава и да ми вменява вина? Само това не разбирам у неядящите месо. (В месото влизат между другото и пилето, и рибата, и хайверът, и морските джунджурии, и яйцата...) Не искате да ядете месо? ОК! Ваш избор, вкус, убеждение. Това не би ми попречило да си пием бирата на лаф, без да ви напомням след всяко парче картоф как загиват растенията и джунглите в Амазонка. Аз пък обичам месо. И би ми било тежко да живея с мисълта за пържола, единствено ако я няма. Или съм преяла... BEER
Гладуващите по света са съвсем друга тема. Ако ядете аспержи и китайски гъби, вместо наденица, с нищо не им помагате.
Та така - не си "търся извинения". Просто не се чувствам виновна. Аз съм човек и нищо човешко не ми е чуждо. А хората по природа са всеядни - не са хищници, не са тревопасни...

Публикувано: 12 April 2006 - 06:22 PM
Никой не те кара да се чувстваш виновна. Само ти.

Ням-ням и мляс-мляс, danny.
---------------------------------------
Иска ми се тази тема да остане сериозна и без глупости. Ще се радвам да прочета смислена теза.
Публикувано: 12 April 2006 - 06:30 PM
Нали искаш мнението на хората?
Въпросът има две страни: здравословна и морална.
1. По отношение на здравословната: изчела съм доста в защита на двете тези: вегетарианство и НВМД (не бъркай този режим, който е за цял живот, с безвъглехидратна или Аткинс). Нали не вярваш, че съм си измислила нещата, които обявяваш за несериозни или глупави? Мога и аз да ти пусна линкове. Въпросът е там, че никоя крайност не е убедителна за мен.
2. Моралната също не е убедетилна за мен, особено представена по толкова агресивен начин.
- (13 Страници)
- 1
- 2
- 3
- >
- Последна »