За Вегетарианството
Публикувано: 22 October 2008 - 01:16 PM
Публикувано: 23 October 2008 - 06:48 AM
Цитат
Като чете човек такива неща ще рече, че те соята и царевицата растат в горите, облагородявайки белите дробове на планетата и спасявайки ги от изсичане, а пестицидите, хербицидите и изкуствените торове са балсам за екосистемите ...
Толкова едностранчиво са представени нещата в този сайт, да не говорим, че изобилства с откровени лъжи.
Публикувано: 29 October 2008 - 01:38 PM
Цитат
Ако не се регулират темповете на потребление, към 2030 г. ще ни е нужна още една планета.
При предишното изследване, публикувано само преди две години, границата е била 2050 г.
Човечеството използва ресурси с 30% повече, отколкото може да осигури екосистемата на Земята.
Шокиращата оценка е направена на базата на събрана информация за 5 хиляди популации на 1600 вида животни и "екологичната следа", оставена от човека.
Терминът "екологична следа" е индикатор, който показва силата на влиянието върху околната среда на отделния човек, регион или нация и посочва какво количество земя и вода е използвано при производството на суровини, енергия, а така също и употребата на отпадъците.
Докато през 1960 г. повечето страни не са излизали от рамките на своите екологични ресурси, то за периода 1970-2005 г. биологичното разнообразие е намаляло с почти 1/3 (най-вече видовете, обитаващи тропическите зони), а "екологичната следа" се е удвоила.
"Лидери" в това отношение са Китай и САЩ, на които се падат 2/5 от тази следа.
За първи път са приведени данни и за водните ресурси.
Установено е, че за производството на 1 бучка захар се изразходват 1500 л вода, а за производството на 1 кг говеждо - 15 500 л.
В същото време всеки ден умират хора заради недостиг на вода.
В парично изражение всяка година влизаме в "екологичен дълг" от 4-4,5 трилиона долара, което е два пъти повече от загубата на световните финансови организации вследствие на финансовата криза.
"Сегашният спад на световната икономика е сериозно напомняне за това какво се случва, когато се живее извън ресурсите. Перспективите от финансовата рецесия са нищо в сравнение с надвисналата екологична кредитна криза" - предупреждава Джеймс Лип - генерален директор на WWF International.
Ръководството на WWF International призовава лидерите на най-големите икономики да обърнат изключително внимание на проблема.
Статията е взета от ТУК
Публикувано: 29 October 2008 - 09:59 PM
Цитат
Определено са се уляли. Не случйно не обичам никакъв вид медии. :-

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com
Публикувано: 29 October 2008 - 10:10 PM
Цитат
Цитат
Определено са се уляли. Не случйно не обичам никакъв вид медии. :-
Уоу! Остава "само" да се помисли ако си постигнат целта и спре производството на телешко примерно как ще я транспортират тази вече излишна вода до умиращите от недостиг на такава...щото при тях май проблема не е в световния недостиг на вода, а в местния...И хорицата, които се изхранват от въпросното телешко с колко зеленчуци ще трябва да го заместят, съответно колко вода ще отиде за поливането им ;)

It is true that Pitbulls grab and hold on. But what they most often grab and refuse to let go of is your heart, not your arm.
Публикувано: 01 November 2008 - 03:21 PM

Публикувано: 09 November 2008 - 09:00 PM
Няма значение, че катастрофата ще е предизвикана от човека. Тя ще е факт.
Освен това за хората (като биологичен вид) е естествено яденето на месо. Е, далеч не в количествата, които употребява съвременният "цивилизован" човек. А след като така или иначе се употребява месото защо да не се употреби и кожата?
Дори хората да престанат да ядат месо ще остане въпросът с изхранването на кучетата и котките. Съответно кожи ще има...
П.С. И аз не се заяждам ;) Просто твоята истина не е универсална и не е редно да се опитваш да я налагаш на околните.
П.П.С. Много те уважавам за твоята принципност. Не знам на колко години си, но ми напомняш на мен самата преди години... :P

- Докторе, кучето ми постоянно гони колите...
- Нормално е, всяко куче го прави.
- Да, но моето ги хваща и ги заравя в градината...
Пише се ПОМИЯР - идва от помия. Не пумияр, нито пумяр...
Публикувано: 09 November 2008 - 09:19 PM
Цитат
Няма значение, че катастрофата ще е предизвикана от човека. Тя ще е факт.
Освен това за хората (като биологичен вид) е естествено яденето на месо. Е, далеч не в количествата, които употребява съвременният "цивилизован" човек. А след като така или иначе се употребява месото защо да не се употреби и кожата?
Дори хората да престанат да ядат месо ще остане въпросът с изхранването на кучетата и котките. Съответно кожи ще има...
П.С. И аз не се заяждам ;) Просто твоята истина не е универсална и не е редно да се опитваш да я налагаш на околните.
П.П.С. Много те уважавам за твоята принципност. Не знам на колко години си, но ми напомняш на мен самата преди години... :P
Такам...видяло се е,че си го обърнахме на "хората-месоядни или не". :blink: Само да кажа,че никога не се опитвам да налагам мнение на който и да било,по простата причина,че е загубена кауза.Изказвам моето мнение и съответно си го защитавам,защото аз така възприемам нещата и смятам,че е редно.
Широка заблуда е,че хората са месоядни.Писах за това в една друга тема(пак не по темата).Директно ще пейстна тук това,което писах там...
мога да ви изложа няколко научно доказани аргумента за вредността му:
-когато животното е уплашено то изпуска в организма си токсини(както е и при човека),след изяждане на животното токсините попадат в човека и натравят кръвта му.Токсините увреждат целия организъм,но не фатално или видимо,а от там идва и заблудата,че месото е плезно(набивана ни ежедневно от производителите на месо)Човекът не е лешояден по природа,доказателства за това са:
-зъбите ни(които се различават от тези на месоядните,но пък са същите като тези на животните вегетариянци(плодоядни,тревопасни)
-никой хищник не може да движи челюстта си на ляво и на дясно,като хората и животните вегетариянци
-чревният тракт на месоядните животни е 2 пъти по-дълъг от тялото им,а на човека и животните вегетариянци 12,при месоядните е толкова къс,за да не се застоява дълго месото в организма,докато при човек ядящ месо,трупа буквално се разлага в тялото му...
-нашият стомах не е пригоден да смила месо.При попадането на месо стомахът се бори няколко дни,за да смели месото,докато последното вече се разлага и трови организма,в резултат месото не се смила напълно и по стомаха се отлагат неубособени мазнини които са предпоставка за рак.
-човека няма хищнически инстинкти-кога ви се случи да видите птица на улицата,да и се нахвърлите и да я разкъсате със зъби?!?!?
Изключение прави само рибата-тя е единственото за човека полезно месо и ще се аргументирам(пак повтарям че това са научно доказани факти)
-преди да умре рибата изпуска морфин в кръвта си и по този начин не изпитва болка(не токсини като при бозайниците и птиците).Морфинът(естествения)е полезен за човешкото тяло(и поспециялно-нервната система).
-в рибата се съдържат много витамини(липсващи при бозайниците и птиците),съдържа мазнини,но холестерола е в пъти по-малки количества,от колкото при бозайниците и птиците.
Какъв е извода ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ НА МЕСО НИ ТЪПЧАТ ГЛАВИТЕ С ГЛУПОСТИ КАКВА ПОЛЗА ИМА МЕСОТО И КАК,АКО НЕ ЯДЕШ МЕСО НЕ МОЖЕШ ДА СИ НАБАВИШ ТОВА ИЛИ ОНОВА...МЕСОТО Е АДСКИ ВРЕДНО ЗА ЧОВЕКА КОЙТО Е ВЕГЕТАРИЯНЕЦ ПО ПРИРОДА(не тревопасен!!!а плодояден!!!)РИБАТА Е ЕДИНСТВЕНОТО МЕСО,КОЕТО НОСИ ПОЛЗА ЗА ОБЩИЯ КЛИМАТ НА ЧОВЕШКИЯ ОРГАНИЗЪМ!!!
Надявам се да разбра "философията" ми.Не съм против хищниците да се хранят с месо,това е нормално.И аз си храня котките с месо.Но не е нормално това,че сме се изчанчили така и плодояден вид яде трупове.За това вече съм против.А екологична криза при всички положения няма да има,защото никога няма да се случи това всики хора изведъж да станат вегетериянци(колкото и да се моля ;D ).Така че няма защо да си блъскаме главите и да си мислим,че спасяваме планетата като ядем прасенца.
Публикувано: 09 November 2008 - 09:33 PM
Цитат
Колко от вас са влизали в българска кланица? Аз съм влизал не в една и две.
Ще бъда много благодарен ако някой ми посочи фирма в България, където животните се убиват "хуманно".
Нека първо да оправим нашия си двор, пък тогава да учим китайците как да живеят.
Що се отнася до кучешките и котешките кожи - преди 10-тина години в България доста колита и доста сиамски котки изчезнаха внезапно. Дали китайците не са се научили от нас, а? Просто те са повече и бизнеса там е по-голям.
Цитат
-зъбите ни(които се различават от тези на месоядните,но пък са същите като тези на животните вегетариянци(плодоядни,тревопасни)
-никой хищник не може да движи челюстта си на ляво и на дясно,като хората и животните вегетариянци
-чревният тракт на месоядните животни е 2 пъти по-дълъг от тялото им,а на човека и животните вегетариянци 12,при месоядните е толкова къс,за да не се застоява дълго месото в организма,докато при човек ядящ месо,трупа буквално се разлага в тялото му...
-нашият стомах не е пригоден да смила месо.При попадането на месо стомахът се бори няколко дни,за да смели месото,докато последното вече се разлага и трови организма,в резултат месото не се смила напълно и по стомаха се отлагат неубособени мазнини които са предпоставка за рак.
-човека няма хищнически инстинкти-кога ви се случи да видите птица на улицата,да и се нахвърлите и да я разкъсате със зъби?!?!?
Изключение прави само рибата-тя е единственото за човека полезно месо и ще се аргументирам(пак повтарям че това са научно доказани факти)
-преди да умре рибата изпуска морфин в кръвта си и по този начин не изпитва болка(не токсини като при бозайниците и птиците).Морфинът(естествения)е полезен за човешкото тяло(и поспециялно-нервната система).
-в рибата се съдържат много витамини(липсващи при бозайниците и птиците),съдържа мазнини,но холестерола е в пъти по-малки количества,от колкото при бозайниците и птиците.
Може ли да посочиш източника на тези научни аргументи?
Благодаря.
Мен в училище са ме учили че хората са всеядни като шимпанзетата, горилите и мечките.
Публикувано: 09 November 2008 - 09:34 PM
Публикувано: 11 November 2008 - 02:52 PM
Значи беше спомената нереалната ситуация ако всички хора спрат от утре в един миг да ядат месо, та по-нататък говоря приказки от 1001 нощ, разбира се.
Тогава ще имаме свръх популация от тревопасни животни, което ще доведе до екологична катастрофа. Това вече се е случвало в Йелоустоун. След изтребването на сивите вълци са се размножили прекомерно сърничките, които никой не ял, унищожили са трепетликовите гори като яли филизите, накрая са ерозирали почвите като няма гори, разлели се бреговете на реките. Цялата система е загубила равновесие и животът е започнал да страда, видове - да измират. Дръпнеш ли конец от единия край, цялата плетка започва да се разплита.
70 години са били нужни на хората да разберат, че трябва да върнат вълците там, защото връзката им със смяната на пейзажа и ерозията на бреговете съвсем не е била така очевидна... И от 1995 насам си задомяват канадски вълци там.
Публикувано: 12 November 2008 - 04:19 PM
Цитат
Аз пък знам един народ, в който не виреят вегетарианци. Откакто ги има та до ден днешен. И за огромно дивене на докторите - сърдечните заболявания и инфарктите сред тях са по-малко, отколкото сред цивилизованите европейци и американци да речем. За ескимосите говоря. ;)
Както е казано - Прекален светец и Богу не е драг. Хората са се развили като всеядни животни. Така че - не виждам проблем! Едни обичаме месо, други не го обичате. Но пък не обичам да ме превъзпитават по свой образ и подобие. Особено за неща спорни и нееднозначни "по дифолт". Затова предпочитам да приемам тази тема като майтап. "На вкус и цвет..."
Че ескимосите освен риба друго дали ядат ?
Публикувано: 12 November 2008 - 06:44 PM
Цитат
Ще цитирам себе си...
Цитат
Рибата наистина е много полезна за човешкото тяло и чак ме е яд че не ям риба(просто не мога да ям чужда плът).Навярно ескимосите за това са толкова здрави,колкото твърдите.
Публикувано: 12 November 2008 - 06:51 PM
За разлика от яденето на соя.
А това с холестерола е измамата на миналия век.
За първи път чувам за полезен морфин в рибата (между другото и този в мака е естествен, той морфинът по принцип е естествен алкалоид), аз знам само за полиненаситени мастни киселини.
Публикувано: 12 November 2008 - 07:10 PM
Цитат
Тогава ще имаме свръх популация от тревопасни животни, което ще доведе до екологична катастрофа. Това вече се е случвало в Йелоустоун. След изтребването на сивите вълци са се размножили прекомерно сърничките, които никой не ял, унищожили са трепетликовите гори като яли филизите, накрая са ерозирали почвите като няма гори, разлели се бреговете на реките. Цялата система е загубила равновесие и животът е започнал да страда, видове - да измират. Дръпнеш ли конец от единия край, цялата плетка започва да се разплита.
70 години са били нужни на хората да разберат, че трябва да върнат вълците там, защото връзката им със смяната на пейзажа и ерозията на бреговете съвсем не е била така очевидна... И от 1995 насам си задомяват канадски вълци там.
Разбира се -иронизираш или е някаква хипербола написаното.Защото хората не са хищници.
И тяхното място в екосистемата е по-друго.(Не че антропогеният фактор е благотворен такъв за екосистемите ,по принцип и на практика ,засега... :()

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !
Публикувано: 12 November 2008 - 07:11 PM
В случая не сравнявам човек с вълк, макар да става дума за ядене на тревопасни, а посочвам пример как прекомерното размножаване на тревопасни може да доведе до верижна реакция. Филмчето Умно село много го уважавам.
Публикувано: 12 November 2008 - 07:20 PM
Цитат
За да се храниш полезно винаги трябва да оставаш малко гладна.Това е наложително,защото в стомаха трябва да има поне 20% въздух,за да не се претоварва.Когато в човешкия организъм попадне месо стомахът се мъчи да го обработи(тъй като не е пригоден за смилането му) и се чувствате сити.Отделно не чувствате глад и поради натрупаните в стомаха мазнини,които след време могат да ви убият,както почти убиха един познат.
Цитат
За разлика от яденето на соя.
А това с холестерола е измамата на миналия век.
За първи път чувам за полезен морфин в рибата, аз знам само за полиненаситени мастни киселини.
Милена,преди да стана вегетариянка бях около 35 кг с мокри дрехи.Имах анемия и посотянно припадах.Спрях месото по напълно морални причини,с ясната представа,че това може да ме убие.Всичките ми близки изпаднаха в ужас.След 2 месеца анемията ми се изпари от нищото.Лекарите ми се чудеха(като НЕ знаеха,че съм станала вегетариянка).За същите 2 месеца качих 14 кг.Обърнах се към диетолог,за да разбера нещо повече за вегетариянството.Отговора му беше,че когато човек спре месото метабулизма му се оправя (не го каза по този начин,но смисъла беше,че ако човек е дебел-отслабва,а ако е слаб-напълнява).Всичките му доводи бяха ЗА вегетариянството.Потърсих и второ мнение-същото.Всички вегетариянци с които съм имала удоволствието да общувам са ми казвали,че след спирането на месото са се почувствали като преродени.От 1 месец и майка ми не яде месо(преди време беше напълно против вегетариянството и дори я беше срам от мен).Сега се чувства много по-добре от преди.
Каквото и да кажете против вегетариянството за мен ще е глупост по простата причина,че съм била и от двете страни на бариерата и съм разбрала кое е по-доброто.
Не е много редно обаче,че нападате Инсулт в началото на темата за това,че ви показва снимки на агънца.Нали твърдите,че нямате угризения за това,че те биват убивани за ваша храна-тогава какъв е проблема?!
Публикувано: 12 November 2008 - 07:32 PM
Аз съм обмисляла вегетарианство. Пробвала съм плодов режим. За жалост при мен се оказа точно обратното - реших си всички проблеми когато изхвърлих 90% от растителната храна от менюто си, всъщност сега единствените растения, които ям, са зеленчуци. Аз пък така отслабнах с 30 кг и се чувствам десет пъти по-добре, отколкото на 18. А плодовете съм писала доста какво ми причиняват, ще е супер досадно да повтарям.
Не съм против вегетарианството и не искам да казвам на никого какво да яде или да не яде. Бих желала хората да правят информиран избор и да не ядат соя, бих ги посъветвала и да си правят тест за поносимост на храните. Никого не съм нападала. Обаче съм против лъжите. Писах го и по-назад - уважавам моралните аргументи в полза на вегетарианството, но здравословни и екологични не съществуват.
А и кой ти каза, че нямам угризения за агънцата? Много добре помня какво съм писала, доста свободно боравиш.
Публикувано: 12 November 2008 - 07:35 PM
За съжаление екологичното равновесие е застрашено главно от друг аспект на антропогенният фактор - хищничесткото отношение към Природата ,извън нуждите за консумация на месо .
п.п.Редактирах си писаното след отговора ти.Не за друго - а щото мога и още да го редактирам. :blink:

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !
Публикувано: 12 November 2008 - 07:41 PM
Относно това, че човекът първоначално е бил растителнояден и чак после - всеяден, има спорове. Други теории твърдят, че той първо се е хранил основно с месо, защото му е било по-достъпно да ловува, отколкото да отглежда растения за храна, а на някои ширини дивите ядивни растения не са били в грамадно изобилие. Нямам отношение към този спор, не съм чела достатъчно. Но относно метаболизма и ние, както и кучетата, усвояваме много по-добре и пълноценно животинските протеини, а растителните са с ниска биологична стойност и ни се отразяват точно като на тях - зле за черен дроб и отделителна с-ма. Пак казвам - за мое съжаление.
ПП и като говоря за животински протеини - не е задължително те да са от месо. Аз ям основно животинска храна, но месо - не много.